Brát migranty, vyzval Kalousek a je zase veselo. Bouře i kolem Babiše: Jeho skryté záměry kolem cizinců?

27.08.2018 19:42

ANKETA Premiér Andrej Babiš sdělil při setkání velvyslancům, že i nadále tvá na tom, že Česká republika nepřijme jediného migranta. Na Twitteru na tato jeho slova zareagoval jeho úhlavní sok, Miroslav Kalousek, který napsal, že Babiš je symbolem sobectví, vyčuranosti a neschopnosti být věrohodným partnerem ve společenství EU a že nám zbudou nulový mezinárodní respekt, hanba a opovržení. ParlamentníListy.cz se otázaly v anketě politiků, co si o tomto názoru myslí a co očekávají, že premiér Babiš vyjedná.

Brát migranty, vyzval Kalousek a je zase veselo. Bouře i kolem Babiše: Jeho skryté záměry kolem cizinců?
Foto: Hans Štembera
Popisek: První poprázdninová schůze sněmovny. Andrej Babiš se obhajoval za své výroky o táboře v Letech

Babiš ještě velvyslancům vysvětlil, že je třeba s migrací bojovat, aby pašeráci lidí přišli o výnosný kšeft. Znovu také zopakoval, že mnozí lidé si jistě zaslouží pomoc, ale je jim třeba pomáhat v jejich domovských státech, a že by měl vzniknout nějaký finanční plán pomoci pro Afriku, na kterém by se měla podílet i Česká republika. Chce o tom v úterý mluvit s italským premiérem Giuseppem Contem. Právě Itálie tlačí na ostatní evropské státy, aby se podělily o migranty směřující do Evropy.

Koho přijmeme a koho ne, si budeme rozhodovat sami, a ne aby nám to někdo diktoval

Anketa

Je Miroslav Kalousek dobrý politik?

8%
92%
hlasovalo: 16057 lidí
„ODS od začátku nesouhlasí se zaváděním povinných kvót na přerozdělování migrantů. Shodla se na tom i většina politických stran, tak doufám, že bude pan premiér Babiš důsledný v prosazování našich národních zájmů. V naší zemi našlo domov mnoho cizinců. Ale o tom, koho přijmeme a koho ne, bychom měli rozhodovat sami, a ne aby nám to někdo diktoval,“ prozradila ParlamentnímListům.cz Alexandra Udženija, první místopředsedkyně ODS.

„Pokud jednání, které je v zájmu občanů (voličů), pan Kalousek nazývá sobectvím a vyčuraností, tak je evidentní, že vůbec nepochopil podstatu demokracie. Pokud má pan Kalousek na mysli opovržení těch, kteří se vlamují do Evropy, aby sklízeli pole, která nezaseli, tak musím říci, že o jejich sympatie nestojím. Stejně tak je mi lhostejné, co si o nás myslí hlupáci, kteří si nechali ukrást své země a totéž nyní žádají i po nás. A co si myslím, že Andrej Babiš vyjedná?“ ptá se místopředseda ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna.

„Jako místopředseda ČSSD bych si měl přát, aby vyděračům ustoupil, protože by to oslabilo jeho pozici. Jako Čech bych si měl přát, aby neustupoval, protože je to v zájmu mojí země a mého národa. Já jsem v první řadě Čechem a až potom sociálním demokratem. Proto doufám, že premiér neustoupí. Pro tuto chvíli – a v této otázce – nejsem jeho politickým soupeřem, ale spojencem, na kterého se může plně spolehnout,“ dodal. „Nemají pravdu ani jeden. Nějaké migranty každoročně přijímáme. Nicméně oba politici hrají mediální hru pro své voliče. Holt jsme v předvolební kampani,“ konstatoval bývalý dlouholetý poslanec ČSSD Antonín Seďa.

„Posedlost pana Kalouska panem Babišem a naopak je obecně známá. Vezměme si k tomu tedy popcorn a kolu a sledujme jejich přestřelky jako letní blockbuster. Až budou oba z politiky pryč, mohou z toho udělat zájezdní představení,“ navrhoval europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Česká republika má plné právo nebrat migranty. Babiš zná veřejné mínění, proto politiku nepřijímání drží. Jsem rád, že Česká republika migranty nepřijímá,“ je rád bývalý europoslanec a expředseda Svobodných Petr Mach.

Anketa

Vadilo vám, že dav pískal na Andreje Babiše při pietním aktu před sídlem Českého rozhlasu?

hlasovalo: 22409 lidí
„Premiér prosazuje názor většiny obyvatelstva země. Pan Kalousek (možná) reprezentuje ty, kteří jeho stranu volili. A těch moc nebylo,“ uvedl mentor Realistů Petr Robejšek.

Babiš chce získat voliče SPD, imponuje mu Orbánův styl

„Andrej Babiš má jediný cíl, získat voliče SPD na svou stranu. Není veden pevným názorem, často ho mění, hledá inspiraci za hranicemi a imponuje mu Orbánův styl. A ve své argumentaci ANO přitvrdilo. Všichni ve shodě jsme v Parlamentu odmítli kvóty, nicméně exministr Stropnický sám zdůrazňoval, že je třeba rozlišovat mezi ekonomickými migranty a lidmi postiženými válkou, žádajícími o azyl podle platné legislativy. A těm bychom samozřejmě měli pomoci – tady ale nemluvíme o nelegální migraci,“ konstatoval Vít Rakušan, první místopředseda STAN, poslanec a starosta Kolína.

„Babiš by se měl poučit v Polsku a brát celé rodiny z Běloruska a Ukrajiny. Jsou neskutečně pracovití a vděční. Podle mě brát samotné muže z Afriky není cesta. Ale Babiš žádnou koncepci nemá. Přečetl jsem si jeho dnešní vyjádření v Mf Dnes. Plácá se v tom a nemá žádnou vizi. On potřebuje lidi do svých firem. Nikdo mu tam za 14 tisíc hrubého nechce dělat, tak když to bude pro něj výhodné, tak si klidně migranty vezme a otočí,“ myslí si europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Nechci přispívat do prázdné přestřelky. Odmítli jsme kvóty jako nespravedlivé a nefunkční ještě v době, kdy pan premiér nevěděl, co si o tom myslet. Máme a nadále musíme mít funkční právní mechanismus pro poskytnutí azylu uprchlíkům na základě individuálního posouzení. Každý rok takovou ochranu Česká republika poskytuje desítkám lidí. V tom jistě budeme pokračovat. K tomu jsme zavázáni a je to správné,“ uvedl Martin Kupka, místopředseda ODS, poslanec a starosta Líbeznic.

„Chápu frustraci států jako Itálie, Malta, Řecko, které se střetávají přímo s krutou realitou okolo migrace. Migrace je stále ze strany Evropy nekontrolovaná. Je nezbytné se dohodnout na půdě Rady EU. Na druhou stranu poskytnutí pomoci několika lidem – migrantům – neznamená ještě udělení azylu či občanství a přijde mi to solidární k výše uvedeným státům. Plně podporuji úzkou spolupráci s účinnou pomocí státům Afriky či Asie, aby se důvody migrace eliminovaly, a tvrdý postih převaděčů,“ vysvětlil senátor z Nového Jičína Petr Orel (Strana zelených).

Souhlasí s námi i Němci, ale jenom mezi čtyřma očima

„Jestli je někdo hodně vyčuraný, tak je to jistý pan Kalousek. Nemyslím si, že v té vyčuranosti si mají s Andrejem Babišem co vyčítat. Většina naší populace se jednoznačně vyjádřila, že nechce, abychom přijímali migranty, u kterých není jasné, za jakým účelem sem přišli kromě toho, že chtějí čerpat sociální dávky. V tomto případě Andrej Babiš, který velmi dobře slyší na různá populistická hesla, to zaslechl velmi správně. Je naprosto v pořádku, že se takto vyjádřil. Nejsme to jenom my Češi, jsou to i Slováci, Poláci, Maďaři. Jsou to i Němci, pokud se s nimi bavíte mezi čtyřma očima. V momentě, kdy u toho jsou tři lidé, tak už to neřeknou, protože to není politicky korektní,“ vypozoroval europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM).

„Já bych přijímal spíše migranty z těžce zkoušené Ukrajiny. Běžence, co přecházejí přes děravé hranice v Řecku či Itálii, bych také nepřijímal. Čím více běženců přijmeme dnes, tím více jich přijde zítra,“ sdělil senátor a starosta Albrechtic v Jizerských horách Jaroslav Zeman (ODS).

„Názor premiéra je v pořádku, ale vzhledem k jeho dřívějším postojům to spíše vypadá, že dostal po schůzce V4 chuť být druhým Orbánem. Uvidíme, jak dlouho mu to vydrží. Nejsem si jist, že k nějakému finálnímu jednání a výsledkům dojde,“ domníval se předseda Patriotů Jiří Vítek.

„U pana premiéra je nutné rozlišovat poselství domů a poselství do zahraničí. Myslím, že v tomto případě jde o vzkaz voličům spíše než o jeho zásadní politické stanovisko. Z tohoto důvodu nejsem optimisticky naladěn v očekávání výsledků jeho jednání. K prohlášením pana Kalouska se s dovolením nebudu vyjadřovat,“ objasnil Jiří Kobza, poslanec SPD.

„Mám jiný názor. Andrej Babiš se k migrační politice současného vedení EU staví zásadově a se značnou dávkou prozíravosti. O tom svědčí fakt, že se politici merkelovského typu dostávají ve svých zemích do určité izolace. To je zřejmé z vývoje v Rakousku, Bavorsku i ve Skandinávii. Bezradnost z průvodních jevů islamizace západoevropských zemí působí erozivně na celou EU. Typickým příkladem je Itálie,“ všímá si bývalý poslanec hnutí ANO Zdeněk Soukup a pokračuje: „Ostatně jako sám voják v poli působí samotný pan Kalousek. Pod hladinu volitelnosti strhává i svoji TOP 09. A to nejenom pro svůj falešný humanismus, ale protibabišovským postojem vůbec. Stává se rytířem smutné postavy v české politice. Věřím, že Babiš vyjedná pro ČR v otázkách migrace dobré podmínky. Nesmí ale podlehnout nátlaku Bruselu. Moji víru tak trochu nahlodává fakt, že je jako podnikatel významným příjemcem evropských dotací. Doporučuji proto všem rozumným v ČR přístup – důvěřuj, ale prověřuj. Před časem jsem oznámil stažení z veřejného prostoru. Selhání Andreje Babiše by znamenalo přehodnocení tohoto mého osobního postoje.“

„Jsem přesvědčený, že v tuto chvíli má pravdu premiér. Nepřijetí žádného uprchlíka není totiž známkou sobectví či vyčuranosti, ale spíše obavou o bezpečnost našich občanů. Dnes a denně je západoevropská kultura konfrontována s nepřizpůsobivostí těch, kterým poskytla nové domovy. Takže raději stát na hanbě a býti opovrhovaným, než stát tváří v tvář pozůstalým, protože životy jejich blízkých mají na svědomí ti, kteří se na návštěvě, na kterou je navíc nikdo nezval, chovají jako zvířata,“ sdělil Pavol Lukša, předseda strany Dobrá volba 2016 a starosta Čeladné.

„Miroslav Kalousek má v případě Andreje Babiše naprostou pravdu, nikoliv však pouze v souvislosti s imigranty. Evropa musí mít své hranice pod kontrolou a směrem ven vyslat jasný signál, že nekonečná absorbce všech přistávajících není možná a přijatelná. V tento okamžik to není pouze o ČR, protože solidárnost bez jasných pravidel a kontroly přivede Evropu na okraj záhuby. Soukromníci toto říkají již delší dobu, Andrej Babiš až od okamžiku, kdy mu to poradili PR specialisté. A zítra může být vše opět jinak. Je to Bureš," napsal Jan Baránek ze Strany soukromníků.

„Tvrdit na jedné straně novodobé - s EU na věčné časy a nikdy jinak - a proti tomu - nikdy nepřijmeme ani jednoho migranta - je vědomá manipulace. Vyjádření Babiše v Německu pro Němce a u nás pro Čechy je jako voda a olej. Pro přežití západní civilizace je nezbytné přijmout fakt, že migrace z Afriky do Evropy přes Libyi, Egypt a Maroko je největším problémem Evropy. Babiš ale jeho řešením pro ČR není," domníval se František Matějka, předseda Strany nezávislosti České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…