ČSSD je na cestě do pekel jako ODS, Babiš ji prý zničí, říká Jandák. A takhle se Štěch opřel do Babiše

17.03.2014 12:41

ANKETA MF Dnes napsala o tom, že by ČSSD mohla dopadnout stejně jako ODS a že se v ní objevují podobné příznaky. Někteří předáci ČSSD se osudu ODS obávají.

ČSSD je na cestě do pekel jako ODS, Babiš ji prý zničí, říká Jandák. A takhle se Štěch opřel do Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

Na sobotní konferenci jednali sociální demokraté o změnách ve straně s cílem zabránit dalšímu poklesu preferencí. ČSSD se totiž obává dalšího propadu, tak jak se to například stalo ODS.

ParlamentníListy.cz oslovily předáky sociální demokracie s dotazem, zda bude dle jejich názoru ČSSD ve vládě s rapidním poklesem preferencí i volebních výsledků následovat ODS a co by proti tomu měla případně dělat. Někteří politici ČSSD si vůbec nemyslí, že by cokoli takového hrozilo. Jiní si ale myslí, že už se to děje.

Jsme na cestě do pekel…

„V roce 2010 jsem měl vystoupení na poslaneckém klubu, kdy jsem předpověděl konec ODS v Čechách s tím, že ODS bude následovat sociální demokracie. Takže toto je můj názor od roku 2010 a vše vypadá, že to bude dál dle této mé temné prognózy postupovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Vítězslav Jandák. Lze s tím něco dělat? „Samozřejmě. Můžeme to zastavit, když budeme dělat absolutně upřímnou politiku,“ odvětil Jandák.

Podle Jandáka může být Andrej Babiš pro ČSSD tím, čím byl pro ODS Miroslav Kalousek a podobně ji zničit: „Udělali jsme stejnou chybu. Pustit Ministerstvo financí je naší zásadní chybou. To je jedno z nejdůležitějších ministerstev. Chceme-li dělat svou politiku a o něčem rozhodovat, tak si přece musíme udržet finance či určité výbory ve sněmovně. To jsme ale všechno pustili. Já si tedy myslím, že to je cesta do pekel, kudy jdeme. Teď je otázka, jak dlouhá a jak rychlá ta cesta bude. Opravdu jsem již v roce 2010 na toto nebezpečí upozorňoval a prognostikoval situaci, ke které dojde. A ono k ní bohužel začíná docházet.“

„Myslím si totéž od začátku volebního období. Jediná cesta, jak se vyhnout osudu ODS, je splnit, co jsme slíbili. Vyřešit exekuce, církevní restituce a nestát na straně válečných štváčů,“ uvedl poslanec Stanislav Huml.

Přání je otcem myšlenky jednoho velkopodnikatele, co vlastní média…

Předseda Senátu Milan Štěch se ale úpadku ČSSD neobává: „Já bych řekl, že na celý ten článek MF Dnes sedí rčení, že přání je otcem myšlenky. Posunout to, že se koná setkání a diskuse ČSSD k tomu, že je strana v úpadku… Takové diskuse a setkání máme dlouhá léta. V MF Dnes a jiných novinách, které patří jednomu velkopodnikateli, se takovéto věty poslední dobou objevují a myslím, že cílem je vnutit lidem myšlenku, že ČSSD oslabuje. A samozřejmě že sleduje cíl, aby ČSSD vytlačilo jeho hnutí a převzalo hlasy sociální demokracie. Přání je otcem myšlenky. Na úvahách v MF Dnes není nic seriózního.“

„Hnutí ANO před volbami říkalo, jaké budou mít týmy odborníků, a když se podívám po volbách, tak loví, kde mohou, včetně odborů. Nabízejí spolupráci jednomu za druhým. Mému poradci také nabídli, aby šel pro ně pracovat. I dle toho, koho sehnali do čela kandidátky v Praze, tak to svědčí o tom, že tam jsou problémy jiného rázu. A je jasné, že se nějak politicky snaží oslabit své možné konkurenty, ale vidím to do jisté míry jako zneužívání vlastnictví médií,“ dodal Štěch.

Hrozba je reálná, pokud bude ČSSD kopírovat chyby ODS a neplnit program

„Popravdě řečeno, tato situace hrozí každé politické straně, zejména těm novým. Obranou proti tomu je prosazování programu tak, aby lidé pocítili, že se jim žije lépe. A stále platí a platit bude: Nebát se a nekrást,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Podle poslance Jeronýma Tejce bude záležet na schopnosti ČSSD dobře vládnout a rozhodovat se v zájmu lidí. „O výsledcích voleb v budoucnu rozhodnou úspěchy, nebo naopak neúspěchy našich ministrů. Vše ostatní nebude mít rozhodující vliv. Navíc ČSSD nemá problémy s kmotry, které měla ODS a které dlouhodobě neřešila,“ dodal poslanec.

„Dle mého názoru je takováto hrozba reálná, pokud bude ČSSD kopírovat chyby, jichž se dopouštěla ODS,“ říká poslankyně Marie Benešová.

„V Ostravě to hrozí určitě. Kvůli vedení ostravské ČSSD může sociální demokracie dopadnout ještě hůře než ODS,“ zlobí se ostravský senátor Petr Guziana

Pomineme-li, komu MF Dnes patří a slouží, je její obava o osud oranžových milá

„Pomineme-li, komu MF Dnes patří a slouží, je její obava o osud oranžových milá a zřejmě i dost opodstatněná. Obávám se však, že vyřešit si to budeme muset sami,“ reagoval poslanec Jiří Koskuba.

„Konečně většina obyvatel této země pochopila, že za rozkradením, vytunelováním a vyvedením jejíich majetku stojí modrá družina v čele se svým zakladatelem. A tak jí to voliči spočítali. V tomto směru je ODS zcela bezkonkurenční, takže podobný debakl bych u ČSSD neočekával. I když ani je oslnivé úspěchy nečekají. Záležet bude hodně na tom, kolik občanů se nechá `obloudit` populistickými politicko-komerčními projekty,“ míní nestranický senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

„Osud ODS hrozí každé straně i hnutí, tedy i ČSSD. Jedinou šancí, aby tak neskončila, je maximální otevřenost a schopnost být takzvaně sexy i pro mladé a střední věkovou kategorii,“ domnívá se poslanec Ladislav Šincl.

I podle poslance Františka Adámka zánik či bezvýznamnost hrozí každé straně i politickému hnutí. „ČSSD by měla v maximální míře realizovat svůj program, také by ho měla umět ´prodat´, ale hlavně musí být ´jednotná´ ve vyjadřování vně strany. Někteří naši ministři si nemohou ´plácat´, co jim slina na jazyk přinese,“ doporučuje poslanec.

To jsou zbytečné obavy!

„Někdy se mi zdá a obávám se toho, že vizi myšlenek nahrazuje vize peněz. Pokud se toto nezmění, pak nás může potkat leccos,“ reagovala členka ÚVV a exposlankyně Hana Orgoníková.

Recept proti úpadku ČSSD je podle poslance ČSSD Jiřího Petrů jednoduchý: „Podporovat svého předsedu a premiéra, respektovat usnesení sjezdu a ÚVV, plnit v co nejvyšší míře program ČSSD a závazky plynoucí z koaliční smlouvy. Místo osobních personálních ambicí věnovat stejnou energii skutečné práci pro občany. Důležité je i vytvoření dostatečného prostoru pro diskusi a spolurozhodování jak uvnitř ČSSD, tak v celé naší společnosti.“

„To jsou zbytečné obavy!“ reagoval stručně v SMS europoslanec Richard Falbr.

„Články se píší, voda teče. Život naštěstí neběží podle článků v MF Dnes. Prý nejhorší je smrt strachem,“ smál se senátor Jan Žaloudík.

Bude Babiš kopírovat Fica?

Člen ÚVV ČSSD a bývalý poslanec Michal Kraus se úpadku ČSSD dle vzoru ODS tolik neobává: „ČSSD vychází při realizaci své politiky z úplně jiných principů než ODS. Politici ČSSD mají významnou zpětnou vazbu. Nemyslím si, že by hrozilo, že by ČSSD přišla o významnou část svých voličů. Na druhou stranu je fakt, že strana, která má větší část vládní odpovědnosti a pokud se jí nepodaří z větší části zrealizovat své volební sliby, může o část voličů přijít. Myslím si, že se sice může stát, že preference ve vládě trochu klesnou, ale v žádném případě by to nemělo být u hranice volitelnosti, jako je to u ODS.“

A nehrozí, že voliče ČSSD přebere hnutí ANO? „Je otázkou, na kolik je Andrej Babiš schopen kromě šikovných hesel a výzev a šikovné marketingové kampaně dělat také šikovnou reálnou politiku. Nic takového tu zatím není. Může se stát, že to původní okouzlení z člověka, který sympaticky hovoří a odsuzuje vše minulé, že bylo špatné a nakonec nic dobrého či lepšího nepředvede, pomine. A priori nám to nehrozí. Na druhou stranu na Slovensku Robert Fico začínal podobně neotřelým vystupováním, které mu záhy přineslo tolik hlasů, že téměř mohl vytvořit jednobarevnou vládu. Do budoucna je možné ledacos. Ale nemyslím si, že poměry stran mezi ANO a ČSSD by byly podobné jako u ANO a ODS,“ odpověděl Kraus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…