Cizinče, nemáš práci, jedeš domů. Okamurova smršť na Primě má dohru

24.03.2014 17:17

Když cizinci nepracují, ať jedou domů. Pokud necháme parazitovat cizince na našem sociálním systému, budeme hasit zapálená auta. I takto vysvětloval své postoje Tomio Okamura v Partii na Primě. Čtěte, co na jeho názory řekli aktivisté i politologové.

Cizinče, nemáš práci, jedeš domů. Okamurova smršť na Primě má dohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura při předvolebním mítinku v KD Krakov

Anketa

Kterou z těchto osobností byste chtěli za prezidenta?

hlasovalo: 25722 lidí

V pořadu TV Prima Partie Tomio Okamura vysvětlil, proč vystoupil proti vládnímu návrhu, jenž rozšiřuje okruh lidí, kteří mohou přijímat sociální dávky.

„Byl jsem úplně v šoku, když jsem si ten vládní návrh přečetl, protože na sociální dávky z daní českých občanů mají mít nově nárok i rodinní příslušníci cizinců. Například ti rodinní příslušníci, kteří tady nemuseli nikdy pracovat. V extrémním případě stačí, když tady 6 měsíců pracuje jejich rodinný příslušník – cizinec a automaticky mají nárok na dávky. Tohle, když jsem viděl, tak se mi zježily vlasy,“ uvedl v Partii Okamura.

„My v naší republice, kde nemáme peníze na adekvátní důstojné důchody, nemáme peníze na sociální podporu pro naše české občany, nemáme na vytváření nových pracovních míst, tak ještě budeme dávat peníze cizincům, kteří tady nepracují? Hnutí Úsvit jako jediné proti tomu vystoupilo. Opět jsem byl označen za xenofoba,“ dodal.

Aktivisté: Cizinci nejsou strašákem, Okamura vytváří umělý problém

Aktivista indického původu Kumar Wishwanathan z ostravské společnosti Vzájemné soužití na Okamurovo vyjádření reagoval pro ParlamentníListy.cz takto: „Tolik roků slyším, že jsou cizinci a Romové českým strašákem. Faktem je, že je jich v Česku velmi málo. Tolikrát se říkalo, že se slovenští Romové ve velkém množství chystají do Česka, a nic se nestalo. Zajímalo by mě, jestli pan Okamura nevytváří jen umělý problém, aby mohl společnost strašit a rozdávat své moudrosti. Než rodiny uspějí, musí mít v nové zemi i nějakou podporu. To vše se musí zvážit.“

Podle místopředsedy Strany rovných příležitostí bychom si měli cizinců více vážit a umožnit jim důstojný život u nás. „Migranti všeobecně jsou solí Evropy,“ reagoval Čeněk Růžička. „Proč potřebným neumožnit získat sociální dávky? Vždyť jsme jenom lidé. Ať už je to jakýkoli příslušník jiného národa a ztratí práci, proč by neměl sociální dávku získat, než nějakou práci sežene,“ argumentoval.

Sociolog Jiří Bystřický má ale obavy, zda republika má tolik volných finančních prostředků. „My máme co dělat, abychom stávající dávky zabezpečili. Pět let si půjčujeme z Německa, abychom měli na naše důchody,“ upozornil Bystřický pro ParlamentníListy.cz. „To, jak se přidělují pobyty cizincům, jak se prodlužují… A ještě jim k tomu přihrát sociální dávky? Nejsem si jistý, že je to dobře,“ dodal.

Šéf Úsvitu si zažil xenofobii a rasismus na vlastní kůži

Že bývá Okamura označován za populistu nebo xenofoba, k tomu prý nejsou důvody. Šéf Úsvitu na Primě tyto názory razantně vyvracel. Jako důkaz připomenul i své dětství. „Já jsem byl obětí xenofobie a rasismu celé dětství a vím, co to je. Vy ostatní o tom mluvíte, teoretizujete, jaké to je. Já jsem to zažil,“ uvedl. „Xenofobem nejsem, jenom pojmenovávám věci pravými jmény,“ doplnil. Sociolog Bystřický v této souvislosti pro ParlamentníListy.cz podotkl: „Věřil bych mu, že tyto věci zažil. Trochu jeho příběh znám. Opravdu mohl zažít rasismus i xenofobii na vlastní kůži. Za člověka, který k tomu může být vnímavý a citlivý, bych ho považoval.“

Politolog nevěří, že Okamura osloví širší veřejnost

Právě Úsvit by měl být hnutím, které bude bránit republiku před xenofobií a rasismem, alespoň tak to vidí jeho předseda. „Jestli se včas nepostavíme tomu, že cizinci tady budou mít zvýhodněné neadekvátní podmínky vůči českým občanům, jestli tady necháme stavět mešity, necháme tady chodit zahalené lidi, necháme cizince parazitovat na našem sociálním systému, zatímco naši občané nemají peníze, tak vznikne skutečná xenofobie a rasismus. Pak přijde to zapalování aut na ulicích, které vidíme v západní Evropě. Zabraňme tomu včas. Naopak se snažím bránit naši zemi proti xenofobii a rasismu,“ uvedl na Primě Okamura, pro kterého je na prvním místě český občan.

Podle politologa Bureše Okamura říká názory, které mají jistý ohlas ve společnosti, otázkou je, jak moc se mu vyplatí. „Jeho rétorika může zaujmout lidi, kteří svým způsobem uvažují jednoduše. Nemyslím si, že by to mohlo oslovit větší část veřejnosti, pro kterou není problém soužití s cizinci tak vážný, aby kvůli tomu museli voliči masově volit nějaké radikální strany,“ reagoval Bureš pro ParlamentníListy.cz.

Když cizinci nebudou pracovat, ať se stěhují

Okamura zároveň navrhuje, jak problémy řešit. „Na prvním místě pro Úsvit jsou občané České republiky. Nemůžeme se postarat o chudé z celého světa. Jestliže cizinec práci má, tak ať tady pracuje, ale skutečně v práci, na kterou není k dispozici český občan. Když nemá, je mi líto, ale musí se vrátit domů,“ uvedl v Partii Okamura.

„Povolení k pobytu je provázáno s pracovním povolením, které se vydává na konkrétní firmu. Firma by měla povinnost nahlásit, že cizinec u ní nepracuje a tím by bylo ukončeno povolení k pobytu a bylo by to vyřešeno,“ vysvětlil. Tento nápad se ale místopředsedovi Strany rovných příležitostí vůbec nelíbí. „To si určitě nemyslím, vždyť člověk může přijít o práci třeba dočasně, a to se může stát každému. Navíc, žijeme uprostřed Evropy v civilizované zemi a ztrpčování života lidem, kteří sem přijdou třeba za prací, to není dobrý postup. Když připustíme takový zásah dnes, zítra připustíme horší a kam až se dostaneme? Můžeme v tom pak pokračovat a vytvoříme zemi, kde morální zásady neplatí,“ reagoval Růžička.

Vymíráme. Populaci mohou doplnit imigranti?

V Partii na Primě zaznělo i vyjádření k vymírání české populace. Na toto téma se Okamura vyjádřil: „Otřesná byla argumentace, že protože vymíráme, musíme nabírat imigranty. To si snad dělají legraci.“ A dále pak pokračoval: „Nejdřív musíme motivovat české občany. Pojďme jim dát novomanželské bezúročné půjčky. Řešit nízkou porodnost přílivem imigrantů? To v Úsvitu odmítáme,“ doplnil. Sociolog k tomu řekl: „Češi jsou šetrní a opatrní. Mělo by být věcí vlády zvýšit porodnost, jinde se to povedlo,“ naznačil Bystřický.

Návrhy Úsvitu sloužily jako inspirace pro ostatní

Hnutí Tomio Okamury předložilo řadu zákonných návrhů. Například zákon o spotřebitelském úvěru prošel do druhého čtení. Další úspěch neměli, nebo se, jak říká Okamura, stali inspirací pro ostatní. „Kdybychom do Poslanecké sněmovny nepřišli, tak by některá témata nebyla zdvižena,“ uvedl Okamura v Partii na Primě a zároveň upozornil i na to, že právě Úsvit je autorem některých návrhů, které si pak převezmou ostatní strany. To Úsvitu ale nevadí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…