Důchodové připojištění by mohlo být atraktivnější

06.11.2015 10:30

Ve třetím důchodovém pilíři by lidé mohli mít možnost spořit dřív než od 18 let, výhodnější by mělo být také postupné vyplácení naspořených peněz. Dnes o změnách ve třetím důchodovém pilři rozhodli poslanci. Nyní norma zamíří k posouzení senátorům.

Důchodové připojištění by mohlo být atraktivnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Spoření v takzvaném třetím důchodovém pilíři by mělo být atraktivnější pro lidi mladší 18 let. Ti by totiž podle normy, která dnes prošla Sněmovnou, mohli mít možnost také spořit. Předpokládá to doprovodná předloha k normě o zrušení druhého důchodového pilíře.

Lidé ve věku 18 let by si mohli podle schválené poslanecké změny jednorázově vybrat 30 procent částky, kterou si sami naspořili. Podmínkou by bylo to, že spoří nejméně deset let a v posledních dvou letech nezměnili penzijní společnost. K uzavření nebo změně smlouvy dětí nebudou jejich rodiče potřebovat souhlas soudu, jak to v obecně v těchto případech stanoví občanský zákoník.

Výhodnější by mělo být pro občany také postupné vyplácení naspořených peněz. Zvýšit by se měly nadto i daňové úlevy účastníků tohoto spoření i zaměstnavatelů, které jim do fondů přispívají a to z 30 tisíc na 50 tisíc korun a hranici pro odpočet od základu daně účastníka pro penzijní produkty z 12 tisíc na 24 tisíc korun.

Věk lidí s nárokem na dávky by se navíc měl snížit z 65 na 60 let. Prosadili to sociální demokraté Václav Votava a Jaroslav Zavadil, kteří pro tyto změny našli už dřív podporu i v rozpočtovém výboru.

Vládní návrh zvýhodňuje postupné vyplácení naspořených peněz tím, že penze vyplácená déle než deset let by byla stejně jako doživotní penze osvobozena od daně z příjmů. Zmírnění by se měly dočkat přísné limity penzijních fondů pro investování.

Poslanci zvedli ruce i pro zvýšení regulované provize zprostředkovatelů za uzavření smlouvy o důchodovém spoření na dvojnásobek, byla by zhruba 1760 korun. Distributoři navíc získají administrativní úlevu ve formě prodloužení platnosti registrace České národní banky z jednoho na dva roky a upraví se poplatky, které si mohou fondy účtovat. Lidé zaplatí asi o 80 až 120 korun ročně navíc.

Kalousek: Směřujete vše k totálnímu rovnostářství

Námitky k předloze měl předseda poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek. Zdůraznil, že Sněmovna – když už zrušila druhý pilíř – tak žádnou jinou alternativu nemá, a směřuje vše k totálnímu rovnostářství v rámci povinného pojištění.

„Všechny ty návrhy jsou návrhy týkající se třetího pilíře, to znamená nijak neřeší naši zásadní výhradu, kterou máme při rušení druhého pilíře. Ta zásadní výhrada je, že v rámci povinných odvodů rušíte zásluhovou složku, tvoříte rovnostářský první pilíř a nemáte alternativu, kde promítnout onu zásluhovost v rámci povinného odvodu, protože třetí pilíř je samozřejmě nepovinný dobrovolný odvod, takže to vůbec neřeší problém,“ poznamenal do sněmovního mikrofonu Kalousek.

Penzijní připojištění se státním příspěvkem, tedy třetí pilíř penzijního systému, mělo na konci letošního prvního pololetí 4,44 milionu lidí. Doplňkové penzijní spoření, které je od roku 2013 nahradilo, mělo 291 tisíc lidí.

Zrušení druhého penzijního pilíře už Sněmovna schválila, od začátku příštího roku v něm nebude možné spořit. Důchodové fondy budou zrušeny k červenci příštího roku, a tímto dnem vstoupí do likvidace. Likvidace by měla být ukončena převedením peněz a zánikem fondů nejpozději začátkem ledna 2017. Peníze si budou moci lidé nechat převést na účet, poslat poštovní poukázkou nebo převést jako příspěvek do dobrovolného třetího pilíře.


 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…