Děsivé. Situace je vážná. Hněv lidu, domobrany. Toto nám řekli Babiš, Kalousek, Keller či Okamura k Zemanovu návrhu, abyste se ozbrojili proti islamistům, a k plotu na hranicích

02.08.2016 16:40

ANKETA Prezident republiky Miloš Zeman pro Blesk řekl, že i v ČR může dojít k teroristickému útoku. České hranice by dle něj měla chránit česká armáda a policie a v případě velké migrační vlny by se nebránil ani plotu. Občané by se dle něj měli ozbrojovat proti teroristům a je nutné deportovat neúspěšné žadatele o azyl a fanatické imámy šířící v mešitách nenávist.

Děsivé. Situace je vážná. Hněv lidu, domobrany. Toto nám řekli Babiš, Kalousek, Keller či Okamura k Zemanovu návrhu, abyste se ozbrojili proti islamistům, a k plotu na hranicích
Foto: pixabay.com
Popisek: Plot, ilustrační foto

„Já budu pokračovat v té tradici Kassandry. Naši politici, alespoň někteří, aby nebyli obviněni z šíření poplašných zpráv, tvrdí, že nám nic nehrozí. Já bych si přál, aby tomu tak bylo, ale Kassandra ve mně říká, že podobně jako ve Francii nebo Německu i v České republice může dojít k teroristickému útoku,“ upozornil Zeman.

Kvůli bezpečnosti je třeba pracovat na aktivní ochraně hranic, uvedl. „Ty může chránit armáda, policie, mohou to být i elektronická detekční zařízení. Já bych se sám v případě velké migrační vlny ani tomu plotu nebránil,“ řekl Zeman.

„Opravdu si myslím, že by se občané měli ozbrojovat proti teroristům. A poctivě přiznávám, že jsem změnil svůj názor, protože dříve jsem byl proti držení příliš velkého počtu zbraní. Po těch útocích už si to nemyslím,“ upozornil Zeman.

Zeman pro Blesk uvedl, že je nutné počítat s tím, že ve vysokém počtu přicházejících uprchlíků je určité procento džihádistů. „Řešení vidím v deportaci všech těch, kdo nezískají v příslušné zemi azyl. Těch, jak je známo, je většina,“ řekl prezident. Chce také deportovat „fanatické imámy, kteří v mešitách rozsévají nenávist“.

Cizincům bychom žádné dávky poskytovat neměli

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si myslí o uvedených slovech prezidenta Zemana. Drtivá většina politiků souhlasí s většinou toho, co Zeman řekl. Především z KSČM zaznívají výhrady proti ozbrojování občanů proti teroristům.

„Teroristický útok v ČR nelze vyloučit nikdy. Ale myslím, že v tuto chvíli jsou takové úvahy předčasné. O bezpečnost našich občanů se postaráme nejlépe tak, že zvýšíme činnost bezpečnostních složek uvnitř přistěhovaleckých komunit na našem území. A k tomu posílíme ochranu našich hranic. Uprchlíci k nám ale obecně nechtějí, nežije tady silná přistěhovalecká skupina, která by jim pomohla. Ke všemu má Česko nízké sociální dávky, na kterých přistěhovalci často žijí, protože jak se ukazuje, nechtějí být zaměstnáni, proto bychom cizincům vůbec dávky poskytovat neměli. Musíme udělat vše pro to, abychom migranty odmítli včetně odmítnutí kvót, které nám vnutil Brusel tím, že jsme byli přehlasováni. Evropa musí uzavřít co nejdřív svou schengenskou hranici, jak o tom mluvím už rok. Na vnější hranici by se měl postavit plot ihned. Tak bychom nemuseli stavět plot na našich hranicích,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda hnutí ANO a první vicepremiér Andrej Babiš.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ani ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec nereagovali.

„Terorismus dnes proniká do míst, kde jej nikdo nepředpokládal. Je to plíživé a zákeřné zlo. Chránění hranic je jen jednou z možností. Co se týče ozbrojování občanů, může toto být nebezpečné, neboť lidé v momentě obavy mohou zbraně použít neuváženě proti nevinným. Neúspěšní žadatelé o azyl jsou již dnes deportovaní, podstatné však je řešit příčiny exodu v místě problému a tedy tam, odkud uprchlíci pocházejí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Abych to mohl aspoň trochu kvalifikovaně komentovat, musel by pan prezident upřesnit ten mechanismus deportací. Bylo by dobré se ho zeptat, jak si představuje, že budou deportování například Syřané, kteří utekli z prostředí Islámského státu a dostali se do Evropy přes jordánský utečenecký tábor. Jakým způsobem, kam a na základě jakých smluv budeme takové lidi deportovat. Říct ‚deportovat‘ a neupřesnit jak, to znamená neříct vůbec nic. To znamená jenom plkat,“ řekl redakci předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

 „Zajímala by mě přesná citace vyjádření prezidenta, vyjádření obsahuje závažné věci, takže se vyjadřuji k zaslanému textu. Posilování bezpečnosti občanů i obrany státu je namístě, určitě je lepší být připraveni na něco, co se nám nakonec může vyhnout, než být naivně klidní a posléze překvapeni. Co se týká konkrétních kroků, zajímala by mě spíš reálná čísla a možnosti – co a jak jsme za jakých okolností a v jakém horizontu schopni zabezpečit. Za slovy, že ‚by se něco mělo nebo něco má udělat‘ toho moc konkrétního nevidím. Upřednostňuji pořádně zabezpečit hranice EU, vůči šířícímu se zlu navíc není možné setrvat v defenzivě. K žádnému fundamentalismu nelze přihlížet, stejně tak pravidla azylu musí být jasná a realizována. S velkým ozbrojováním občanů bych byl opatrnější, ale celková větší připravenost občanů a schopnost reagovat na dramatické situace, jaké známe již z několika zemí Evropy, by byla potřebná,“ vyjádřil se místopředseda KDU-ČSL a předseda poslaneckého klubu strany Jiří Mihola

„Ve své podstatě s prezidentem Zemanem souhlasím, i když on volí poněkud vyhrocené věty. Nejhorší pro celou situaci je takzvaná politická korektnost. Špatné, neúplné informace o islámském radikalismu v Evropě, nebo dokonce jejich zlehčování, situaci dramatizuje. Evropa se tomuto nebezpečí bude muset postavit, jinak opravdu nemáme šanci. Budou-li to ploty na hranicích, budou-li se občané bránit sami nebo se po celé zemi bude pohybovat armáda, záleží na přístupu politiků. Nutná je však otevřenost, odvaha a vize. Nikde v Evropě ale takové politiky zatím nevidím. Rojí se populisté, vládnou opatrní. Zemanova slova, i když jsou ostřejší, jsou správná,“ sdělil ParlamentnímListům.cz první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Výhodou naší země je, že jsme uprostřed Evropy a nemáme žádnou vnější hranici ani EU ani Schengenu, jako Maďaři. Lepší zabezpečení hranic je určitě potřeba. Jako lepší řešení vidím využití různých moderních technologií bez ostnatého drátu. Pokud jde o možnost držení zbraní občany, jsou naše zákony dostatečné. Jednoznačně musíme odmítnout snahu úředníků z Evropské komise o odzbrojení poctivých občanů.  Proti nelegální migraci je potřeba posílit policejní složky a zintenzivnit práci zpravodajských služeb v boji proti terorismu,“ myslí si místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Nelegální migranti nemají v Evropě co pohledávat

„Od počátku migrační krize říkám jedinou tezi – nelegální migranti nemají v Evropě co pohledávat. A jelikož nás před nimi nechrání EU ani Schengen, tak se musíme o ochranu našich hranic a bezpečí našich občanů postarat sami. Neschopná a servilní Sobotkova vláda však migraci podporuje a situaci dlouhodobě neřeší,“ domnívá se předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„K teroristickému útoku může dojít kdekoli a nevidím jediný důvod, proč by měla být naše republika výjimkou. I experti se shodují, že není otázkou jestli, ale kdy, kde a jaké budou následky. Co se týče zbytku slov pana prezidenta, jsem rád, že jednoznačně podporuje program Úsvitu-NK. Nejen že tyto body prosazujeme dlouhodobě, ale předložili jsme k nim i příslušné zákony. Pokud pan prezident využije svůj vliv a pomůže nám je konečně prosadit, budu za to rád,“ říká místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Plnou parou vzhůru zpět. Ať žije Železná opona. Prezident major Zeman,“ reagoval ironicky čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg. A dodal: „Plot? Kde? Na které hranici? Mezi státy EU? Jsme obklopeni státy EU, tak celou republiku oplotíme?“ dodal Schwarzenberg.

„Bezpečnost země je věcí profesionálních složek, tam je třeba se zaměřit. Vyzbrojováním lidí bychom jen mohli zvýšit chaos. Jistě nepotřebujeme nějaké paramilitární úderky ovlivňované nějakými autoritářskými vůdci. Ani labilní jednotlivce s pistolnickými sklony – viz četné tragédie v USA. Součástí neregulované migrace je vždy samozřejmě nějaká návratová politika, právo na pomoc mají jen někteří. Teď je ale prioritou řešení turecké otázky včetně přípravy ochrany ochrany schengenské hranice v Řecku,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Prezidentův rozhovor jsem si celý poslechl a není třeba k němu cokoli dodat. Precizní a přesné formulace, s nimiž naprosto souhlasím. Snad bych jenom doporučil, aby si to poslechla kancléřka Merkelová, i když si nejsem jist, zda by to psychicky vydržela,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Občané zakládají domobrany. Pokud stát nebrání občany, musí se ochránit sami

„Říká-li tohle vše hlava státu, vezme to na lehkou váhu jen ujetá ‚kavárna‘. Absurdní dramatik, co ten post zastával dřív, hecoval k ‚etickým válkám‘ a ‚humanitárnímu bombardování‘. Kauzální spojitost mezi obojím nevidí jen trouba nebo fanatik. Až po ty ‚dráty‘, co se tehdy ‚stříhaly‘, aby se teď o jejich obnově promlouvalo přímo z Hradu. Pravdu o posledním čtvrtstoletí to zjevuje až na dřeň. Armáda je tu od toho, aby bránila naši zemi. Ústava žádné cizinecké legie, placené cizím kondotiérům z našich daní, nepřipouští. Zní-li i z Hradu výzva, že si má bouchačku koupit každý sám, je to děsivé doznání. Otázek, které nastoluje, je hned několik: Kdo za tak trestuhodnou degradaci naší obranyschopnosti ponese odpovědnost? Je to snad opravdu tak, že stát fakticky rezignuje na monopol násilí, tedy klíčový definiční znak své moci? A má-li se proti teroru ozbrojit každý sám, smí z toho vzejít po zuby ozbrojené ‚privatizační baroko‘ i s jeho ochrankami – a plebejská většina, znevýhodněná i v otázce nejzákladnějšího ze všech lidských práv? A co ony občanské domobrany, rodící se ve vzniklém vakuu? Mají být ponechány svému osudu? Nebo je chce stát nějak regulovat, ne-li vzít přímo na povel? Bude pak jednat jako skutečný suverén, nebo se podřizovat NATO i v tom? Třeba i coby krotitel lidového hněvu v ulicích? Tvářit se, že ty otázky neexistují, samozřejmě lze, už dlouho to však nevydrží. Buď se jich chopí včas demokratické politické síly, nebo se stanou lacinou kořistí extrémní pravice,“ varuje místopředseda KŠCM Josef Skála

„Babiš a Sobotka šíří falešný optimismus, jak dobře na tom naše země jejich zásluhou je, Zeman straší lidi falešným pesimismem. Pravda je někde uprostřed. Je to učebnicový příklad efektivní manipulace,“ reagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„S prezidentovými výroky se částečně ztotožňuji, ačkoli situace v ČR zatím není natolik závažná a nic v tuto chvíli nenaznačuje, že bychom byli cílovou destinací migrantů nebo že by zde bylo riziko teroristického útoku stejně velké jako třeba ve Francii nebo v Německu. Pokud by se tato situace změnila, pak je samozřejmě zvýšená ochrana hranic, zapojení policie, armády, ale třeba i aktivní zálohy, namístě. Vše je třeba hodnotit s chladnou hlavou, nepodléhat panice a přijímat opatření, která jsou adekvátní dané realitě v zemi. V otázce ozbrojení veřejnosti patřím dlouhodobě k zastáncům legální držby zbraní a odmítám regulace. Domnívám se, že ozbrojená společnost podléhající rozumným pravidlům je společnost bezpečnější, odolnější vůči teroristům i jiným šílencům. V tomto se tedy s panem prezidentem shoduji. Nerozumím však tomu, proč i přes tento svůj postoj připojil svůj podpis pod nedávnou novelu zákona o zbraních, která dala policii pravomoc k prolomení domovní svobody legálních držitelů zbraní kvůli vágnímu důvodnému podezření šla tak naproti volání po zpřísnění zbrojní legislativy. Přiznám se, že jsem doufala, že pan prezident zákon nepodepíše a podle svých ústavních pravomocí ho Poslanecké sněmovně vrátí,“ upozornila první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

„Úsvit tento názor prosazuje dlouhodobě. Lidé kteří nerespektují naši kulturu, tradice a zákony a ohrožují bezpečnost našich občanů, tady nemají co dělat. Současná právní úprava na udělení azylu je navíc nedostatečná a nereflektuje současnou situaci. Ve Sněmovně se projednává naše novela zákona na zpřísnění azylového zákona. Podle ní by měl imigrant za spáchání trestného činu nebo nelegálním překročení státní hranice ztratit nárok na udělení azylu! Je to ochrana nejen proti terorismu, ale i například proti sexuálnímu obtěžování žen nebo jinému protizákonnému jednání. A na otázku nebezpečí terorismu u nás je odpověď, že je otázkou času, kdy k němu dojde. Nedávno došlo k zadržení prvního Čecha, který se chtěl přidat k Islámskému státu. Již předtím došlo v naší zemi k zadržení dvou džihádistů. Podle analytiků, teroristé využívají Českou republiku jako tranzitní zónu. Navíc zvýšená bezpečnostní opatření v Západní Evropě mohou motivovat teroristy k přesunutí útoků do jiných částí Evropy. Myšlenka, že nás se hrozba teroristických útoků se nás netýká, je zcela mimo realitu! Od současné vlády v čele s premiérem Sobotkou ale slyšíme pouze prázdné fráze. Naše strana jako jediná neustále předkládá jasné a tvrdé zákony, které zvýší bezpečnost našich občanů. Jedná se o referendum proti povinnému přerozdělování imigrantů, maximální posílení bezpečnostních složek ve všech krajích a ochranu hranic. V neposlední řadě novela zákona o církvích, aby nebezpečná náboženství nesměla být uznána bez souhlasu policie a tajných služeb! A budeme dál proti nebezpečné promigrační politice naší vlády bojovat,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Jsem rád, že pan prezident naprosto podporuje ty návrhy, které společně s Tomiem Okamurou více než rok předkládáme v Poslanecké sněmovně. Bohužel politické strany, které slouží elitám Evropské unie, a ne zájmům českého státu, jsou hluché a slepé. Islamizace naší republiky je součásti multikulturní politiky Evropské unie. Probíhá již nyní, zatím skrytě, a my se musíme již nyní začít bránit. Bránit se legislativou zakazující islamizaci. Bránit se důslednou práci bezpečnostních složek a posílení obrany naší země. Jsme v tom zajedno s prezidentem republiky,“ říká místopředseda SPD poslanec Radim Fiala.

„Pokud proud migrace nezeslábne a pokud EU nezabezpečí vnější hranice, je logické, že podobná opatření, o kterých mluví prezident Zeman, přijmou všechny státy. Bude mezi nimi i Německo a Angela Merkelová prohlásí, že právě taková opatření chtěla přijmout od samého počátku a že její slova o nutnosti přijímat uprchlíky byla vytržena z kontextu,“ uvedl europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Zpráva o tom, že obyvatelé Německa se začínají houfně ozbrojovat, snad ani není pro nikoho překvapivá. Reakci německé veřejnosti na řadu bezpečnostních incidentů, které se v Evropě v uplynulých měsících staly, naprosto rozumím a ztotožňuji se v tomto s prezidentem Zemanem, který se vyjádřil na podporu legální držby zbraní. Pokud stát selhává v tak základní úloze, jakou je bezpečnost obyvatel, pokud není schopen ji alespoň elementárním způsobem garantovat a lidé se cítí ohrožení, pak nemají jinou možnost, než se v tomto o sebe postarat sami. A učiní-li tak legální cestou, pak to jednoznačně podporuji. Je pro mě pak naprosto nepochopitelné, proč evropští politici chtějí prostřednictvím zpřísnění evropské zbraňové směrnice legální držbu zbraní tvrdě regulovat a veřejnost téměř odzbrojit. Pokud není politická reprezentace schopna ochránit obyvatele, přešlapuje na místě a není schopna zakročit proti nebezpečí, které se valí do Evropy spolu s miliony imigrantů, pak nemá právo sahat na legální držbu zbraní. Takový postup, který naši společnost činí naprosto bezbrannou a pokládá ji na lopatky, je odsouzeníhodný,“ říká senátor Ivo Valenta.

Teroristé jsou už v EU. Bránit Schengen nestačí. Chránit české hranice!

„Je jen otázkou času, kdy u nás k teroristickému útoku dojde. Miloš Zeman je snad jediným čelným představitelem našeho státu, který vidí smrtelné nebezpečí, které do Evropy a s ní i do naší republiky přišlo, dále přichází a nebojí se o tom veřejně mluvit. Ano, Evropa je ve válce a čím dříve si to uvědomí, tím větší naději, byť už minimální, na záchranu bude mít! O nutnosti chránit si své hranice, nedokáže li si EU chránit své vnější hranice, jsem psal již mnohokrát a jsem rád, že na tento problém poukázal i pan prezident. Chránit za každou cenu i za použití armády, velmi tvrdých opatření a případně i postavením plotu. Jestliže se k tomuto opatření dokázali rozhodnout jinde, proč bychom neměli i my jít stejnou, osvědčenou cestou? Je hezké, že Andrej Babiš mluví o tom, že by se měly chránit hranice EU. Ale vždyť muslimští teroristé jsou už uvnitř EU! Pár kilometrů od našich hranic v Německu! Když nejsou zamčené dveře od činžáku, musím si aspoň zamknout vlastní dveře od bytu, to dá přece rozum,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„EU se bude nadále snažit hledat cesty, jak nás zbavit možnosti držení zbraní a tím možnosti bránit se, až se ti fanatičtí svatoušci rozhodnou se nás zbavit a Evropu ovládnout a nastolit zde svou představou života. Že k tomu dojde, se moc přesvědčovat nemusíme. Jen nemohu pochopit, co k tomu Brusel vede! A deportace islamistů šířících nenávist k nám Evropanům? To přece nejsou jen ti imámové šířící svou nenávist v mešitách! Podívejte se na to množství videí zachycujících rozhovory s migranty na ulicích. Jsem pro deportaci nejen neúspěšných žadatelů o azyl, ale pro deportaci všech, kteří sem přišli nelegálně, všech, kteří se nemohou prokázat doklady. Je zajímavé, že se jim doklady ztratily, nebo jim je někdo ukradl, jak tvrdí, ale ponechal jim a neztratili finance, neztratili mobily a ostatní elektroniku. Nedávno jsem vyzval předsedu vlády, abychom řešili navracení Syřanů do jejich vlasti, aby se mohli podílet na obnově své země, když tak touží po práci, a neřešili příjem dalších a dalších do Evropy. Žel, otázka se mu asi zdála příliš drzá na to, aby mi na ní odpověděl. Krátce a prostě, nelegální imigranti v Evropě nemají co dělat a musí být vráceni, odkud přišli!“ dodal Jaroslav Doubrava.

„V podstatě souhlasím skoro se vším, co řekl pan prezident, co se týče zabezpečení a ostrahy hranice armádou i policií a co se týče plotu. Mám trošku problém s ozbrojováním obyvatelstva. U nás ve střední Evropě je spíš tradice, že občan očekává, že ho bude chránit stát,“ řekl poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Ta první část o teroristickém útoku v ČR zní děsivě, zvláště, když ji pronese prezident republiky, který musí mít informace i od zpravodajských služeb. Na tohle musí reagovat premiér a ministr vnitra, nikoliv my… V dalších částech má nepochybně pravdu. Zejména po vyjádření tureckého vůdce Erdogana jasně hrozí obrovská mnohamilionová přílivová vlna muslimských imigrantů, protože Turci otevřou brány uprchlických táborů. Anebo Frau Merkel prosadí v EU bezvízový styk pro turecké občany –  a reálnou se stane parafráze výroku z české filmové komedie Vesničko má středisková: ‚Po žních půjde Turek k nám…‘ A pokud jde o paní Angelu Merkelovou, její křestní jméno je obrovským paradoxem k jejímu ďábelskému pojetí uprchlické krize a k odpovědnosti vůči občanům Evropy,“ uvedl senátor ČSSD Miroslav Antl.

Zatím se nemaká, jen kecá

„Pan prezident to vidí celkem realisticky, jen nevím, je-li to v neschopné a pravdoláskařské EU možné uskutečnit,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Jsem upřímně rád, že jsme s panem prezidentem ve shodě. Ve vší skromnosti, totožné návrhy jsme spolu, pane redaktore, před delším časem právě na stránkách ParlamentníchListů.cz probírali. A to diskutující vždy pod článkem upozorňují, že jsem ‚socan‘. Ale jen nežvaním a dle toho i ve Sněmovně pochopitelně hlasuji. Kéž by mezi politiky byla konečně většinová vůle skutečně účelnou ochranu země realizovat. Zatím se v tomto smyslu nemaká, jen kecá. Je mi líto. Populistická slova včetně soustrasti mrtvým život totiž nevrátí. Jsem nakonec vděčný panu ministrovi vnitra, že alespoň jeho resort od počátku postupoval dosti tvrdě a imigranty internoval. Byť to někteří humanisté kritizovali. Jak vidno, zatím o naši zemi běženci tolik nestojí. Je však otázkou, jak dlouho to vydrží. Po prvním útoku totiž již bude pozdě. Lidé by si měli více všímat a pamatovat, kdo co nejen říká, ale hlavně jak pak koná. Kondolence jsou totiž vskutku k ničemu. Nestojím o české oběti. To je snad hlavní práce ústavního činitele, ne?“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba

„Je to rozumný názor. Ještě bych rád v souvislosti s dnešní vzpomínkou na zavražděného francouzského kněze citoval prezidenta Mitteranda: ‚Pomoz si sám a pánbůh ti pomůže‘,“ reagoval na Zemanova slova poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Vrcholní evropští představitelé a zástupci evropských mocností na plné čáře selhali. Odpovědný politik, který zastupuje zájmy svých voličů a všech občanů, musí budoucnost předvídat, a ne čekat až se něco stane a teprve pak řešit důsledky. Armáda, stejně tak i policie, by měly chránit naše hranice, protože nikdo nemůže zaručit, že v ČR nemůže dojít k teroristickému útoku. Evropa, potažmo naše země, musí být připravena a schopna se bránit. Migranti, kteří překročí hranici nelegálně, by měli být zadrženi policií a úřady okamžitě vyhoštěni, podobně jako islámští fanatici šířící nenávist. Převaděči musí být přísně potrestáni. Myslím, že jak armáda, tak policie jsou dostatečně profesionálně vybavené ozbrojené a bezpečnostní složky, které jsou schopny ochránit naše občany a proto není nutné ozbrojování lidí. Je spíše potřeba tyto složky posílit a zvýšit bezpečnostní opatření,“ říká poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová.

Teroristický útok u nás je jen otázkou času

„V podstatě souhlasím s prezidentem, protože prevence v této oblasti chybí a navíc je zlehčována. Ale nějaké ozbrojování občanů mi nepřipadá vhodné. Spíš by se měla obnovit základní vojenská služba alespoň na půl roku,“ míní senátor KSČM Václav Homolka.

„Ozbrojovat lidi proti teroristům je nesmysl. Netrénovaný člověk teroristu nezastaví a víc zbraní ve společnosti je nesmysl. Sám chodím střílet a vím, co to je starat se o zbraň. Jinak s první částí výroku souhlasím, ale pouze za situace, že půjde o mimořádnou situaci,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi má prezident Miloš Zeman pravdu v tom, že nelze stoprocentně vyloučit teroristický čin. „Nicméně jako vrchní velitel české armády by měl vědět, že vojáci slouží k obraně země a v současné země nenastaly podmínky pro jejich zásah. Pro zajištění bezpečnosti občanů máme policii a obecné bezpečnostní sbory, včetně jednotek IZS. Jsem přesvědčen, ozbrojování občanů větší bezpečnosti nepomůže  k boji proti terorismu vůbec. Naopak unáhlené jednání může vést k ohrožení bezpečnosti ostatních občanů. Daleko důležitější v boji proti terorismu jsou informace zpravodajských služeb, kvalitně vycvičené zásahové jednotky, preventivní příprava obyvatelstva na krizové okolnosti a zejména ochrana vnějších hranic schengenského prostoru,“ domnívá se Seďa.

„Pan prezident má pravdu v té první části svého vyjádření, asi je opravdu jen otázkou času, kdy u nás k nějakému teroristickému útoku dojde. Policie ani BIS tomu nejsou schopny stoprocentně zabránit. S případnou fyzickou ochranou hranic bych taky souhlasil. Jen nevím, kdo by je měl chránit. Policie na to nemá kapacity a ty 3-4 tisíce vojáků, kteří nám zbyli, to nevytrhnou. Ti přece musí pod taktovkou NATO trénovat na válku s Ruskem. A v případě velké migrační vlny stavět plot? A kde, na kterých pozemcích? Vždyť ani ty už nejsou v majetku státu. A nebude to už trochu pozdě? To mi přijde jako stavět povodňovou hráz v době, kdy prší a voda se vylévá z břehů. A zbraně lidem? Mít zbraň ještě neznamená umět ji použít. Je to jako mít auto, ale neřídit. Takoví lidé jsou pak nebezpečnější nejen svému okolí, ale i sami sobě,“ upozorňuje poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Francie uzavírá mešity. Je vidět, že situace začíná být vážná. Lze souhlasit téměř se vším, co prezident Zeman řekl. Máme tady klid i díky tomu, že od začátku odmítáme kvóty,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Se vším, až na to doozbrojováni občanů, lze souhlasit. Zemanovy myšlenky vyplývají z aktuálních hrozeb současnosti a jsou opodstatněné. Mezi našimi občany je ale zbraní, dle mého názoru, až přespříliš. A ne každý občan je způsobily střelnou zbraň vlastnit a bezpečně s ní zacházet. Podmínky získání zbrojního průkazu jsou velice nenáročné. Nechtěl bych se v naší zemi dožít Breiviků či například amerických šílených masových vrahů, jak je můžeme dnes se stále zkracující se periodicitou registrovat,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

"Nelze než souhlasit," reagoval stručně na Zemanova slova poslanec ANO Pavel Plzák.

„Prezident Zeman reaguje na reálné hrozby a na zhoršující se bezpečnostní situaci v Evropě. EU se marně snaží zastavit nebo omezit nekončící příliv imigrantů. Deportovat neúspěšné žadatele o azyl a osoby porušující zákony je skutečně nutností. Ochrana vnějších i vnitřních hranic vzhledem k zhoršování bezpečnostní situace v Evropě nabývá opět na významu. I zde jsou však důležitá koordinace a spolupráce,“ uvedla poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

Snažme se raději posilovat připravenost, výcvik a kvalifikaci regulérních bezpečnostních složek

„Se vším souhlasím, až na ten plot. Ten by se měl vybudovat až na hranicích Schengenu,“ reagoval poslanec ANO Milan Brázdil.

„K teroristickému útoku samozřejmě může na našem území dojít a nelze tomu zabránit. Pochybuji, že armáda, kterou teď disponujeme, by dokázala hranice účinně chránit. Policie plní i celou řadu dalších záležitostí a rovněž by neměla potenciál k účinné ochraně území. To není pesimismus, ale realita. A ozbrojit občany by vedlo k enormnímu nárůstu kriminality. K řešení problému musí dojít na celoevropské úrovni. Pokud budou jednotlivé státy přijímat radikální opatření samostatně, skončí to katastrofou,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Výzvy k hromadnému ozbrojování nebo k tomu, aby zbraně nebyly uchovávány bezpečně pod zámkem (jak dnes požaduje zákon) jsou nezodpovědné a mohou mít za následek mnohem větší počet obětí než terorismus. Větší množství zbraní nepovede k většímu bezpečí, nejvýš k většímu počtu tragédií typu Uherského Brodu. Nikdo snad nebude navrhovat třeba odstranění bezpečnostních rámů ve státních institucích proto, že přicházející občané nosící u sebe zbraň by jim poskytli větší bezpečí, a jejich náhradu prostým upozorněním v provozním řádu objektů, že je zakázáno zbraně uvnitř používat, nikoli si je tam nosit (byť to tak mají třeba banky nebo pošty). Podobně by asi prezidentova ochranka nebyla dvakrát šťastná z toho, kdyby na setkání s panem prezidentem hromadně přicházeli pod záminkou zvyšování bezpečnosti lidé s nabitými zbraněmi po kapsách, a je v pořádku, že to dnes zákon bez ohledu na podobné výzvy zakazuje, stejně jako obecně na veřejných shromážděních, slavnostech, lidových zábavách nebo sportovních podnicích, a ani úvahy o možném nebezpečí terorismu na tom nic nezmění. Je navíc známo, že počty nešťastných náhod převyšují užití střelných zbraní v obraně – například ve Spojených státech udává statistika jen počet zastřelených nebo postřelených dětí a mladistvých jako dvojnásobek počtu užití zbraní pro obranu. Snažme se raději posilovat připravenost, výcvik a kvalifikaci regulérních bezpečnostních složek namísto pěstování představy o štěstí, které je spojeno s amatérskými pistolníky ve stylu Divokého západu – k žádnému amatérskému překažení teroristického útoku u nás dosud nedošlo. Kdybych si měl vzít jako přirovnání spory kolem regulace zbraní v USA, byl bych jednoznačně na straně Michaela Bloomberga s jeho hnutím Everytown for Gun Safety proti lobbismu NRA,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…