Dusno ve sněmovně nejen mezi poslanci. Podívejte se na dění za kamerami

18.02.2014 15:31

REPORTÁŽ Ministr financí Andrej Babiš se koukal do stropu, šéf KSČM Vojtěch Filip si četl pod lavicí a tak dále. V Poslanecké sněmovně vystoupil prezident Miloš Zeman. V zákulisí se „čočkaři“ chovali jako hlupáci.

Dusno ve sněmovně nejen mezi poslanci. Podívejte se na dění za kamerami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu ve sněmovně

„Míru tvé frustrace z novinářského řemesla nesdílím,“ řekl mi při vstupu do Poslanecké sněmovny bývalý kolega z deníku Právo. Reagoval tak na to, když jsem se jej zeptal, jestli opravdu nesdílí názor, že novináři, tedy alespoň ti z psaných médií, jsou jen pisálci. Nicméně v Poslanecké sněmovně se poté odehrálo mnohem více než jen vyslovení či nevyslovení podpory vládě.

Slovo předsedy Sobotky

Snaha napravit chyby v reformách. Tuto myšlenku předestřel předseda vlády a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Jeho vláda prý nebude zvyšovat DPH. Stalo se osm měsíců poté, co premiér Petr Nečas podal demisi. „Nehledám zlá znamení a nevyhlížím programové krize. Chceme pracovat pro občany,“ dodal následně. Pak už se vše přeneslo do hlavního sálu Poslanecké sněmovny.

Kameramani měli své stativy rozložené ve všech uličkách novinářského balkonu, tudíž si každý píšící novinář vyslechl, že jde pozdě. Na sedadla pro veřejnost přišla v té době celá suita prezidenta Miloše Zemana. Dole v sále zatím poslanec ČSSD a odborář Jaroslav Zavadil zazíval a ministr kultury za KDU–ČSL Daniel Herman vtipkoval s ministryní pro místní rozvoj za ANO Věrou Jourovou.

Slovo prezidenta Zemana

Prezident Miloš Zeman se vyjádřil, že dříve podaná ruka, ale i podepsaná smlouva v rámci domluvy, byly znehodnoceny. A pak prohlásil, že shledává velké rozpory v programovém prohlášení vlády a koaliční smlouvě. Místopředseda Poslanecké sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip si v tu dobu četl cosi pod lavicí a ministr financí Andrej Babiš z ANO se díval do stropu. Ostatně strop v Poslanecké sněmovně symbolicky nese v rukou několik soch sličných nahých dívek, krásný pohled.

Ministr bez portfeje za ČSSD Jiří Dienstbier se usmíval a Michal Hašek, poslanec za ČSSD, nábožně poslouchal, když prezident blahopřál poslancům, co se do Poslanecké sněmovny dostali opět. Pak se také prezident opřel do autorů internetových debat o politice. Jsou to podle něj ti, co nic neumí a nic nedokázali, jen nadávají. Všichni prezidentovi zatleskali. Novinářský balkon je umístěn tak, že pozorovatel nevidí gesta poslanců ODS, TOP 09 a Úsvitu přímé demokracie. Když se reportér ParlamentníchListů.cz na ně občas podíval, tak sklidil nenávist nad ním sedících fotografů. Jeden z nich ho dokonce bouchl do hlavy. Při poznámce, že když se to stane ještě jednou, tak bude obrana silnější než útok, se na novináře snesla vlna nadávek od všech. Raději, aby nebyl skandál, jsem šel.

Slovo ministra Babiše

V prostoru pro novináře se pak vyslovil ministr financí Andrej Babiš. „Pokud dnes zaměstnanec finančního úřadu bere dvacet až pětadvacet tisíc korun a ředitel státní firmy milion, tak je něco špatně. My začínáme od nuly, bude to nadlouho a jde o to, abychom přestali plýtvat a krást. Prezident měl pravdu v tom, že se vždy slibovalo a nic se neplnilo. Tento projekt je nadlouho a není možné čekat, že za rok seženeme peníze,“ sdělil.

„Bohatí by rádi platili vyšší daně a měli by být solidární, ale za podmínky, že se nahoře nekrade. Chceme něco dělat. Začít stavit dálnice a zjednodušit život podnikatelům,“ doplnil s tím, že Ivo Rittig tady řídil dříve celý stát. Celá státní správa je podle něj nastavena na to, že peníze určené na rok jejího fungování utratí, což je špatně a v privátní sféře to neexistuje. Česko jde čtyřiadvacet let podle Babiše, jak sám naznačil: „Víte kam?“

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…