Důvěra vlády? Žádné napětí, žádný neklid před hlasováním

27.04.2012 19:57

Skončily projevy řečníků a je vidět, jak zejména koaliční lídři okem bdělým kontrolují řady svých poslaneckých oveček, zda jsou v dosahu nebo na místě. Jinak vládne klid a pohoda, možná trocha únavy řečnického maratonu.

Důvěra vlády? Žádné napětí, žádný neklid před hlasováním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Koaliční poslanci se snaží tvářit sebejistě, i když mimo záznam nejeden z nich přízná, že „stát se může všechno“. Na záznam by to však nepotvrdili, prý ani pro Parlamentnilisty.cz.

Opozice sice říká, že si prý tu „takzvanou důvěru“ vláda zajistila, někteří dokonce říkají, že si ji zaplatila, ale jak řekla s úsměvem za mnohé poslankyně ČSSD Milada Emmerová,“ ta jiskřička naděje tu samozřejmě doutná, ale spíš by šlo asi o zázrak“.

Žádné emoce ani napětí není patrné

Přesto vládne vcelku poklidná až spavá atmosféra. Sociální demokracie i komunisté dostali od vedení doporučení, aby své příspěvky trochu zkrátili. Pod 10 minut však mluvil málokdo. U stolků v kavárně nebo na verandě posedávají pospolu poslanci buď z koaličního, nebo z opozičního tábora. Komunističtí poslanci jsou snadno odlišitelní - mají na klopách či šatech připnuté značky „stop vládě“.

Ze strany opozice se většinou opakovala kritika, kterou už občané nejednou slyšeli. Zaznívaly i názory jako „Občan to zaplatí, důchodců se zbavíme, děti nepotřebujeme“, „vláda vytváří Klondajk pro vyvolené“, „už samo pozastavení čerpání evropských fondů Evropskou komisí je důvodem pro rezignaci této vlády“.

Nestandardně zahájil své vystoupení Miroslav Opálka z KSČM: Dnes je zvláštní den - Padla vláda v Jordánsku, poslanci položili vládu v Rumunsku, Česká republika je na řadě.

Skutečně prý rozhodne o vládě zákon o narovnání s církvemi

Jeho naděje nejspíš vyslyšeny nebudou, protože se všeobecně hovoří o 104 hlasech, které vládu podrží. Podle většiny opozice však bude rozhodující zákon o majetkovém narovnání s církvemi, s nímž mají problém nejen Věci veřejné, ale i někteří poslanci koalice. Pro vládu, zejména některé její členy je však tento zákon naprosto klíčový.

Michal Doktor kritizoval chování dnešního poslaneckého sboru v porovnání s minulostí, kritizoval i jednotlivé resorty ministrů – vládu jako celek přesto podpoří. Sociální demokracie však podle něj nemá právo vládnout. Doktor kritizoval její nečinnost a neschopnost v časech její vlády, které jsou prý zdrojem současného napětí.

Připomeňme, že Hlasování o vyslovení důvěry vládě probíhá po jménech. Každý poslanec musí vstát a říct, „pro návrh“, „proti návrhu nebo „zdržuji se“ . Pro vyslovení důvěry vlády je nutná nadpoloviční většina pouze přítomných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…