Bouře po soudu k Peroutkovi zuří dál: Jeho článek o Židech byl nechutný. Selhal! pálí Vyvadil. Prachsprostá pomluva, zapojil se kníže

02.03.2016 18:18

ANKETA "Je to prachsprostá pomluva, nikoli otázka týkající se ústavy. Nevidím důvodu s tím obtěžovat Ústavní soud," sdělil ParlamentnímListům.cz Karel Schwarzenberg (TOP 09) k výroku soudu, podle kterého se musí kancelář prezidenta Zemana omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky a následné reakci mluvčí Ovčáčka, že se odvolají. "Pan prezident pochybil a až klukovsky odmítá chybu uznat," doplnil senátor Václav Láska. Jiří Vyvadil to vidí jinak. "Podstatné je, že Peroutka selhal. Jeho text o Židech byl nevkusný a nechutný," řekl ParlamentnímListům.cz.

Bouře po soudu k Peroutkovi zuří dál: Jeho článek o Židech byl nechutný. Selhal! pálí Vyvadil. Prachsprostá pomluva, zapojil se kníže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem

Miloš Zeman pronáší mnoho provokativních výroků. Některé z nich skončí i u soudu. Jako ten o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Zní: Hitler je gentleman. To údajně Peroutka napsal v textu zveřejněném v časopise Přítomnost. Alespoň tedy podle tvrzení prezidenta Miloše Zemana. Tato slova vyřkl v projevu u příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětimi dne 27. ledna 2015 na konferenci Let My People Live. Vzbudila rozruch a u části veřejnosti i rozhořčení. Vše skončilo u soudu. Konkrétně u Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten ve středu 2. března rozhodl, že se kancelář prezidenta musí omluvit Peroutkově vnučce Terezii Kaslové. Zda tak učiní však jisté není. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka se chce kancelář prezidenta odvolat a záležitost nakonec může skončit až u Ústavního soudu. Alespoň soudě podle Ovčáčkova komentáře, že "se soudkyně zcela vyhnula dějinnému kontextu, což bude jak předpokládá řešeno u dalších instancí."  
 
Od uvedeného výroku před více než rokem se kancelář prezidenta marně snažila dohledat tento text a prezident pravidelně čelil dotazům novinářů na toto téma. Nepomohla ani odměna 100 tisíc, kterou prezident nechal vypsat pro toho, kdo ho najde. Prezident Zeman se však nevzdal a pátrá dál. Do toho nyní přichází nepravomocný výrok soudu, který vzbudil řadu reakcí politiků. Více v neprospěch Zemana. Ale ne vždy.
 

Schwarzenberg: Prachsprostá pomluva

ParlamentnímListům.cz se vyjádřil k tomuto tématu i čestný předseda TOP 09 a Zemanův největší sok při prezidentských volbách Karel Schwarzenberg. "Nevidím důvodu tím obtěžovat Ústavní soud. Je to prachsprostá pomluva, nikoliv otázka týkající se ústavy."
 
 
A slovo právníků z řad politiků? Na dotaz zareagoval senátor Václav Láska. "Pan prezident pochybil a skoro až klukovsky odmítá chybu uznat. Respektuju jeho právo se odvolat. Ale až bude eventuálně rozsudek pravomocný, doufám, že nepůjde ve šlépějích svého předchůdce, který též rozsudky soudu ignoroval."
 

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Vyvadil: Podstatné je, že Peroutka selhal

Jiný pohled představil další právník, bývalý předseda Československé strany socialistické a později (do roku 2010) člen ČSSD, Jiří Vyvadil. "Poslouchal jsem komentář soudkyně a nabyl jsem dojmu, že to zcela postrádalo právní charakter. Mělo to charakter politický. Kde vyjadřovala svoji negaci k hlavě státu. Mám pocit, že tam byl jeden zásadní problém. Můžeme diskutovat - a to já nevím - zda existuje ten článek, nebo ne. Ale podstata je v tom, zda Peroutka selhal," sdělil ParlamentnimListům.cz. 
 
A tam podle něj není žádných pochyb. "Jeho článek o Židech byl - v době, kdy byl vnímán českou veřejností jako zastánce první republiky - nechutný a nevkusný. Zcela tam sdílel pohledy Němců, že se bránili proti vetřelci, který by zničil jejich organismus. Že Židé by zcela zničili jejich jazyk, a že tedy má pochopení pro to jejich rozhořčení. Kdo si uvědomí atmosféru té doby, tak tohle ukazuje na obrovské morální selhání," konstatoval.
 
"Do jaké míry se vnučka má právo domáhat omluvy? Kdyby její dědeček neselhal, zejména v tomto otřesném případě, tak bych pro to mohl mít pochopení. Ale její dědeček prostě vážným způsobem selhal. Více než kdokoli jiný právě proto, že byl spojován s Masarykem a Benešem. Morální právo ji tedy nemohu přiznat," řekl Jiří Vyvadil.
 

JUDr. Jiří Vyvadil

  • BPP
  • No, budeme trpět, ale udělali jsme si to sami.

Farský: Zeman Peroutku sprostě pomluvil

Poslanec Starostů Jan Farský je prezidentovým kritikem, což prokázal i nyní. Výrok soudu komentoval na sociálních sítích takto: "Zeman sprostě pošpinil Ferdinanda Peroutku. Rok se vykrucuje, vymlouvá, odmítá přiznat, že se spletl, odmítá se omluvit. A nemá ani tolik slušnosti dostavit se k soudu. Už potřetí tak soud rozhodl (omluva Březinovi, pak po prezidentských volbách), že Zeman lže. Smutný pohled na Hrad a člověka, který by měl být příkladem, ale ne odstrašujícím." 
 
 
Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek k tomu tamtéž napsal: "Hrad se musí omluvit za prezidentův výrok o Peroutkovi. Kdyby byl pan prezident normální chlap a dokázal říci: "Promiňte, spletl jsem se", nemusela tu být žádná trapná umělá aféra. To bychom ale asi chtěli moc. Pan prezident se přece nikdy neplete."
 

Jurečka: Co kdyby se Zeman omluvil jako chlap osobně

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ParlamentnímListům.cz lakonicky uvedl, že rozhodnutí soudu mu nepřísluší komentovat. Více se na twitteru odvázal jeho stranický a vládní kolega Marian Jurečka. "Co kdyby se prezident k omluvě postavil jako chlap. A omluvil se vnučce novináře Peroutky osobně, ne jen jak mu uložil soud." Posléze dodal: "Reakce mluvčího Ovčáčka na rozsudek soudu mi přijde jako reakce malého kluka, který za žádnou cenu neumí přiznat, že udělal chybu."
 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec
 

Oberreiter: Peroutka velebil Hitlera v několika článcích

ParlamentníListy.cz získaly vyjádření i Zemanových zastánců. Třeba názor pražského krajského předsedy Strany práv občanů Jiřího Oberreitera. "Celou kauzu článku Hitler je gentleman pokládám za malichernou. Četl jsem několik Peroutkových článků, ve kterých velebil Hitlera. Takže obsah článku odpovídal názvu, i když se zmíněný název článku nenašel," uvedl.
 

Ing. Jiří Oberreiter

  • SPOZ
  • Nezávislý politický konzultant
  • mimo zastupitelskou funkci

Doubrava: Že se článek nenašel, není důkaz, že neexistuje

Za prezidenta Zemana se postavil i senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). "Nejsem odborníkem na Ústavu, ale nevím, proč by se kancelář prezidenta republiky měla omlouvat za výrok prezidenta. Pak je odvolání proti takovému rozsudku plně na místě. Přiznám se ale, že ty údajné kopie, které chodily po internetu, byly velmi věrohodné. Takže nebyl problém jim věřit. Jak znám prezidenta, jen tak něco neřekne. A to, že se doposud článek nenašel, ještě není důkazem, že neexistuje," domnívá se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…