Bouře po nejostřejším vyjádření Václava Klause k Ukrajině: Zapojili se i Kalousek, Stropnický, Okamura a Huml

14.04.2014 15:05

ANKETA Podle exprezidenta Václava Klause krizi na Ukrajině vyvolaly Spojené státy americké a západní Evropa, které chtěly vyvolat nesmyslný konflikt s Ruskem, a ruský prezident Vladimir Putin je v celé věci nevinně. Ukrajinci jsou obětí celého konfliktu. Klaus to řekl ve středu 9. dubna v Kongresovém centru Vysoké školy finanční a správní. Vyvolal tím protichůdné reakce politiků.

Bouře po nejostřejším vyjádření Václava Klause k Ukrajině: Zapojili se i Kalousek, Stropnický, Okamura a Huml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proběhla první veřejná přednáška Institutu Václava Klause na téma Margaret Thatcherová

Anketa

Jaké řešení doporučujete v případě východní Ukrajiny?

hlasovalo: 31913 lidí

Pikantní je, že Klaus tak odpověděl na dotaz svého bývalého spoluhráče z basketbalu Pavla Babky, který mu tykal, oslovoval ho „Václave“, vytýkal mu jeho euroskepticismus a zdůraznil, že krize na Ukrajině a obavy z Ruska jsou dalším důvodem, proč být v EU, neboť se změnila geopolitická situace a hrozí, že když se ruská menšina v Karlových Varech bude cítit ohrožena, Putin zasáhne i u nás.

To způsobili naši soudruzi v západní Evropě a ve Spojených státech

S tím Klaus ale zásadně nesouhlasil. „Já s tím, Pavle, co říkáš, totálně, absolutně nesouhlasím. Nekonečně, absolutně, zásadně. Změna geopolitické situace? Ano, změna geopolitické situace nastala. V tvých očích tu změnu geopolitické situace provedlo Rusko a Putin. To je zásadně dětinskej nesmyslnej názor. Tu změnu situace vyvolal evropský Západ a Spojené státy, které chtěly nesmyslným způsobem konfrontaci s Ruskem a které použily Ukrajinu jako nebohý, nešťastný, smutný nástroj, jak toho docílit. Rozeštvání Ukrajiny, rozehrání této ukrajinské karty v žádném případě nezpůsobil Putin. To způsobili naši soudruzi v západní Evropě a ve Spojených státech,“ řekl doslova Klaus.

„Varovali jsme před tím od začátku. Bylo to naprosté neštěstí. Rozeštvat Ukrajinu a organizovat ty Majdany, to byla cestička, jak Ukrajinu rozbít a vyvolat tam ty tendence, které tam teď probíhají. Je to neštěstí. Ukrajina je oběť tohoto procesu… Není důvod, abychom nějak velebili Rusko či Putina, ale já si myslím, že v tomhle konkrétně je Rusko a Putin nevinně. Já jsem stoprocentně přesvědčen, že je Putin nešťastný z toho, do čeho byl zavlečen. V šachové terminologii to, co se tam odehrálo, byl z jeho strany vynucený tah. On by byl šťastný, kdyby po veleúspěchu olympiády v Soči měl klid a mír, a on byl navlečen do této situace, která je neštěstím pro Rusko, neštěstím pro Putina a samozřejmě hlavní obětí je Ukrajina a lidé, kteří žijí na Ukrajině. Západní Evropa a Amerika hrají s Ukrajinou své hrátky a někteří neprozíraví lidé v naší zemi to prostě nechtějí pochopit. Musím to říci takto tvrdě a velmi nemilosrdně,“ dodal Klaus. 

Rusové nechtěli žít pod vládou neonacistů. Zaorálek a Sobotka se snažili umlčet Čechy

ParlamentníListy.cz se dotázaly českých politiků, co si o Klausově prohlášení myslí. „Bezesporu jsou důkazy, že zástupci USA a EU koordinovali bouře na Ukrajině a podíleli se na eskalaci nepokojů, které vedly k násilnému a nelegálnímu svržení sice špatné, ale v řádných volbách zvolené vlády a prezidenta. Násilí ze strany povstalců z velké části nacistických geril vyvolalo zcela podložené obavy ostatních občanů o bezpečnost. Rusové pochopitelně nechtějí žít s obdivovateli nacistů a ruská vláda své krajany podpořila. Média tají, že stejné obavy z ukrajinských fašistů projevili i naši čeští krajané, kteří by se rádi vrátili do České republiky. Pánové Zaorálek se Sobotkou ovšem krajany ignorují, protože jejich příjezd a svědectví o ukrajinských banderovských pseudodemokratech nejsou žádoucí,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„To snad ani nestojí za komentář,“ reagoval stručně vicepremiér pro vzdělávání a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

 „Myslím, že jde ze strany pana Klause o ´hluboké nedorozumění´. Dokonce o jedno z nejhlubších,“ reagoval ministr obrany Martin Stropnický z ANO.

„Nikoli vrah, nýbrž zavražděný je viník, zajímavý dramaturgický nápad. V této situaci je snaha o originálnost naprostá nezodpovědnost. Především když ozbrojené oddíly se ani nenamáhají ve skrývání své totožnosti. Jsou řadoví příslušníci ruských ozbrojených sil. Snaží se rozvrátit Ukrajinu, aby si ji Putin mohl snáze podmanit,“ uvedl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Klaus vyvažuje západní propagandu, ale dopouští se opačné jednostrannosti. Ukrajina je předmětem imperiálního konfliktu, kde nejsou stranami zištné Zlo a nevinné Dobro. Svůj díl viny mají všichni. Nyní jde o to respektovat suverénní Ukrajinu, zájmy ukrajinského lidu a před volbami tlumit střet ruského a ukrajinského nacionalismu, odzbrojit nelegální paramilitární skupiny na obou stranách a neeskalovat iredentistickou politiku,“ uvedl místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Nikdy jsem nevěřil šeptandě, že Václav Klaus byl angažován pro zájmy Ruska…

„Nikdy jsem nevěřil šeptandě, že Václav Klaus byl angažován pro zájmy Ruska. Nevěřím tomu pořád. Jenom nechápu, proč mluví tak, jako kdyby tomu tak bylo,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 a místopředseda strany Miroslav Kalousek.

„S názorem Václava Klause nemohu souhlasit, protože řešit vnitrostátní problémy Ukrajiny anexí Krymu je porušením mezinárodního práva. Osobně bych požadoval dvě informace. Tou první je zveřejnění podmínek k asociační dohodě, které předložila EU prezidentu Janukovyčovi. Tou druhou je důkladné vyšetření událostí na Majdanu včetně aktivit zpravodajských služeb,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Myslím, že průběžné a nepochopitelné stupňování napětí ze strany USA a EU, nekriticky jednostranné informování médií a neschopnost euroatlantických politických elit rozlišit mezi příčinami a následky dějů na Ukrajině jsou symboly hluboké krize Západu. Výsledkem bude nesmyslné a nespravedlivé vyhrocení vztahů s Ruskem a dramaticky rychlá politická centralizace veškerého rozhodování do Bruselu ve stylu ´máš něco proti Bruselu, tak jsi s Putinem´. A o to asi také hodně jde,“ míní europoslanec ODS Ivo Strejček.

USA chtějí ovládat svět tím, že cíleně vytvářejí globálně chaos. S EU vymrdají

„Celou tu věc na Ukrajině rozpoutaly Spojené státy a investovaly pět miliard dolarů do destabilizace. Píše o tom americký publicista Paul Craig Roberts a přiznala to paní Victoria Nuland z amerického ministerstva zahraničí. To je součást nové strategie USA, kdy si Američané v 21. století chtějí udržet svou nadvládu tím, že budou po světě způsobovat chaos. Výjimečně se s Václavem Klausem shodnu. EU sehrála roli přitakávačů USA a ve skutečnosti se to obrátí i proti ní. Ostatně Victoria Nuland řekla v uniklém rozhovoru s americkým velvyslancem na Ukrajině Geoffreym Pyattem, že jde o to ´fuck the EU´, tedy ´vymrdat s Evropskou unií´. Obrátí se to proti EU, ale primární cíl USA byl tím způsobeným chaosem oslabit Rusko,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Václav Klaus se jako obvykle snaží zaujmout tím, že jde zcela proti proudu a zastává ostentativně opačný názor než ostatní. Názorová různorodost je prospěšná, v tomto případě ale snaha Václava Klause o originalitu působí dost křečovitě. V ruských médiích se jeho výroku jistě dostane zasloužené pozornosti,“ domnívá se místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

Podle předsedy poslaneckého klubu Úsvitu Radima Fialy Evropská unie a USA bezesporu podpořily svržení prezidenta a vlády Ukrajiny, které proběhlo neústavní formou. „Nyní čelíme logickým důsledkům, které lze označit jako rozpad Ukrajiny. Václav Klaus má pravdu v tom, že jsme napomohli vytvoření situace, která dnes už nemá dobré řešení,“ dodal.

„Celý slavný Majdan nebyl nic jiného než pouhý převrat. Kdo to podporoval a kdo rozeštvával, je více než jasné. Ve vší úctě, nemyslím, že Vladimir Vladimirovič Putin je nějaké neviňátko. Těžko by pak ale mohl být carem veškerého Ruska. Ale zde rozhodně má černé figury a tudíž táhne až druhý. S bílými hraje šachy Brusel a opět Washington, který si zvykl, že je šokován, když si vůbec někdo dovolí jeho tahům bránit. Mimochodem, není to Washington, kdo často svá přečetná dobrodružství sám neospravedlňuje bezpečností svých lidí? Kupodivu u druhého mu to nesedí. A to navíc druhý nejde ani přes moře a jedná se částečně o jeho historické území. Bylo by férové mít jeden metr. Pokud nehodláme být zase pouhými kejvaly `Velkého šéfa`,“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.  

Agresorem jsou Spojené státy, nikoli Rusko. A propaganda České televize…

„To, co teď řekl Klaus, tvrdím od samého začátku té lumpárny. Ostatně radar v Brdech do tohoto scénáře náramně zapadal a musíme jen poděkovat všem, kteří se zasloužili o to, že tam není. Už vidím křiklouny, jak Klausovi spílají a nadávají mu do ruských agentů. Já si ho za tento realistický pohled musím vážit stejně za jeho obranu národních zájmů a kritický pohled na EU a Německo. Kdyby naše sdělovací prostředky o dění na Ukrajině informovaly objektivně, bylo by po hysterii kolem Ruska. České televizi ze svých kapes dáváme sedm miliard ročně, aby nás krmila nacistickou propagandou podobně, jako tomu bylo v případě bombardování Srbska. Agresorem jsou Spojené státy, nikoli Rusko,“ říká senátor Jaroslav Doubrava.

„Pokud jde o Václava Klause, tak si myslím, že je to hodnocení zkušeného politika. S nadhledem a znalostí novodobé historie. Když se podíváte na politickou mapu současného světa, má to logiku,“ reagoval poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Václav Klaus? Kdo je to?“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

„Blázen,“ reagoval stručně na prohlášení Klause místopředseda STAN a poslanec Stanislav Polčák.

„Plně se s názorem Václava Klause ztotožňuji. Někdo by měl nezodpovědným lidem hrajícím si u stohu slámy domluvit,“ myslí si poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Václav Klaus je už mnoho let mimo realitu e jeho názory mají zajisté základ v dobách jeho studií v Moskvě,“ reagoval poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Václavu Klausovi zjevně V. V. Putin imponuje. Možná po Puškinově medaili usiluje i o medaili Chmelnického a tuší, že bez toho, aby Putin anexi udělal, nic takového do své sbírky nedostane. Racionálnější důvod mě nenapadá. Ale znáte ho – když byl schopen té své amnestie, dá se u něj čekat cokoli. Ještě, že nežijeme v době před záborem Sudet, byl by to schopný označit za vynucený tah, který u Němců vyvolali svým chováním Češi,“ říká poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Impotentní EU se zmohla jen na podporu neofašistů na Majdanu

„K Ukrajině jsem se opakovaně vyjadřoval v tom smyslu, že se jedná o geopolitické soupeření USA a Ruské federace. Ukrajina je v této hře jenom pěšákem,“ říká poslanec Úsvitu Milan Šarapatka.

Podle poslance ČSSD Richarda Dolejše v některých věcech ohledně krize na Ukrajině nelze s Klausem souhlasit.

„Jeho postoj ale jistě stojí za zamyšlení. Mám pocit, že pravda o roli vrcholných mocností je někde uprostřed. Proto jsem přesvědčen, že pro vyřešení problémů Ukrajiny je třeba dohody mezi USA a Ruskem. Pokud tyto mocnosti nezasednou k jednacímu stolu, tak hrozí další eskalace krize. A to může být samozřejmě velice nepříjemné pro celou EU, která se vlivově ocitá ve sporu o Ukrajinu ve vzduchoprázdnu. Nikoho její názor nezajímá a sama není schopna nic ovlivnit. Kromě ploché a chybné podpory demonstrantů a neofašistů na Majdanu. Pozice EU začíná být nedůstojná a hlavně nic neřeší. Už snad ani nejde o impotenci. I z tohoto hlediska je nezbytná dohoda USA s Ruskem, které z Ukrajiny evidentně vytvořily třecí plochu svých zájmů,“ myslí si poslanec.

Podle europoslance ODS Hynka Fajmona se Klaus ve svém hodnocení mýlí. „Jak Západ, tak Rusko se pokoušely Ukrajinu ekonomicky připoutat k sobě. Rusko má projekt euroasijského svazu a EU asociační dohodu. Tyto dvě varianty jsou neslučitelné a z toho povstal konflikt na Ukrajině. Samotná Ukrajina k tomu napomohla tím, že je to nefunkční stát a musí se spoléhat na pomoc ze zahraničí,“ vysvětlil Fajmon.

„Jsou chvíle, kdy s panem profesorem souhlasím,“ reagoval stručně poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Václav Klaus navštívil ve středu 9. dubna Vysokou školu finanční a správní a vystoupil zde se svou přednáškou s názvem „Je důvod slavit našich 10 let v EU?“. Po přednášce následovala diskuse, během níž se právě vyjádřil i k dění na Ukrajině, a krátká autogramiáda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…