Bojí se, tak se chytá Havla. Takto a ještě brutálněji setřeli Kalouska

02.08.2013 18:07

ANKETA První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl ve svém prohlášení, že TOP 09 nepodporou Rusnokovy vlády hájí volnou soutěž politických stran a ústavní zvyklosti mající původ v Masarykově a Havlově étosu. Politici často kritizují, že si dva exprezidenty bere do úst zrovna Kalousek.

Bojí se, tak se chytá Havla. Takto a ještě brutálněji setřeli Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„TOP 09 bude vždy hájit stávající parlamentní principy, volnou soutěž politických stran a ústavní zvyklosti, které mají původ v Masarykově a Havlově étosu. TOP 09 proto vylučuje podporu nejen Rusnokově vládě, ale jakékoliv vládě, která by vznikla a postupovala podobným způsobem,“ uvedl Kalousek.

ParlamentníListy.cz oslovily Kalouskovy kolegy z parlamentních stran, co si o jeho prohlášení myslí. Řada z nich považuje jeho stanovisko za účelové. Například Michal Doktor připomněl Kalouskovi jeho paktování s komunisty a hejtman Josef Řihák exministra financí přirovnal nepřímo k prostitutce.

TOP 09 zničila ústavní tradici nepřímé volby prezidenta založenou TGM

„Ať se Kalousek nejdříve omluví za postup vůči opozici v tomto volebním období – noční schůze, omezování počtu délky vystoupení ve sněmovně, svévolné vyhlašování legislativní nouze, pak můžeme začít brát péči TOP 09 o český parlamentarismus alespoň trochu vážně. A Masaryka, ať nechají prosím spát, jeho nebát se a nekrást třeba na ministerstvu nevyznávali,“ řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda ČSSD a jihočeský hejtman Michal Hašek.

„TOP 09 zničila ústavní tradici nepřímé volby prezidenta, která byla založena Tomášem G. Masarykem a nyní, když nebyl zvolen její kandidát, roní krokodýlí slzy za masarykovské tradice. Je to směšné. A odvolávat se na volnou soutěž stran v souvislosti s Václavem Havlem, je ptydepe,“ uvedl europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Demokracii společně s Havlem zašlapali do země

„Jaká volná soutěž stran? Copak oni a zejména Kalousek připouští volnou soutěž stran? Dovolávají se Masaryka, když potřebují. Kalousek doufá, že by se mohl vrátit na post ministra, který tak nerad opouštěl, a dál devastoval hospodářství a republiku. A odvolávat se na Havla jako zastánce parlamentní demokracie? Na toho, který prosazoval diktaturu jemu spřátelených nadnárodních intelektuálů a napojení na protidemokratické organizace typu Bilderberg? Havla, který podporoval protidemokratickou Evropskou unii a nadvládu Němců? Že se na něj TOP 09 odvolává, je logické, ale ať si neberou do úst slovo demokracie. Tu už dávno společně s Havlem zašlapali do země,“ řekl redakci senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„Prohlášení Miroslava Kalouska jsem ještě nečetl, ale s uvedeným postojem souhlasím. Rusnokova prezidentská vláda je jednoznačně porušením dosud platných ústavních zvyklostí a nástrojem jednoho mocichtivého muže, jehož strana neuspěla ve volbách. Bez politického mandátu tuto svou neúspěšnou stranu násilně protlačuje k moci. Ústavou daným rozdělením moci pohrdá, a tím pohrdá i postoji T. G. Masaryka a Václava Havla,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák. Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová jen stručně uvedla, že s Kalouskem souhlasí.

„Kalousek hájí akorát sebe, neb se bojí, co vše se na něj provalí. A když víme o dohodě TOP 09 a Bohuslava Sobotky, je Zemanova vláda jediná varianta, na kterou nemá Kalousek vliv,“ říká předseda Věcí veřejných Vít Bárta.

Jako když prostitutka káže o pohlavní zdrženlivosti

„To, že prezident obešel politické strany, zatím není neústavní, v tom jsou slova Miroslava Kalouska nadnesená. To, že jde o moc, a ne pravicové či levicové hodnoty, je fakt. Tak ať Kalousek podpoří předčasné volby,“ říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„A co má pan Kalousek asi tak říkat? Že nepodporou Rusnokovy vlády hájí především sám sebe a své zájmy? Sice by to byla pravda, ale u voličů by mu to neprošlo, a proto se dovolává vyšších principů. Doufám, že občané už podruhé panu Kalouskovi nenaletí jako v roce 2010 a nezapomenou na to, že ačkoliv sliboval nezvyšovat daně, byl to jeden z jeho prvních kroků ve vládě. Stručně a jednoduše: Káže-li někdo jako pan Kalousek o morálce a principech, je to jako kdyby prostitutka přednášela o pohlavní zdrženlivosti,“ nebral si servítky středočeský hejtman a senátor ČSSD Josef Řihák.

Rehabilitace KSČM

„Často se mi vrací obraz, kterým Miroslav Kalousek stanovil kontury svého odkazu. Vidím Miroslava Kalouska v politickém paktu s Jiřím Paroubkem a Vojtěchem Filipem, tedy skutečné polistopadové rehabilitaci komunistů. Rád si pohrává s velkými slovy, nic víc. Vším, co vykonal proti projektu Věcí veřejných, volnou soutěž politických stran tvrdě poškodil,“ připomněl poslanec Michal Doktor.

„Asi každý soudný člověk chápe, že šlo o sarkasmus, protože spojovat Masaryka, Havla, morální étos a Kalouska patří do kategorie absurdního humoru, který ovšem Havel miloval,“ míní senátor Tomio Okamura.

„Vláda takzvaných odborníků, spíše přátel prezidenta, si podporu opravdu nezaslouží. Kroky ministra Balvína a vysvětlování premiéra je plné odbornosti. Parlamentní demokracie má jisté chyby, ale je to demokracie. Dnes žijeme ve chvíli, kdy kroky prezidenta a premiéra jsou téměř za hranou Ústavy a všichni demokraté musí být ve střehu. Takhle začínají autoritářské režimy,“ říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Rozkládali parlamentní demokracii

Dle názoru místopředsedy Senátu a místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha je farizejské slyšet od představitelů TOP 09, jak zachraňují parlamentní demokracii, když prý dělali poslední tři roky vše pro to, aby ji rozložili: „Způsob jejich vládnutí naopak vedl k vyvolávání nedůvěry občanů v parlamentní demokracii a k nárůstu extremismu v naší společnosti. Jde jim jen o obnovení svého mocenského vlivu.“

Podle poslance TOP 09 Daniela Korte jsou Kalouskova slova tak evidentní, že nemá smysl to rozmělňovat dalším komentářem. „Tato Zemanova vláda s loutkou Rusnokem v čele nevychází z vůle Poslanecké sněmovny, nýbrž ze zvůle prezidentovy,“ dodal.

„Volná soutěž politických stran v naší zemi jistě ohrožena není. Odvolávat se na Masaryka a ústavní zvyklosti mi zrovna u TOP 09 přijde dosti pokrytecké, když sama nedodržovala a pošlapávala parlamentní zvyklosti, tedy jisté zvyklosti při jednání ve sněmovně,“ připomněl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Myslím, že důvody, proč mimo jiné nelze vyslovit důvěru této vládě, pan místopředseda TOP 09 zformuloval srozumitelně a celkem přesně,“ přitakal Kalouskovi poslanec ODS Aleš Rádl.

Nabubřelé řeči o étosu jsou k smíchu

„Co si mohu myslet o těchto slovech z úst představitele TOP 09 Kalouska, který 'nalil' církvi miliardy a na druhou stranu nedbá, že statisíce našich občanů se propadají do bídy. Strany, jejíž představitel Schwarzenberg pomlouvá republiku tiskovými prohlášeními v Rakousku. Tak buď je to velkým vedrem, nebo neskutečnou drzostí brát si do úst T. G. Masaryka,“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Sněmovní 'stojedničková' většina s podporou nikým nevoleného uskupení poslanců, různých přeběhlíků a nezařazených není o volné soutěži politických stran. Tu by naopak po demisi vlády zajistily předčasné volby, ty ale TOP 09 odmítla. Nabubřelé řeči o étosu jsou k smíchu, Václav Havel naopak nebyl příznivcem všeřešícího absolutismu politických stran,“ míní senátor Pavel Lebeda, zvolený za ČSSD.

„Kalouskova slova zní vskutku nádherně, až vznešeně. Škoda jen, že to není pravda. Nejen už pro osobu samotného vyvolavače tomu může uvěřit snad jen člověk stižený úžehem či úpalem. Lékař proto radí: Noste prosím klobouky, mějte dostatek tekutin i stínu. Úmorné vedro blbne hlavu. Stejně jako pan exministr,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Co všechno provedla TOP 09

„Jedna věc je svérázný postup prezidenta a diskutabilní okolnosti vzniku Rusnokovy vlády a diskuse ohledně vyjádření důvěry této vládě. Tento v naší parlamentní demokracii nestandardní proces je kritizován napříč politickým spektrem. A zcela oprávněně i předsedou ČSSD. Druhá věc jsou skutečné zájmy TOP 09. Pokud by tato strana skutečně hájila Masarykův étos, tak by nemohla podporovat a prosazovat církevní restituce a cíleně destruovat naše národní hospodářství. To je pravý opak politiky Tomáše G. Masaryka. TOP 09 v čele se svým papírovým předsedou Karlem Schwarzenbergem dlouhodobě působí proti českým národním zájmům a rozhodně ji nelze považovat za ochránce parlamentní demokracie. Vždyť se dostala k moci i díky tomu, že Václav Klaus nerespektoval výsledek voleb a po sněmovních volbách ignoroval vítěznou ČSSD a jejího předsedu nejmenoval premiérem,“ řekl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Neváhali se spojit s VV, tedy politickou odnoží bezpečnostní agentury ABL. To se týká i kritiky bezpečnostních složek Miroslavem Kalouskem. Když byly evidentně zneužity proti Jiřímu Paroubkovi a ČSSD v době takzvané Kubiceho zprávy, tak tomu tleskal a jeho nynější spolupracovník z TOP 09 Pavel Severa byl jako tehdejší poslanec bezpečnostního výboru v tomto komplotu značně aktivní. To však byli oba ještě v mateřské KDU-ČSL, než vytvořili odnož této katolické strany v podobě TOP 09. Z pana Kubiceho za odměnu následně pravicová koalice dokonce udělala ministra vnitra, čímž zřejmě motivovala další lidi z represivních složek k politické činnosti. A nyní, když se stávají obětí vlastních nekalých praktik, tak si stěžují. To je tak trochu k smíchu. Takže současnou pózu TOP 09 nelze brát vážně. Jedná se pouze o účelové výkřiky k odvedení pozornosti. Tato strana je plně odpovědná za současnou krizi demokracie,“ dokončil Dolejš obžalobu TOP 09.

Co Kalousek ještě prohlásil

Kalousek ve svém prohlášení ještě uvedl, že za posledních dvacet let vždy předstupovala vláda před Poslaneckou sněmovnu, aby ve svém programovém prohlášení předložila priority, které bude prosazovat v rámci systému liberální parlamentní demokracie a vyvážené dělby moci mezi ústavními institucemi a tyto priority pak prý byly potvrzením smlouvy s voliči, kterou uzavíraly ve volbách úspěšné parlamentní strany.

„Vláda ve volbách neúspěšné SPOZ (označovaná jako Rusnokova) jak svým samotným vznikem, tak svými praktickými kroky představuje destabilizaci a ohrožení systému jako takového. Podrobná diskuse o prioritách jejího programového prohlášení by proto byla jen odváděním pozornosti od zásadního problému k detailům a zastírala by skutečný stav věci."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…