Do sněmovny dorazilo málo ministrů. To rozpálilo Stanjuru

23.10.2014 10:01

Pro neúčast ministrů odpadly dopoledne v Poslanecké sněmovně plánované písemné interpelace na členy vlády. Předseda poslanců z ODS Zbyněk Stanjura totiž zažádal o přerušení jednání sněmovny do 11. hodiny, a to právě kvůli neúčasti ministrů. Prázdné lavice členů kabinetu ale rozzlobily i šéfa poslanců z KSČM Pavla Kováčika.

Do sněmovny dorazilo málo ministrů. To rozpálilo Stanjuru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdné vládní lavice na zasedání sněmovny

Sotva dnes schůze poslanců začala, po ani ne čtvrthodině byla přerušena. Důvod? Neúčast ministrů pro dnešní jednací den.

„Jaké jiné důvody může mít člen vlády, že tady není?“ tázal se předtím předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik s tím, že od nikoho z chybějících ministrů ve sněmovně v omluvenkách nezaznělo, že jsou na služební cestě, podobně jako předseda vlády Bohuslav Sobotka, který je dnes v Bruselu.

„Kdy jindy mohou poslanci vládu kontrolovat?“ zlobil se dále Kováčik, neboť na programu měla sněmovna v tu chvíli písemné interpelace, ale nebylo vlastně možné nikoho z členů kabinetu interpelovat. V tu chvíli totiž seděli ve svých lavicích pouze nová ministryně místního rozvoje Karla Šlechtová, ministr obrany Martin Stropnický a ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Já bych chtěl poprosit pana předsedu, aby s premiérem domluvil, aby v případě omluv, pokud je ministr či ministerský předseda na zahraniční pracovní cestě, to zaznělo,“ zkritizoval po Kováčikovi žalostný počet ministrů i předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Následně požádal o přerušení schůze. "Já bych chtěl požádat pana předsedu sněmovny, aby přerušil jednání sněmovny do jedenácté hodiny, kdy měly skončit písemné interpelace," řekl. Podle něj si prý občanští demokraté musejí ujasnit následné body, jež má dnes sněmovna projednávat.

Němcová se na Sobotku nezlobila

Čtyři ze sedmi interpelací směřovaly na chybějícího premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Ten - jak jsme již uvedli - se omluvil kvůli zasedání Evropské rady v Bruselu. Tři z nich podala Miroslava Němcová (ODS). Ta ale k tomu uvedla, že tuto Sobotkovu omluvu na rozdíl od minulé, kdy byl na předvolební kampani, přijímá.

Poslanci přerušili i projednávání dvou interpelací na ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Rovněž Jurečka se omluvil kvůli zahraniční cestě.

Poslanci chtěli projednat i interpelaci na ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO). Prachař sice byl podle slov předsedajícího schůze Jana Hamáčka (ČSSD) na cestě do dolní komory, ovšem paradoxně se ukázalo, že chybí autor dotazu František Vácha (TOP 09/STAN).

Dolní komora by dnes měla rozhodnout o zřízení vyšetřovací komise, která by prověřila pochybení při stavbě dálnice D47 u Ostravy. Komise by se měla zabývat sporem o závady na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice. Stát se kvůli tomu pře přibližně tři roky se stavebními firmami, vede i arbitráže v souvislosti s účtováním valorizací. Nyní už ve sněmovně působí komise, jež má prověřit vyšetřování pražské karty Opencard.

Odpoledne by se měla sněmovna zabývat interpelacemi ústními.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…