Dohra vystoupení Kollera a Dusilové na Cenách Anděl: Měli prostor a bylo to naléhavé. Ne, bylo to ubohé. Kocábova slova před soudruhy byla hrdinná

10.04.2016 15:25

ANKETA Lenka Dusilová i David Koller v sobotním přímém televizním přenosu kritizovali hlavu státu. Negativní hodnocení zaznělo i na adresu bývalého prezidenta Václava Klause a ministra financí Andreje Babiše. Co na tuto kritiku říkají čeští politici, kteří byli v neděli odpoledne k zastižení, zjišťovaly ParlamentníListy.cz.

Dohra vystoupení Kollera a Dusilové na Cenách Anděl: Měli prostor a bylo to naléhavé. Ne, bylo to ubohé. Kocábova slova před soudruhy byla hrdinná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga přišla podpořit řada známých osobností

David Koller prohlásil, že politici by neměli tahat naši zemi na Východ, jak to podle něj dělá „Babiš, Klaus, ale i soudruh Zeman. „Já bych byl rád, kdyby se naše vláda o nás postarala a netahala nás na Východ za těma lidma, který to evidentně dělají, je to pan Babiš nebo pan Klaus, nebo dokonce soudruh Zeman,” prohlásil Zpěvák roku. Lenka Dusilová zase prohlásila prezidentovo chování za nedůstojné. „I naším jménem podlézá režimu popírajícím svobodu a demokracii,“ řekla a své vyjádření doplnila výzvou veřejnosti, aby sdělila svůj názor, pokud s Milošem Zemanem nesouhlasí.

Bylo to hloupé, hodnotí Foldyna

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) považuje takové vystoupení za hloupé. Srovnal to se soutěží písní Děčínská kotva zhruba v roce 1987. „Michael Kocáb tehdy opravdu hrdinně prohlásil před soudruhy při slavnostním večeru, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží a on věří v návrat ztracených lidských práv a svobod. To bylo odvážné a mělo to obsah. Když to srovnám s tím, co říkali umělci v České televizi, nejde o odvahu. Vyjádření jsou slaboduchá a ubohá. Je mezi nimi velký rozdíl," vysvětlit pro ParlamentníListy.cz svůj názor Foldyna.

Podobně to vidí i senátor za Severočeši.cz Jaroslav Doubrava, který prohlásil, že by se slavní umělci měli starat spíše o svoji práci a prezidenta nechat na pokoji. „Především v tom vidím ubohost obou vyjádření. Zřejmě naráželi na čínskou návštěvu. Je zajímavé, že vykřikují proti popravám v Číně, ale například ve Spojených státech probíhají popravy zločinců stejně. Vezměte si obrovskou práci, kterou prezident Zeman pro republiku činí,“ sdělil Doubrava. Podle něj nikdo neudělal za poslední léta pro zemi tolik, jako právě Miloš Zeman.

"Každý má právo vyjádřit svoje názory, včetně umělců a hudebníků. A nikdo by jim neměl nařizovat, jakou formu mají zvolit nebo co mají říkat," napsal na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Měli prostor, tak toho využili, zaznělo z TOP 09

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09, s vyjádřením zpěváků naopak problém nemá. „Já s tímto pohledem souhlasím. Ti, kdo přebírají cenu, mají nějaký prostor a pozornost a pochopitelně tuto otázku vnímají naléhavě. I já ji vnímám naléhavě, Česká republika jde směrem, který se mi nelíbí a k vyjádření použili tuto formu. V případě muzikantů nevidím problém, když využijí daného prostoru,“ řekla pro ParlamentníListy.cz

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček označil ještě v průběhu sobotního přenosu sdělení držitelů ceny na twitterovém účtu za vystoupení angažovaných umělců roku 1948, 1977 a teď 2016. „Třeba opět uspořádají seanci v Národním divadle a budou podepisovat prezenční listinu,” napsal na sociální síti. Slova Ovčáčka se však nelíbila Pavlu Teličkovi z hnutí ANO. „Reakce hradního mluvčího na Kollerovu kritiku mj. Zemana z Andělů je další ubohostí hraničící s umlčováním svobody projevu," napsal stejně tak na twitteru Telička, který se jinak k prezidentovi vyjadřuje kriticky.

""Viceprezident" Ovčáček opět odhalil, jak je mu svoboda cizí. Jinak by nemohl srovnávat komunistickou agitku a vyjádření umělců v demokracii," zhodnotil reakci mluvčího stejně kriticky europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Jsou jen směšní

Jeden ze zakládajících členů ODS, Petr Štěpánek, se o celé události vyjádřil poměrně dost ironicky: „Skoro to vypadá, že Koller, Dusilová, Vytisková a pár dalších nešťastníků z pop music plus Česká televize zahájili čtvrtý odboj. Jediný problém je, že na rozdíl od těch, kteří ať už v prvním, druhém či třetí odboji něco skutečně riskovali, tihle ‚odbojáři‘ jsou jen a jen směšní,“ napsal na sociální síti.

Velmi stručný byl europoslanec Jan Zahradil (ODS): „V Karlových Varech na MFF vždycky hrála Lucie na večírcích ČEZu. Tyhle prachy nesmrděly,“ uvedl na sociální síti.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…