Děti nemají na jídlo a padají do bídy, napsali jsme. A toto následovalo

17.04.2013 12:44 | Zprávy

Poté, co ParlamentníListy.cz zveřejnily v úterý článek o tom, že řada českých rodin nemá dostatek peněz na to, aby zaplatila dětem ve školách obědy (a další částky spojené s výukou, jako například výlety, divadlo, kino), zvedla se nejen vlna reakcí ze strany čtenářů. Článek vyvolal i zájem ze strany politiků.

Děti nemají na jídlo a padají do bídy, napsali jsme. A toto následovalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo, ilustrační foto

Je to tak, lidé sáhnou do svých kapes a peněženek a přispívají na děti v Africe a v jiných koutech světa. Nechtějí totiž věřit tomu, že i u nás takové žijí. Přesto tomu tak je, mnohé děti například nechodí na obědy do školních jídelen jen proto, že jejich rodiče na to nemají. A zdaleka nemusí jít vždy o rodiče, kteří by holdovali alkoholu či byli pravidelnými návštěvníky heren, stejně jako nejde jen o specifikum určitého etnika. I proto se organizuje sbírka pro děti na jedné ze základních škol v Praze 7. Ukázalo se to v namátkovém průzkumu, který měl za úkol původně mapovat jen stravovací návyky školáků. Vyplynulo z něj však, že řada místních dětí trpí jistou formou podvýživy. A zcela určitě nejde jen o tuto jednu jedinou školu – i když se o tom hlasitě mluví spíše jen v neziskových organizacích, které pracují v terénu.

I proto vznesly ParlamentníListy.cz dotaz směrem k politikům napříč celým politickým spektrem s otázkou, zda o tomto stavu byli v minulosti informováni a také, zda vidí nějaká možná řešení. A jak se dalo zřejmě čekat, větší odezva přišla hlavně z řad opozičních politiků, byť se výjimky z řad koalice také našly.

„Mávnutím kouzelného proutku vylepšit tuto situaci určitě nepůjde, to si musíme přiznat,“ reagoval stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Jak však přiznal, ve svém senátním obvodu (Rakovnicko a Lounsko) se se zoufalou situací některých rodin skutečně měl možnost setkat.

V některých regionech nemají rodiny ani na dopravu dětí do škol

„Některé děti v těchto místech chodí mezi vesnicemi do školy pěšky. Rodinám totiž nezbývá na jízdné, poněvadž je v těchto regionech opravdu nedostatek pracovních příležitostí. I proto delší čas poukazuji na to, že sociální nůžky mezi chudými a bohatými se natolik rozevřely, že to je velmi nebezpečné. Je třeba si přiznat, že ty chudé rodiny už mají problém zaplatit nájem, dopravu a také tedy i zmiňované obědy – chybí jim prostředky na základní lidské věci,“ připustil Chládek pro ParlamentníListy.cz.  Podle něj by bylo řešením například to, kdyby jezdily pro školáky zdarma školní autobusy, tak jak to bylo zavedeno v některých oblastech Středočeského kraje. To by mnoha rodinám ulevilo v jejich rozpočtech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

13:56 Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

„Omezit svobodu projevu“ – takový návrh padl z úst europoslance Ondřeje Koláře (TOP 09), a že zákaz …