Budou nám říkat, zda smíme mít sex. Mezi politiky zavládlo zděšení z nového opatření

22.11.2013 15:01

Evropský parlament ve čtvrtek schválil, že ve vedení velkých firem působících v Evropské unii bude muset být do roku 2020 minimálně 40 procent žen. Čeští politici ale kvóty odmítají a často si klepou na čelo. Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek naznačil, že se v Bruselu chovají jako idioti.

Budou nám říkat, zda smíme mít sex. Mezi politiky zavládlo zděšení z nového opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Hradě zavlála vlajka EU za účasti Zemana a Barrosa

ČTK informovala, že dle návrhu Evropského parlamentu by se firmy kótované na burzách měly snažit, aby ženy do roku 2020 tvořily aspoň 40 procent nevýkonných členů jejích správních či dozorčích rad. Pokud o to nebudou usilovat, měly by čelit sankcím. Podniky vlastněné státem budou muset tento cíl splnit již do roku 2018.

ANO k eurokvótám mlčí

Politici z českého Parlamentu návrh EU většinou považují za pitomost. „Je to cesta k vrcholu idiotů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

„Je to kravina opět zavdávající otázku po smyslu existence Evropského parlamentu,“ míní poslanec ČSSD Robin Böhnisch.

Podle poslankyně ODS Jany Černochové je to další ukázka toho, jak se zcela nehorázným způsobem Evropský parlament vlamuje do našich životů: „Co nám nadiktuje příště, kolikrát týdně smíme mít sex? Kolik schodů denně musíme nachodit? S kolika lidmi za hodinu se musíme potkat? Je to šílené. Vždycky, když nějaký nápad na kvótování přijde, moc a moc si přeji být mužem, protože se nechci stydět a připadat si jako chudinka, která jenom díky pohlaví dosáhne manažerského postu.“

"Diktovat soukromé firmě a vlastníkům, kdo je má vést, je nehoráznost nejvyššího kalibru. V Bruselu se regulérně zbláznili. Bohužel takové nápady oslabují také renomé a autoritu Evropské unie a jejího vedení," myslí si předseda Úsvitu Tomio Okamura.

Vystoupení naší země z EU k roku 2020

„Je potřeba při volbách do europarlamentu v příštím roce u nás i jinde v Evropě nevolit takové eurohujery a sociální inženýry. Pokud bude EU dávat kvóty i na lidi a tak významně zasahovat do myšlení a především svobodného rozhodování občanů a podnikatelů, velmi si koleduje o vystoupení naší země z EU k roku 2020,“ reagoval senátor Vladimír Dryml.

„Přílišnosti tohoto typu budou stejně obcházeny a efekt bude sporný. Účinnější je pomáhat manažerkám nepřímo, prostřednictvím zlepšení podmínek práce,“ říká místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Poslanec ANO Jiří Zlatuška ale směrnici EU podporuje: "Já si o chlapech nemyslím nic moc a těm firmám to jistě prospěje. Kdybych časem přecházel do kotované společnosti a byl tak dobrý, že by tam o mě stáli, je dobré, že se to dnes už dá řešit operativně. Žádný problém v tom nevidím."

„Ano, jsem pro, ale nejprve musí uchazečky poslat foto. Celé postavy,“ smál se poslanec Úsvitu Milan Šarapatka. „Ale vážně, samozřejmě, že kritériem pro vedoucí pozici je odbornost, nikoli pohlaví,“ dodal.

Místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová je proti této regulaci: „Schopné ženy se prosadí samy a nepotřebují k tomu žádné kvóty. Jedná se o nepřípustnou formu zbytečné veřejné regulace.“

Co takhle limit pro muslimy, cikány či levoruké

„Je to pitomost. Teď už jen chybí, aby byly stanoveny kvóty žen v manželských svazcích. Obávám se, že takovými kroky pácháme jako EU organizovanou sebevraždu,“ myslí si senátor Miroslav Krejča.

„Já myslím, že je to fakt výborný nápad. Jen mi tam ještě chybí dodatek, že v roce 2020 bude muset 40 procent chlapů rodit děti. Ale snad to schválí příště,“ vysmál se opatření Bruselu senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Dobře si vzpomínám, jak se v době reálného socialismu přísně sledovalo nejen procentní zastoupení žen v Národním shromáždění, ale i poměrné zastoupení dojiček krav, učitelek a prodavaček. Musí být přece pro ženu urážlivé, když získá post ne pro svoje kvality, ale kvůli svému pohlaví. Má toto snad nahrazovat odborné předpoklady? Taková nesmyslná nařízení lze dovést ad absurdum. Co takhle limit pro muslimy, cikány či levoruké,“ řekl senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

Ať jdou s těmito nápady do...

„Nesouhlasím s tím!“ reagoval stručně předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. „Považuji to zbytečné,“ uvedl podobně předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Ani poslanec TOP 09 František Laudát s opatřením EU nesouhlasí: „To už je příliš. Ať klidně někde sedí sto procent žen, pokud budou dobré, a naopak. EU má krizové problémy, přesto vymýšlí blbosti. Jak budou ze stávajících míst vyhazovat muže. To nebude diskriminace? Už před lety Norsko prohrálo u soudu ve Štrasburku. Slušně řečeno, ať jdou s těmito nápady... No, víte kam.“

„Stejný nesmysl, jako kdyby po nás chtěli 40 procent černochů. Dělit lidi podle pohlaví je levicová pitomost,“ domnívá se poslanec ODS Petr Bendl.

Poslankyně KSČM Marta Semelová říká, že ve vedení firem, ale i v politice, je větší zastoupení žen určitě potřebné. „Osobně ale nejsem příznivcem všelijakých kvót. Podle mého názoru by se společnost měla zaměřit spíš na vytváření podmínek, aby se ženy mohly do těchto pozic víc zapojovat, vytvářet podmínky pro sladění rodinného a pracovního života,“ dodává poslankyně.

Bude v roce 2020 EU existovat?

„Ptákovina. Spíš by měli mít starost, aby v roce 2020 ještě byla Evropská unie,“ uvedl senátor ODS Tomáš Jirsa.

„I když bych to ženám přál, tak se domnívám, že odborně a manažersky schopná žena se dokáže prosadit i bez takových kvót. Uplatňování bude také u řady firem dost problematické,“ myslí si poslanec ČSSD Václav Votava.

„Myslím si, že Evropský parlament vůbec nechápe situaci. Místo, abychom prohlubovali konkurenceschopnost v Evropě i vůči světu, tak v Bruselu vymýšlejí další regulace,“ zlobí se poslanec ODS Marek Benda.

„Osobně jsem pro svobodu v rozhodování a tady je narušená,“ říká poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

"Nepatřím k těm, kteří by odbyli otázku rovnosti pohlaví sexistickou poznámkou o nadřazenosti mužů, řešit však tento problém legislativně tímto způsobem považuji za stejně nesmyslné až zvrhlé, jako když komunisté chtěli poroučet větru dešti. Do naprosto autonomní oblasti vnitřní stuktury privátních firem nemá navíc nikdo právo vstupovat, ani deset Evropských parlamentů," myslí si poslanec ODS Martin Novotný.

„Pokud jde o takzvané kvóty pro ženy v dozorčích radách velkých firem kotovaných na burze- Česká republika prostřednictvím Výboru pro evropské záležitosti vyjádřila nesouhlas. Podle mne by bylo lepší, kdyby firmy postupovaly s takzvanou společenskou zodpovědností a cestou takzvaných soft opatření se snažily ženy do vedení firem získat. Nastavení české společnosti v současnosti kvótám nepřeje.Podle mých zkušeností ale je dobré mít zastoupení žen v rovnovážné míře především v politických stranách. Opět cestou výše zmíněných soft opatření. Ženy mívají potřebný - někdy jiný názor než muži- na hospodaření s veřejnými prostředky a na politické priority. Pro zlepšení politického klimatu v naší společnosti mohou být ženy přínosem. I když ani to nemusí být samospasitelné,“ uvedl poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková.

O návrhu, pro který hlasovalo 459 poslanců a 148 bylo proti, nyní rozhodnou členské země EU, bez souhlasu většiny z nich nemůže vejít v platnost. Některé země, včetně České republiky, daly již dříve najevo, že s ním nesouhlasí. V roce 2013 tvořily ženy 17,6 procent nevýkonných členů správních a dozorčích rad největších firem v EU. Navrhovaná pravidla by neměla platit pro podniky s méně než 250 zaměstnanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…