ČSSD slíbila: S komunisty do koalice nepůjdeme

01.07.2009 15:21

Sociální demokraté na svých webových stránkách popírají jakoukoli spojitost ČSSD s komunistickou stranou. Prohlásili, že ani v případě volebního vítězství s nimi v koalici vládnout nebudou.

ČSSD slíbila: S komunisty do koalice nepůjdeme

Spojování ČSSD s komunismem ostře odsoudili politický vězeň a čestný člen předsednictva ČSSD Jaroslav Pelikán s Bohuslavem Sobotkou, Lubomírem Zaorálkem a dalšími členy vedení ČSSD. Upozornili na činnost signatáře Charty 77, politického vězně a nyní senátora Jiřího Dienstbiera, jehož stejnojmenný syn organizoval v roce 1989 studentské demonstrace.

"Spojovat 131 let boje sociální demokracie za demokracii a odporu proti komunismu a fašismu s možností návratu komunistů k moci, je buďto naprostá historická neznalost nebo zlá lež, která ale v obou případech pošlapává památku tisíců sociálních demokratů, kteří za tyto hodnoty položili své životy či trpěli v komunistických lágrech, " říká Jaroslav Pelikán.

Členové sociální demokracie se také připojili k akci Svíčka pro oběti komunismu. Vedení poděkovalo organizátorům za uspořádání vzpomínkového aktu. Zároveň připomněli památku téměř 5 000 sociálních demokratů, kteří byli v průběhu komunistické diktatury v zinscenovaných procesech odsouzeni k trestu smrti či mnohaletým žalářům. Jmenovali například Zdeňka Peška a Vojtěcha Dundra, kteří byli odsouzeni v procesu s Miladou Horákovou, zmiňovaném samotnými účastníky happeningu. Vyzvali také organizátory a veřejnost k diskusi o boji proti návratu komunistů k moci.

Lubomír Zaorálek vysvětlil, že ČSSD, jako nejsilnější středolevá strana, je tím prvním, kdo má zájem na omezení společenského vlivu KSČM. Bojovat s nimi chtějí ve volbách. "Všechny politické strany musí nabízet takový program, aby si lidé zvolili jinou cestu, než tu, kterou nabízí KSČM. Vliv komunistů zmizí ve chvíli, kdy od nich odejdou jejich voliči. Zákazy a omezování svobody názoru jsou přesně takové projevy totality, proti kterým antikomunisté bojují, " myslí si Zaorálek.

Vedení ČSSD oznámilo, že v případě volebního vítězství v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny nepřichází spolupráce s komunisty na vládní úrovni v úvahu. "K odmítnutí vládní spolupráce s KSČM nás zavazuje Bohumínské usnesení a také řada dalších důvodů, pro které je vláda s komunisty nepřijatelná," prohlásil Bohuslav Sobotka. Mezi ně uvádí sociální demokraté nesouhlas KSČM s členstvím České republiky v EU a NATO, dále by jim vadilo odmítání soukromého vlastnictví. Dalším důvodem je i to, že se komunisté dosud nezvládli vypořádat se svou temnou minulostí.

Při sestavování krajských vlád po vyhraných volbách na podzim minulého roku však nikomu z ČSSD nevadilo s komunisty vládnout. A ani v roce 2005 nebyla situace jiná. Jiří Paroubek tehdy dokonce prohlásil, že zákony by schvaloval klidně s marťany, pokud by přiletěli do sněmovny.

Sociální demokraté si prý v interním průzkumu zjišťovali, kolika lidem by vadila jejich vláda s komunisty a kolika vláda ČSSD s tichou podporou KSČM v menšinové vládě. Zatímco účast komunistů ve vládě vadila drtivé většině lidí, k jejich tiché podpoře už byli voliči tolerantnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…