Bárta a John vytáhli ve sněmovně pušku na tenisáky

11.10.2012 18:25

Nový typ nesmrtící zbraně, určené k sebeobraně občanů představil ve čtvrtek na tiskové konferenci Věcí veřejných (VV) Jaroslav Skála z Poličských strojíren. O této zbrani střílející tenisáky se mluvilo v souvislosti s navrhovanými novelami dvou zákonů, které by měly umožnit použití této zbraně pro obranu fyzických osob ve vlastním uzavřeném prostoru, tedy na zahradě nebo v bytě.

Bárta a John vytáhli ve sněmovně pušku na tenisáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta s Radkem Johnem ve sněmovně

Zbraň má úctyhodnou ráži 59 mm, tedy velikost tenisového míčku, který právě slouží jako náboj. Je vystřelován prachovou náloží z šestiranného zásobníku. Zbraň se už v současné době používá v letadlech, protože střelba ostrými náboji by mohla letoun poškodit. Jak řekl Skála, zbraň útočníka omráčí, ale nezabije. Znehybní ho, ale maximálně na dvacet minut, což je podle odborníků dostačující doba pro příjezd policie. „V letadlech je tento typ zbraní určen i pro zásah proti teroristům,“ dodal Skála.

Skála: Už by lidé neměli jít sedět za to, že se brání

„Zločinec, který přepadne člověka v bytě, má na své straně všechna práva, zatímco člověk, který je přepaden, oběť, má práva minimální,“ řekl předseda VV Radek John. Jak dodal, právo oběti na obranu je totálně minimalizováno. „A ten člověk se bojí vůbec použít jakékoliv prostředky obrany,“ dodal John. Dodal, že lidé potřebují klid, jistotu a právo na vlastní obranu, aby se neopakoval případ člověka, který dostal šest let nepodmíněně za to, že postřelil zloděje.

Právě proto přišly Věci veřejné s novelami zákonů jak o zbraních a střelivu, tak i trestního zákona. Jak konstatoval John, VV provedly výkop tohoto zákona a velmi stojí o diskuzi ve veřejném prostoru. „Většina občanů této republiky jasně řekne, zda je třeba dát lidem více svobod se bránit, než svobod zločincům krást a loupit. „Máme tu asi 50 tisíc recidivistů, kteří trestnou činnost prostě páchat nepřestanou a pracovat nebudou,“ dodal předseda Věcí veřejných.

Novela má chránit soukromé osoby, podnikatelé si musejí počkat

„Tuto zbraň navrhujeme k jednodušší ochraně svého domova, osoby nebo zahrady, tedy vlastního uzavřeného prostoru,“ řekl Radek John. „Naším cílem není jakýsi pokus o bezbřehou liberalizaci trhu se zbraněmi,“ dodal Vít Bárta. Konstatoval, že ani nemíří do Spojených států, aby si zde každý mohl kupovat zbraň, jak se mu zamane. Jak dodal, ze strany VV jde o minimalistický návrh, jehož cílem je zjednodušit přístupnost takzvaných nesmrtících zbraní pro občany amatéry, kteří jinak nejsou zvyklí na ochranu svého domova držet v rukou střelnou zbraň.

„Zároveň, v rovině trestního práva navrhujeme okolnost vylučující protiprávnost, tedy institut, který by použití této zbraně proti nikoliv rodinnému příslušníkovi, ale proti přítomnosti cizí osoby na vlastním pozemku či vlastní domácnosti umožňoval legální použití takové zbraně. Dovolím si dokonce říci, že z hlediska novely trestního zákona se snažíme motivovat občany, aby místo klasických střelných zbraní používali zbraně nesmrtící,“ dodal Bárta.

Na rodinné příslušníky se nestřílí. Výjimkou jsou soudní zákazy styku

Vít Bárta zároveň upozornil, že zbraň nelze z novely zákona použít proti rodinným příslušníkům. „Pokud je ale soudním příkazem zakázáno, aby se manžel přibližoval k manželce, je vůči němu použití této zbraně zcela legální. Proti takové osobě se postupuje jako proti osobě cizí,“ upozornil Vít Bárta. Připomněl, že se obrana týká navíc pouze soukromých osob, nikoli podnikatelů hájících svůj podnik.

„Cílem bylo dát větší prostor veřejnosti, aby se mohla vybavit právě nesmrtící zbraní a mohla tak chránit svůj život a majetek,“ řekl Pavel Vopršál z Policejní akademie, který na přípravě novely zákona s VV spolupracuje. Jak dodal, zároveň chtěli novelou zákona o zbraních a střelivu naznačit směr, jímž by se měla ubírat také novela trestního zákona, tedy právní jistota občana, která by vylučovala protiprávnost použití neletální (nesmrtící) zbraně v případě, že budou dodrženy podmínky vymezené zákonem.

Podle představené novely může soukromá osoba použít beztrestně tuto zbraň při ochraně příbytku, zahrady a majetku. Zákon by však platil pouze pro soukromé osoby. „Zůstali jsme u minimálních změn, aby byla větší naděje na průchodnost zákona,“ řekl Radek John. Nicméně, je to podle něj věcí další diskuze.

Podle výrobce není zatím cena zbraně stanovena, ta však má být dostupná pro veřejnost. Odhadem by se prý měla pohybovat v řádech tisíců korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…