Co se skutečně dělo na tajných jednáních kolem Úsvitu? Desítky milionů, tento kmotr a nabroušené kudly

14.02.2015 5:15

EXKLUZIVNĚ ParlamentníListy.cz hovořily hned s několika zákulisními postavami české politiky, které redakci prozradily, co se poslední dobou skutečně dělo v hnutí Úsvit. To si mimochodem během čtyř let v Poslanecké sněmovně přijde minimálně na 122 milionů korun státního příspěvku. Našim zdrojům jsme v této souvislosti samozřejmě zaručili naprostou anonymitu.

Co se skutečně dělo na tajných jednáních kolem Úsvitu? Desítky milionů, tento kmotr a nabroušené kudly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, Radim Fiala a tajemník Úsvitu Jan Zilvar

Jako blesk z čistého nebe v pondělí v noci, respektive úterý ráno rezonovala médii zpráva o údajném rozpadu hnutí Úsvit přímé demokracie. Po rozporuplných informacích se v úterý v poledne postavila drtivá většina poslanců Úsvitu před kamery, aby oznámila rozhodnutí nočního jednání.

Právě na něm frakce deseti poslanců z dvanácti přítomných schválila tzv. “integrační koncepci”, kterou předložil předseda klubu Marek Černoch. Ten před třemi týdny na podobném nočním zasedání nahradil v čele poslanců Úsvitu Radima Fialu. Podle informací ParlamentníchListů.cz proběhlo hlasování po ostré kritice přítomného předsedy Úsvitu Tomio Okamury, kterému poslanci vyčítali především jeho populismus a některé kroky, jež proti němu postavily veřejnost. Kritizován měl být zejména za vyjadřování podpory odsouzenému vrahovi Vlastimilu Pechancovi, kampaň nabádající k “vykopnutí černých ovcí” a nedávné “slavné” vyjádření, ve kterém doporučoval bojovat proti islamismu provokativním venčením prasat u mešit a bojkotem stánků s kebaby. Tyto ostré výroky, které Úsvit značně poškozovaly, Okamura s poslanci nijak nekonzultoval. To mu již dříve vyčítal poslanec Milan Šarapatka, který se na protest vzdal funkce zahraničněpolitického experta Úsvitu.

Tomáš Hrdlička...

Podle našich informací ovšem tlak dovnitř Úsvitu přišel už dříve. Většina poslanců o něm ale neměla tušení. Tomáš Hrdlička měl dohodnuté jak s Fialou, tak jeho prostřednictvím s Okamurou, že sestaví kandidátky na pražského primátora Úsvitu. "V celém případu tehdy hrál roli jak Tomáš Hrdlička, jeden z pražských kmotrů, tak i jeho někdejší řidič Jan Florián. Co jsem slyšel, měl být lídrem této komunální kandidátky," uvedl náš zdroj. "Nakonec prý z plánu sešlo, ačkoli bývalý člen ODS Fiala hovořil o mnoha milionech, které je na kampaň schopen sehnat. Exposlanec občanských demokratů se ke konstatování nevyjádřil. Tehdy ten boj Hrdlička i Fiala prohráli. A to je ještě dobré vědět, že Tomio jednal současně i s Radimem Passerem (neúspěšný lídr Hnutí Pro Prahu, pozn. red.) na placených pozicích na kandidátkách v Praze, protože potřeboval peníze, což také nevyšlo," doplnil náš zdroj. Lídrem Úsvitu se stal nakonec Marek Černoch, ale ani on mandát na pražském magistrátu nezískal.

"Další věc, o které se mluvilo v souvislosti s kmotry, byla snaha o propojení SPOZ a Úsvitu," uvedl jiný náš zdroj zákulisní dění v Úsvitu. "Jde tam o desítky milionů, takže ty nabroušený kudly do zad asi nikoho nepřekvapí," přiblížil údajný plán neúspěšné SPOZ. "Co se říkalo prakticky všude, SPOZ se měla stát partnerem Úsvitu, celé to měl připravovat Okamura, který se měl scházet na Hradě s Velebou a dalšími. Totéž i Fiala, který se nechal opakovaně slyšet, že by měl být ministrem průmyslu a podobně, ale to mohou být kecy," řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj z pražského prostředí.

Zajímavé je, že ani jedno z takto zásadních obvinění zákulisních a postranních dohod Radima Fialy a Tomio Okamury nikdo z poslanců Úsvitu nahlas doposud nevyřknul. "Ale samozřejmě o tom někteří vědí," řekl náš zdroj.

Když nepovolí, členové nebudou

Velký problém podle všech námi oslovených byly i tyto dvě skutečnosti. První: Tomio Okamura smí přijímat bez předsednictva závazky až do výše deseti milionů korun a druhý, že bez jeho souhlasu nelze mít nové členy.

Co dalšího zástupci Úsvitu svému "šéfovi" vyčítali? Číst se dá jak v oficiálních stanoviscích, tak mezi řádky. "Poslanecký klub hnutí Úsvit se usnesl, že jeho nezávislí poslanci založí novou politickou stranu s cílem integrace eurorealistických stran a hnutí, hlásících se k ochraně národních zájmů a hodnot v ČR. Do orgánů této strany kooptuje podle modelu stanov Starostů poslance zvolené za hnutí Úsvit, zástupce regionálních stran a hnutí a umožní tak vstup do strany zájemcům o členství," zaznělo v tiskovém prohlášení. Redakce získala i neoficiální kanál, jímž je vyjádření publikované na stránkách Fanklub Tomio Okamury. "Jak proběhlo na tiskové konferenci poslaneckého klubu Úsvitu, žádný puč nebyl ani se nechystá. Poslanci v demokratickém hlasování po prezentaci Tomiovy vize a následně Markovy vize rozvoje hnutí (což byl odsouhlasený bod programu a o kterém Tomio sám mluvil posledních několik měsíců a byl i na ideové konferenci) podpořili 'vizi' Marka Černocha," zní celkem jasně. "Nikdy nikdo neuhnul ani o milimetr od programu přímé demokracie, naopak," píše se dále v jasné obhajobě Černocha a pragmatických výtek Okamury.

Opravdu paradoxně vyznívá citace stanov Úsvitu, který hlásá odvolatelnost politiků. V případě Tomio Okamury by to totiž šlo jen horko těžko, neboť byl "zvolen na 5 let bez možnosti odvolání".

"To, co se nyní děje v hnutí Úsvit, není žádný puč, není to převrat, není to zrada, je to výsledek demokratických procesů, které se v rámci hnutí odehrávají," řekl naší redakci poslanec Černoch. "Trvám na tom, že jsem nikdy nechtěl zničit hnutí Úsvit," poznamenal také. Okamurovi podle něj nikdo nevrazil nůž do zad. "Nečekal jsem, že se něco takového stane. Jsem důvěřivý, zaskočilo mě to. Ptám se, co jsem komu z těch lidí udělal, že se odhodlali takto zachovat," sdělil ParlamentnímListům.cz Tomio Okamura. Poslanec Petr Adam přitom právě Okamurovu budoucnost vnímá celkem jasně. "Stejná pozice, jakou má Petr Gazdík v kooptované struktuře TOP 09 Starostové. To je fungující model. S hnutím Úsvit počítám, je to pokus o záchranu, nic jiného," řekl naší redakci. Plzeňská kandidátka Úsvitu Jiřina Holotová nám rovněž zaslala svůj postoj. Píše v něm, že stojí na straně názorové diskuze a obává se výhrůžek, které nejen na její adresu dopadají od příznivců Tomio Okamury.

Co dál? Poslanci zvolení za hnutí Úsvit se chystají po roce a čtvrt obléknout podobný dres jako momentálně velice úspěšná politička Marine Le Penová. Otázkou je, co z programu francouzské Národní fronty je přenositelné do českých podmínek, a to tak, aby to domácí voliče dokázalo zaujmout. "Sice se mluví o globální společnosti, multikulturní společnosti, ale to jsou kecy. Národní stát je základ. Nemáme tu sice imigranty z bývalých francouzských kolonií, ale určitě je přenositelné to, že musíte hájit vlastní firmy, které udrží národní stát při životě. Tohle je myšlenka, proti které nelze nic říct,“ tvrdí politolog Jiří Bystřický.

Dodejme, že dlouhodobý průměr voličských preferencí se v případě Úsvitu pohyboval mezi 1,5 - 2,5 procenty (aktuálně ZDE). To bylo ještě před zlomem v klubu. Aktuální data agentur budou dostupná na konci února, ale není jasné, zdali se v nich již proměněný Úsvit plně projeví. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…