Drsné jednání sněmovny: Zdivočelá levice, vláda parazitující na občanech. Zaznělo také, v čem prý ČSSD podvedla voliče

17.07.2014 18:03

Čtvrteční jednání sněmovny dává šanci obcím na to, že v budoucnu to budou mít mnohem jednodušší se zákazem heren na svém území. Návrh předsedy hnutí Úsvit Tomia Okamury na plošný zákaz hazardu ale neprošel. Do druhého čtení prošel i návrh zákona, který zavede druhou sníženou sazbu DPH na léky, knihy a dětskou výživu. V té souvislosti zazněla slova o zdivočelé levici, ale i o tom, že ČSSD obelhala voliče slibem nulové sazby na léky.

Drsné jednání sněmovny: Zdivočelá levice, vláda parazitující na občanech. Zaznělo také, v čem prý ČSSD podvedla voliče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Na programu mimo jiného i služební zákon

Dobrou zprávou pro obce, které se chtějí zbavit heren s hracími automaty, je ta část čtvrtečního jednání sněmovny, v níž poslanci podpořili v prvním čtení návrh poslanců Matěje Fichtnera, Jana Bartoška, Stanislava Humla, Jana Volného, Jana Farského a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách. Schválení zákona by znamenalo, že obce, které přijmou vyhlášku zakazující herny s videoloterijními terminály, je budou moci vykázat, aniž by musely čekat na správní řízení ministerstva financí.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

V návrhu zákona se píše, že povolení k herně zanikne již přímo ze zákona uplynutím tří měsíců od okamžiku, kdy obec přijme obecně závaznou vyhlášku zakazující hazard v konkrétním místě. Poslanec za hnutí ANO Matěj Fichtner jako jeden z předkladateů návrhu poukázal na to, že lidem vadí rozpad rodin jejich blízkých jako důsledek závislosti některého z jejích členů na hracích automatech. „Také jim vadí, že sociálně slabší občané naházejí velkou část svých sociálních dávek do hracích automatů,“ konstatoval Matěj Fichtner.

Snaha státu parazitovat na občanech, bouřil Okamura

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura uvítal snahu hazard regulovat a omezovat. „Tento zákon vnímám jako výraz vlády s hazardem něco dělat. Možnost automaticky rušit herny je praktický přínos,“ prohlásil Tomio Okamura, i když nezapomněl uvést, že považuje za vítězství hazardní lobby to, že se vláda ani další politici neodvažují hrací automaty plošně zakázat. To dokonce označil za snahu státu parazitovat na občanech, kteří jsou patologicky závislí na hernách s automaty.

Zdeněk Soukup z hnutí ANO kritizoval přístup bývalého vedení ministerstva financí, které povolovalo moderní videoterminály hernám, jimž obce zakázaly staré výherní automaty. „Není pravda, že by se bývalá vláda nesnažila něco dělat s tímto negativním jevem. U nás na Praze 2 jsme se dohodli už v roce 2007, že tam nechceme mít žádné výherní automaty, a nic nám v tomto kroku nebránilo,“ namítala poslankyně ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová. Také Igor Jakubčík z ČSSD přiznal, že v Klatovech vycházel jeden výherní loterijní terminál na 93 obyvatel a už je zrušili. „Všechno jde, když se chce,“ poznamenal Igor Jakubčík.

Plošný zákaz heren by byl projevem populismu

Michal Kučera z TOP 09 a Starostů jako radní města Louny informoval o tom, že u nich šli cestou regulace provozní doby, může se hrát až od 20 hodin a nemají s tím žádné problémy. „Z výnosů jsme nad rámec běžného rozpočtu rozdělili 16 milionů korun. Vítám to, že zákon dává obcím nástroj to řešit. Ale plošný zákaz považuji za populismus,“ vymezil se vůči návrhu Tomia Okamury. Zákon, který zahrnuje i zavedení limitů pro videoloterijní terminály, které jsou v současné době platné pro běžné výherní hrací přistroje, pak prošel hladce do druhého čtení.

Poté sněmovna začala projednávat vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, jenž předložil ministr financí Andrej Babiš a který zavádí druhou sníženou sazbu DPH ve výši 10 procent na léky, knihy a ětskou výživu. Zpravodaj Václav Votava z ČSSD odmítl, že by větší počet sazeb byl něco neobvyklého a poukázal na praxi v evropských zemích na západ od našich hranic. Tento krok koalice označil za výraz podpory mladých rodin s dětmi, ale i seniorů.

Špidla i ČSSD obelhali voliče slibem nulové sazby na léky

Tomio Okamura ve svém vystoupení uvedl, že hnutí Úsvit nižší sazbu na léky, knihy a dětskou výživu vítá a bude ji podporovat. Upozornil však, že čím více sazeb DPH bude, tím větší bude i byrokracie, a konstatoval, že cílem mají být daně nejen nízké, ale i jednoduché. Podle něj by bylo systémové, kdyby kupříkladu u léků, plen či dětské výživy byla nulová sazba DPH. „Uvedu citát šéfa premiérových poradců Vladimíra Špidly před volbami a ČSSD to má i na webu: ´S vyjednáním nulové sazby na léky by neměl být problém.´ A já se ptám, kde zůstaly činy?“ obvinil šéf Úsvitu sociální demokraty z obelhání voličů.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura označil zavedení třetí sazby za nešťastné. „Jste zdivočelá levice, která neví, co dělá,“ začal své vystoupení poslanec TOP 09 František Laudát a svěřil se s tím, že se poptával u ekonomů, ale všichni mu říkali, že kde ve světě k takovému snížení DPH došlo, tak si ten rozdíl nechali prodejci. „Buď si nechali vyšší marži, nebo na chvilku ceny snížili a pak je zase vrátili. Zavádíte třetí sazbu místo toho, abyste to těm lidem dali adresně,“ vytkl František Laudát koalici.

Ideální by bylo sjednotit sníženou sazbu DPH na deseti procentech

Ministr financí Andrej Babiš přiznal, že zavedení třetí sazby není úplně podle jeho gusta. „To, že třetí sazba není systémová, víme. Jako politický nováček jsme se naučili kompromisům a byl to požadavek našeho koaličního partnera. Uvidíme, jak se budou vyvíjet naše příjmy. Ideální by bylo sjednotit sníženou sazbu na deseti procentech. Určitě by bylo dobré, aby se snížení DPH promítlo do cen zboží,“ poukázal Andrej Babiš na úskalí zavádění třetí sazby DPH těsně před tím, než zákon prošel hlasováním do druhého čtení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…