Blbý kecy. Sedíte a žvaníte, drtil ho Babiš u Jílkové. A on vrací: Babiš nás žene do stepi. Nevěřte mu

02.06.2014 4:44

ANKETA Babiš ve vládě, to je posun republiky do asijských stepí. Počítá papíry a tiskárny, ale zásadní věci mu prý unikají. Rok a půl dává vicepremiérovi, než naštve národ, poslanec TOP 09 František Laudát. Naopak lidovec Ludvík Hovorka nebo Marek Černoch z Úsvitu by si dokázali Andreje Babiše představit i na postu budoucího premiéra. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, jak různí poslanci hodnotí dosavadní působení šéfa hnutí ANO ve vládě.

Blbý kecy. Sedíte a žvaníte, drtil ho Babiš u Jílkové. A on vrací: Babiš nás žene do stepi. Nevěřte mu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Ministr financí, vicepremiér Andrej Babiš a šéf hnutí ANO, v tuto chvíli zdaleka nejdůvěryhodnější český politik, má za sebou sedm měsíců úřadování ve vládě. Opozice mu zatím vytýká to, že za tuto dobu neudělal v podstatě vůbec nic. „Nepřišel s žádným podstatným zákonem. Materiály, které předkládá jeho resort do Parlamentu, to jsou jen informační zprávy. Zřejmě je ani nečte, protože něco podepíše a pak to svým vystupováním popírá. Není zatím co hodnotit,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz poslanec TOP 09 František Laudát, který na Andreje Babiše nedávno „narazil" v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo na ČT.

A ministr ho tenkrát nešetřil. ,,Dvacet let v politice tam sedí a žvaní," řekl o něm a ke své představě výkonu ministerské funkce dodal: „Já mám pracovat na ministerstvu a ne poslouchat ty blbý kecy v Parlamentu." (Více o vyhroceném pořadu ZDE.)

„Je to v podstatě populista, který objevil, že existuje svět politiky a ten je úplně jiný než řízení Agrofertu. Problém je, že lidem vykládal, jak co bude dělat, ale v zásadě to nejde. Jsme vázáni obrovským množstvím smluv s Evropskou unií a tak dále. To, co lidem sliboval, je nereálné. Zabývá se bagatelními věcmi, hledá pořád něco na Kalouskovi, počítá tiskárny, papír, ale koncepční věci mu naprosto ujíždějí. Nějakou dobu, možná rok a půl mu to ještě vydrží, ale pak lidé ucítí jeho schopnosti na vlastní kůži,“ varoval. Laudát podrobil kritice i výdaje na zvýšení platů, mezd nebo na armádu: „Z investic neudělal vůbec nic. To jsou projedené peníze. Vše je jen navyšování mandatorních výdajů. Já úředníkům přeji peníze, ale vláda zatím jen rozdává. Přitom ale ořezali tvůrčí výdaje například do školství nebo vědy.“

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Anketa

Měla by Evropská unie vrátit některé pravomoci národním státům?

hlasovalo: 8217 lidí

Nadšená z Babiše není ani poslankyně Jana Černochová z ODS: „Zatím nejsou vidět výsledky po stránce legislativy ani dopadů opatření do státního rozpočtu. Veškeré výroky na půdě sněmovny se spíš odehrávají ústně. Zaznamenali jsme i názorové veletoče pana ministra financí a předsedy hnutí ANO, například ve věci poplatků ve zdravotnictví. Ze začátku říkali: Zrušit. Pak začali troubit na ústup, protože pan Babiš zjistil, jaký výpadek by to v rozpočtu znamenalo. Různých přehmatů jsme zaznamenali hodně. Mohu jmenovat ještě paušály živnostníků. Jeden týden řešíme v médiích, že se zruší, druhý týden je řečeno, že to pan Babiš tak nemyslel. Dá se říci, že se vláda nějak sehrává, možná v některých věcech spolu málo mluví a nevyříkávají si věci napříč koalicí. Není jasné, jaká politika vlády vlastně je. Někdy by se dalo říci, že levá ruka neví, co dělá pravá.“

Z Válkové musí být prý zděšena i ČSSD

Na mušku si poslankyně ODS bere i další ministry za hnutí ANO. S ohledem na jednání ministryně spravedlnosti by se podle Černochové měli mít i ostatní koaliční partneři na pozoru.

„Vzhledem k tomu, co za eskapády předvádí konkrétně paní ministryně Válková, tak si myslím, že někteří odborníci v oblasti justice z ČSSD musí být naprosto zděšení. V resortu došlo k totálnímu personálnímu rozkladu a teď vyvrcholil spor mezi ní a paní Marvanovou. Situace by neměla nechávat chladnými další členy koaliční vlády. Kdybych měla hodnotit resorty, které mně jsou blízké, tak po ne příliš šťastných výrocích pana Stropnického musím říci, že jeho hodnotím velmi pozitivně. Kdykoli je požádán, přijde na jednání, bere telefony, odpoví dotazy. Vážím si toho, že přijal roli ministra tak, že není jen ministr vlády, ale ministr resortu, kde by se měla hledat shoda napříč celým politickým spektrem proto, aby úpravy zákonů byly trvalé,“ popsala pro ParlamentníListy.cz Černochová.

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Podle koaličních lidovců se ale Babiš snaží hlavně dát úřady do pořádku. Poslanec Ludvík Hovorka (KDU–ČSL) hodnotí kroky vicepremiéra pozitivně. „Ministr financí se snaží o zprůhlednění některých věcí. Vnímám poměrně kladně jeho zásahy na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Konečně se stát začíná o majetek lépe starat. Dál hodnotím kladně transparentnost v oblasti zdravotnictví a dalších výdajů,“ uvedl lidovec. „Pokud se uzavřou penězovody, kterými finance utíkaly ven, tak je možné, že bude více peněz na lepší zaplacení úředníků i na vyšší důchody. To spolu souvisí a nemusí to být chápáno jako líbivá politika, která chce jen zvednout výdaje. Jde o politiku, jež se snaží najít úspory, které jsou ve státních výdajích a zvýšit výdaje na investice, platy úředníků i důchody,“ dodal.

Babiš vnesl do sněmovny nový vítr, říká Okamurův poslanec

Podobný názor jako koaliční Hovorka má i poslanec Úsvitu Marek Černoch. „Prubířský kámen přijde až s rozpočtem. Práci, kterou Andrej Babiš zatím odvedl, hodnotím relativně kladně. Vnesl nový vítr do sněmovny. Změnil některé zvyklosti, což bylo možná pro někoho překvapující. Co se týká nějakých vnitřních věcí, tak mám zprávy, že ne úplně vše funguje tak, jak by mělo. Představa dohledu nad vším, kterou pan Babiš má z působení ve své firmě, není tak snadno realizovatelná. Při řízení Ministerstva financí je to daleko složitější a není fyzicky možné všechno kontrolovat,“ uvedl Černoch. „Jsou třenice mezi premiérem a vicepremiérem, což je asi dáno jiným náhledem, ale spory se nedostávají razantně ven. Já osobně to beru tak, že nejde o stěžejní věci, které by bránily spolupráci koalice,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

Budoucí koalice ANO a Úsvitu?

Už teď se poslanec Marek Černoch nevymezil ani proti případné budoucí koalici s ANO. „Věříme tomu, že se znovu do sněmovny dostaneme, protože pracujeme ne na sto, ale na tisíc procent. Jsme další nový subjekt, nový vítr, který tu je. Já osobně si myslím, že se s hnutím ANO shodujeme v názoru, že nechceme brát politiku tak, že někdo je pravičák a druhý vlevo. V prvé řadě by tu měla být vláda pro lidi a pro všechny sféry. Důležitý je i boj proti korupci. Já osobně si myslím, že to je velká metla, která zpochybňuje politiku a vytváří horší atmosféru. I když teď mám pocit, že se to zlepšuje. Ve chvíli, kdy je aparát zkostnatělý, tak důvěra lidí padá. Myslím si, že nejen pan Babiš, ale i Úsvit do situace vnesl nové pohledy na věc. To, že se aparát rozpohyboval, vnímám velmi pozitivně,“ vyjádřil se Černoch.

Pro ODS není přijatelná Babišova minulost

Hlavně pochybnosti o případné spolupráci Babiše s StB by pro ODS byly překážkou pro případnou užší spolupráci s vicepremiérem. „Mohu říci, že mezi poslanci ANO je celá řada rozumných lidí. Někteří jsou i pravicového smýšlení. Jestli by tady ale do budoucna mohla s ODS vzniknout nějaká koalice? Tak to si vůbec netroufám odhadnout. Myslím si, že pro ODS by asi bylo nepřekonatelné to, že v čele hnutí je člověk, který má stále ještě pochybnou minulost. Stále se vznáší řada otazníků nad jeho možnou spoluprací s StB. To si myslím, že je věc, která by pro celou řadu našich členů i voličů byla těžce skousnutelná,“ reagovala Černochová.

Babiš je prý prohrou etapy české demokracie

Být v koalici s Babišem? To by uvažoval o složení mandátu. Tak se vyjádřil poslanec Laudát, který má také jasno po stránce dalšího působení současného vicepremiéra v politice: „Pro mě je to zásadní problém. Fandil bych Babišovi jako podnikateli. V politice ale s jeho minulostí, s nejasnými vazbami a střetem zájmů nemá co dělat. To je posun do asijských stepí. Ať si většina veřejnosti v tuto chvíli myslí třeba pravý opak. On je zvýrazněním prohry nějaké etapy české demokracie. Doufám, že půjde jen o etapu. Smeknu klobouk, když vydrží čtyři roky. To, že mu lidé věří, je nešťastné, když to řeknu hodně slušně. Kdyby někoho z TOP 09 napadlo s tímto pánem na republikové úrovni vytvářet koalice, tak se přiznám, že bych hodně zvažoval, jestli v takové straně být. Část jeho poslanců nemá základní demokratické návyky jako je tolerování diskuze nebo respekt k odlišnému názoru. Někteří poslanci jsou sympatičtí a vzdělaní a časem zřejmě něco pochopí, ale řekl bych, že takoví jsou v menšině. Už jen to, že se někdo dá do hnutí s člověkem, který má velký problém obhájit minulost. To je hrana, za kterou třeba já jít už nechci,“ popsal Laudát.

Pro lidoveckého poslance Hovorku a Černocha z Úsvitu by byl naopak Babiš zřejmě přijatelný i jako premiér. „Když se na situaci dívám z pohledu uplynulých let a ve sněmovně jsem viděl řadu premiérů, ať to byl Vladimír Špidla, Gross, Paroubek, Topolánek nebo Fischer a Sobotka, tak to není vyloučeno. Pokud si odmyslíme pochybnosti kvůli jeho zázemí v soukromé firmě, tak nevidím důvod, proč by nemohl být v budoucnu premiérem,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz dále Hovorka. „Nevím, jaké má plány a jestli mu současná role není bližší. Jako vicepremiér a ministr financí ovlivňuje chod a zodpovědný je za to někdo jiný. Co se týká pana Babiše, člověk o něm pokaždé slyší z různých stran něco jiného. Já jsem ale typ, který chce věřit, že to myslí dobře. Zatím se tak chová. Pokud by byl premiér, tak i na tomto postu by mohl fungovat,“ doplnil Černoch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…