Drsný kraj, drsný program? Konečně řešení. Žádné dávky zadarmo. Peníze jen na tři děti. Za močení na ulici do šatlavy

23.09.2014 13:15

Některé strany a jejich lídři v rámci komunálních voleb v Ostravě či Karviné slibují voličům tvrdý postup proti nepřizpůsobivým. Některými sliby se ale dostávají až na hranu zákona. Třeba lídr ostravských Toryů a náměstek primátora Ostravy Dalibor Madej chce prosadit registr přestupků a zákaz vstupu do města určitým lidem. Pozadu ale nezůstává ani kontroverzní starostka a kandidátka nezávislých Liana Janáčková či náměstek primátora Karviné Petr Bičej (ČSSD). Nad jejich plány však kroutí hlavami aktivista Kumar Vishwanathan a politolog Pavel Šaradín.

Drsný kraj, drsný program? Konečně řešení. Žádné dávky zadarmo. Peníze jen na tři děti. Za močení na ulici do šatlavy
Foto: rep, hns
Popisek: Romské ghetto nedaleko ostravského hlavního nádraží

ČSSD v Karviné slibuje ve svém programu tvrdý postup proti nepřizpůsobivým. „I nadále budeme využívat všech dostupných právních prostředků v boji proti nepřizpůsobivým, budeme tlačit na zvyšování počtu policistů PČR ve městě, budeme tlačit na vládu, aby došlo ke změně legislativy s ubytovacím byznysem, nadále budeme pokračovat v nekompromisních kontrolách vyloučených lokalit, i nadále budeme pokračovat ve zvyšování počtu pracujících v rámci  VPP,“ slibuje mimo jiné ČSSD voličům v Karviné.

Bičej: Kdo nemá práci a peníze, ať neplodí děti

Dosavadní náměstek primátora v Karviné Petr Bičej je toho názoru, že pro řešení problematiky s takzvaně nepřizpůsobivými občany chybí systémová řešení. Podle něj problém jeho města spočívá v tom, že v době, kdy se tu těžilo, v Karviné žilo asi 80 000 obyvatel. „K tomu přijížděli i lidé ze Slovenska, kteří tu pracovali brigádně nebo žili na ubytovnách. Teď je lidí o desítky tisíc méně a uvolnil se bytový fond i ubytovny. A kdo vám tady zůstane? Jen lidé, kteří dostávají peníze od státu. Existuje tu velký segment lidí, kteří pobírají dávky od státu a nedělají nic. My říkáme: ‚Nechť stát přispívá na tři děti.' Lidem by se mělo říct: ‚Měj si dětí, kolik chceš, samozřejmě nejsme v Číně, ale stát ti přispěje maximálně na tři děti.‘ Jistě, když má už někdo například pět dětí, stále by dostával příspěvek na všechny děti, nemyslím to retrospektivně. Jde o slovenský model. Když naopak lidé plní vše, co mají, tak naopak zase dostanou nějaký peníz za to, že například navštěvují pravidelně lékaře a nemají zanedbanou školní docházku. Chce to zavést trošku výchovy a vysvětlit lidem, ať používají antikoncepci a ať nepřivádějí děti do chudoby. Vždyť každý normální člověk uvažuje tak, že když nemá práci a peníze, tak neplodí děti,“ řekl Bičej ParlamentnímListům.cz.

Anketa

Vadí vám, když politik mluví sprostě?

hlasovalo: 6859 lidí

Madej prosazuje registr přestupků a zákaz vstupu do města

Lídr ostravských Toryů, kteří se hlásí k idejím britské konzervativní strany, a náměstek ostravského primátora Dalibor Madej (dříve ODS) chce prosadit registr přestupků. „Policie - jak státní, tak městská - musí být vidět tam, kde k trestné činnosti dochází nejčastěji. Je nezbytné, aby byla legislativa upravena tak, že bude existovat registr přestupků, a již druhý přestupek aby byl řešen jako trestný čin. Nemůže se prostě stát, že nám někdo vykrade auto, je chycen a odpoledne vesele vykrade další auto. První přestupek řešit veřejně prospěšnou prací a nahradit poškozenému jeho škodu a při druhém dát do vězení, případně řešit zákazem pobytu na území města. Za nezletilé mají zodpovědnost rodiče,“ tvrdí Madej na webových stránkách ostravských Toryů, kde lze spatřit i hesla jako „Konečně řešení“ či „Nulová tolerance“.

Podle Madeje lidé, kteří se přestupků dopouštějí, si jsou velmi dobře vědomi toho, kolik si mohou dovolit například ukrást, aby nebyli souzeni. A právě těm by vstup do města nejraději zapověděl. Jenže takovýto návrh by zřejmě narazil na legislativu. Vstup na území města mohou zakázat jen soudy. I na to má však Madej odpověď. Totiž v případě, že tyto kroky nebudou legislativně průchodné, chce podle svých slov vyostřit situaci natolik, aby se touto problematikou zabýval i Parlament a zákony upravil ve prospěch slušných lidí.

Janáčková: Peníze z EU raději na péči o seniory a inspirace ve Švýcarsku

Bývalá senátorka a kontroverzní starostka v Ostravě – Mariánských Horách a kandidátka Nezávislých do komunálních voleb v Ostravě Liana Janáčková, která vešla ve známost během vlny romské emigrace do Kanady v roce 1997, kdy Romům nabízela příspěvek na letenku výměnou za to, že se zřeknou svých bytů ve prospěch radnice, teď opět nepřizpůsobivé kritizuje. „Lidé se domnívají, že si každý může dělat, co chce. Holt, někteří jednají na úkor státu a společnosti,“ popsala Janáčková s tím, že tuto nepříjemnou skutečnost lze v současné době pouze konstatovat. „Vadí mi miliony korun vynaložených prostředků prakticky bez jakýchkoli viditelných výsledků,“ kritizuje Janáčková. „Myslím si, že kdyby se peníze, které se dávají ze státního rozpočtu na neziskovky, agentury a tisíce lidí, kteří se tím živí, které se dávají na podporu ubytování a tak dále, dávaly obcím, tak ty by si věděly rady, protože své místní lidi znají,“ navrhla.

Prostředky Evropské unie na začleňování by podle ní měly putovat spíše na péči o seniory nebo o mladé rodiny. „Vadí mi také, že majitelé ubytoven klidně dávají svým podnájemníkům trvalé pobyty, protože pak jsme jako obce úplně mimo. Nebylo by špatné vrátit se k institutu přechodného bydliště a o trvalém pobytu rozhodovat na zasedání zastupitelstva, protože my jsme zvolení za obec,“ upozornila Janáčková. „Jinak nemáme žádné pravomoce. Ve Švýcarsku, když starosta vidí někoho, jak čůrá na ulici nebo se někde pobije, tak řekne: 'Běž na čtyřiadvacet hodin do šatlavy.' U nás vládne naprostá bezmocnost,“ dodala. Právě tvrdší přístup by mohl být podle Janáčkové správnou cestou k řešení složité problematiky. „Čím více se podává pomocná ruka, tím více si lidé myslí, že se nemusí snažit. Oni vykládají, že nemají práci, že jsou diskriminovaní, ale diskriminovaní jsme nakonec my, protože jim se strkají peníze,“ zhodnotila starostka, podle které pak na nepřizpůsobivé doplácejí chudí, ale slušní lidé.

Vishwanathan: Jen lacině využívají nálad lidí, chybí pozitivní vize

Kumar Vishwanathan, aktivista indického původu a ředitel společnosti Vzájemné soužití z Ostravy, která se snaží o zlepšení vztahů mezi romskou a neromskou komunitou, nechtěl komentovat plány těchto politiků. Vidí zde ale u všech jeden společných jmenovatel. „Tito politici nemají žádný pozitivní způsob, jak motivovat občany svého města a jak zlepšit život všech občanů ve městě. Namísto toho se snaží mobilizovat občany pomocí přilévání do ohně nenávisti. Jen lacině využívají současných nálad ve společnosti, kdy je mnoho neklidných z toho, že nemají práci. Používají slovo nepřizpůsobiví, ale myslí tím Romy. Někteří evropští poslanci dokonce považují za nepřizpůsobivé i nezaměstnanou mládež. Potom se může objevit někdo, kdo bude zastávat tvrdý potup například proti starším spoluobčanům. To je velmi nebezpečná cesta, po níž Evropa už jednou šla. Já věřím, že lidé jsou rozumní a nebudou věřit těm, kteří nabízejí jen represe namísto pozitivních plánů na zlepšení života obyvatel daných měst,“ uvedl ParlamentnímListům.cz Vishwanathan.

Podle něj mají všichni občané této země právo na důstojný život. „Mají právo žít bez ponížení s možností získat pomoc od státu i nestátních institucí. Podívejte se, kolik lidé dostávají pomoci od státu, mají kotlíkové dotace, zateplení, eurookna. To vše jde z veřejných zdrojů,“ popsal aktivista. „Lidé zapomínají. V sociálně vyloučených lokalitách bydlí lidé v domech, které nejsou zateplené, nemají plastová okna. Jsou tam vysoké nároky na energie, ve vodě je olovo z potrubí. Je strašně jednoduché říct, že za to mohou právě lidé, kteří tam žijí,“ dodal s tím, že samospráva se zbavuje odpovědnosti, když má řešit problémy chudých lidí: „Naopak politici se rádi předvádějí před ostatními lidmi, těm shání dotace, banky poskytují středním třídám půjčky. Nemůžeme říci, že chudí zasluhují jen trest. Já zastávám názor, že se všem má měřit stejně. Všichni si zaslouží stejnou míru pozornosti od státu i podporu z evropských zdrojů. Vidíme, že se samosprávy kvůli své demagogii soustřeďují jen na určité vrstvy lidí. Ty, které vnímají jako neperspektivní, ponižují. S represí nesouhlasím, tudy nevede cesta. Chudý člověk potřebuje pomoc.“

Šaradín: Zakazovat rodit potomky? To už se dostáváme k Hitlerovi

Represivní řešení nikam nevedou ani podle politologa Pavla Šaradína. „Řada těchto návrhů by narazila na legislativu, například Ústavní soud. Někomu zakazovat rodit potomky, to už se dostáváme někam k Adolfu Hitlerovi. Tito kandidáti to dělají záměrně tak, aby ve volbách uspěli. Mnoho lidí vyžaduje rychlá a efektivní řešení a silnou ruku, takže je pravděpodobné, že u někoho mohou podporu získat,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Šaradín v souvislosti s předvolebními sliby ohledně řešení situace nepřizpůsobivých na Ostravsku. Zmiňované návrhy označil jako nebezpečné pro českou společnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…