Dusno ve sněmovně: Ministryni koupali za slova o protektorátu. Kalousek tlačil na ni i na Babiše

25.03.2014 15:25

Poslanci začali další jednací den, na kterém mají jednat o usnesení o situaci na Ukrajině a na Krymu. Jenže hned na začátku úterní schůze vystoupila expředsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS), která se pustila do ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). A chtěla zařadit na program schůze stanovisko předsedy vlády k výrokům ministryně spravedlnosti týkající se Čechů v době války. K honu na Válkovou se připojil i bývalý ministr Pavel Blažek (ODS). Válková se ale nenechala zahnat do kouta.

Dusno ve sněmovně: Ministryni koupali za slova o protektorátu. Kalousek tlačil na ni i na Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Místo napjaté situace na Krymu a na Ukrajině se na začátku úterního jednacího dne poslanců objevila „kauza Válková“. Kauzu totiž z rozhovoru Válkové pro jeden z mnoha zpravodajských serverů neudělala překvapivě média, ale opoziční poslanci.

O co jde? Helena Válková dle serveru Echo24.cz řekla, že o odsunu Němců z Československa po druhé světové válce si myslí to nejhorší. A že sice chápe, že to byla reakce na to, co se Čechům dělo před tím, ale ono se toho v protektorátu podle ní „zas tolik nedělo". Její prohlášení ovšem již v pondělí vyvolalo bouřlivé nesouhlasné reakce napříč politickým spektrem.

„Výrok, že se za protektorátu Čechům zase tolik nedělo, je naprosto neuvěřitelná urážka, které se hnutí ANO dopouští vůči všem obětem, ať to byli naši padlí vojáci v zahraničních armádách či oběti holocaustu, heydrichiády. Já chápu, že bývalí členové KSČ a bývalí agenti Státní bezpečnosti mohou mít na represivní počínání různý pohled, ale přesto by si hnutí ANO mělo dávat velký pozor na urážky tohoto typu,“ řekl ParlamentnímListům.cz v pondělí kupříkladu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

K odsudku Válkové se ale dnes přidala i někdejší šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

„Chtěla bych zařadit na program stanovisko předsedy vlády k výrokům ministryně spravedlnosti týkající se Čechů v době války,“ řekla Němcová hned na začátku úterní schůze poslanců.

Němcová: Válková se dopouští relativizace výkladů našich dějin!

„Jestliže se paní ministryně spravedlnosti takového výroku dopouští, tak se dopouští relativizace výkladů našich dějin a pokouší se i o to, abychom vygumovali naše vědomosti, co se v tehdejší válce dělo v Protektorátu Čechy a Morava,“ zmínila dále Němcová a připomněla jména obětí na zdi Pinkasovy synagogy v Praze.

Na to se ale přihlásil se svou připomínkou exministr spravedlnosti Pavel Blažek, který pak Válkové zazlívá především to, že se ve zmiňovaném rozhovoru pro server Echo24.CZ pustila i do kritiky státních zastupitelství. „To v tom rozhovoru považuji za mnohem vážnější,“ připomněl Blažek a žádal naopak rokování sněmovny o tom, že Válková neoprávněně zasahuje do soustavy státních zastupitelství a soudů a zároveň je politizuje.

Blažek ke všemu zmínil i vystoupení náměstkyně ministryně spravedlnosti Hany Marvanové v pořadu Václava Moravce, kde prý také řekla, že je potřeba „se podívat na krajská státní zastupitelství".

„Tolik výroků na adresu justice a pokusů ji ovlivňovat v činnosti od roku 1989 nezaznělo. Kdybych měl přeformulovat výrok ´stát jako firma´, tak tady se plánuje justice jako mateřská školka. Budou tam hodné, ale zároveň přísné vševědoucí učitelky Hanička a Helenka, a kdo bude zlobit, ten se nepotrestá přímo, ale tomu se zkontroluje skříňka, jestli má papučky a tričko na místě srovnané,“ zmínil také Blažek.

Fiala: Zvažte své setrvání ve funkci!

„Jsou to historické nesmysly, a místo abyste se omluvila, tak napadáte opozici,“ přidal se s kritikou Válkové i předseda ODS Petr Fiala. „Já vás vyzývám, abyste zvážila své setrvání ve funkci,“ dodal.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se rovněž přidal do slovní mlýnice. „Začněme u toho teritoria. Srovnejte teritorium Československé republiky a teritorium Protektorátu Čech a Moravy a hned si odpovězte, jestli se něco stalo, nebo nestalo,“ řekl Stanjura.

„Tři sta tisíc obětí je málo? Tak kolik je dost, abychom mohli říct, že je to srovnatelné s jinou zemí,“ otázal se také Stanjura.

Válková totiž předtím uznala, že její výrok nebyl zcela na místě, ale podle ní byl vytržen z kontextu. A co se týče její kritiky státních zastupitelství, tak to prý v žádném případě nechce brát zpět.

Je to útok opozice, nic jiného

Prý nikdy neřekla to, jak se dobře žilo za protektorátu. „Když ten výrok zněl, že na území protektorátu se nic tak moc nedělo, tak jsem tím myslela opravdu teritorialitu,“ zmínila Válková. Prý by nikdy nezlehčila ani jednou ani jednu oběť, ať už by šlo o oběť českou, německou, čínskou, americkou, vietnamskou.

„Smrt je vždycky to nejhorší, co se může stát, obzvlášť když k ní dojde v průběhu válečného konfliktu. Absolutně si nedovedu představit sama sebe ani svoji rodinu, že by jakýmkoliv způsobem zlehčovala postavení a osudy obětí nebo pozůstalých po obětech druhé světové války na území protektorátu. Když jsem to bohužel naivně a lehkomyslně řekla, myslela jsem, že každý pochopí, že i zde šlo o porovnání protektorátu jako teritoriálního území, přes které neprobíhala žádná válečná fronta ani zde nebyly válečné konflikty jako v Pobaltí, v bývalém Sovětském svazu nebo v Polsku,“ hájila se Válková.

Vše prý bere jako útok opozice. Co se týče justice, tak prý ten problém řeší, neboť za ministrování Pavla Blažka se nekalé věci na krajských státních zastupitelstvích neřešily a přitom se dějí.

Po Blažkovi pak svou sekeru do slov Válkové zaťal i předseda klubu TOP 09/STAN Miroslav Kalousek. „Já chci znát názor předsedy vlády... A i místopředsedy vlády, zda se s těmi výroky ztotožňuje, že na někoho pošle berňák,“ reagoval pak Kalousek naopak na slova místopředsedy vlády a ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Podle něj byl prý výrok zaštítěn právě Andrejem Babišem a přitom se nikdo z hnutí ANO od výroku ministryně nedistancoval.

„Týká se to i zcela otevřených výhrůžek, které včera zazněly od prvního místopředsedy vlády a ministra financí. To, že v odpovědi na otázku pan předseda a ministr Babiš zaútočil na svobodné médium způsobem, které si myslím nikdo z nás nepamatuje, to je zaznamenáníhodné, ale domnívám se, že to je věcí médií, že média mají dostatečně velkou sílu, aby se uměla takovýmto útokům bránit,“ uvedl.

Babiš: Děláte pro Kalouska s Romanem...

Šéfa hnutí ANO Andreje Babiše se totiž v pondělí zeptal reportér téhož serveru Echo24.cz, co na slova Válkové říká. Podle Echo24.cz ale ministr financí, šéf „finanční daňové rozvědky“ prý odpověděl sprškou obvinění ve smyslu, že jde o spiknutí proti němu a že lidé z Echo24.cz dělají pro Kalouska s Romanem.

„Doufám, že váš bílý kůň, ten Klenor (prý majitel serveru Echo24.cz - pozn. red.), protože se povídá leccos, kdo to financuje, má dostatečně velké majetkové přiznání, aby prokázal ty vaše náklady,“ řekl prý na to Babiš.

Ani žádost Němcové, ani žádost Blažka ale poslanci neodhlasovali, a tak jejich návrhy jako body nebyly do programu schůze zařazeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…