Devět z deseti poslanců je řízeno z pozadí, tvrdí Novotný. A přiznal konec VV

18.07.2013 12:22

Poslanci, kteří poprvé v historii hlasovali tuto středu o rozpuštění Poslanecké sněmovny, si nakonec mohli oddychnout. Tedy v případě, že ze sněmovny nechtěli zatím odejít. Bylo jich totiž víc než těch, kteří rozpustit sněmovnu chtěli a hlasovali pro to. I když se výsledek dal čekat a vcelku ho mnozí očekávali, zklamání někteří dali najevo.

Devět z deseti poslanců je řízeno z pozadí, tvrdí Novotný. A přiznal konec VV
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Poslanec za VV Josef Novotný

ParlamentníListy.cz se proto dotázaly dvou mužů. Paradoxně mužů, kteří spolu ještě před dvěma lety seděli v jednom poslaneckém klubu (VV) - Stanislava Humla a Josefa Novotného. Jak se ukazuje, i nyní je stále něco spojuje – a to znechucení nad tím, jak hlasování dopadlo a jaký stav politiky nyní je.

I proto Stanislav Huml v nadsázce nabídl ve středu k prodeji svůj poslanecký mandát. Suma k jednání se pohybovala v řádu milionů, k tomu zněl požadavek na pět kilogramů zlata. (Přesné znění „inzerátu“: „Prodám mandát poslance, za min. 20 mega a 5 kg zlata. Zn. rychle, než si to Nejvyšší soud rozmyslí.“)

Rozpoutal diskusi a dostal nabídku desetikilové cihly zlata, když vrátí pětikilovou

„No musím přiznat, že žádné miliony jsem nakonec nedostal, za to jsem dal podnět k živé diskusi, kterou lze pod tímto mým statusem na facebooku pročíst. Myslím, že mi tam snad někdo ale nabídl, že mi dá deset kilogramů zlata, když budu mít nějakou pětikilovou cihlu či hroudu nazpět,“ prozradil v lehkém tónu ParlamentnímListům.cz poslanec Huml. Ihned poté však zvážněl.   

„To, že nakonec rozpuštění sněmovny neprošlo, se bohužel dalo čekat, i když jsem zdůrazňoval, že jsou určité okamžiky, kdy by osobní zájmy měly ustoupit státnímu zájmu. Jak je vidět, většina politiků to takto nevnímá. Bohužel, z čeho mám taktéž nepříjemný pocit, je to, že si zřejmě soudci v případě trafikantů ohnuli právo. A to i když je to vykládáno tak, že umožňují demokracii. I proto musím souhlasit v tomto ohledu s Miroslavem Kalouskem, i když je to politický soupeř. Dle mého říkal i ve středu sněmovně pravdu. A když jsme u toho, postup prezidenta Miloše Zemana s jmenováním nové vlády také nebyl zcela košér. Vláda úředníků by byla v pořádku, ale pokud postavil vládu SPOZu, tak se to tak vnímat nedá,“ vyjmenoval pro ParlamentníListy.cz hned několik záležitostí posledních dnů na politické scéně, které ho rozhodně nenechávají klidným, Huml.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Podstatně ostřeji se pak vyjádřil poslanec za Věci veřejné Josef Novotný.

Političtí ševci, kteří povolí uzdu lumpárnám?

„Jsem úplně zděšený z toho, že nás teď čeká období politických ševců, kteří ty největší lumpárny, které si netroufla udělat ani vláda Petra Nečase, nyní bez jakéhokoli mandátu v klidu odsouhlasí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Novotný.

Podle něj je situace skutečně hrozivá a ještě hrozivější období nastane. „Teď stačí lobbisticky obejít poslance a budou mít počet hlasů ke všemu, co potřebují. Nečasova vláda si do některých věcí jít netroufla, vláda Jiřího Rusnoka bez jakéhokoli mandátu to udělá. Pokud by byly nové volby, ty strany, které by se do sněmovny dostaly, by přitom musely svá rozhodování nějak obhájit. I proto se tak tedy zřejmě nestane,“ povzdechl si Josef Novotný.

Nejdřív tunel fotovoltaický, teď přijde jaderný - připravte se, varuje J. Novotný

Podle něj největší nebezpečí nyní bude číhat v takzvaném jaderném tunelu, který bude brzy následovat po tunelu (již odhaleném) fotovoltaickém. „Vždyť ti lobbisté a obrovské firmy mají nyní vládu sestavenou z lidí, kteří jsou s nimi nějak propojeni! S nimi dosáhnou všeho, co potřebují,“ varuje poslanec Novotný. Zmínil při té příležitosti aktuální problém „trafik“ ve státních firmách pro z nějakých důvodů „odejité“ politiky. Podle něj je totiž problém vedle toho, jak nahlížet na získání těchto postů, ještě jeden – a to, že jsou-li ve vedení takovýchto firem trafikanti a neodborníci, může to mít dokonce fatální následky – jak pro životní prostředí, tak i občany. „To si ale asi nikdo nechce uvědomit,“ posteskl si Novotný.    

Popsal i to, že v Poslanecké sněmovně sedí prý až 90 procent poslanců, kterým se dá říkat „nosiči vody“. Kdo to je? „Oni jsou povolní, ohební, ovládáni z pozadí a udělají vše. Pokud ne a mají chuť se někdy vzepřít, většinou nedobře skončí. Každopádně prostřednictvím nich se dosahuje jakýchkoli cílů,“ uvedl dál pro ParlamentníListy.cz poslanec Josef Novotný. I proto dál trvá na tom, že by Poslanecká sněmovna měla být rozpuštěna. A to i přesto, že to pro něj osobně bude také zřejmě znamenat politický konec.

Ve volbách už Věci veřejné těžko uspějí. Přesto je považují za jediné čestné řešení

„Samozřejmě, že si uvědomujeme, že Věci veřejné se už do sněmovny nedostanou, že končí a tudíž končíme i my. Ovšem jediné, co můžeme pro tuto zemi udělat, abychom měli jednou čisté svědomí, je to vše, co s sebou poslanecká funkce přináší, oželet a hlasovat pro konec sněmovny a nové volby. I když to není ani mnohým z nás příjemné a naopak to bude znamenat komplikace,“ uzavřel Josef Novotný své vyjádření pro ParlamentníListy.cz k událostem posledních dnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…