Baník Ostrava, žaloba, výčitky a babišovci. Víme více o hořkém zákulisí konce primátora ČSSD

25.02.2014 14:57

Vedení ostravské sociální demokracie v pondělí potvrdilo vyloučení primátora Petra Kajnara ze strany. Spolustraníci Kajnarovi vytýkají především žaloby, které na ČSSD podal před předčasnými volbami, ale i další porušování stanov. O okolnostech, které vedly k návrhu na primátorův odchod ze strany, pro ParlamentníListy.cz detailně pohovořili zástupci ostravské ČSSD. Kajnar se k věci nevyjádřil.

Baník Ostrava, žaloba, výčitky a babišovci. Víme více o hořkém zákulisí konce primátora ČSSD
Foto: i-region.eu
Popisek: Bývalý primátor Ostravy Petr Kajnar

Anketa

Který politik je váš nejoblíbenější?

21%
5%
3%
10%
39%
2%
11%
hlasovalo: 8024 lidí

Pro Kajnarův odchod ze strany se na pondělním jednání okresního výkonného výboru (OVV) vyslovilo 15 z 16 přítomných členů. Kajnar ale bude mít ještě možnost odvolat se k březnové okresní konferenci. Návrh na jeho vyloučení padl už na lednové schůzi místní organizace v Ostravě-Porubě, kde je Kajnar řadovým členem. Proti jeho dalšímu setrvání ve straně bylo tehdy 101 ze 120 přítomných členů porubské sociální demokracie.

Žaloby jsou nejzávažnějším porušením stanov

Důvodem, proč se Kajnar dostal na černou listinu v ČSSD, je především fakt, že loni před volbami společně se dvěma kolegy dvakrát neúspěšně napadl u soudu kandidátku své strany, která podle něj nebyla sestavena demokraticky. Na kandidátku totiž nebyl navržen. Ačkoliv byli všichni tři aktéři kauzy podání žalob proti své straně nejprve vyzváni k tomu, aby se svého členství vzdali, nestalo se tak. Vedení ostravské ČSSD proto v pondělí kromě zrušení členství Kajnarovi jednalo také o vyloučení jeho náměstka Tomáše Suchardy a starostky městské části Radvanice a Bartovice Šárky Tekielové. O zrušení jejich členství bude ještě rozhodovat okresní konference.

„Rozhodně se nejedná o ukvapený postup - ke stejnému kroku přistoupila i olomoucká ČSSD, která ukončila členství pěti svým členům, kteří si přáli, aby ČSSD v Olomouckém kraji nemohla podat kandidátní listinu pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny, tedy ze stejného důvodu jako v případě pana Kajnara, Suchardy a paní Tekielové,“ stojí v usnesení okresního výkonného výboru s tím, že za sestavení kandidátky byl odpovědný právě Kajnar, tehdy ještě jako předseda moravskoslezské ČSSD, a samotná kandidátní listina byla sestavena dle platných řádů stanovených ÚVV ČSSD.

„Žaloby jsou tím nejzávažnějším porušením stanov, ale to nebylo všechno. Pan Kajnar nerespektoval nařízení vyšších orgánů, vyjadřoval se tisku, přestože usnesení ústředního výkonného výboru mu to zakazovalo. Přijali jsme usnesení, že nedoporučujeme odkup stadionu na Bazalech, přesto pan Kajnar tuto věc prosadil,“ uvedl ParlamentnímListům.cz pod podmínkou anonymity nejmenovaný zdroj zevnitř ostravské sociální demokracie.

Situaci prý mohl zvrátit, ale…

Přesto ale prý Kajnar mohl situaci smírčím způsobem vyřešit. „Jenže nekomunikoval s kontrolními orgány, nevyužil všech opravných prostředků, tedy nejrůznějších druhů odvolání, podání vysvětlení. Na pozvání nereagoval, nedostavoval se,“ doplnil zdroj z ostravské ČSSD s tím, že Kajnar se poměrně dost za poslední léta odcizil sociální demokracii.

Jak ParlamentnímListům.cz potvrdil poslanec a předseda ostravských sociálních demokratů Adam Rykala, Kajnar nedorazil ani na pondělní jednání OVV a ani se neomluvil.

„Já jsem si pana Kajnara vážil jako primátora. Měl mou podporu i v předchozích volbách na post lídra kandidátní listiny v roce 2010. V posledním volebním období se hodně změnil. Na jeho poslední kroky ve funkci primátora se sociální demokracie dívá nešťastně,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Rykala a jako příklad rovněž zmínil odkup ostravských Bazalů, což prý vedlo k rušení některých dopravních spojů ve městě, na jejichž provoz teď prý chybí finance.

„Kajnar byl stínovým ministrem průmyslu a obchodu, dva roky se připravoval na to, že se stane ministrem. Magistrát řídili jeho náměstci, zatímco se na tuto funkci připravoval a neměl čas se stoprocentně věnovat funkci primátora. Nakonec se ukázalo, že nemá zájem jít do Prahy pro své osobní nebo rodinné důvody, vzdal se funkce stínového ministra a tři měsíce poté chtěl kandidovat do sněmovny. To bylo zvláštní. Nevíme, co si o tom máme myslet,“ řekl Rykala.

Spolupráce s hnutím ANO

Hovoří se také o tom, že Kajnar uvažuje o spolupráci s hnutím ANO. Údajně o tom sám hovořil na krajské konferenci ČSSD v Havířově. Tam měl prohlásit, že ho hnutí oslovilo, ale on nabídku odmítl. „V Ostravě se šíří různé informace nejen o Petru Kajnarovi, ale také o jiných členech sociální demokracie, že by je hnutí ANO snad mohlo oslovit. Zaznívají ale také informace, že oni by chtěli, ale hnutí o ně nemá zájem. Pokud vím, tak v Praze řada sociálních demokratů přešla k tomuto hnutí v posledních dnech. Uvidíme, co bude v Ostravě,“ řekl k tomu Rykala.

ParlamentníListy.cz se proto obrátily na hnutí ANO. „Mluvil s našimi zástupci dávno před volbami, pokud vím, tak aktuálně s ním z hnutí ANO nikdo nejedná,“ uvedl Jaromír Hasoň z oddělení komunikace s tím, že netuší, zda Kajnar jednal s hnutím na základě své vlastní iniciativy, nebo jestli ho oslovilo hnutí ANO.

Strana nemá podle Kajnara sebereflexi

Kajnar celý den nezvedal telefon a nereagoval ani na SMS. Již dříve však rozhodnutí představitelů ČSSD kritizoval. „V okamžiku, kdy ukážu na to, že strana nefunguje dobře a oni mě vyloučí, tak si myslím, že ta strana nemá sebereflexi," řekl v lednu ČTK.

Otázkou Kajnarova setrvání ve funkci primátora Ostravy se podle Rykaly okresní výkonný výbor nezabýval.  „Myslím si, že z členů sociální demokracie to nikdo nenavrhne," sdělil Rykala s tím, že nebude nikdo odvolávat z postu starostky ani Tekielovou a Suchardu. 

Kajnar se do čela kandidátky sociální demokracie dostal poprvé v roce 2006. Poté se stal primátorem Ostravy. Své místo lídra obhájil i v následujících komunálních volbách v roce 2010. Tehdy sociální demokracie poprvé zvítězila od roku 1990.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…