Drzý mluvčí, upovídaní poslanci a přetížená sněmovna. Nahlédněte do zákonodárného orgánu

11.03.2015 13:20

Poslanci stále mají na svých stolech kontroverzní vládní novelu energetického zákona. Prozatím se ale nedostali ani k rozpravě podrobné, během níž podávají pozměňovací návrhy. A těch je přes 350! V obecné rozpravě totiž po celé dopoledne převážně vystupovali zákonodárci z klubu opozičního hnutí Úsvit a novelu dlouze kritizovali. Protože čtvrt hodiny před plánovanou pauzou na oběd měla dolní komora napevno zařazeny volební body, rozprava k novele byla přerušena. V 15.00 hodin ale bude k bodu konečně otevřena i podrobná rozprava.

Drzý mluvčí, upovídaní poslanci a přetížená sněmovna. Nahlédněte do zákonodárného orgánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nevalná účast poslanců při jednání poslanecké sněmovny

Sněmovna se ve středu dopoledne vrátila k přerušenému druhému čtení kontroverzní vládní novely energetického zákona, k níž se sešlo asi 350 pozměňovacích návrhů. V rozpravě vystupují především poslanci z klubu opozičního hnutí Úsvit a novelu kritizují. Debatu o energetickém zákonu tak tyto projevy poslanců Úsvitu zdržují. Úsvit nadto neúspěšně navrhoval přerušit projednávání do doby, než se jednání bude moci zúčastnit předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková.

Před přijetím normy varuje právě i ERÚ. Podle regulačního úřadu nelze dopady změn zákona vyčíslit. ERÚ se podle ČTK nelíbí především jeden z pozměňovacích návrhů, který má umožnit, aby se solární elektrárny vyhnuly povinnosti platit solární daň, přičemž by jim zůstal nárok na podporu. Stát by tak mohl přijít celkem až o 35 miliard korun. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) ale již pro média poznamenal, že ministerstvo už připravuje řešení, které tomu má zamezit.

Poslanci Úsvitu v debatě varují před růstem cen i destabilizací ERÚ. Poukazují i na to, jaké problémy a náklady přineslo zavedení podpory obnovitelných zdrojů, hlavně solárních elektráren a vyjadřují obavy, aby se podobná situace neopakovala.

Ministr průmyslu Mládek ale považuje přístup Úsvitu za obstrukce a kritiku zákona z úst jeho poslanců odmítá. K počtu pozměňovacích návrhů podotkl, že v roce 1999 se ke stejnému zákonu sešlo 1400 pozměňovacích návrhů.

Urban: Má to podporu tripartity!

Zpravodaj k novele Milan Urban (ČSSD) zdůraznil, že návrh zákona má podporu tripartity. Řekl také, že projevy poslancům Úsvitu psal "drzý tiskový mluvčí ERÚ".

Úsvit chce podle agentury ČTK mimo jiné vypustit z novely návrh na zřízení Rady ERÚ, která má úřad řídit. Vláda navrhuje, že členy rady bude jmenovat vláda na návrh ministra průmyslu. Podle předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové ale rada úřad spíše destabilizuje.

Novela mimo jiné stanoví, že poplatek za obnovitelné zdroje se má nově platit podle kapacity jističe, a nikoli jako dosud podle spotřeby. Ministerstvo průmyslu ujišťuje, že žádný odběratel nově nezaplatí víc než dosud, někteří by naopak mohli ušetřit. Novela má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kW. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence.

Úsměvné chvilky a obžaloba Vitáskové

Rozprava nemá místy nouzi o úsměvné chvilky. Třeba poslanec Úsvitu Augustin Karel Andrle Sylor navrhoval, aby šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková byla navržena na Cenu Františka Kriegla. Tato cena se uděluje za mimořádné zásluhy v boji za lidská práva.

„Paní Vitásková se nebála odkrýt podstatu solárního tunelu a nebála se odkrýt miliardové podvody s připojením biometanových stanic do sítě. Toto její hrdinské chování, kterým hájila zájmy České republiky, jí vyneslo opakovaná vyhrožování, která vyústila až v dva pokusy o vraždu,“ zmínil k tomu Andrle Sylor.

Dílem širokého spiknutí je to podle něj paradoxně právě Vitásková, proti níž je vedeno soudní řízení v rámci snahy o její diskreditaci. "Myslím, že tato žena by byla důstojnou nositelkou ceny Františka Kriegla,“ dodal Andrle Sylor.

Na to ale později reagoval ministr průmyslu Jan Mládek. Podle něj by si měl Andrle Sylor počkat na výrok soudu, než Vitáskovou navrhne na Kriegelovu cenu. „Není tady zrovna malá sazba, ale soudní moc bude muset rozhodnout o tom, zda to obvinění (Vitáskové) je opodstatněné, nebo ne,“ dodal k tomu Mládek.

Policie totiž v roce 2013 navrhla obžalovat deset lidí, kteří mají být napojeni na solární podvody. Obvinění se týká získání licencí z roku 2010 pro dvě severočeské fotovoltaické elektrárny. Mezi údajnými viníky je ale právě i předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková.

Vitásková nařčení popírá a dává je do souvislosti s kontrolami elektráren, které její úřad provádí. „Je to brutální způsob, jak mě dostat z křesla ERÚ. Další krok už je pouze vražda. Licence se vydaly v roce 2010. Já jsem do úřadu nastoupila v srpnu 2011. U vydání licencí byli bývalí vedoucí pracovníci úřadu. Navíc řízení o odejmutí licence stále probíhá. Samozřejmě, že na svou pozici nerezignuji, potřebuju dodělat kroky, které dělám," podotkla k tomu předloni Vitásková.

Proces s Vitáskovou a spol. začal u Krajského soudu v Brně loni v červnu.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…