Brusel chce zavést euro u nás i v celé EU. Unijní zlo, arogance a šílenost. Juncker je mimozemšťan, loutka Merkelové a... Čtěte, co nám řekli Babiš, Filip či Okamura

28.06.2016 17:45

ANKETA Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker chce podle Frankfurter Algemeine Zeitung využít Brexit k tomu, aby se eurem platilo v celé EU.

Brusel chce zavést euro u nás i v celé EU. Unijní zlo, arogance a šílenost. Juncker je mimozemšťan, loutka Merkelové a... Čtěte, co nám řekli Babiš, Filip či Okamura
Foto: juncker.epp.eu
Popisek: Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker chce Brexit využít k tomu, aby se rozšířila eurozóna a eurem se do budoucna platilo v celé Evropské unii. S odvoláním na zdroje z Junckerova okolí to napsal německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Komise podle něj chce nejen co nejrychleji začít jednat o vystoupení Británie z EU, ale také rychle postoupit v rozšíření a prohloubení měnové unie. Evropa mnoha měn by měla skončit, informovala ČTK.

„Juncker není mužem na svém místě,“ řekl v reakci na Brexit český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Po Brexitu jsme byli svědky náhlé proměny mnoha politiků. Mávnutím kouzelného proutku se z nich stali největší zastánci reformy...

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co si myslí o tom, že by Evropská unie využila Brexitu a zavedla euro ve všech zemích Evropské unie, jak navrhuje Juncker, a co si myslí o slovech Zaorálka, že Juncker není mužem na svém místě. Drtivá politiků si myslí, že by Juncker měl rezignovat a že je úplně mimo realitu a je symbolem negativ bruselské byrokracie.

„Pan Juncker přichází po kvótách s dalším nepřijatelným návrhem, který, předpokládám, bude iritovat členské země, jež nemají euro. Pan Juncker má pocit, že je pánem Evropy, ale není. Svrchované členské země EU mají rozhodovat o Evropě dohromady, a ne předseda Evropské komise. Vstup do eurozóny není pro Českou republiku aktuální, za současné vlády určitě ne. Souhlasím s panem Zaorálkem, že nápady pana Junckera zvyšují neoblíbenost Bruselu u občanů členských zemí EU, a tudíž Juncker není člověkem na svém místě,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Vstup do eurozóny předpokládá významnou shodu veřejného mínění i politické scény, což v ČR není. Většina podnikatelů je pro, ale to nestačí. Obávám se, že Brexit přijetí eura nepomohl. Není rozumné, aby odpovědí na Brexit byla zbrklá reakce, notabene bez celospolečenské dohody. Posttraumatický šok vyžaduje zvýšený příjem tekutin, klid a teplo, nikoli sprint do kopce,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek. „Myslím si o tom své,“ dodal o slovech Zaorálka.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Pan Jean-Claude Juncker ať už raději odejde a nechá těch nápadů od byrokratického stolu,“ reagoval předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

Podle předsedy ODS a poslance Petra Fialy je Junckerova snaha o využití Brexitu k rozšíření eurozóny naprostý nesmysl. „To je přesný příklad nepochopení nálady v současné Evropě. Nedůvěra k euru je jedním ze základních pilířů nedůvěry k EU. To by si měl uvědomit i bruselský establishment, než bude přicházet s podobnými nápady. Pan Juncker zcela jistě není mužem na svém místě. My jsme to ale na rozdíl od Lubomíra Zaorálka věděli už v době, kdy byl Juncker zvolen předsedou Evropské komise. Měl by hned odstoupit stejně jako například předseda Evropského parlamentu Schultz,“ vysvětlil Fiala.

„Krátce po Brexitu jsme byli svědky náhlé proměny mnoha politiků. Mávnutím kouzelného proutku se z nich stali největší zastánci reformy Evropské unie. Slyšeli jsme od nich slova o ‚nutnosti reformy EU, o návratu k potřebám občanů‘, či o tom, že ‚předseda Evropské komise Juncker není mužem na svém místě‘. Ukázalo se, že to byly jen řeči. Když dnes došlo v Evropském parlamentu k hlasování o návrzích na odvolání předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, velká bruselská koalice, včetně zástupců ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a ANO, podpořila jeho setrvání ve funkci. Politické pokrytectví ničí Evropskou unii, rozpor slov a činů bruselských politiků občané vidí stále jasněji. Jsem rád, že europoslanci ODS svým hlasováním podpořili snahu o Junckerovo odvolání. Je to správný a odpovědný postoj i z hlediska budoucnosti,“ dodal Petr Fiala.  

Jean-Claude Juncker je symbolem bruselského zla a arogance

„Jean-Claude Juncker je symbolem bruselského zla a arogance. Evropská unie má jeden přínos, který nikdo nezpochybňuje – tím je společný trh. A k této podstatě Unie před Lisabonskou smlouvou se musíme vrátit. Juncker je ale tím, kdo svou povýšeneckou a egoistickou politikou dělá z EU svěrací kazajku a vyhání z ní členské státy včetně České republiky. My v Poslanecké sněmovně navrhujeme, aby Poslanecká sněmovna vyzvala předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera k rezignaci,“ sdělil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„Pan předseda Juncker svou arogantní rétorikou, nepochopením celé situace před i po Brexitu a zaslepeným tlakem na federalizaci Evropy vrší chybu za chybou. Stojí před námi úředník s obrovským vlivem, ale bez mandátu voličů. Je to špatná zpráva pro EU. Podle mě by měl odstoupit, je totiž spolutvůrcem Brexitu,“ míní první místopředseda senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„To záleží na jednotlivých státech. Jsem přesvědčená, že je v zájmu České republiky euro přijmout,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Pokud ministerský předseda Cameron přijal politickou odpovědnost za výsledek referenda, očekával bych, že stejnou odpovědnost zaujme nejen předseda Evropské komise, ale všichni její členové. Přinejmenším tím, že si půjdou do Evropského parlamentu říci o svoji důvěru. Že tak neučinili, je chybné rozhodnutí a spíše vypovídá o aroganci moci než o demokratických principech. Co se týká zavedení eura ve všech zemích EU, pak já osobně v dlouhodobém horizontu tento návrh podporuji. Ale za současným návrhem vidím dva problémy. Ten první souvisí s proběhlým Brexitem, kdy návrh pana Junckera považuji za jistý revanš vůči Britům. A ten druhý přece souvisí se splněním podmínek pro přijetí eura. Nerad bych, aby se v některé další zemi opakoval scénář Řecka,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.   

„To, že Juncker je absolutně mimo mísu a zbabral, co se dalo, víme – je to ostatně takové ideologické i politické dvojče pana Zaorálka z ČSSD, takže se divím, že teď se od něj pan ministr najednou distancuje. Imigrační krizi přece vyrobili a zbabrali spolu se svými europoslanci a komisaři. Tedy příčinou problému je Evropská komise a Sobotkova vláda, která po celou dobu Evropskou komisi servilně podporuje. A platit eurem už můžete de facto po celé Evropě, i dnes i v ČR, takže není třeba objevovat Ameriku. Jiná věc je rušení národních měn výměnou za euro – to je stejně ‚chytré‘ jako pan Juncker a Zaorálek. Naše hnutí SPD je zásadně proti přijetí eura v České republice. Euro nelze udržet v tak rozdílných ekonomikách, jako jsou Německo nebo Rumunsko či Řecko. To už snad pochopili všichni,“ podotkl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Jestli chce Juncker vyštvat co nejrychleji z EU Dány, Švédy a Čechy, ať to dál říká...

„Jestli chce Juncker vyštvat co nejrychleji z EU Dány, Švédy a Čechy, ať to dál říká. Rozumní politici ale naopak pochopili, že utužovat centrální moc Bruselu je cesta do pekel. Juncker je mužem zodpovědným za plán přerozdělování migrantů, který rozeštval EU, a je nositelem myšlenky stále těsnější integrace. Je to loutka Angely Merkelové. Brexit je jasný vzkaz, že toto voliči nechtějí. Juncker by měl odejít,“ myslí si předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Tentokrát se slovy Lubomíra Zaorálka výjimečně souhlasím. Jenom je škoda, že odvahu říct svůj názor v sobě nenašel dříve. Reakce předsedy Evropské komise Junckera jenom potvrzuje moje přesvědčení, které jsem už zde vyjádřil, že totiž zodpovědní  lídři EU, mezi něž Juncker patří, nejsou schopni sebereflexe a nemají tudíž schopnost EU řídit. Navrhovat po Brexitu povinné euro ve všech 27 zemích a současně s tím navrhovat dvourychlostní Unii, tak to pokládám za vrchol diletantství a přezíravosti. Tyto postoje povedou jenom k urychlení rozkladu EU. Když to shrnu. Německo, Francie a Itálie chtějí dát EU ‚nový impulz‘, jak se vyjádřila Merkelová, Juncker chce zavést povinné euro, ministři zahraničí Německa, Francie, Itálie, Belgie, Nizozemska a Lucemburska chtějí dvourychlostní Unii – vskutku nové impulzy, které popírají vše, co bylo doposud, a podle toho to také i dopadne,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Něco takového, co navrhuje pan Juncker, opravdu není aktuální. Zdá se, že se šéf Evropské komise opravdu dostal mimo realitu. V tom se s ministrem zahraničí shodnu. Otázkou je, s čím vláda ČR jako součást EU 27 vystoupí – blíží se okamžik seriózní debaty, jakého typu má být revize Lisabonské smlouvy. Neuškodí na toto téma konzultace v rámci V4,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Myslím, že pro dobro Evropy by měl Juncker rezignovat a zmizet někam hodně daleko. A pokud to neudělá dobrovolně, měl by být odvolán. Úsvit již dlouho považuje jednání Junckera a vysoké komisařky pro bezpečnost Mogheriniové za arogantní a nebezpečné pro celou Evropu. Juncker si nevzal ponaučení z Brexitu a dál utahuje suverénním evropským státům šrouby. Brzy může přijít Czechout,“ upozorňuje předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Myslím si, že by pan Juncker měl rezignovat. Takže nevím, proč bych měla komentovat jeho další nesmyslné nápady,“ říká místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Je komické, jak čeští političtí posluhové dnes obviňují své páníčky z Bruselu

„Předseda Juncker je chodící nomen omen. Se železnou pravidelností. Čas, kdy nám ‚železní‘ junkeři poroučeli i de iure, je však naštěstí ten tam. Bruselští papaláši jsou velmistry ve sveřeposti, s níž svoje fiaska ‚léčí‘ tou samou mantrou, jíž se k nim dopracovali. Chtít na nás uvalit i euro ve chvíli, kdy EU ukazuje záda někdejší koloniální velmoc, je vrcholem politického autismu. Teď to chce jasno v tom, co vše už Bruselu dovolit nesmíme – a ne slepé hýkání ‚více Evropy‘. Junckera čeká lukulská penze. Jen jeho padákem se to však nevyřeší. Dalo by se nějak zařídit aspoň to, aby ten padák nebyl skandálně ‚zlatý‘? Troufne si to navrhnout ministr Zaorálek?“ reagoval místopředseda KSČM Josef Skála.

„Pan Juncker snad vůbec nepochopil to, co se odehrálo v Británii. Jeho snaha využít Brexitu pro své hry je šílená a zásadně nesouhlasím se snahou o nějaké plošné přijímání eura. Pan Juncker si buduje nějakou hrůznou pozici evropského vladaře. Proto i souhlasím s názorem na jeho odvolání a budu to podporovat,“ uvedl místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

„Spíše by měl Juncker podporovat větší pravomoci národním parlamentům a měl by potlačovat aroganci bruselských úředníků. Prostě se poučit,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ANO a předseda Severočechů Bronislav Schwarz.

„I když jsem příznivcem našeho vstupu do eurozóny, a tedy zavedení eura, a jsem i přesvědčen o řadě výhod, které to pro nás může mít, tak vnímám současnou realitu. Vláda dosud nestanovila žádný časový harmonogram přijetí eura. Také bych se neztotožňoval s některými názory – v souvislosti s vystoupením Velké Británie z EU, na urychlení příprav ke vstupu do eurozóny. Náš vstup do eurozóny není prostě na pořadu dne. S názorem Zaorálka souhlasím,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Zavedení eura je bez referenda nepřijatelné a v dnešní době by šlo o projev zrady zájmů České republiky. Šlo by doslova o pokus ještě před koncem EU okrást lidi. Pokud by to vláda udělala bez souhlasu občanů v referendu, vyzveme občany k obraně státní suverenity a svobody České republiky. Je komické, jak čeští političtí posluhové dnes obviňují své páníčky z Bruselu. Je to proto, že tuší svůj politický konec. Politická věrohodnost pana Zaorálka je na nule,“ míní místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Výjimečně s ministrem Zaorálkem souhlasím. Podle našeho názoru by měla zaznít výzva k Junckerově odstoupení – a nejspíš i celé Evropské komise. Ta by měla přijmout zodpovědnost za to, že vedla Unii takovým způsobem, že někdo o vystoupení vůbec uvažuje – natož ho zrealizuje. V tomto smyslu budeme apelovat na premiéra Sobotku, aby výzva zazněla z jeho úst, jestli na to bude pro jednou mít ‚koule‘. Pokud Juncker myšlenku s eurem myslí vážně, tak patří do blázince, a ne do vedení jakéhokoli orgánu,“ říká místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

Chování Komise EU je  skandální a neuvěřitelně škodlivé

„Juncker vychází z toho, že Řecko nevystoupilo z EU, protože se bálo, že by nezvládlo přechod zpět na drachmu. Proto chce Juncker zavést euro z politických důvodů bez ohledu na ekonomické důsledky. Je to jen další potvrzení toho, že by měl odstoupit,“ míní europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Dlouhodobě vidím vstup Česka do eurozóny za žádoucí a jsem přesvědčen o tom, že výnosy by výrazně převážily nad náklady. Frankfurter Allgemeine nám v tom ale přímo nepomůže, to přece jen u nás zase tak moc lidí nečte – a rozhodnutí musí tak jako tak učinit Česko (ze svého pohledu bych řekl, že čím dřív se do toho přestanou čistě ideologicky plést lidé spojení se zloději per, tím lépe),“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Pan ministr Zaorálek by místo kádrování druhých měl zrevidovat své postoje a názory posledních dvou let. A hlavně by měl kmitat po státech EU a bránit vzniku vícerychlostní EU třeba na základě eura nebo států zakladatelů a těch nevděčných druhých států. Protože buď si budeme všichni rovni, nebo tam nemáme co dělat. A to se týká i NATO, které nás svými oranžovými a jarními vojenskými zásahy do tohoto průšvihu dostalo! A kým že byl pan Juncker?“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar.

„Myslím, že plošné zavedení eura v celé EU vyšší soudržnost nezajistí. Je to jenom důkaz neschopnosti řešit skutečné důvody Brexitu a problémy EU,“ míní poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Chování komise považuji v této situaci za skandální a neuvěřitelně škodlivé. Teď je čas na reflexi a nikoliv další legislativu. Nastal čas dialogu a nikoliv tvrdých deklarací. Komise naprosto odmítá převzít odpovědnost, a přitom se na současném stavu věcí podílela. S názorem pana ministra souhlasím, ale přichází s ním pozdě. Nechápu, jak může komisi kritizovat až teď, když už byly škody napáchány. Domnívám se, že odstoupit by měla celá komise, nejen pan předseda komise. To by bylo fér a mohlo by to znamenat skutečný začátek,“ vyzývá europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Juncker je kapitán Titaniku

„Je to zoufalá snaha něco konstruktivního udělat po Brexitu ze strany komise. Bohužel zapomněli na skutečnost, že jsou stanovena jasná pravidla. Vzpomeňme si na problémy Řecka, které se řeší dodnes, a co to stojí peněz! Tudy cesta nevede. Ohledně Junckera je to problém. Není to formát Camerona. Ten se nepoučí. Bude hledat chyby všude jinde, jen ne u sebe. Je jak kapitán Titaniku. Do poslední chvíle se bude tančit,“ říká senátor ČSSD Miloš Malý.

„Pan Juncker by měl odstoupit, a ne vymýšlet další kroky k superstátu. Přesně proto Britové odcházejí, že nechtějí být poddanými jakési bruselské byrokratické elity,“ uvedl senátor ODS Jiří Oberfalzer.

„Aktivity pana Junckera za posledních několik let, zejména neschopnost řešit problém migrace, neschopnost řešit byrokracii správy EU a tak dále potvrzují oprávněnost slov ministra zahraničí Zaorálka. Je to člověk, který rozhodne tak, například ve zmiňované problematice zavedení eura, že celé zóně EU škodí. Už vidím, jak se platí eurem v Bulharsku, Rumunsku a současně jak euro posiluje. EU by se měla konečně zbavit těchto nekompetentních lidí,“ domnívá se poslanec ANO Karel Rais.

„S panem ministrem Zaorálkem souhlasím. Junckerovi nepatří celá EU,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Domnívám se, že bruselské elity chtějí vytěžit i ze současné eroze EU maximum. Je to nesmyslný nápad, který osobně zcela odmítám. Jean-Claude Juncker by si měl uvědomit, že takovýmto umělým, a mnohde nechtěným, krokem se současné difúzní napětí v EU ještě více vyeskaluje. Lze se oprávněně ptát, nedělá to ale právě proto?  Ano, v tomto případě má ministr Zaorálek zcela jistě pravdu, předseda komise Juncker není mužem na svém místě a měl by odejít, dokud to ještě s jistou noblesou jde,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

Pan Juncker si asi nevšiml, že se mu EU začíná hroutit

„Pan Juncker si asi nevšiml, že se mu EU začíná hroutit. Měl by už odejít. Dal by tím signál k zahájení reforem,“ míní poslanec ODS Jan Zahradník.

„Vše už tady bylo. A ani ne tak dávno. Napoleon, Adolf. Ten chlap se cítí a chce být jediným vládcem Evropy. Jakýchsi Spojených států evropských, kde z panovníků a prezidentů budou pouzí guvernéři. Ale oproti USA tvrdě řízení z centra. Tedy z Bruselu. A řízení Junckerem! Pan Juncker se díky Brexitu zcela odmaskoval. Díky Bohu. Což, jak vidno, došlo i našemu Euro-Lubomírovi. Kéž si všimnou i jiní, mnozí zaslepenci. Třeba ještě není pozdě,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.  

„Juncker to chtít samozřejmě může, rád bych ale věděl, jak budou země, které doposud mají národní měnu, plnit daná pravidla k přijetí eura. Takže spíše přání, ale myslím si, že k tomu nedojde. Myslím si, že oba dva pánové by se mohli zamyslet,“ uvedl senátor Jozef Regec.

„Vypadá to, že pan Juncker je mimozemšťan. Ani se nechce věřit, že by vůbec nedokázal vnímat realitu. A určitě je mužem na svém místě. Ale doma, a ne jako předseda Evropské komise. Ale takových je tam více. Proto to všechno tak dopadá,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„V žádném případě to nepodporuji! Platit eurem v celé EU, to prostě ne. Se slovy Lubomíra Zaorálka naprosto souhlasím – Juncker není mužem na svém místě!“ uvedl senátor ČSSD Petr Gawlas.

„Nesouhlasím s eurem, zejména v této době,“ uvedl stručně senátor ODS Jiří Burian.

„Myslím, že stále něco vymýšlejí místo toho, než aby lidsky diskutovali a naslouchali. Juncker se na tuto funkci nehodí,“ reagoval senátor KSČM Václav Homolka.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nehodlá v důsledku britského vystoupení z EU rezignovat, jak ho k tomu vyzval český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. V pondělí to zopakoval mluvčí komise Maragaritis Schinas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…