Blbě, blbá, blbost. Další řežba a rozruch kolem Andreje Babiše. Stačilo, aby utrousil pár slov

03.06.2014 15:01

Ministr financí Andrej Babiš si pohrává s myšlenkou pokusit se v koalici vyjednat zachování druhého pilíře důchodové reformy. Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák ho upozorňuje, že pět milionů lidí si spoří na penzi ve třetím pilíři, Jaroslav Zavadil, bývalý předseda odborů, pro změnu o reformě z dílny Nečasovy vlády říká, že to byla blbost a exministr práce Zdeněk Škromach považuje druhý pilíř za apendix, který má být zlikvidován.

Blbě, blbá, blbost. Další řežba a rozruch kolem Andreje Babiše. Stačilo, aby utrousil pár slov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí

Až dosud byla naprostá většina úvah a záměrů, s nimiž přicházel ministr financí Andrej Babiš, z kategorie logických a prospěšných, jimiž se nejen odlišoval od svých předchůdců a činů minulých vlád, ale zároveň z něj udělaly i nejpopulárnějšího politika. V pondělních Událostech, komentářích České televize však předseda hnutí ANO zvedl kartu projektu, který se zdál být už v propadlišti dějin. Jde o druhý pilíř důchodové reformy, na jehož zrušení se však už vládní strany domluvily v koaliční smlouvě.

Moderátor mu připomněl rozhovor pro Lidové noviny, v němž Andrej Babiš uznával některé chyby nebo nedomyšlené věci a mimo jiné také prohlásil: „Zrušení druhého pilíře – možná také blbě. Ale kdybychom to neudělali, tak tu žádná vláda není, protože sociální demokracie řekla, že přes to nejede vlak. Tak jsme chtěli být flexibilní a nakonec jsme to bohužel odsouhlasili.“ V pořadu České televize jen potvrdil, že byla asi chyba na zrušení druhého pilíře jen tak kývnout a že se toto téma pokusí hnutí ANO v rámci koalice ještě zvednout.

Lidem se podsouvá, že jsou naprosto nezodpovědní

Z toho, že nejde o šťastný nápad, ho usvědčují reakce politiků ČSSD, kteří se touto problematikou dlouhodobě zabývají. „Ukazuje se, že koexistence dvou pilířů, druhého a třetího vedle sebe, nemá skutečně žádné opodstatnění. My jsme proti druhému pilíři – a pokud říkám my, tak mám na mysli Konfederaci jako takovou – bojovali od samého počátku, protože jsme ho vždy považovali za naprosto nesmyslný. A můj názor na něj se nemění, jenom si myslím, že Andrej Babiš ještě nemá v současné době pořádně informace o všech těch věcech,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Zavadil, předseda sněmovního výboru pro sociální politiku a bývalý šéf odborů.

Andrej Babiš možné vrácení druhého pilíře do hry zdůvodňoval tím, že je třeba motivovat lidi, aby se nějakým způsobem podíleli na svém zajištění příjmů ve stáří, že nemůže všechno zaplatit jenom stát. „Ale právě k tomu spoření na stáří slouží ten třetí pilíř, ve kterém je pět milionů lidí. Pořád se tu podsouvá, že v tomto státě žijí lidé, kteří jsou naprosto nezodpovědní, kteří se nestarají o to, jak budou žít ve stáří. Ale opak je pravdou. Tady si téměř všichni v tom třetím pilíři spoří a spoří tolik, kolik mohou,“ říká pro ParlamentníListy.cz Roman Sklenák, předseda poslaneckého klubu ČSSD a člen sněmovního výboru pro sociální politiku.

Je nezbytné dokončit likvidaci apendixu

Uvědomuje si ale, že ekonomická situace a příjmy v tomto státě jsou relativně nízké a mnoha lidem nezbývá příliš volných prostředků, které mohou spořit. „Ale pokud jim zbývají, tak je spoří v tom třetím pilíři, kde je státní podpora, tam tuhle možnost mají. Navíc chceme ještě ty parametry upravit tak, aby byla větší motivace jak těch klientů, tak jejich zaměstnavatelů, aby jim přispívali do třetího pilíře. Pokud pan Babiš chce resuscitací druhého pilíře motivovat lidi, aby si spořili, tak to skutečně není potřeba, to mohou ve třetím pilíři,“ tvrdí Roman Sklenák.

„Ten takzvaný druhý pilíř považuji za apendix důchodového systému a myslím, že je nezbytné dokončit proces jeho likvidace. Pro ty lidi, kteří do něj vstoupili v naivitě svého přesvědčení, že jim pomůže, je třeba najít řešení v rámci důchodového připojištění dobrovolného. V něm je velkou výhodou oproti tomuto apendixu to, že tam mohou zaměstnancům přispívat i zaměstnavatelé,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz senátor Zdeněk Škromach, bývalý ministr práce a sociálních věcí.

Druhý pilíř řešil jen bohaté a generaci třicátníků

Navíc připomíná, že třetí pilíř je díky státnímu příspěvku zaměřený na středně a níže příjmové skupiny obyvatelstva. „V tom se liší od toho takzvaně druhého důchodového pilíře, jenž byl vysloveně zaměřen na lidi s vysokými příjmy a na generaci, které je dnes třicet let a která má vysoké příjmy, takže v zásadě neřešil problémy drobných živnostníků, lidí se středními příjmy, jejichž úroveň důchodů by se vinou tohoto pilíře začala nivelizovat a upadat,“ vysvětluje exministr.

Bývalý šéf odborů připomíná, že ČMKOS měla zpracovanou svoji vlastní důchodovou reformu v době, kdy Nečasova vláda realizovala svou včetně zavedení druhého pilíře. „A tato reforma byla dokonce tehdejším ministrem práce Drábkem nazvaná jako dobrá. Ale druhou větou mi řekl, že pro to není politická vůle. Tak buď je něco dobrého a pak by se pro to politická vůle měla najít, nebo to je špatně,“ kritizuje Jaroslav Zavadil počínání Nečasovy vlády.

Vláda musí být blbá, nebo zaplacená, řekl Zeman

Připomíná také trochu pozapomenutou skutečnost, že se kvůli důchodové reformě a jejímu druhému pilíři, do něhož se měly přelévat peníze z prvního, zvýšilo DPH, které jinak nebylo potřebné. „Já jsem dokonce přesvědčen, že ta reforma byla blbá, co se týče druhého pilíře. A pamatuji si, když Miloš Zeman v jednom pořadu – to ještě nebyl prezidentem – řekl, že vláda, která prosazuje druhý pilíř, musí být buď blbá, nebo zaplacená,“ konstatuje bývalý šéf odborů.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD připomíná jednoznačnou koaliční dohodu na tom, že se zastaví vyvádění prostředků z průběžného důchodového pilíře a utlumí činnost toho druhého. „Od začátku jsme považovali konstrukci druhého pilíře tak, jak ji nastavila Nečasova vláda, za chybnou. Ukázalo se, že měla i jen nepatrnou podporu veřejnosti, kdy do druhého pilíře vstoupilo jen nějakých 85 tisíc lidí. A i zkušenosti okolních zemí, Polska, Maďarska, Rakouska, jsou v tomto směru jednoznačné. Nám ani nic jiného než ten druhý pilíř zrušit nezbývá,“ upozorňuje Roman Sklenák.

Fondům hrozí odnětí licence, mají málo klientů

Hlavní protagonisté této akce, ať už Miroslav Kalousek, Jaromír Drábek či premiér Petr Nečas totiž vůbec neodhadli, jaký zájem o druhý pilíř bude. Pokud fondy druhého pilíře nenasbírají do konce letošního roku 50 tisíc klientů, může jim ČNB odejmout licenci. „Proto podle zákona, pokud tady existuje několik penzijních fondů a dohromady je jen 85 tisíc klientů, tak bychom se během několika měsíců nevyhnuli tomu, že by se penzijní fondy musely nějakým způsobem sloučit do jednoho,“ poukazuje šéf poslanců ČSSD na další úskalí projektu, který po sobě zanechala TOP 09.

Už samotná úvaha, že se z průběžného pilíře budou vyvádět tři procenta ze sociálního pojištění toho, kdo se rozhodne pro druhý pilíř, je podle Jaroslava Zavadila solidaritou naruby. „Když z toho prvního pilíře budeme ty peníze vysávat, tak se tam musí nějakým způsobem doplnit, nebo hrozí, že ti, co z prvního pilíře dostávají vyplácené důchody, spláčou nad výdělkem. Proto se vlastně zavedlo zvýšení DPH, aby se eliminoval dopad, který byl na ten pilíř. Těm, co mají na to, aby si připláceli, slouží třetí pilíř, ale oslabovat průběžný nedává smysl,“ podotýká předseda výboru pro sociální politiku.

Babiš polil ODS a bývalou koalici živou vodou

Obavy z toho, že by se bez druhého pilíře mohl časem důchodový sysém zhroutit, odmítá bývalý ministr práce a sociálních věcí. „Samozřejmě že je důchodový systém udržitelný při zachování průběžného pilíře a toho třetího. V jeho rámci by bylo dobré zavést i povinnou složku, například u rizikových pracovišť, v hornictví, chemickém průmyslu a podobně, kde by měl zaměstnavatel povinnost zaměstnanci do třetího pilíře přispívat,“ myslí si senátor Zdeněk Škromach.

Zatímco politici sociální demokracie mají k druhému pilíři důchodové reformy jednoznačně odmítavý postoj, vyjádření Andreje Babiše polilo živou vodou ODS, nejsilnější stranu předchozí vládní koalice. Místopředseda Senátu a prezidentský kandidát ODS v první přímé volbě Přemysl Sobotka vydal tiskovou zprávu s názvem „Svět se asi zbláznil!“.

Ministr financí už prý zjistil, že jedna a jedna nejsou tři

Odvolává se na to, že Andrej Babiš v ČT prohlásil, že druhý pilíř důchodu by se neměl rušit, stejně jako by se měl znovu zavést poplatek za hospitalizaci, a že třetí sazba DPH je diskutabilní. „Opravdu zajímavé zjištění! Kde jsou předvolební sliby, kde je vládní koaliční smlouva? Pan podnikatel zřejmě ve funkci ministra financí zjistil, že 1+1 nejsou 3, ale 2, a že zadlužování není normální. Opravdu kroky bývalé koaliční vlády ODS byly tak hrozné, když se k nim šéf ANO vrací? Asi ne,“ vyvozuje z toho Přemysl Sobotka.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…