Buďte skromní. Nemyslete si, že se z vás všichni podělaj’, slyšeli Keller, Pospíšil, Konečná a další

01.04.2014 6:38

REPORTÁŽ Hvězdná eurovolební pěchota. Tak lze nazvat kandidáty do Evropského parlamentu, kteří se sešli před podnikateli v sídle jejich konfederace v Praze. Prezident Svazu průmyslu a dopravy (SPČR) Jaroslav Hanák jim kladl na srdce, že skromnost a poučení z dobrých rad je lepší než nafoukanost z postu europoslance, kdy si dotyčný myslí, že se z něj všichni „podělaj“.

Buďte skromní. Nemyslete si, že se z vás všichni podělaj’, slyšeli Keller, Pospíšil, Konečná a další
Foto: Tito Varhanov (Wikimedia Commons)
Popisek: Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák

„Doufám, že máte nastartováno zastupovat zájmy této země a nebudete si jen okopávat kotníky, jak tomu dlouho bylo,“ sdělil dál Hanák, jenž si servítky nikdy nebere. V tu chvíli sedělo u stolů před ním v čele osm kandidátů pro volby do Evropského parlamentu (EP), zhruba jako studenti před katedrou. Zájem podnikatelů a průmyslníků však nebyl velký, o tom svědčila poloprázdná zasedací místnost v sídle Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS ČR).

Nehlasujte za frakce

V úvodu zaznělo, že by možní europoslanci neměli hlasovat za jednotlivé frakce EP, ale v zájmu Česka. A pak už jednotliví kandidáti představili své vize, co a jak budou v EP prosazovat. „V prvé řadě lobbuji za železniční propojení Česka s Evropou. Když se nesmělo jezdit do ciziny, odjížděl odsud vlak jednou denně do Paříže. Když se může, tak se tam vlakem nedostanete,“ postěžoval si Jan Keller za ČSSD a mimo jiné zmínil i tuzemskou nestabilní energetickou koncepci.

Martina Dlabajová z ANO se postavila za vytvoření jednotné komunikační platformy na mezinárodní úrovni a prosazování nejlepších příkladů z praxe. „Při podpoře technického vzdělávání se musíme dívat, jak to dělají země, s nimiž jsme ekonomicky propojeni a uvádět příklady,“ dodala. Kateřina Konečná z KSČM prohlásila: „Rozhodování o energetice by mělo zůstat v rukou suverénních států, protože konsolidace by pro Česko situaci zhoršila. Budeme podporovat jadernou energii.“

Z extrému do extrému

„Chci pokračovat ve šlépějích Zuzany Roithové v ochraně zákazníků. Ohledně obchodní politiky bychom měli přesměrovat část exportu, abychom se tak moc neorientovali pouze na Evropu,“ sdělil Pavel Svoboda z KDU-ČSL. Jiří Pospíšil zdůraznil, že TOP 09, za kterou do eurovoleb kandiduje, ještě neměla svého zástupce v EP. „Nechceme, aby rozpočet EU narostl nad jedno procento HDP národních států,“ dodal s tím, že se bude snažit dohlížet na legislativu.

Podle Evžena Tošenovského z ODS, který jako jediný už funkci europoslance zastává a uchází se o znovuzvolení, je v Česku největším problémem racionální pohled na politiku EU. Ten se prý pohybuje z extrému do extrému. „Nesmíme si nalhávat, že je EU nějaké bratrské společenství,“ sdělil. Ondřej Liška ze Strany zelených by chtěl zase zracionalizovat debatu o energetice a zakopat válečnou sekeru mezi rozvojem hospodářství a ekologií. Daň rozvoje ale nesmí být rakovinou na plicích lidí žijících na severu země. Lídr Strany svobodných občanů Petr Mach prohlásil, že přestože je euroskeptik, tak je racionální člověk. „Je to jako, když si někdo myslí, že Senát netřeba, ale když existuje, tak se snaží v něm něco prosadit,“ sdělil s tím, že bude hájit Evropu spolupracující na rovnoprávné bázi.

Platy europoslanců

V té chvíli jim Hanák ze SPČR sdělil, že skromnost a poučení z dobrých rad je lepší než nafoukanost z postu europoslance, kdy si dotyčný myslí, že se z něj všichni „podělaj“. Tošenovský, kterého zástupci podnikatelů a průmyslu velmi chválili, si povzdychl, že když se o EP píše v novinách, tak je to jen o platech europoslanců, protože závist je v Česku obrovská. Keller s ním souhlasil a v tomto kontextu ho vyzval, aby v ODS domluvili Jaroslavu Kuberovi, který prý o Kellerovi prohlásil, že kandiduje do europarlamentu, aby měl plat jako třiatřicet prodavaček.

Kandidáti se shodli kupodivu v mnoha bodech debaty. Hlavně na tom, že rozhodování v oblasti energetiky by mělo zůstat v dikci národních států, což je nyní horké téma. V EP se totiž vede debata, jak centralizovat i rozhodování v energetice. A tak skončilo jednání zakladatelů CEBRE, tedy České podnikatelské reprezentace při EU v Bruselu, s eurokandidáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…