Dnešní interpelace ve sněmovně: Poloprázdný sál a nepřítomní ministři

13.07.2017 18:38

Na dotazy poslanců odpovídali při dnešních sněmovních interpelacích jen dva členové vlády. Rovněž členů dolní komory sedělo v jednacím sálu pomálu, ač podle údajů hlasovacího zařízení jich bylo přítomných na devět desítek. Počet byl ale dán přihlášenými hlasovacími kartami.

Dnešní interpelace ve sněmovně: Poloprázdný sál a nepřítomní ministři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny za vládní krize

"Vážený pane místopředsedo, chtělo by se mi říci, vážení pozůstalí, vzhledem k tomu, kolik nás tady zbylo," oslovil plénum ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Poslanec ANO Martin Kolovratník se zase obracel na omluveného ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) jako na "tradičně nepřítomného".

Všech 12 poslanců, kteří se přihlásili do bloku interpelací na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), svého práva na vystoupení využilo, ač se ministerský předseda z dnešního jednacího dne také omluvil z pracovních důvodů. Podobně jako další nepřítomní ministři bude muset odpovědět na dotazy písemně.

Vedle Brabce, který vysvětloval situaci vodní záchranné služby v Kyselově u lipenské přehrady a těžbu štěrkopísku u Uherského Ostrohu, poslanci zaměstnali jedním dotazem také ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Týkal se stavu Slovanské epopeje.

Lidovec Ludvík Hovorka si v jedné ze svých interpelacích postěžoval na to, že jeden ze soukromých dopravců používá na trati z Prahy do Nitry vlak, v němž je údajně jediná toaleta. "Stává se, že někdy tato toaleta je pokažená, expres musí zastavit, minimálně jednou se tak stalo v Uherském Brodě, aby cestující mohli využít toaletu ve stanici," řekl. Vlak se podle jeho názoru na mezinárodní expres nehodí, měly by být kontrolovány kvalitativní parametry. Po omluveném ministru dopravy Danu Ťokovi (ANO) chce Hovorka odpověď na dotaz, zda Správa železniční dopravní cesty povolila spoj oprávněně.

Blok interpelací poznamenávají omluvy členů vlády poměrně často. Z opozice v minulosti zněla na jejich adresu slova o pohrdání Sněmovnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…