Blbý kecy v Parlamentu, paraziti a žvanění, zuřil Babiš. Úder vrací kníže, Kalousek, Bělobrádek a Marek Benda

19.05.2014 8:00

Poslaneckou sněmovnu nazývá žvanírnou a zástupce lidu, kteří jsou v Parlamentu déle než on, označuje za vykopávky nebo parazity. Šéfa hnutí ANO, poslance a ministra financí Andreje Babiše prostě nebaví poslouchat „ty blbý kecy v Parlamentu“. Ale jeho vládní kolega mu vzkazuje, že to přece nemusí. „Nikdo nemá povinnost mít poslanecký mandát, když ho získal, může odejít, když se mu to zajídá,“ reagoval na slova svého koaličního partnera předseda KDU-ČSL, vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Blbý kecy v Parlamentu, paraziti a žvanění, zuřil Babiš. Úder vrací kníže, Kalousek, Bělobrádek a Marek Benda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Ale Babišovi se nelíbí ani některé výroky premiéra Bohuslava Sobotky a nebere si žádné servítky. „Já mu dám lopatou, pokud nepřestane,“ řekl na adresu svého vládního šéfa, premiéra Sobotky, člen jeho kabinetu Andrej Babiš kvůli kritice kandidáta hnutí ANO do eurovoleb Pavla Teličky. Silný výrok ministra k premiérovi, který nemá v novodobé historii České republiky obdoby, šokoval politiky opozičních parlamentních i neparlamentních stran. „To je síla,“ sdělil ParlamentnímListům.cz šéf Strany zelených a její lídr do evropských voleb Ondřej Liška. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je věcí premiéra, jestli si to od člena svého vládního týmu nechá líbit. „Kdyby měl pocit, že si to nechce nechat líbit, já mu rád podám krumpáč,“ vzkázal prostřednictvím ParlamentníchListů.cz Babišův předchůdce na Ministerstvu financí šéfovi sociální demokracie.

Jak to nakonec vlastně bylo s výrokem o „lopatě“? Čtěte ZDE

Benda: Šéf hnutí ANO předvádí vesnickou zábavu

Pohrůžku, že Andrej Babiš dá lopatou premiérovi, pokud se nepřestane navážet do jeho lídra pro evropské volby Teličky, ohromil i sněmovního matadora z ODS Marka Bendu. „To už je opravdu přes míru. Slovník pana Babiše je v tomto směru slovníkem 4. cenové skupiny, které se snaží přiblížit,“ konstatoval. Připouští, že rozpory mezi šéfy stran bývaly v politice vždycky, ale otázka prý je, jestli někdo umí zformulovat výtky důstojně, nebo předvádí vesnickou zábavu. Šéf hnutí ANO se podle něj nemůže vymlouvat na to, že nemluví jako politik, protože je v politice krátce. „Myslím, že to nemá nic společného s tím, jestli je někdo politik nebo ne, ale s tím, jestli se chová slušně nebo neslušně,“ shrnul poslanec ODS.

Bělobrádek: Má-li něco fungovat politicky, musí to fungovat i lidsky

Vicepremiér a lidovecký předseda Pavel Bělobrádek nechce pohrůžku o lopatě komentovat. „Nemám příliš čas se takovými margináliemi zabývat, důležitější jsou věcná řešení problémů, které máme, než verbální pošťuchování mezi jednotlivými politiky. Ale má-li něco fungovat politicky, musí to fungovat i lidsky,“ je přesvědčen šéf lidovců, že i když v politice patří se i osobně vůči někomu vymezovat, není to vždy úplně účelné a věcné.

Babiš: Umím blbě česky, ale podstatné je, že mluvím pravdu

Babiš sám připouští, že „umí blbě česky“. „Ale podstatné je, že mluvím pravdu,“ poznamenal v minulých dnech na předvolebním setkání s občany v Olomouci. „Jestli mluví československy nebo česky, je mi ukradené, ať si mluví, jak chce,“ komentuje to Marek Benda. To je prý to poslední, proč by se mu posmíval, to se podle něj ani dělat nemá. „Ale jestli mluví pravdu, se rychle ukáže u bratislavského soudu, kde nějaké rozhodnutí padne. A pak se nejen prokáže, jestli před více než dvaceti lety něco konal, ale hlavně se prokáže, jestli nám poslední rok o tom soustavně neříká pravdu,“ poukazuje na soudní jednání v Bratislavě, kde by měl v červnu padnout konečně rozsudek, jestli Andrej Babiš za minulého režimu spolupracoval s StB, nebo ne. On sám to vehementně popírá.

Filip: Babiš nepochopil, že stát se neřídí jako firma

Předseda KSČM Vojtěch Filip připustil, že několik takových lidí, kteří podceňovali Parlament, už zažil. „Pak si na druhé straně stěžovali, že zákony jsou špatné a že nebyly řádně projednané, takže se musí opravovat. Svědčí o tom, že pan Babiš pořád nepochopil, že stát se neřídí jako firma, že nemůže snížit náklady o třicet procent tím, když propustí lidi. Občany ze státu nikam nepropustíte, leda že by je chtěl vystěhovat někam na Sibiř nebo do Patagonie,“ kritizuje komunistický poslanec. To podle něj svědčí o tom, že manažerské metody do parlamentní demokracie nepatří.

„Všichni občané jsou si ve svých právech rovni, nikdo nemůže myslet, že ti ostatní jsou povinni ho poslouchat. Občané musí respektovat zákony, ale nikoli rozhodnutí jednotlivců. Myslím, že už dávno nejsme v absolutní monarchii,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. Je přesvědčen, že každé takové podceňování občanů se vymstí. „Může se nejdřív vymstít občanům, ale nakonec se vymstí tomu, kdo takovou neúctu vůči občanům má,“ pohrozil. Komunisté tvrdí, že Babišovy někdy až vulgární výroky jsou jen pokračováním trendu, který tu začal v roce 2006, v období vlády Mirka Topolánka. „Vrátily se nám metody, které do parlamentní debaty nepatří,“ soudí šéf KSČM Vojtěch Filip.

Schwarzenberg: Vracíme se plnou parou do 30. let

Poslanec ODS Marek Benda upozornil na to, že jako první, kdo nazýval parlament žvanírnou, byl Vladimir Iljič Lenin. „A pak totéž předváděl Adolf Hitler v Německu. Považovali zástupce lidu za zbytečné a zbytné, protože prý stačí vůle jediného vůdce,“ konstatoval. „Jestli chce jít Andrej Babiš tímto směrem, tak věřím, že voliči jsou dostatečně inteligentní, aby to prohlédli,“ doufá zákonodárce. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga se „vracíme plnou parou do třicátých let“. „A víme, jak třicátá léta skončila,“ varuje zkušený politik ParlamentníListy.cz před podobnými výroky.

Radim Fiala: Voliči si sami udělají úsudek

Dlouholetý poslanec, nyní za Úsvit, Radim Fiala přiznává, že podobných výroků slyšel za dobu, kdy je ve sněmovně, už mnoho. „Věřím, že si voliči udělají sami úsudek a podle toho budou posuzovat každého politika, ať je to Babiš, Kalousek, Nečas, Rath nebo někdo jiný. Pak budou sklízet úrodu, kterou zaseli,“ vzpomíná na politiky, kteří se svými projevy v Parlamentu nejvíc proslavili. A dodává, že politická debata do parlamentu patří a vždycky patřila. Nesouhlasí s názory Babiše, že by návrh zákona „stačilo jednou přečíst, všichni by se vykecali a pak by se hlasovalo“. „Tři čtení jsou důležitá, zrychlená čtení návrhů nemám rád, protože se při nich udělá spousta chyb. Mělo by to takhle zůstat,“ řekl ParlamentnímListům.cz k Babišově kritice zdlouhavých procedur přijímání zákonů.

Kalousek: Babiš je oligarcha a chce vládnout sám

Miroslav Kalousek má jasno. Podle něj je Andrej Babiš oligarcha a ti chtějí vládnout a rozhodovat sami. Demokratické procesy, například „žvanění“ ve sněmovně, jim v tom překážejí. „Já jsem demokrat a zastánce parlamentní demokracie,“ prohlásil místopředseda TOP 09. Ale se svým koaličním partnerem v této věci nesouhlasí ani předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Na „žvanění“ ve sněmovně se podle něj jinak dívá ten, kdo je ve vládě, a jinak ten, kdo je v opozici. „Samozřejmě že efektivita práce sněmovny by mohla být větší, ale vyjádřit svůj názor je jedno z ústavních práv,“ potvrzuje.

Šéf lidovců: Nejefektivnější je monarchie, ale v podstatě vždycky se mění v neosvícenou

Bělobrádek připouští, že někteří poslanci hovoří víc, než je nejen nezbytně nutné, ale i než je účelné. Za zbytečné například považuje, aby se k jedné věci vyjadřovali všichni poslanci téhož poslaneckého klubu. „Když říkají v podstatě totéž, přijde mi to zbytečně. Ale je to jejich právo, já bych nechtěl, abychom omezovali práva opozici, protože diskuze k parlamentní demokracii patří. Samozřejmě nejefektivnější zřízení je absolutní moc, absolutní monarchie, diktatura a podobně, ale ta principiálně má tu chybu, že málokdy zůstane osvícená. V drtivé většině, v podstatě vždycky, se mění v neosvícenou. A to bych si nepřál, jsem zastáncem parlamentní demokracie,“ ujistil ParlamentníListy.cz šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Okamura: Změnil jsem názor, s omezením diskuze nesouhlasím

Ale pochopení pro svou touhu omezit „žvanění“ v Poslanecké sněmovně nenachází už Andrej Babiš ani u šéfa hnutí Úsvit Tomio Okamury. „Ještě před dvěma, třemi měsíci jsem s tímto názorem souhlasil, protože jsem myslel, že chceme přinést změnu, ale teď to musím odmítnout,“ přiznal ParlamentnímListům.cz. Tehdy si prý myslel i veřejně říkal, že některé projevy jsou velmi dlouhé a zbytečné. „Teď jsem změnil názor. Poté, co se projednávala předloha zákona o exekutorech, zásadní norma, která by přispěla ke skoncování se státem posvěcenou lichvou, měl jsem celou řadu dotazů na ministryni spravedlnosti, proč se vláda chystá předlohu zamítnout, když říká, že je to palčivý problém. Odpověď jsem se nedozvěděl, protože se paní Válková vůbec nedostavila,“ kritizuje přístup vládních politiků Okamura. A podobnou zkušenost má prý i v souvislosti s další normou, kterou Úsvit předkládal, s návrhem zákona o hmotné a trestní odpovědností politiků.

I když by podle něj bylo možné diskutovat třeba o délce přestávek na jednání klubů, mohly by se zkrátit ze dvou hodin na jednu, nesouhlasí s omezením diskuze ve sněmovně. „Abychom se nemohli vyjádřit, nebo jen nedostatečně, to určitě ne,“ odmítá Tomio Okamura.

Akademik Karel Oliva: Kdo používá vulgarismy, neměl by být poslancem

Ředitel Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR Karel Oliva, který na požadavek poslance TOP 09 Daniela Korteho vypracoval posudek, že v Poslanecké sněmovně nepotřebuje ministr financí tlumočníka, protože i přes používání českoslovenštiny mu Češi rozumějí, poukázal na jiný problém – používání vulgarismů. „Jejich použitím devalvují politici nejen sebe, ale i sněmovnu, a dávají špatný příklad. Sněmovna by měla být brána jako místo, které reprezentuje občany na nejvyšší úrovni. Když někdo tato slova začne používat na půdě Poslanecké sněmovny při oficiálním projevu, tak tento člověk by měl jednoznačně odejít. Člověk, jehož morální standard je tak nízký, aby vulgarity na tomto místě používal, by neměl být poslancem. Mluvit vulgárně je jako by nějaký poslanec vystoupil, měl díru na pozadí a koukala mu z ní holá řiť,“ prohlásil v médiích Karel Oliva.

Vulgarismy používá více poslanců

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš nejde pro obhroublejší výrazy daleko, ale není v parlamentu zdaleka jediný. Například na kritiku opozice na plenárním zasedání dolní komory před časem prohlásil: „Hnutí ANO bylo úspěšné proto, že vy jste to vedli do bankrotu. Vy jste rozložili tenhle stát! Vy jste nebyli schopni ani za 24 let postavit ty podělané dálnice! Podělali jste to a tady mluvíte o nezaměstnanosti?“ hřímal před časem na adresu bývalé vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM. Podobné výrazy nejsou v jeho projevech žádnou výjimkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…