Dějiny Západu plné krve. To nemyslíte vážně! Stalinsko-putinský režim. Sněmovna se ,,rozšoupla" na téma Ukrajina

12.02.2015 13:57

Poslanci se ve sněmovně pěkně pohádali o historii Evropy a západních hodnotách. Dokonce se dostali až k tomu, kdy a vlastně proč začala v Evropě druhá světová válka. Hádka se nakonec vyostřila natolik, že předsedající schůze Vojtěch Filip (KSČM) vypnul mikrofon šéfovi klubu TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. „Je mi líto, přihlásil jste se k faktické poznámce a za vámi je celá řada přihlášených,“ řekl Filip ostře Kalouskovi, který za bušení lavic svou řeč sice domluvil, ale již mimo mikrofon. Poslanci přitom projednávali asociační smlouvu mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Bod ale nakonec přerušili.

Dějiny Západu plné krve. To nemyslíte vážně! Stalinsko-putinský režim. Sněmovna se ,,rozšoupla" na téma Ukrajina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně se projednával vládní návrh zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2015

Co se to ve sněmovně děje? Poslanci jsou zřejmě natolik rozjitřeni tím, co se dnes ráno událo kolem dohody o Ukrajině, že už nevědí, za který konec by ukrajinské téma vzali. Média totiž dopoledne houfně informovala o tom, že dohoda o příměří na Ukrajině je na světě a to po 16 hodinách jednání mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a prezidentem Ruska Vladimirem Putinem, Ukrajiny a Francie, tedy Petrem Porošenkem a Francoisem Hollandem. Dohodu oznámil dnes ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci v Minsku. Podle něj se boje na Ukrajině ukončí o půlnoci 14. února. Putin prý domluvil i průběh demarkační linie a ústavní reformu, která zajistí práva obyvatel Donbasu.

„Podle informací, které mám přímo z Minsku, tak se v celonočním mnohahodinovém jednání nakonec zástupci shodli na zhruba dvanácti základních bodech memoranda, které by mělo být přijato a podepsáno. Problém je kolem posledních dvou bodů memoranda,“ informoval k tomu dnes ve Sněmovně poslance ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve chvíli, kdy měli na stolech asociační smlouvu mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Dohoda konkrétně zní: „Dohoda o přidružení mezi Evropskou unií a Evropským společenstvím pro atomovou energii a jejich členskými státy na jedné straně a Ukrajinou na straně druhé.“

"To, co tady říkám, že z krize politické, ale vlastně na Ukrajině i ekonomické, se lze dostat pouze jednáním, a Evropa by se v tom měla snažit pomoci, především proto, že Ukrajina a její konsolidace, nebo naopak tragický vývoj je něco, co by nesmírně ovlivnilo bezpečnost Evropy, stabilitu Evropy ekonomickou i bezpečnostní," pokračoval dále Zaorálek a poprosil poslance, aby usnesení pustili do prvního čtení a o asociační dohodě se vážně bavili až ve výborech Sněmovny.

K tomuto tématu sice napřed vystoupila desítka poslanců, ovšem bod byl přerušen, neboť poslanci si na 11:30 hodin pevně zařadili bod Informace vlády o bezpečnostní situaci a imigrační politice.

Slovně se tak "rozjeli" až ve druhé části debat kolem asociační smlouvy, kdy se ale namísto věcných záležitostí začali hádat zcela mimo téma. Poslance totiž totálně podráždila další slova ministra zahraničí Zaorálka.

Ten sice napřed uvedl, že asociační dohoda je ruka podaná Ukrajině a připomněl, že Česko se zavázalo k tomu, že ji bude stejně jako ostatní členské státy osmadvacítky ratifikovat, ale také řekl, že vůbec nesdílí "pyšný tón Západu". Podle něj je historie Západu totiž plná krve.

Strašná historie Západu, v níž jsme dokázali trávit lidi jako králíky

"Já vůbec nesdílím takový pyšný a arogantní pojem Západu, jaký tady předvedl pan poslanec Kalousek. Já vidím historii úplně jiného Západu než on. Dovolte, abych vám připomněl, že ten Západ, o kterém pan Kalousek zřejmě mluví, uspořádal ve dvacátém století dvě nejstrašnější světové války, ve kterých zahynuly milióny lidí. A ty války, které tady byly a které způsobily smrt desítek miliónů lidí, nezpůsobil nikdo východní, ale my sami. A holokaust je dokonce v něčem jakoby vyvrcholení historie Západu. Chápete?" řekl ministr kromě jiného.

A v razanci svých slov ještě přidal:  "Ty stovky let evropské historie, to jsou také stovky let likvidace menšin. Vzpomeňte si na španělskou reconquistu v 16. století. Vzpomeňte si, jak se tam zacházelo s Židy, jak se tam zacházelo s muslimy. To je historie Západu. Historie agrese dokonce v jižní Americe a v dalších zemích. Celá historie Západu je prostě plná krve....my jako Západ máme odpovědnost za plynové komory, ve kterých jsme dokázali trávit lidi jako králíky, to jsme my dokázali jako Západ."

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

Benda: To snad nemyslíte vážně!

„Pan ministr Zaorálek se svým neuvěřitelným projevem, že Západ může za vše a že všechno je tady špatně a my jsme úplně špatní a zdegenerovaní, tak to je tak neuvěřitelný projev, to tady prostě zaznívat nesmí! Čím začala, prosím, druhá světová válka? Paktem dvou šílenců, Molotova a Ribbentropa, respektive Stalina a Hitlera, kteří ani jeden z nich nemají se Západem a křesťanskou civilizací nic společného. Jeden z pýchy nadřazenosti rasy, druhý z pýchy nadřazenosti třídy a s tímto zahájí druhou světovou válku rozdělením Polska. A pan ministr Zaorálek mi tady bude vykládat, že to je vina Západu? To snad nemyslí vážně!“ bědoval na Zaorálkovými slovy poslanec ODS Marek Benda.

„Neuvěřitelné vystoupení extrémního levičáka....Potom, co jste dneska předvedl, tak já nevím, kam vy chcete patřit a kam chcete vést českou zahraniční politiku?“ snažil se burácet nastydlým hlasem šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. "Na tu otázku, kterou položil Miroslav Kalousek, jestli chceme patřit na Západ nebo na Východ, a já jsem si myslel, že každý člen demokratické strany v tom má jasno, že chce patřit na Západ, ale pan ministr Zaorálek mě přesvědčil, že on tam patřit nechce," řekl a dodal: "Já jsem opravdu zděšen z toho, co jste dneska řekl, jak jste nablil na nás na všechny, na naše předky, co jste tam všechno přišil na křížek. Ještě se tomu usmíváte! Já vím, že se vám líbí, když se kdysi jezdilo do Severní Koreje a podobně, ale tam se mi fakt nelíbí. Jsem hrdý na to, že patříme na ten Západ."

Kalousek: Porušil jste všechny hlukové limity!

„Pan ministr Zaorálek sice porušil všechny hlukové, hygienické limity, ale udělal to jenom proto, aby čtvrt hodiny tepal a kritizoval výroky, kterých jsem se nedopustil. Já jsem tady opravdu nehájil čarodějnické procesy. Já jsem tady opravdu nehájil svatou inkvizici a ani útoky Richarda Lví srdce na Jeruzalém. Já jsem hájil hodnoty, ke kterým Evropa došla tím, když si schválila Listinu základních práv a svobod a na jejich obranu zřídila Radu Evropy...Já jsem chtěl jenom upozornit na drobnou věc. Že ten křesťanský kulturní svět dnes nemá tolik síly na to, aby ty své hodnoty učinil univerzálními, takže mu nezbude nic jiného, než aby je učinil hodnotami svými, které bude hájit s nulovou tolerancí před kýmkoliv...,“  zmínil poté šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Protože však jeho projev trval více než dvě minuty, tak jej nejprve předsedající schůze Vojtěch Filip (KSČM) upozornil na to, že mu vypršel limit. „Přihlásil jste se jen k faktické poznámce. Je mi líto,“ uvedl vůči Kalouskovi Filip. Místopředseda TOP 09 se ale nemínil jen tak vzdát a od mikrofonu se nevzdálil. Filip na to tak zareagoval tím, že Kalouskovi jednoduše vypnul mikrofon. Kalousek svou řeč v doprovodu bušení do lavic a výkřiků "fuj" ale i tak dopovídal. Nakonec téměř s křikem dodal, že "se musíme bránit oligarchizaci - stalinskoputinskému režimu“.

Smlouvu dnes kritizovali hlavně poslanci z Úsvitu a také z KSČM. Předseda Úsvitu Tomio Okamura hrozil příchodem statisíců lidí z Ukrajiny, kde se nynější garnitura chopila podle něho moci násilně a "nepokrytě se tam krade a vraždí". Předseda KSČM Vojtěch Filip mluvil o represích proti komunistům na Ukrajině. Je tam podle něho popíráno například právo na politický názor i petiční právo a tázal se, zda je tedy ukrajinské trestní právo v souladu s evropskými standardy. Komunisté ale neuspěli s návrhem na odročení projednávání smlouvy na neurčito.

Poslanci nakonec debatu o usnesení nedokončili, neboť jim do toho padla plánovaná polední pauza. Po ní se budou zabývat ústními interpelacemi.

Smlouva i po převratu na Ukrajině prošla složitou cestou, její politická část byla podepsána koncem loňského března a ekonomická část až v červnu po mimořádných prezidentských volbách. Klíčová pasáž dohody o vytvoření zóny volného obchodu vstoupí v platnost počátkem roku 2016. K principům smlouvy patří úcta k demokratickým zásadám, lidským právům a základním svobodám, zásady svobodného tržního hospodářství a boj proti korupci.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…