Doktorka Samková zveřejnila vážnou výzvu k Nečasovi a jeho právním aktům

22.07.2013 17:25

Expremiér Petr Nečas (ODS) v rozhovoru pro TÝDEN řekl, že jeho vztah s Janou Nagyovou nepředstavoval bezpečnostní riziko, nikdo ho nemohl vydírat, přičemž plánoval na konci léta vztah zveřejnit a odejít z politiky s tím, že pouze dokončí mandát. Jeho přítelkyně chtěla oznámit odchod z pozice šéfky kabinetu.

Doktorka Samková zveřejnila vážnou výzvu k Nečasovi a jeho právním aktům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Podle advokátky Kláry Samkové by měly být veškeré právní akty expremiéra zpětně přezkoumány pro blbost. Své k tomu řekl i generál v záloze Andor Šándor nebo senátor a někdejší ministr vnitra František Bublan (ČSSD).

Kdyby nebyla zatčena Jana Nagyová, oznámil by Petr Nečas na konci léta, že příští rok odejde z politiky. „Propletení osobního vztahu s pracovním vztahem prostě není správně a já si toho byl vědom. Chystali jsme se to vyřešit. Z odposlechů musí být jasné, že jsem byl rozhodnut na konci léta oznámit, že v politice končím," řekl Nečas v rozhovoru pro časopis TÝDEN.

Nečas: Nebyl jsem vydíratelný

Podle Nečase však jejich vztah nepředstavoval bezpečnostní riziko. „Nebyl jsem tím vydíratelný. Prostě bych řekl, jak to je. Ale nakonec to za nás zveřejnily orgány činné v trestním řízení, což je jiná věc,“ řekl také TÝDNU bývalý premiér a expředseda ODS.

Bublan bezpečnostní riziko nevylučuje

František Bublan je však jiného názoru. „Svým způsobem by to mohlo být bezpečnostní riziko z toho pohledu, že byl vydíratelný. A myslím, že v tomto smyslu hrálo roli i zadání na Vojenském zpravodajství, kdy všichni věděli, jak se věci mají a nikdo se neodvážil říct něco proti tomu. To, že Petr Nečas teď říká, že svůj vztah s paní Nagyovou chtěl stejně oznámit, tomu věřit můžeme a nemusíme,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor za ČSSD a bývalý ministr vnitra.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Šándor: Nemyslím si, že by Nečas ohrozil bezpečnost

Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby a generál v záloze Andor Šándor k tomu říká: „Mít milenku nebo milence je jedna věc, ale druhá věc je, jak se zachováte v době, kdy to praskne a pokud se vás někdo rozhodne vydírat. Neumím říct, jak by se v tomto hypotetickém případě Petr Nečas zachoval, ale nemyslím si, že by se zachoval způsobem, který by se nakonec dal označit jako bezpečnostní riziko,“ tvrdí Šándor.

Možností ohrožení bezpečnosti je podle něj celá řada, ať už jde o ochranu utajovaných informací nebo otázku bezpečnostních tendrů a podobně. A česká společnost akceptuje u politiků nevěru. „Z tohoto pohledu bych tedy snižoval možnost, že někdo, kdo je ve vysokém politickém postavení a má nějakou bokovku, by musel být a priori bezpečnostním rizikem, ale vyloučit se to samozřejmě nedá,“ doplnil bezpečnostní expert.

O tom, že má Nečas vztah s Nagyovou, se hovořilo už v době, kdy spolu pracovali na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Oba však tuto skutečnost nejprve veřejně popírali. Poté, co letos v červnu došlo k rozsáhlé akci ÚOOZ, při které bylo zadrženo osm lidí, včetně Nagyové, a posléze Nejvyšší soud rozhodl o tom, že tři exposlanci ODS Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa nebudou souzeni za údajné dohody o rezignaci výměnou za „trafiky“, Nečas prohlásil, že jsou-li státní zástupci Ivo Ištvan a Rostislav Bajger čestní muži, okamžitě rezignují na své funkce.

S výrazem čest by měl Nečas nakládat opatrněji

Podle Šándora by měl Nečas s výrazem čest nakládat opatrněji. „Není normální mít milenku, zapírat to, i když všichni vědí, že ji má, a druhého se snažit školit z morálky. Jestliže sám dělám věci, které lze z hlediska obecné morálky obtížně označit jako čestné, tak nebudu vyzývat někoho jiného, aby odstoupil z funkce,“ řekl ParlamentnímListům.cz generál v záloze s tím, že vnímání expremiéra toho, zda Nagyovou jako svoji přítelkyni zapře, nebo ne, mohlo být ovlivněno možností vytáhnout pravicovou koalici podstatně výš a začít sklízet nějaké benefity z reforem. „V tuto chvíli jde už jen o pohřební průvod pro ODS,“ dodal Šándor.

Samková: Zpětné přezkoumání pro blbost

Advokátka Klára Samková na svém facebookovém profilu v pondělí uvedla, že právní akty expremiéra by měly být zpětně přezkoumány. „Navrhuji, aby veškeré právní akty činěné expremiérem Nečasem byly zpětně superarbitrovány pro blbost. Dospělý svéprávný muž se totiž skutečně nemůže chovat tak jako on. A to nám vládlo,“ napsala Samková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…