Cikáni, nemakačenkové a zhrozený kníže. Výživné ohlasy na zprávu BIS o nenávisti k Romům

31.07.2013 14:52

Bezpečnostní informační služba ve své čtvrtletní zprávě o vývoji na extremistické scéně uvedla, že protiromské nálady části veřejnosti mohou být pro bezpečnost státu větší problém než sami extremisté. ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o tom myslí.

Cikáni, nemakačenkové a zhrozený kníže. Výživné ohlasy na zprávu BIS o nenávisti k Romům
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Praze proběhl pochod Roma pride 2012. Start byl na náplavce u Vltavy

Velká část zákonodárců, kteří reagovali, míní, že tomu tak je, ale odpovědnost nenesou obyčejní slušní občané, kteří jsou oběťmi násilí či romské kriminality a obávají se o svou bezpečnost, ale viníkem je stát, který problém neřeší.

Bezmoc slušných občanů

„Abychom toto věděli, nepotřebujeme k tomu zprávu BIS. Problém se sociálně vyloučenými, především s Romy, Česká republika absolutně neřeší. Ten problém se jenom mírně potlačuje, ale je stále větší a větší. Tím, že se neřeší, zasahuje stále větší a větší část slušných obyvatel ČR, a proto tady u naprosto slušných lidí narůstá obrovské napětí. Tím, že stát pro ně nic v této oblasti nedělá, tak vzrůstá nálada vzít právo do svých rukou. Nedělají to ale kvůli tomu, že by chtěli porušovat zákony a pořádek, ale z pocitu naprosté bezmocnosti. A pokud jde o ty radikály, tak ti fungují a vznikají všude tam, kde je nějaký problém, který obyvatele pálí a stát ho neřeší. Jsem přesvědčen, že žádné etnické či náboženské problémy zde nemáme, kromě právě neřešení této romské či cikánské otázky,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Jiří Čunek.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg souhlasí se zprávou. Obává se toho, aby to zde nedopadlo podobně jako ve třicátých letech v Německu při nástupu nacismu. „S BIS v tomto souhlasím. Když se podíváme do dějin, tak dokud antisemitismus byl záležitostí pouze několika málo extremistů, nebyl to opravdový problém, jakmile se k tomu ale v třicátých letech v Německu většina obyvatel přidala, tak nastala katastrofa. U nás také komunisté získali moc až v okamžiku, kdy proběhla druhá světová válka a Československo osvobodila Rudá armáda. Z hrůzy z nacistů se velká část lidí přidala ke komunistům. Opravdu to považuji za hrozivé nebezpečí,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Problémem je státem podporované příživnictví a rasismus ze strany části jedné menšiny

„To je opravdu chvályhodná aktivita a průlomové odhalení ze strany BIS. Nicméně naše elity jsou úplně mimo mísu. Opět vidí problém v následcích, a ne příčinách. Největším problémem nejsou ani extremisté, ani protiromské nálady. Tyto jsou jen následkem niterně nastaveného sociálního systému, díky němuž si malá skupina zotročila obyvatele této země. Tato skupina si stále tvrdšími a brutálnějšími metodami vymáhá na ostatních financování jejich podivného způsobu života, který se skládá z plození potomků, konzumace alkoholu, páchání trestné a přestupkové činnosti, ničení majetku, gamblerství a rušení okolí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

„Když se to pracujícímu a zákony dodržujícímu člověku nelíbí, přijde policie a takového člověka zmlátí. Nepřizpůsobiví občané pak vidí, že mlátit gadže je povoleno a že stát a policie je na jejich straně, tak ve svých zálibách ještě přitvrdí. A pak přijdou velké mozky z BIS s takovým průlomovým odhalením. Takže ne: Oroblémem není protiromská nálada. Problémem je státem podporované příživnictví a rasismus ze strany části jedné menšiny. Dokud toto nebude stíháno a trestáno, protiromská nálada se bude prohlubovat. Jen pitomec se tomu může divit,“ dodal Chaloupka.

„Že slušní lidé ztrácí v této zemi trpělivost s mnohými vleklými neřešenými problémy vím a chápu. Ostatně jsem na tom stejně. K tomuto zjištění netřeba být agentem BIS. A bude hůř. Ostatně to je pak to pravé podhoubí k nějaké nové diktatuře. Ale my máme přece oporu v EU! Nebo nemáme? Odpovězme si každý sám,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Vyhnout se populismu, jinak situace eskaluje

Poslanec ODS Zdeněk Boháč je dlouholetým členem výboru pro bezpečnost, byl členem stálé komise pro kontrolu BIS, byl i náměstkem přerovského primátora, čili má s otázkou zkušenosti i z komunální politiky. Podle něho je tato otázka dlouhodobá, vážná, občané se něj kvůli ní často obracejí, nelze ji ale vyřešit mávnutím kouzelného proutku.

„Například u nás na Přerovsku ten problém doutná a začíná být velmi nebezpečný. Ale měli bychom si dát pozor, abychom do toho nevnášeli populismus, čímž bychom to napětí ještě eskalovali. Potkávám se s občany a jsou z toho stále více nervózní a zdá se jim, že to v Praze nikdo neřeší. Nejsou jednoduchá řešení. Je to i otázka vzdělávání. Podstatné je, aby většinová část obyvatel neměla pocit, že je tu zvýhodňována na jejich úkor jiná skupina. Musí se měřit stejným metrem. Ale je to obrovské téma, které nelze redukovat na krátké vyjádření,“ řekl redakci poslanec Boháč.

Česká společnost sklízí jedovaté a přezrálé plody pozitivní diskriminace

„Česká společnost sklízí jedovaté a přezrálé plody pozitivní diskriminace spojené zároveň s velmi lukrativním podnikáním pro vybrané nevládní organizace. Se zprávou BIS se dá určitě souhlasit. Mám ovšem problém s tím, že BIS v podstatě zmenšuje nebezpečí extremistů, kteří ovšem právě na negativních jevech ve společnosti staví svou aktivitu. Zároveň je nutné určitě popsat objektivně příčiny problému, na němž popsané jevy vznikají. Jde především o dlouhodobou neschopnost politiků od komunální až po nejvyšší úroveň takové kořeny a negativní jevy, které jsou důvodem nespokojenosti občanů, rychle a účinně řešit,“ řekl senátor SPOZ Vladimír Dryml.

„Frustrace společnosti, kde se na straně jedné beztrestně ztrácejí nesmyslně miliardy například na podporu solární energie, což vede ke zvyšování životních nákladů a na straně druhé lidé vidí, jak někdo zneužívá podporu například na bydlení v takzvaných ubytovnách, kde se nájemné hrazené státem rovná pomalu nájmu bytu v Pařížské v Praze, je velmi varovný jev. Jde o velmi nebezpečný a výbušná koktejl. A jako ústavní činitel se ptám, jak je možné, že například solární baroni dosud smějí?“ dodal Dryml.   

Averze "normálních" lidí na zneužívače sociálních dávek

„Xenofobní agrese je opravdu nebezpečná. Extremisté jako Dělnická strana jsou marginální, ale pokud se stane xenofobní většinová společnost, tak v situaci sociálního tlaku se to dá zneužít,“ říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„S názorem BIS nemohu souhlasit. V naší společnosti se vždycky v periodách objevují kritické hlasy k chování této hlučnější a viditelnější menšiny. Je to ale vždy vázáno na nějaký kriminální čin nebo řetězící se přestupky. Bohužel tato menšina se za několik staletí, co se pohybuje po Evropě, nebyla schopna naučit našim mravům a přizpůsobit se společnosti, jež ji živí. Budou se muset začít více snažit. Jinak budou dále žít na okraji společnosti. Podívejme se na jiné menšiny. Ty zde žijí, pracují a žádné problémy nemají. To je zajímavé zjištění,“ říká senátor ČSSD Miloš Malý.

„Žádné protiromské nálady ve společnosti neexistují, to je omyl BIS. Je jen averze 'normálních' lidí na zneužívače sociálních dávek, nemakačenka a na takzvané nepřizpůsobivé. Což je pochopitelně normální v každé době,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

Bude policie chránit pracující většinu, nebo parazitující menšinu?

„Každý extremismus je nebezpečný. Myslím, že je špatné říkat 'protiromské nálady', jsou to totiž nálady proti nepřizpůsobivým občanům a nemusí to být vždy Romové. Proč obdobné nápady nepanují proti většině Vietnamců? Všichni musí dodržovat zákony ČR a nemohou se na společnosti přiživovat bez rozdílu barvy pleti. Jsou nutná systémová opatření, která řeší příčinu problému, například povinná předškolní docházka a placení asistenti ve třídách se sociálně slabými žáky. Zlepšení je vidět třeba v Jáchymově,“ myslí si poslanec TOP 09 Rudolf Chlad.

Senátor Miroslav Krejča soudí, že největším bezpečnostním problémem naší republiky ve sféře romské otázky je dlouhodobá pasivita a selhání státu. „A to, že podstatné části naší společnosti, daňovým poplatníkům, již dochází trpělivost, je naprosto přirozené a logické. A BIS včetně policie se musí rozhodnout, zda bude 'pomáhat a chránit' pracující většině, nebo parazitující menšině,“ doplnil senátor.

„Pokud budou uplatňovány zákony podle stejného metru, nevidím žádný rozdíl. Obě skupiny jsou nebezpečím pro společnost. Nelze tolerovat porušování zákonů nikým a nikdy. Až bude spravedlnost pro každého, nebudou žádná nebezpečí. Pokud má BIS informace, nechť je neodkladně předá příslušným orgánům a tyto musí konat,“ uvádí člen poslaneckého klubu VV Jiří Štětina.

Pro ČR jsou problémem hlavně cikáni samotní

„Očekávám, že se BIS spíše vyjádří ke sledování premiéra a jeho rodiny než k cikánům. Ale pro ČR jsou problémem hlavně cikáni samotní. Ostatní už je jen důsledek,“ uvedl senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Romana Váni romský problém objektivně existuje, v poslední době je ale prý uměle eskalován některými médii i extremisty, například prostřednictvím sociálních sítí. „Varování BIS je třeba brát velmi vážně. A politici by měli řešit spíše starosti lidí než své vlastní. Ani 101, ani 105 hlasů ve sněmovně romské problémy nevyřeší,“ domnívá se poslanec.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková uvedla, že se zprávou BIS souhlasí, řešení problému je ale velmi složité a komplexní. „Také se výsledky dostavují jen částečně a pomalu, takže to vyžaduje trpělivost a erudovaného a respektovaného politika. Bez důrazného politického tlaku se situace dále komplikuje. A frustrace části veřejnosti se prohlubuje a hledá cíl,“ míní poslankyně.

Strkání hlavy do písku

Poslanec ČSSD Richard Dolejš se domnívá, že problémy extremismu a protiromských nálad veřejnosti jsou z hlediska bezpečnosti státu propojené, proto je nelze od sebe oddělovat.

„Protiromské nálady jsou živnou půdou především pro pravicové extremistické organizace, které tento problém zneužívají ve svůj prospěch a staví na něm své ideologie jednoduchého a radikálního řešení. Díky těmto náladám mohou extremisté posilovat, což je v každé demokraticky uspořádané zemi velký problém. Chybou našich vlád je, že strkají před řešením této záležitosti hlavu do písku a pak se soustředí pouze na represi v situaci, kdy už hoří les. V tomto směru chápu zprávu BIS jako apel na vládu, aby se tato situace začala urychleně a spravedlivě řešit, a to i z hlediska dlouhodobé perspektivy,“ vysvětluje Dolejš.

Podobný názor má i poslankyně KSČM Marie Nedvědová: "Nevidím v tom rozdíl a neoddělovala bych to, protože nálady ve společnosti mohou být využity a zneužity k dosažení cílů nejrůznějších extremistických skupin." 

Sociální politiku v ČR lze nazvat sociální korupcí

„BIS se tváří, že to má ve státě pevně v rukou, tak snad se tentokrát nemýlí a svůj monitoring, analýzy i návrh řešení poskytne kompetentním orgánům k dalšímu využití. Extremismus stejně jako antipatie k národnostním menšinám trápí celý civilizovaný svět a nikdo dosud nenašel účinný recept na tuto nežádoucí chorobu,“ uvedl poslanec ODS Tomáš Úlehla.

„Ano, mám také takový pocit jako BIS. Pravdou ovšem je, že stát, vláda, Parlament nesou za současnou situaci plnou odpovědnost. Ministerstvo práce bylo panem Drábkem a spol. paralyzováno. Sociální politiku v ČR lze nazvat sociální korupcí. Nefungují kontrolní mechanismy, sociální dávky jsou nezřídka vypláceny nikoli potřebným, ale těm, co na společnosti parazitují. Sociální podpory na děti jsou u určité skupiny předmětem jejich obživy. Lidem je třeba dát práci a mzdu, nikoli je naučit stát s nataženou rukou. Skutečně potřební živoří, matky samoživitelky dřou bídu,“ řekl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová jen stručně uvedla , že se zprávou BIS souhlasí.

Zpráva BIS

„Z dlouhodobější perspektivy by se protiromské nálady části veřejnosti mohly stát výraznějším problémem pro bezpečnost státu než sice extrémnější, ale méně početné a relativně dobře zmapované skupinky pravicových extremistů. Běžných občanů se totiž nejvíce dotýká drobná nedostatečně řešená kriminalita či narušování veřejného pořádku v blízkosti jejich obydlí. Pokud dojde i k menšímu impulsu, jsou jejich každodenní problémy a z nich vyplývající frustrace v kombinaci s latentním anticikanismem ventilovány a ústí v radikálnější projevy. Mezietnické napětí je potřeba začít razantně, pragmaticky a bez emocí řešit. Jinak z dlouhodobé perspektivy hrozí postupná eskalace tohoto problému a s tím i růst skepse části veřejnosti vůči demokratickým principům ČR,“ napsala BIS ve své zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…