Dřív se stálo na banány, dnes se stojí na máslo, řekl Filip. A nastoupil Kalousek se zbožím v ruce a Herman s řečí

13.09.2017 13:34

„Zatímco dříve se podle vás stála fronta na banány, tak dnes stojíme frontu na máslo,“ znělo ve Sněmovně od komunistů při projednávání hospodářské a obchodní dohody mezi Evropskou unií a Kanadou zvanou CETA. Rétorika komunistů se ale vůbec nelíbila mnohým pravicovým politikům. Třeba šéfovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi a ministrovi kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL). Kalousek přinesl do Sněmovny dvě kostky másla. „To jsem tady nakoupil před chvílí za rohem,“ uvedl. Chtěl tak ukázat, že máslo je dnes lehce k mání. Komunisté ve Sněmovně bránili tomu, aby smlouva CETA byla schválena. „Jste předsedou strany, která ze země udělala kolonii Sovětského svazu,“ odvětil zase Herman na vrub šéfa KSČM Vojtěcha Filipa.

Dřív se stálo na banány, dnes se stojí na máslo, řekl Filip. A nastoupil Kalousek se zbožím v ruce a Herman s řečí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Poslanci už stříhají pomyslný metr do konce svých volebních mandátů, a aby se „neřeklo“, pořádně si dávají co proto. Minulý týden do sebe šili kvůli Andreji Babišovi a jeho vydání policii k trestnímu stíhání, tento týden v úterý některým nevoněl závěr a doporučení vyšetřovací komise k odposlechům a dnes se mnozí hádají kvůli smlouvě CETA. Pravice spílá hlavně komunistům za to, že údajně obstruují a tím tak nedají možnost, aby byla schválena hospodářská a obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Kanadou.

Hned zkraje debat kolem smlouvy CETA předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi spílal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Podle něj si totiž poslanci od Filipa ke smlouvě vyslechli „klasickou protizápadní propagandu předsedy komunistické strany, která mohla být naplněním politického školení mužstva před 35 lety“.

Anketa

Podporujete Babišovu myšlenku, aby do Česka přišlo na práci víc Ukrajinců?

19%
81%
hlasovalo: 6072 lidí

„Nazval bych to doslova chucpe, když předseda komunistické strany tady hovoří o suverenitě České republiky. Předseda strany, která odpovídá za zvací dopis z 21. srpna 1968, kdy okupační vojska Varšavského paktu napadla Československo, a naši suverenitu poškodila a zničila. Předseda strany, která z naší země udělala kolonii Sovětského svazu. Nemám lepší název než slovo chucpe. Je to tak neslýchané, že je třeba tomuto konečně učinit konec!“ pronesl Herman na konto Filipa.

Nejste na schůzi sudetoněmeckého landsmanšaftu!

Poslanec KSČM Stanislav Mackovík na to Hermanovi vzkázal, že toto není schůze sudetoněmeckého landsmanšaftu. A nebyl z tábora „rudých“ zdaleka sám, kdo se do do Hermana obul.

Na Hermana reagoval například předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Řekl mimo jiné, že komunisté nejsou ti, kteří dráždí hada bosou nohou kontakty se sudetskými Němci. „My jsme ti, kteří se snažíme sloužit lidu České republiky,“ prohlásil velmi rázně Kováčik.

„Četli jste tu smlouvu? Je vám jasné, co v ní je?“ vrtěl ale hlavou Filip na konto těch poslanců, kteří později tvrdili, že komunisté ve Sněmovně nepochopitelně obstruují. Podle nich je totiž ČR už ojedinělou zemí, která smlouvu CETA dosud neratifikovala.

Filip ale zmínil, že dohoda CETA nedosahuje standardů pro ochranu spotřebitele, které v Česku platí od roku 1992. Dohodu nazval dokonce „kšeftem“, který ponižuje občany a odebírá jim právo na zdravé potraviny. „Mám zájem chránit občana České republiky před tím, aby nejedl jedovaté potraviny,“ prohlásil šéf KSČM.

To ale byla voda na mlýn těch, co komunistům zazlívají, že před rokem 1989 mnozí Čechoslováci neměli na trhu to, nač byli na západ od nás lidé běžně zvyklí.

„Vám by prostě vadilo, kdyby tady bylo levnější vepřové a hovězí maso, protože pochopitelně každá takováhle dohoda je ku prospěchu zejména konkurence a spotřebitele. Tedy víme, že komunisté chtějí mít co nejdražší vepřové a hovězí maso na českém trhu, a proto nechtějí dohodu s Kanadou!“ zaúpěl o chvíli později do sněmovního mikrofonu šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Co tady vykládáte takové nesmysly, že to bude lacinější?" obořil se na něj předseda KSČM Filip. Pokup podle něj investor zničí domácího výrobce, pak ceny zvedne. „To přeci je úplně obecně známé! Nejdřív se zlikvidovala výroba hovězího a vepřového, teď tomu dáme ránu v Letech, to bude také výborné, když zlikvidujeme další výrobce vepřového masa, a potom se sem doveze už za ty zvýšené ceny zboží ze zahraničí!" zdůraznil.

„My se bavíme o obchodní smlouvě uvnitř elitního klubu nejbohatších zemí na světě! Já chápu, že to není klub, kde by se komunistická strana cítila doma, ale já si myslím, že je to klub, kterým střední délka života našich občanů expandovala o deset let, kde se pohybujeme na velmi slušné úrovni a kde nikdo nemusí chodit na Letnou na 1. máje, aby viděl banány!“ udeřil následně vůči komunistům lidovec Ivan Gabal.

Další zase naznačovali, že za vlády KSČ prostě nebylo na trhu mnohé, nejen „ony“ banány.

„Já bych se nerad pouštěl do ideologických půtek, ale pokud hovoříte o demografii, tak jistě tušíte, že střední délka života souvisí s mortalitou, a pokud dnešní senioři umírají namnoze v osmdesáti a dokonce ve vyšším věku, tak to není určitě jenom záležitost posledních několika let,“ hájil stranickou barvu místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

...bude nám chybět i maso!

„Co se týče obligátních banánů, ano, máte pravdu. Ale my tady sice budeme mít brazilské banány, ale bude nám chybět české maso, a to je větší problém, si já osobně myslím,“ připomněl poslanec Leo Luzar z KSČM.

„K onomu obehranému o banánech, pane kolego Gabale! Dneska zase občané stojí ve frontách na máslo,“ připomněl pravici šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Podle něj rozhodně jeho partaj do debaty netahá politiku a politikaření, ale snaží se vysvětlit kolegům z pravice a z vládních lavic problémy smlouvy ve faktické rovině.

„Dnes zase není na trhu máslo, a pokud je, tak je drahé,“ naznačovali další komunisté. „Myslím si, že mnozí z vás na svém facebookovém profilu nedávno sdíleli máslo za 70 korun. Výborné! Všichni se těšíme na Vánoce!“ podotkla k tomu poslankyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM).

„Hájíme jen zájmy lidí!“ prohlásila komunistka Marta Semelová. „Vy tady mluvíte o tom, že se lidi chodili dívat na banány na Letnou. Víte, ono v současné době mnohým důchodcům a dalším lidem nezbývá nic jiného, než se na ně chodit koukat také, byť do obchodů, protože na ně poté, co zaplatí ty zvyšující se ceny bydlení, potravin a másla, už tady zmíněného, a dalších životních nákladů, nebudou mít peníze,“ podotkla ještě Semelová.

Mluva komunistů ale popohnala Miroslava Kalouska k tomu, aby si za pult přinesl dvě kostky másla jako důkaz toho, že máslo je. Prý ho koupil hned za rohem v prvním obchodě za sněmovní budovou.

„Předseda Kováčik tady rozhorleně řekl, že zatímco za nich nebyly banány, dnes se zase stojí fronta na máslo. Nezbývá nic jiného než učinit pokus. Vyběhl jsem ven a v prvním kvelbu, na mou duši, bez jakéhokoliv čekání, byl jsem první na řadě, jsem bez problémů koupil máslo. Až si zase budou soudružky stěžovat, že stály frontu, ať přijmou dar od Kalouska – to jim bude jistě obzvlášt chutnat!“ řekl k tomu jízlivě Kalousek a snažil se kostky másla předat Kováčikovi, což vyvolalo potlesk a smích napříč jednacím sálem.

České máslo nekoupil

Kováčika však darované máslo neuspokojilo, protože bylo slovenské – pocházelo ze slovenského Liptova, nebyla na něm cenovka a při rychlém ohledání na něm nenašel, kolik obsahuje mléčného tuku. Neodpovídá tak podle něj českým normám.

„Ano, že tady mluvil i o českém másle, to je hezké, ale nekoupil ho, protože ho neměli. To je jednoduché,“ pronesl na to následně Filip.

„V prvním kvelbu měli slovenské máslo, tak jako na Slovensku za hranicemi se prodává české máslo od Madety,” vysvětlil Kalousek s tím, že v tom je prý půvab společného trhu ve prospěch spotřebitele.

„Já bych vás chtěl poprosit o jednu věc – skončeme tuto komedii před lidmi!“ zaúpěl za sněmovním pultíkem poté Jiří Štětina (Úsvit).

Do sporu se kvůli smlouvě CETA mezi EU a Kanadou dostali i někteří poslanci za hnutí ANO. Ministr financí Ivan Pilný vzkázal jejímu kritikovi, lékaři Pavlu Plzákovi, aby se držel svého kopyta. Některé jeho argumenty označil za „blábol“.

Dohoda má odstranit cla a průmyslové poplatky

Souhlas s ratifikací hospodářské a obchodní dohody CETA mezi EU, jejími členskými státy a Kanadou nakonec Sněmovna podpořila. Pro dohodu hlasovalo 85 ze 132 přítomných poslanců. Proti ratifikaci byli hlavně komunisté. K nim se přidali dva sociální demokraté, čtyři poslanci klubu ANO a čtyři nezařazení poslanci.

Dohoda mezi EU a Kanadou má, mimo jiné, odstranit cla a průmyslové poplatky a má pomoci k většímu uplatnění českých podnikatelů na kanadském trhu. Evropský parlament ji schválil v polovině února, český Senát v dubnu. CETA by podle odhadů expertů mohla přinést nárůst obchodní výměny mezi EU a Kanadou až o pětinu. Unie odhaduje, že aplikace smlouvy by zvýšila vzájemnou obchodní výměnu až o 324 miliard korun ročně, má také podpořit hospodářský růst a pomoci vytvářet nová pracovní místa. Kritici ale tvrdí, že může ohrozit tisíce pracovních míst, což však podle unijních expertů vyvrací několik nezávislých studií.

Dohoda má začít provizorně fungovat 21. září. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker oznámil, že se na tomto datu dohodl s kanadským premiérem Justinem Trudeauem.

Do sněmovních výborů se smlouva dostala v úvodním kole až na třetí pokus. V úterý o dohodě obšírně mluvil za KSČM Leo Luzar. Komunisté si potom vzali přestávku do konce jednacího dne.

A přišlo rozloučení...

O necelou hodinu později nakonec schůze poslanců skončila. A jak se ukázalo, byla to navíc poslední řádná schůze Sněmovny před říjnovými parlamentními volbami –  dolní komora se sejde až na ustavující schůzi po volbách, zasednou v ní nově zvolení poslanci.
 Tuto skutečnost glosoval místopředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Z místa předsedajícího poděkoval jak koaličním, tak i opozičním poslancům za práci a spolupráci a popřál jim mnoho štěstí v dalším životě. „Už bych pak nemusel mít příležitost,“ poznamenal.

„Byly to čtyři roky, které si myslím, přinesly pro Českou republiku hodně dobrého,“ přidal se i předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch, jenž se rozloučil za celý klub, protože Úsvit v nadcházejících volbách již nekandiduje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…