Politické ohlasy na volby: Co Čechům nevoní, na to kašlou. Švejk nám přirostl k srdci. A plzeňský přeběhlík...

26.05.2014 15:44

Češi si prý příliš berou k srdci Švejka. Tak si tristní volební účast vysvětluje sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna. K výsledkům i účasti u voleb do Evropského parlamentu se pro ParlamentníListy.cz v anketě vyjádřili i další politici. Šéf neúspěšného Úsvitu Tomio Okamura naopak nereagoval.

Politické ohlasy na volby: Co Čechům nevoní, na to kašlou. Švejk nám přirostl k srdci. A plzeňský přeběhlík...
Foto: hns
Popisek: Eurovolby, ilustrační koláž

Anketa

Líbí se vám, jak v České republice dopadly eurovolby?

hlasovalo: 5195 lidí

Jak hodnotíte volby s ohledem na nízkou účast a volební výsledky? Co stálo za úspěchem či naopak neúspěchem jednotlivých stran? A co nízká účast i výsledky znamenají pro další vývoj České republiky v Evropské unii? ParlamentníListy.cz tyto otázky položily politikům napříč celým spektrem hned po nočním vyhlášení výsledků v celé EU.

Politici však příliš sdílní nebyli, odpovědělo jich jen několik. Nereagoval ani Tomio Okamura, jehož hnutí Úsvit získalo pouze lehce přes tři procenta hlasů. Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, jehož strana skončila v pořadí třetí, si nízkou volební účast vysvětluje tím, že si prý Češi příliš berou k srdci Švejka.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba k hodnocení nízké volební účasti uvedl, že není analytik, nicméně prý tak tristní zájem voličů lze vysvětlit velkou vzdáleností Bruselu české realitě. „A to jak v kilometrech, tak ve výstupech i v možnostech vlivu na tamní dění. Očekávané vítězství babišovců je nakonec asi stejně ‚drtivé‘ jako to naše v loňských sněmovních volbách. My vcelku uspěli, voličům patří dík za důvěru,“ řekl poslanec.

„Topáci rozhodně překvapili, včetně pana plzeňského přeběhlíka. To nutno přiznat a poučit se z toho. Gratuluji. Buď mají tak postaru stranicky uvědomělé voliče, nebo si lidé ještě dostatečně neužili dopadu jejich pseudoreforem. Včetně občanského zákoníku atd. Nu, pak se ale nabízí otázka: Má vůbec cenu snažit se něco změnit? Ostatně ani v medicíně nejde moc léčit nepoučitelné. Je mi líto,“ dodal politik a primář Jiří Koskuba.

Vít Jedlička

  • Svobodní
  • lídr krajské kandidátky Svobodných v Královéhradeckém kraji
  • mimo zastupitelskou funkci

K prvnímu významnému úspěchu své strany pro ParlamentníListy.cz reagoval Vít Jedlička ze Strany svobodných občanů. Výsledek voleb je podle něho jasným signálem, že euroskeptické hlasy sílí. „Trend stále bližší evropské integrace se obrací. Svobodní jsou na cestě do českého Parlamentu,“ je přesvědčen Jedlička.

„Tak nějak si moc bere Švejka k srdci, až to vypadá spíše trapně,“ napsal k nezájmu českého národa o volby poslanec sociální demokracie Jaroslav Foldyna. „Jinak z pohledu ČSSD stranu čeká redefinice hodnot v jejich obsahu. Idea je historicky hluboce zakotvená, ale v reálné době a situaci je třeba srozumitelně redefinovat, to zřejmě řeknou výsledky voleb… A to nejen u nás, ale v celé Evropě,“ dodal Foldyna.

Pravicový publicista a kandidát neúspěšné Občanské konzervativní strany Radek Velička je spokojen i přesto, že se jeho strana do Evropského parlamentu ani zdaleka s 0,22 procenty nedostala.

„S výsledkem naší strany ve volbách do Evropského parlamentu jsem spokojen, jelikož jsme získali volební podporu ve všech krajích, a to i přesto, že jsme jako strana registrováni teprve pár měsíců. Děkuji jménem OKS voličům. Co se týče volební neúčasti, tak je to česká tradice, co Čechům nevoní, tak to ignorují, ač je to ovlivňuje. Prostě čekají, až to tak nějak vyhnije a rozloží se samo,“ konstatoval v hodnocení pro redakci ParlamentníchListů.cz Velička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…