Dohra sněmovní mely s rozdurděným Hermanem: O hajlujících prelátech hovoří Jaroslav Foldyna

20.06.2014 16:35

Silné bušení do stolu se dnes ve sněmovně ozývalo, když poslanec z ČSSD Igor Jakubčík na konto zákona kolem církevních restitucí poznamenal, že katolická církev za druhé světové války pomáhala nacistickým zločincům a tak s nacisty kolaborovala. Mnozí z opozice pak Jakubčíka vyzvali, aby se omluvil.

Dohra sněmovní mely s rozdurděným Hermanem: O hajlujících prelátech hovoří Jaroslav Foldyna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

„Není za co se omlouvat,“ reagoval za něj pro ParlamentníListy.cz poslanec Jaroslav Foldyna s tím, že se vskutku Vatikán tehdy podílel na úniku nacistických pohlavárů před spravedlností. Dokonce za protektorátu byla podle Foldyny řada okamžiků, kdy církevní hodnostáři hajlovali po boku nacistů.

O pěkné pozdvižení v Poslanecké sněmovně se dnes postaral sociálnědemokratický poslanec Igor Jakubčík výrokem proti katolické církvi. Řekl totiž, že církev byla spojencem nacistického Německa a schvalovala i vraždy židů.

„Katolická církev za druhé světové války netrpěla. Byla jedním z největších spojenců nacistického Německa. Katolická církev schvalovala odsuny a vraždy židů! Katolická církev pomáhala nacistickým zločincům při jejich odchodu do Jižní Ameriky! To jsou historická fakta!“ pronesl od řečnického pultíku Jakubčík. Při jeho slovech ale převážně poslanci opozice hlasitě bušili do stolů a podle stenozáznamu z webové stránky dolní komory dokonce prý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) velmi emotivně vykřikoval: „Hanba!“

Smyslem nového zákona přitom bylo prodloužit lhůty pro vyřizování výzev k vydání majetku podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Vzrušenou sněmovní debatu si poslechněte ZDE

Slova Jakubčíka ovšem vyvolala ve sněmovně hlasité roztrpčení poslanců. „Je neštěstí, když vítězí ideologie nad zdravým názorem a když to propukne v takové míře, jak jsme tady byli svědky. Já bych doporučoval, aby kolega korigoval svoje nešťastné vyjádření, které tady zaznělo s plnou nenávistí,“ poznamenal posléze lidovec Ludvík Hovorka.

Následně se debata mezi zákonodárci velmi rozjitřila. O „sprosťárně" Jakubčíka se rozhovořil třeba poslanec topky František Laudát.

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) poté uvedl, že ke katolicismu se hlásí i předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Podle Jakubčíkovy logiky se prý tedy hlásí ke kolaboraci s nacismem. „Máte dvě možnosti: Buď se zastřelit, nebo vyslovit nedůvěru vládě," ironizoval Blažek slova poslance.

„Taková sociální demokracie je pro mě nepřijatelná," řekl ještě zmiňovaný František Laudát za řečnickým pultíkem a žádal Jakubčíka o omluvu.

„Není za co se omlouvat,“ reagoval ale na to nyní pro ParlamentníListy.cz poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna.

Foldyna: Vatikán se podílel na úniku nacistických pohlavárů!

„Ve Španělsku, v Itálii, v Německu, na Slovensku, či v Chorvatsku římskokatolická církev kolaborovala, stejně tak se dá toto najít i u nás. Vatikán se podílel na úniku nacistických pohlavárů před spravedlností. Za protektorátu je řada okamžiků, kdy církevní hodnostáři hajlují po boku nacistů. Je i pravdou, že řada farářů skončila na nacistickém popravišti, ale klér se nepochybně kolaborace dopustil,“ dodal Foldyna ke slovům svého poslaneckého kolegy Jakubčíka.

Sněmovna nakonec po emotivních slovních strkanicích ale přece jen návrh části poslanců ČSSD na prodloužení lhůty pro posouzení žádostí o vydání majetku v rámci církevních restitucí a pro kontrolu rozhodnutí podpořila. Předloha předpokládá, že by byla roční lhůta místo nynější půlroční.

Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi podle zástupce předkladatelů Jeronýma Tejce (ČSSD) totiž chybně předpokládá, že úřady dokážou v půlroční lhůtě rozhodnout o vydání nemovitostí a pak ve stejné lhůtě rozhodnutí zkontrolovat.

„Chceme, aby státní úřady měly dostatek času, aby kontrolu provedly, aby nebyly vydány nemovitosti, které by být vydány neměly," řekl k tomu Tejc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…