Cikáni u nás parazitují a masakrují lidi. I to politici vzkázali komisaři z Evropy

17.07.2013 6:50

ANKETA Komisaře Rady Evropy pro lidská práva Nilse Muižniekse podle ČTK znepokojily nedávné protiromské incidenty v České republice. Policisté a starostové by podle něho měli zabránit násilí proti Romům.

Cikáni u nás parazitují a masakrují lidi. I to politici vzkázali komisaři z Evropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

České úřady by měly vyslat důrazný signál, že nebudou tolerovat žádné projevy nenávisti, uvedl Muižnieks v pondělním prohlášení. „S velkým znepokojením sleduji v posledních měsících organizované a opakované protiromské demonstrace v Duchcově a v Českých Budějovicích,“ prohlásil Muižnieks. Uvítal současně „reakci českých úřadů proti takovým incidentům“.

Zabraňte násilí proti Romům

Vyzval „především starosty zmíněných měst a policisty, aby podnikli všechny nezbytné kroky k zabránění dalšímu násilí proti Romům“. Podle komisaře Rady Evropy, která dbá o dodržování lidských práv v Evropě, je také klíčové, aby tyto incidenty byly vyšetřeny a pachatelé stíháni.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o iniciativě komisaře myslí a zda v ČR doopravdy dochází k násilí proti Romům. Politici většinou míní, že tomu je spíše naopak a že nepotřebujeme rady od někoho, kdo situaci u nás nezná a kdo s Romy nikdy nebydlel.

Rada Evropy i Ministerstvo zahraničních věcí ČR špiní Českou republiku

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg má na věc poměrně jednoznačný názor. „Hnusí se mi, že Češi řvou nacistická hesla. K násilnostem dochází, sice z obou stran, ale většinové obyvatelstvo má i v násilnostech většinu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

Místopředseda poslaneckého klubu VV a člen stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy Otto Chaloupka má na věc diametrálně odlišný názor než Schwarzenberg a kritizuje práci Ministerstva zahraničních věcí, jehož byl Schwarzenberg dlouholetým šéfem.

„Jakékoli vyjádření pana Muižniekse a v podstatě cokoli na téma rasismus, co směrem k ČR vyjde z Rady Evropy, je potřeba okamžitě napadnout a dementovat. Ministerstvo zahraničí v tomto směru dlouhodobě nedělá svou práci, nehájí Českou republiku a její zájmy a zbaběle přihlíží špinění České republiky ze strany EU, Rady Evropy a různých organizací přiživujících se a parazitujících na neschopnosti ministra zahraničí a podporujících povědomí o rasismu v ČR. Vyjádření pana Muižniekse svědčí o tom, že tento komický bojovník proti něčemu, co neexistuje, využívá jen absolutní neschopnosti naší vlády hájit Českou republiku před lživými pomluvami,“ řekl redakci Chaloupka.

Nechť si tam nepřizpůsobivé vezmou

„Z Bruselu či Štrasburku vše vypadá jinak, žijí tam v jakémsi skleníku, který si navíc luxusně vybavili. Udílet pak knížecí rady je snadné. Nechť si tam nepřizpůsobivé vezmou a jdou nám příkladem! Je zvláštní, že odtud, když je tak zle, neprchají, že? Jinak znepokojení chápu. Jsou i slušní cikáni a těm všeobecně rostoucí averze proti té druhé, bohužel daleko větší části, může velmi nezaslouženě ublížit. Ale averze roste proto, že se u nás i v EU zbaběle aplikuje rasismus naruby. Je to obrovská chyba. Jediné dělení má být na slušné a ty druhé. Práva, ale taky povinnosti. Pro všechny stejně,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Z pohledu Rady Evropy se to tak může jevit. Ve skutečnosti problém spočívá v tom, že stát dostatečně nechrání životy, zdraví a majetek občanů. Jak jinak si vysvětlit, že pachatelé brutálního činu v Duchcově se druhý den k tomu, co provedli, ještě vyjadřovali v televizi, namísto toho, aby byli zadrženi ve vazbě. To samozřejmě nepřidá na klidu občanům, kteří nemají jistotu, že je stát ochrání. A když se k tomu přidají různí extremisté, tak jsme tam, kde jsme. Ten problém nemá jednoduché řešení, v každém případě však stát pro začátek musí být mnohem razantnější a důslednější,“ domnívá se poslanec ODS Walter Bartoš.

„Bohužel při těchto konfliktech jde více o protiromské provokace a násilné střety než o řešení problému. Hlásat princip kolektivní viny a rvát se s policií je nepřijatelné. Je zde pasivita státu ve věci sociální exkluze. Ale nelze vše házet jen na bedra obcí,“ myslí si místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Lidé začínají být na rady z Evropy alergičtí

„Rada Evropy by především měla vyzvat naše romské spoluobčany, aby dodržovali zákony naší země, přestali páchat trestnou činnost, dodržovali základní evropské hygienické zásady bydlení. Především musí rychle skončit politika pozitivní diskriminace a neprůhledné financování přepodivného množství různých nevládních sdružení na řešení romské otázky v ČR z peněz EU,“ řekl redakci senátor SPOZ Vladimír Dryml.

„Útočníci z Duchcova a Budějovic měli skončit neprodleně ve vazbě a byl by pokoj. Justice opět selhala, a proto jsou demonstrace a nespokojenost občanů nad dvojím metrem české justice a policie. Na hloupé rady z Bruselu a Štrasburku začíná být totiž stále více občanů naší země hodně alergických,“ dodal Dryml.   

„Je smutné, že projevy nespokojenosti občanů s násilnou i majetkovou kriminalitou cikánů, jejich povalečstvím, zneužíváním sociálního systému a neschopností občanského soužití jsou ihned klasifikovány jako extremismus. A nasadí se těžkooděnci, slzný plyn a vodní děla. Televizní záběry holohlavců a mediální výstupy pseudocelebrit, které z problematiky mají živnost a poškozují dobré jméno České republiky v zahraničí - Šimůnková, Kocáb, Soros a jiní... Výsledný dojem je, že pouze netolerantní většinová rasistická populace je příčinou problémů, přičemž holubičí menšina trpí jejich násilím. Nevím o žádném cikánovi napadeném při průběhu demonstrací. Není na čase pojmenovat skutečné příčiny potíží se soužitím a vyslat patřičné signály do zahraničí?" říká senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

Neoddiskutovatelná vina na cikánech, kteří okrádají, parazitují a masakrují lidi

„Určitě je v České republice spousta lidí, kteří nemají Romy rádi, a věřím, že jsou i tací, co jim ubližují. Sám mám informace, že skrytý rasismus je i na úřadech či u policie a slušní Češi romského původu tím trpí. Bohužel jde ale o to hledat příčiny proticikánských nálad. A tady je prostě neoddiskutovatelná vina na cikánech, kteří ničí pověst slušným Romům. Když vás léta někdo okrádá, ničí váš či společný majetek, dělá nepořádek, parazituje na vašich daních, tak vás to prostě jednou musí naštvat. A to slovo naštvat je opravdu mírné. A není to jen vina nepřizpůsobivých živlů, je to obrovská vina systému. Státu, který si parazity a nepřizpůsobivé sám vychovává, a to nejen mezi Romy,“ domnívá se senátor Tomio Okamura.

„Nemohu předpokládat, že pan komisař svou výzvu formuloval pod vlivem návykových látek. Co ale ta výzva dokazuje, je to, že absolutně nezná situaci v naší zemi. Zajímavé je, že chce bránit gaunery, kteří masakrují lidi, jejichž jediným proviněním je, že jsou bílí. Zmlácení manželů v Duchcově nebylo v Duchcově jediné. Od té doby byly, zejména děti, přepadeny, zmláceny a okradeny už několikrát. A České Budějovice? Vždyť tam se, pokud vím, policie pustila do bílých a bránila cikány! Ať se pan komisař na týden, dva nastěhuje k těm, které chce tak bránit, ať se s nimi vydá na noční výpravu a pak ať vyslovuje své výzvy! Ať se také seznámí s tím, jak cikánům platíme chlast a kouření a tak dále a tak dále,“ zlobí se senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„Má-li pocit, že tady cikánům ubližujeme, ať si je přemístí do Bruselu, Štrasburku nebo svého bydliště. Ona se bez zkušenosti s nimi lehko vyslovuje kritika. Ano, jsem přesvědčen, že u nás dochází k násilí. Násilí tlup cikánů na nejlépe jedince, neboť jinak si netroufnou, majoritního etnika. Doufám, že si to už líbit nenechá,“ dodal Doubrava.

Cikánská populace ohrožuje většinovou společnost

Podle poslance Jaroslava Škárky komisař Muižnieks naprosto neví, o čem mluví: „Česká republika naopak dlouhodobě vykazuje až nadmíru tolerance a pochopení pro romské problémy mnohdy na úkor většiny. Na základě vlastních zkušeností bych doporučil, aby se pan komisař na měsíc přestěhoval na sídliště Máj a pak by možná přestal vypouštět uvedené bláboly.“

„Pan komisař je klasický produkt evropské politiky a politiky EU. Mluví do něčeho, čemu nerozumí. Co neviděl, nezažil. Jestli někdo někoho v České republice ohrožuje, tak cikánská populace většinovou společnost,“ myslí si senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Domnívám se, že spíše dochází dlouhodobě k různým formám násilí části tohoto nepřizpůsobivého etnika vůči většinové společnosti. Za násilí musíme totiž považovat například i takzvanou pozitivní diskriminaci, která poškozuje ostatní a je hrazena z jimi vytvářených zdrojů. A to vše bohužel za aktivní asistence státních orgánů, soudů i policie. A také nás zákonodárců. To, co se nyní děje na náměstích a ulicích, je výrazem zoufalství nad nečinností a neschopností nás odpovědných. Tím samozřejmě neomlouvám některé excesy spojené s fyzickou agresivitou,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Miroslav Krejča.

Podle místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitky Chalánkové se situace ve Šluknově, Duchcově i Českých Budějovicích liší, přičemž jde podle ní o rozdíly v tématu nepokojů a zároveň dochází k eskalaci napětí. „Tyto věci musí řešit jen takový člen vlády, který danou problematiku zná a umí ji řešit v podstatě jako mediátor směrem k více stranám. Je na vedení politických stran, pokud si takového člověka dokáží najít a jmenovat. Těchto lidí totiž je velmi málo," uvedla.

Lidé jsou neklidní

Dle názoru předsedy NS-LEV 21 Jiřího Paroubka je situace v lokalitách s vyšším podílem romského obyvatelstva vážná a eskaluje. „V řadě míst pak přechází přístup majoritní společnosti do rasistické polohy. Stát dělá málo při řešení problematiky romského etnika. Ty obce, které se řešením tohoto problému zabývají, žádné konflikty s romským etnikem nezaznamenávají. Je potřeba řešit vysokou nezaměstnanost, například nabídkou pracovních míst v sociálních podnicích – pro ty je potřeba vytvořit legislativní rámec. V komunitních centrech vytvářených v menších městech s lokalitami se sociálně vyloučenými,“ dodává poslanec.

„K násilí u nás dochází. Lidé jsou neklidní, bojí se budoucnosti, bojí se o práci. Potom stačí například klukovská rvačka či drobná krádež a oheň je na střeše. Myslím ale, že za občas napjatý vztah mezi většinovou populací a Romy mohou obě strany. Pokud se týká pana komisaře, ať řeší naléhavě rasové problémy ve všech členských zemích. Přes smutné události posledních dnů u nás nejsou mrtví, těžce ranění a velké materiální škody. Myslím si ale, že by policie a soudy měly s rasisty zacházet tvrději,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Převažuje násilí cikánů vůči ostatním občanům ČR

Podle senátora Zdeňka Schwarze zvoleného za ODS je to, co říká komisař Muižnieks, nesmysl: „Je to další demagogie některých lidí z EU a Evropy, kteří si nechtějí přiznat, že všude jinde než v ČR jsou Romové – cikáni na tom hůře. Svými populistickými prohlášeními proti České republice jen odpoutávají pozornost od svých problémů a dělají si politickou agitaci. Pokud budeme mluvit o násilí v souvislosti s cikány, tak převažuje násilí cikánů vůči ostatním občanům ČR. Bohužel to zodpovědní nepovažují za rasismus a nesoudí tak přísně jako násilí proti nim. Proto jsme se dostali do těchto současných problémů. Nepoužívá se na všechny stejný metr. Kdy to všem konečně dojde?“

„Bohužel se cyklicky stále objevuje oboustranná nesnášenlivost, která někdy vybuchne a je na odpovědnosti obou stran situaci uklidnit a řešit. Stále jsou však skupiny, kterým vyhovuje konfrontace a násilí a proti těm je třeba zasahovat,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 Václav Kubata.

Rada Evropy se k postavení romské menšiny v České republice vyjadřuje kriticky dlouhodobě. Muižnieks Radiožurnálu nedávno řekl, že Romové jsou v Česku diskriminováni. Například tím, že se často neoprávněně dostávají do praktických škol. Zmíněný komisař pro lidská práva v únorové zprávě také uvedl, že Romové jsou nadále v ČR nejčastějšími oběťmi rasově motivovaného násilí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…