Brousí se nůž na Českou televizi? Víme více

19.03.2015 6:43

Ke kritice České televize se po prezidentu Miloši Zemanovi přidal i vicepremiér Andrej Babiš. Pro hodnocení však podle člena Rady ČT Luboše Beniaka nejsou kompetentní a vyjádření hlavy státu radní přičítá prezidentově neinformovanosti. Předseda volebního výboru Martin Komárek nabádá politiky ke zdrženlivosti ve vyjadřování ke zpravodajství, zatímco jemu samotnému nejvíce vadí na veřejnoprávní televizi neprůhlednost jejího hospodaření.

Brousí se nůž na Českou televizi? Víme více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Z Hradu, z vlády, z Poslanecké sněmovny i ze Senátu zaznívají hlasy, které na Kavčích horách neslyší rádi. „Veřejnoprávní televize není objektivní, je jednostranná, je do značné míry ovlivňována TOP 09 a já to pokládám za neplnění veřejné služby a za neplnění příslušných zákonů, které se k veřejné službě vztahují,“ uvedl nedávno na adresu České televize prezident Miloš Zeman. „To, že jsou tam někdy manipulované reportáže, snad ví každý,“ konstatoval vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš v souvislosti s tím, že jím vlastněná společnost Agrofert podala stížnost na čtyři reportáže České televize.

Objektivitu postrádá ve veřejnoprávní televizi i místopředseda sněmovního volebního výboru Vítězslav Jandák, což dal najevo při úterním jednání, když na přítomného předsedu Rady České televize Jaroslava Dědiče spustil: „Lidi rozčiluje, že na spoustě moderátorů vidí jejich stranickou placku, kterou mají na klopě.“ A není třeba ani příliš připomínat tažení senátora Jana Veleby za neplacení koncesionářských poplatků těmi, které Česká televize poškodila nebo o nich lhala. Nic na jeho kritickém postoji nemění ani to, že předloženou novelu, která by výběr poplatků upravila, stáhl z programu senátní schůze se zdůvodněním, že je třeba ji ještě důsledněji probrat.

Politici by měli být zdrženliví ve vyjadřování ke zpravodajství ČT

„Jako předseda volebního výboru nebudu z jednotlivých výroků jednotlivých politiků něco vyvozovat, protože zákon o České televizi nic takového ani neumožňuje,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz poslanec hnutí ANO Martin Komárek, jenž vede sněmovní výbor, který má mediální agendu v gesci. Ke slovům svého stranického šéfa Andreje Babiše jen poznamenává, že stížnost Agrofertu směřuje k Radě ČT, a tak je to v pořádku. „Na úroveň zpravodajství samozřejmě názor mám, ale myslím si, že politici by měli být velmi zdrženliví v tom, aby se k němu vyjadřovali, protože to bývá občas zavádějící,“ konstatuje Martin Komárek.

Zdroj dobře obeznámený s náladami vůči České televizi v Poslanecké sněmovně, který si však nepřál být jmenovaný, ParlamentnímListům.cz sdělil, že politici chtějí „potrestat“ Českou televizi za to, jak si počíná ve zpravodajství. Proto ji natahují na skřipec množícími se spekulacemi o možném opakovaném neschválení některé z výročních zpráv, což by otevřelo cestu k odvolání Rady ČT a mohlo by to otřást i pozicí generálního ředitele Petra Dvořáka. Ve skutečnosti se ale prý nic tak dramatického očekávat nedá. Smysl by nemělo odvolávat Radu ČT, když pět z jejích členů už vybrala tato sněmovna a dalších pět zvolí během jara, takže dvě třetiny radních už budou mít mandát od nově složené sněmovny.

Dvořák je v bezpečí, protože není, kdo by ho nahradil

Podobné to je s úvahami o odvolání generálního ředitele Petra Dvořáka případnou novou Radou ČT. Tady je důvodem podle výše zmíněného zdroje skutečnost, že politici momentálně nemají nikoho, kdo by ho mohl nahradit. „Česká televize je hodně složitý organismus. A dokud někoho nenajdou, kdo by si s ním mohl vědět rady, je Dvořák v bezpečí. Mandát ho určitě nechají dokončit,“ připomíná zdroj časté změny ve vedení České televize, než se do křesla jejího generálního ředitele usadil na období 2003 až 2011 Jiří Janeček.

Pro blížící se schvalování dvou výročních zpráv – o činnosti a o hospodaření – jsou prý dvě nejsilnější strany rozpolcené. V ČSSD je velkým zastáncem České televize premiér Bohuslav Sobotka, některou ze zpráv by nemuseli podpořit ti, co měli či mají blízko k prezidentu Miloši Zemanovi nebo hejtmanu Michalu Haškovi. V hnutí ANO patří k velkým kritikům ČT Martin Komárek, na straně veřejnoprávní televize je jeho stranický kolega ze sněmovního výboru Martin Kolovratník. Výroční zprávu o činnosti České televize za rok 2014 se prý chystají odmítnout komunisté, naopak pro ni zvednou ruku poslanci z TOP 09 a ODS.

Rada ČT by měla dostat větší kompetence pro kontrolu hospodaření

O tom, jak Poslanecká sněmovna rozhodne, nechce Martin Komárek spekulovat. „Je suverén a nějak se zachová. Předpokládám, že na příští schůzi se bude zabývat zprávou o hospodaření České televize. Debata o České televizi je namístě, ale myslím, že největším problémem je neprůhlednost jejího hospodaření, a proto je nutná změna legislativy. Česká televize má mít jiný způsob kontroly. Teď rozhodně nemyslím politickou kontrolu, ale to, že Rada má dostat větší pravomoc kontrolovat její hospodaření, protože zastupuje koncesionáře. Měli bychom urychlit práce na novém televizním a rozhlasovém zákonu. Pracuje na tom Ministerstvo kultury, ale z mého pohledu by mělo být rychlejší,“ tvrdí Martin Komárek.

Výrok Andreje Babiše o manipulovaných reportážích v České televizi nemohl ujít ani členům Rady ČT. „Za prvé pochybuji, že ´každý ví´. Prohlášením tohoto typu pan vicepremiér zpochybňuje to, co dál říká. Za druhé já o zmanipulovaných reportážích nevím. A jako člen Rady bych velice uvítal, kdybych se dozvěděl alespoň o jedné, abych mohl v tom smyslu podniknout příslušné kroky. Ale jaký konkrétní krok lze učinit na prohlášení tohoto typu?“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz člen Rady ČT Luboš Beniak, že s takovým nekonkrétním vyjádřením nelze opravdu nijak naložit.

Prezident nebyl kompetentní takto o České televizi mluvit

Útoky politiků vůči České televizi na něj působí nekompetentně, což ilustruje na příkladu, kdy se prezident Miloš Zeman vyjádřil, že dříve se rád díval na dokumenty na ČT2 a teď je zklamán. „Netuším, jestli z absence, nebo z kvality. Ale protože se dívám na čísla a mám výkazy, tak vím, že nikdy předtím Česká televize neprodukovala a nevysílala tolik dokumentů jako teď. Můžeme se bavit o tom, jestli tento dokument byl lepší, nebo horší, ale pokud jde o pozornost České televize k dokumentům, tak nikdy nebyla větší, a to vyjádřeno v penězích a v časech,“ uvádí Luboš Beniak s tím, že je to i logické, protože na ČT2 se už jen při souběhu významných událostí objevuje sport, jenž na něm v minulosti zabral spoustu času. A ten nyní zaplňuje dokumentární tvorba.

Prohlášení prezidenta proto podle radního vychází v tomto případě přinejmenším z neinformovanosti. „Nebyl kompetentní na to, aby mluvil způsobem, který vzbuzuje dojem, že pozornost České televize a zdroje určené dokumentární tvorbě jsou menší. Nejsou, jsou největší v historii vysílání České a Československé televize. A tak bych mohl brát jedno prohlášení za druhým. To je stejné, jako když řekne pan vicepremiér Babiš, že ´každý ví´, že ty reportáže jsou zmanipulované. Ať řekne, která reportáž to byla, a my z pozice Rady České televize uděláme všechno, co se dá. Máme přístup k relevantním faktům, abychom zjistili, zda byla reportáž zmanipulovaná, kdo to má na svědomí, co se má udělat, aby se to neopakovalo. Ale s prohlášením tohoto typu se nedá diskutovat,“ poukazuje Luboš Beniak.

Radní se už Babiše v minulosti zastal, když mu zrušili pozvání

Jinak se na kritiku České televize ze strany politických špiček dívá další člen Rady ČT Jiří Kratochvíl. „Oni si stěžují ne jako vicepremiér a prezident, ale jako každý jiný občan a na to mají nezadatelné právo. A my jsme povinni zjistit, zda mají, nebo nemají pravdu. Připomenu, že jsem byl jeden z těch radních, který se ozval, když panu Babišovi, a to ještě nebyl tak daleko v politice, zrušili pozvání do pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou. Když jsem proti tomu na Radě vystoupil, tak mě pan předseda Uhde odbyl. A i tehdy jsem bral pana Babiše jako jakéhokoli občana, a ne majitele něčeho,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Kratochvíl.

Radní proto trvá na tom, abychom kritiku nebrali tak, že ji vyslovuje prezident nebo vicepremiér. „Nestěžují si z postavení svého úřadu, ale jako kdokoli jiný, což je jejich svaté právo. Jsou to jejich osobní názory. Ale musí se to konečně razantně řešit. Už to není jen otázka pokárání někoho. Rada nemůže zasahovat do vysílání, ale může trvat na tom, aby vedení České televize udělalo nějaké kroky, které by byly i personální. Věřím, že občané, kteří jsou ve funkcích prezidenta a vicepremiéra, mají svým způsobem pravdu. My můžeme znovu požádat ředitele, aby tyhle věci prošetřil, aby to řešil jakoukoli formou, ale aby se to už neopakovalo,“ říká Jiří Kratochvíl.

Řeči o neschválení výroční zprávy jsou součástí boje mezi politiky

Rada České televize bude mít příští středu na programu projednání stěžejního dokumentu – Výroční zprávy o činnosti ČT v roce 2014. „V tuto chvíli je v podstatě hotová, pracuje se už jen na finálních revizích a korekturách, grafických i pravopisných, abychom nevypadali jako senátor Veleba s jeho češtinou. Ale obsahově je de facto hotová. Takže příští týden bychom ji měli oficiálně schválit, že s ní souhlasíme. Všichni jsme ji už mnohokrát viděli a pracovali jsme na tom, takže nepředpokládám, že by tam měl být nějaký důvod k diskusi,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Luboš Beniak.

Její opakované neschválení Poslaneckou sněmovnou by mohlo přivodit pád celé Rady ČT. „Věcný důvod pro její neschválení nevidím. Dovoluji si upozornit na to, že tyhle pověsti, že by zpráva, respektive ty dvě zprávy nemusely být schváleny, se objevily nedávno. Přitom na zprávě o hospodaření, kterou projednával volební výbor Parlamentu, neshledal žádný důvod k tomu, aby ji neschválil. Všichni hlasovali pro a jeden se zdržel. A teď ti samí lidé naznačují, že by se nemusela schválit? Myslím, že tohle je součástí nějakého boje mezi jednotlivými politiky a jejich stranami. A že Česká televize, respektive Rada, respektive zpráva či zprávy jsou tam vysloveně zástupný problém,“ domnívá se Luboš Beniak.

Názor na objektivitu zpravodajství může rozhodnout o nových radních

Kromě schválení dvou výročních zpráv čeká sněmovnu i zvolení pěti radních, protože právě tomuto počtu členů Rady ČT skončí letos v květnu mandát. Znovu se o něj bude mezi 53 adepty ucházet jak dosavadní předseda Jaroslav Dědič, tak nynější radní Jiří Kratochvíl. „Nepředpokládám, že názory na objektivitu zpravodajství nebo kompetentnost generálního ředitele by měly být hlavními kritérii pro hlasování poslanců,“ míní Jiří Kratochvíl. Jedním z těch, kdo o jeho dalším působení rozhodne, bude Martin Komárek. „Hodnocení objektivity a vyváženosti zpravodajství patří k práci radních, je to jejich povinnost. Naší povinností zase je se zeptat, zda je uchazeč kompetentní k tomu, aby to mohl hodnotit,“ dává Martin Komárek najevo, že pro něj naopak kandidátův názor na objektivitu zpravodajství bude hodně důležitý.


 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…