Dobrodiní sociálních demokratů, nebo předvolební kampaň? Nad akcí s účastí vojáků v Uherském Hradišti se vznáší otazník

29.09.2017 12:51

Poslanec za sociální demokracii Antonín Seďa zve na Facebooku občany k návštěvě akce „Dopoledne s Armádou ČR“. Ta se koná v Uherském Hradišti ve stejný den jako oficiální oslavy Dne české státnosti, tedy poslední zářijový den v sobotu. Jenže zatímco Seďa hovoří o propagaci české armády za peníze sociálních demokratů, místní zastupitelé mají jiný názor a zmiňují zneužívání vojáků v předvolební kampani.

Dobrodiní sociálních demokratů, nebo předvolební kampaň? Nad akcí s účastí vojáků v Uherském Hradišti se vznáší otazník
Foto: Reprofoto, Facebook
Popisek: Plakát na akci Dopoledne s Armádou ČR, kterou v Uherském hradišti pořádá poslanec Seďa

„Opět po roce Vás zvu na Dopoledne s Armádou. Přijďte v sobotu 30.9. od 9 do 12 hodin na Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti a oslavte s námi Den české státnosti a 760. výročí založení královského města Uherské Hradiště,“ zve na akci, kterou zaštituje, na Facebooku poslanec ČSSD Antonín Seďa. „Na akci uvidíte bojová vozidla, zbraně a výstroj české armády, můžete si zastřílet z pistole nebo samopalu na laserovém trenažeru, vyzkoušet si rozebrat a složit samopal, nechat se pomalovat maskovacími barvami,“ upřesňuje ve svém příspěvku program.  

Akce se podle Sedi koná již počtvrté a účast vojáků je povolena přímo náčelníkem generálního štábu. Podle Sedi ji ale schválil i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). ParlamentníListy.cz poslance kontaktovaly s otázkou, kdo vlastně celou akci zaplatí a na kolik vyjde, a to v souvislosti s tím, že se Česká republika aktuálně nachází v situaci, kdy jsou předvolební agitace jednotlivých stran v plném proudu.  

„Žádní soukromí sponzoři nejsou, náklady jdou k tíži volební kampaně ČSSD. A to přesto, že akce primárně není předvolební, ale byla a je zaměřena na propagaci armády, aktivních záloh a podobně,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Seďa.

Na otázku, zda bude na místě přítomen propagační stánek s předvolebními materiály sociálních demokratů, již poslanec neodpověděl. Stejně tak ale neuvedl, na kolik celkem ČSSD celá akce vyjde. „Protože příprava akce je nyní v plném proudu, včetně úhrady či objednávky elektrické energie, nelze v současné době níže uvedené informace sdělit,“ napsal v mailu. „Pouze tolik, že vše bude hradit ČSSD z transparentního volebního účtu a to přesto, že je to akce k propagaci státního svátku a Armády České republiky,“ dodal Seďa. „Nemyslím si, že jako dlouholetý člen Výboru pro obranu nějak armádu zneužívám,“ doplnil.

Akce by se podle všeho měla účastnit dvojice vozů a několik vojáků z vojenského útvaru Bučovice. „Armáda na akci představí jedno vozidlo Iveco, jedno vozidlo Land Rover Defender 130 a ruční zbraně. Přítomni budou čtyři příslušníci 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Jiří Caletka z tiskového oddělení Ministerstva obrany. Náklady na zabezpečení akce ze strany armády podle něj nepřesáhnou 2500 korun.

Zajímavé je, že o akci s názvem „Dopoledne s Armádou ČR“ – na kterou Seďa na Facebooku láká a rovněž prý nechal rozvěsit i plakáty – vojáci nevědí. „V žádosti o prezentaci vojenské techniky z dubna tohoto roku se hovoří pouze o oslavách státního svátku Dne české státnosti. Vámi uvedený název akce ‚Dopoledne s Armádou ČR‘ nám není znám,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Caletka.

Nadšena z akce poslance Seďi není ani dvojice místních zastupitelů, kterou se ParlamentnímListům.cz podařilo zastihnout.  

„Pan Seďa v souvislosti s akcí zmiňuje oslavy 760. výročí založení Uherského Hradiště. Tato akce ale rozhodně k oficiálním oslavám města zařazena není a k oslavám nepatří. Jakékoliv zneužívání Armády ČR pro politickou a osobní prezentaci politika je z mého pohledu nepřípustné,“ sdělil nám svůj názor na akci radní za nezávislé František Elfmark. „S velkou nadsázkou řečeno, pan Stropnický může na svou agitaci hnutí ANO nechat přiletět stíhačky a udělá si letecký den? Byla by to tatáž situace,“ doplnil.

Poměrně ostře se pro ParlamentníListy.cz k věci vyjádřil i starosta města Stanislav Bláha (ODS). „Ze dne s armádou se kvůli usilovné snaze pana poslance o svou prezentaci stává předvolební akce ČSSD,“ napsal prostřednictvím elektronické komunikace. „Můj osobní názor? Je to neakceptovatelné, jde o zjevné zneužívání armády. Vzhledem k tomu, že akci platíme my coby daňoví poplatníci, se tak stáváme sponzory sociálních demokratů,“ dodal. 

DOPOLEDNE S ARMÁDOU ČR NA PLAKÁTU:

Foto: Repro/Facebook

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…