Dienstbier ještě není ani ministrem a už u babišovců, ČSSD i lidovců tvrdě narazil

22.01.2014 14:37

Senátor ČSSD a kandidát na ministra pro lidská práva Jiří Dienstbier uvedl v rozhovoru pro iDnes.cz, že bude usilovat o adopci dětí homosexuálními páry a také o kvóty žen na kandidátky do voleb. Mezi poslanci ANO, ČSSD i KDU-ČSL se to ale nesetkalo s pozitivní odezvou.

Dienstbier ještě není ani ministrem a už u babišovců, ČSSD i lidovců tvrdě narazil
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Nezvolený Jiří Dienstbier na 37. sjezdu ČSSD

Anketa

Podporujete adopce dětí homosexuálními páry?

18%
82%
hlasovalo: 3563 lidí

„Byl bych i pro to, aby se adopce umožnila bez ohledu na sexuální orientaci páru, který adoptuje. Je třeba vždy posuzovat zájem dítěte,“ řekl v rozhovoru s tím, že současný stav je podle něho protiústavní.

„Umím si představit debatu o kvótách na kandidátních listinách. Ta debata bude jistě složitá, ale stanovit minimální zastoupení obou pohlaví na kandidátních listinách by bylo dobré. Kvóty do této úvahy patří,“ řekl také Dienstbier.

Sobotka ani Babiš se nevyjádřili

ParlamentníListy.cz oslovily poslance, zda Dienstbiera v těchto věcech podpoří. „Nepodpořím. Adopci odmítám a kvóty jsou již dostatečně řešeny stanovami ČSSD,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Ani u předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka nenalezne Dienstbier podporu. „V první věci ho nepodpořím, v druhé nevidím příliš prostor,“ uvedl šéf lidovců.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz redakce nereagoval. Na dotaz neodpověděl ani předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Nepodpořím ho. Jsem konzervativní 

„Obecně jsem proti regulaci. Politické strany by měly mít tolik odpovědnosti, aby si ke své práci ženy přizvaly samy. Pokud se týká adopcí, nemám k dispozici názor odborníků zejména z neziskového sektoru, proto tomu musí předcházet skutečně odborná diskuse. Soukromě z toho nápadu nejsem nadšen,“ uvedl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Myslím, že návrhy našich budoucích ministrů a ministryň, které nemají základ v našem volebním programu, se teprve budou diskutovat v rámci strany, určitě v rámci poslaneckého klubu,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

„V tomto ho nepodpořím. Jsem konzervativní. Voliči si vyberou sami,“ reagoval poslanec Severočechů.cz Bronislav Schwarz zvolený za ANO.

Zvrácenost: Za chvíli se budou hlásit o další práva i zoofilové a pedofilové

„Názory kolegy z ČSSD Jiřího Dienstbiera respektuji a považuji za legitimní, i když s ním v těchto konkrétních věcech hluboce nesouhlasím. Myslím si, že priority pro řešení problémů naší země jsou někde jinde, a to především ekonomické, sociální a etické oblasti. Kvóty pro ženy jsou dle mého názoru nic neřešící eurokřečí ve skutečnosti ponižující všechny schopné a nadané ženy, které se vždy dokázaly prosadit i bez tohoto instrumentu,“ řekl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Otázka adopcí dětí homosexuálními páry je však závažnější. Je totiž evidentně značně za hodnotovou hranou naší společnosti a proti zájmům dítěte a standardní rodiny. Prostě je to proti zdravému rozumu a přírodním či pro někoho Božím zákonům. Tento extrémně liberální přístup popírá a ničí samotné základy a hodnoty naší křesťansko-židovské civilizace. Myslím, že si toho není řada příznivců zmíněného modelu vědoma a nedomýšlí důsledky svého konání. Pokud bych chtěl použít nadsázku, aniž bych se tím chtěl kohokoli dotknout, tak zítra mohou totéž požadovat zoofilové či pedofilové. Proto se ptám, kde je přirozená hranice, která činí lidstvo lidstvem. Zvrácenost lidstva a její dopady jsou popisovány v bibli napříč různými etapami historie lidstva a civilizací. Měli bychom se z toho poučit, hlouběji se zamyslet nad tím, kam se řítíme, a raději znovu ctít zákony rozumu a hranice přirozeného lidského chování a způsobu života,“ dodal Dolejš.

Rozum prý umřel 

„Rozum prý umřel a já jako lékař letecké záchranky se pokouším o jeho resuscitaci, nikoli o jeho rychlé pohřbení,“ reagoval na Dienstbierovy názory poslanec ANO Milan Brázdil.

MUDr. Milan Brázdil

  • ANO 2011
  • Oficiální web, kde můžete položit dotaz: www.anoolomouc.cz
  • poslanec

 „Neměl jsem problém s registrovaným partnerstvím, to jsem také ve sněmovně podpořil. K adopci ale již tak vstřícný nejsem. Když už, tak by se muselo jednat o dítě jednoho z partnerů. Domnívám se, že na to zatím není připravená ani naše společnost. Pokud jde o kvóty, tak míním, že je to spíše na jednotlivých politických stranách, jak si upraví pravidla na sestavení kandidátek i co do zastoupení žen. Jinak schopná žena se jako osobnost dokáže prosadit i bez kvót,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Podle poslance ANO Romana Kubíčka adopce dětí homosexuálními páry musí být záležitostí odborné diskuse psychologů a sociologů, ne politického rozhodnutí. „V této oblasti jsem poněkud konzervativní. Jsem pro podporu žen v politice i jejich zastoupení v TOP managementu firem, stanovení kvót však není řešením,“ dodal.

„Bude dobře, když své nápady pan budoucí ministr nejdříve prodiskutuje uvnitř ČSSD a získá zpětnou vazbu od členské základny i od vlastních zákonodárců. Já osobně jsem podpořil registrované partnerství, ale pro otázku adopce homosexuálními páry, která má být otázkou svědomí, nikoli stranického pokynu, nejsem připraven hlasovat. O tom, zda do volebního zákona zavést kvóty a jaké, jsem připraven na půdě ČSSD diskutovat,“ řekl poslanec a jihočeský hejtman Michal Hašek.

Pro děti je lepší standardní rodina 

„To bude záležet na tom, jak ten konkrétní návrh bude vypadat. V obecné rovině si myslím, že je lépe, aby děti vyrůstaly ve standardní rodině. Ovšem stejně tak si myslím, že vyrůstat v homosexuální rodině je lepší než vyrůstat v ústavu jakéhokoli typu. Pokud jde o kvóty, byla o nich v hnutí relativně dlouhá diskuse, ze které vzešel závěr, že kvótám nejsme v tuto chvíli nakloněni,“ informoval poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Ne, v tomto ho nepodpořím. Podpořím jej, bude-li rušit soukromé exekutory. Podpořím jej, bude-li navrhovat zostření trestů distributorů drog. Podpořím jej vždy, když bude navrhovat zlepšení životních podmínek rodin s dětmi,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

 „Samozřejmě, že tato filozofie je v mnoha případech přínosem, jak pro opuštěné děti, tak pro kandidátky. Nakonec naše hnutí je toho důkazem. Jen je třeba dbát na to, aby se z toho nestala dogmatická nařízení. Pak se jen naplňují předepsané kvóty. Pan Dienstbier je člověk, kterého si vážím a je pro mě zárukou rozumného rozhodování ve prospěch všech občanů České republiky,“ míní poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Myslím, že stále existuje dost heterosexuálních párů, které by rády adoptovaly dítě a mnohdy ani nemají příležitost. Neplatí proto neustále opakovaná věta, že by děti měly na výběr jen mezi adopcí homosexuály a ústavní výchovou. Jsem velmi toleranntí člověk, ale přesto z výše uvedených důvodů nepodpořím možnost adopcí homosexuálními páry. Jiřímu Dienstbierovi bych spíše doporučil zaměřit se na dojednání změny koaliční smlouvy, která v bodu 6.8. naznačuje možnost zákazu umělého přerušení těhotenství,“ řekl poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Chce Jiří Dienstbier rozkol s KDU-ČSL?

„Obávám se, jako ostatně často, že jde zase toliko o jeho iniciativu. U žen možná s podporou jinak zatím jediné potenciální paní ministryně. Pevně věřím, že nám ostatním bude demokraticky umožněno rozhodnout se podle svého vědomí a svědomí. Tedy podle Ústavy. Ale na část tohoto geniálního nápadu by mě dost zajímal názor našeho koaličního partnera z KDU-ČSL. Mně je blízký a mimo to rozbíjet křehkou vládní koalici nemíním. Není to nezodpovědné?“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Podpořím adopci dětí i pro registrovaná partnerství, respektive páry stejného pohlaví. Sexuální preference u toho zkoumat je zbytečné. Ani dnes se nezkoumá, zda v manželství dvou osob různého pohlaví nejsou ve skutečnosti oba manželé homosexuály. Samotná adopce homosexuály tedy dnes zakázaná není. Proč by měly homosexuální ženy jiný přístup k právu být volen mi bez bližších detailů není moc jasné; u žen adoptovaných homosexuálním párem je otázka jejich volitelnosti na kandidátkách věcí budoucnosti hodně za tímto volebním obdobím,“ reagoval poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Toto je dle mého názoru osobní stanovisko Jiřího Dienstbiera, jež je pro mě těžce přijatelné, které není prodiskutované v odborných týmech,“ říká poslanec ČSSD Václav Klučka.

Budu o tom přemýšlet... 

„Pokud nebudu znát konkrétní návrhy, nemohu se relevantně vyjadřovat,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Petrů.

Poslanec ČSSD Pavel Antonín uvedl, že by adopce dětí homosexuálními páry podpořil, kvóty nikoliv.

„Mám menší problém s adopcí než s kvótami,“ reagoval podobně poslanec ČSSD František Adámek.

„Ano, jsem schopna ho podpořit v obou věcech,“ sdělila poslankyně ČSSD Miroslava Strnadlová.

„Budu o tom přemýšlet,“ informoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…