Do voleb míří nová romská strana. Tváře hledá po celé zemi

03.09.2013 20:05

V polovině srpna ministerstvo vnitra zaregistrovalo novou Romskou demokratickou stranu (RDS). Ta nyní míří do blížících se parlamentních voleb. Levicová strana chce kandidovat v celé republice, a proto hledá tváře, které by ji reprezentovaly.

Do voleb míří nová romská strana. Tváře hledá po celé zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Romské demokratické strany Miroslav Tancoš

Podle předsedy Miroslava Tancoše se RDS zatím chystá na volby ve Středočeském, Libereckém, Ústeckém a Karlovarském kraji. Není jisté, zda zvládne sestavit kandidátky i v ostatních regionech, dodal Tancoš. Sám prý kandidovat nebude. Na Facebooku vyzval ve skupině, která ke dnešku měla 451 členů, aby se zájemci o kandidaturu přihlásili.

Strana chce podle informací na internetu "hájit zájmy svobodných matek, důchodců, nemocných lidí, nezaměstnaných, různých sociálních skupin prostřednictvím státní správy". Zaměřit se chce na zaměstnávání a vzdělávání - hlavně na předškolní přípravu romských dětí. Změnit chce prý především mladou romskou generaci.

Tancoš už dřív předsedal Romské demokratické sociální straně, která vznikla v roce 2005. O šest let později ji ale Nejvyšší správní soud rozpustil, a to kvůli nedodaným finančním zprávám. Tancoš v květnu řekl, že nová strana chce vše dělat správně a transparentně. Uvedl tehdy, že na rozjezd jsou dva miliony korun, a to od sponzorů z Británie. Nechtěl je ale jmenovat.

Romové v Česku jednotnou reprezentaci nemají. Podle odhadů v zemi je asi čtvrt milionu Romů. Zhruba třetina z nich žije v takzvaných ghettech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…