Erik Best: Šéf ČSSD může kvůli Zemanovi skončit ještě hůř, než si myslíme

13.09.2013 7:15

Bohuslav Sobotka nejspíš premiérem bude, ale nepříliš dlouho. Myslí si to novinář a analytik Erik Best. Podle jeho slov by prý lepší pomstou Miloše Zemana a zároveň větším Sobotkovým pádem bylo, kdyby byl svržen až jako premiér. Best také pro ParlamentníListy.cz nastínil možnou podobu budoucí vlády.

Erik Best: Šéf ČSSD může kvůli Zemanovi skončit ještě hůř, než si myslíme
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Novinář a analytik Erik Best míní, že se rýsují dvě možnosti toho, co nás čeká po předčasných volbách. „Jednou z nich je, že ČSSD bude mít dost hlasů, aby vládla s podporou SPOZ, což vidím jako prvotní cíl Miloše Zemana. Nicméně je nepravděpodobné, že by zemanovci vstoupili přímo do vlády, i prezident řekl, že by rád, aby do vlády SPOZ nešla,“ uvádí Best.

SPOZ by v takovém případě podle něho mohla tlačit na sociální demokracii i na Bohuslava Sobotku do té doby, než bude muset odejít z vedení ČSSD a pak i vlády.

Babiš je prý přirozeným partnerem prezidenta Zemana

„Další variantou je, že se zemanovci nedostanou do sněmovny (což tento týden vypadá čím dál víc pravděpodobné) a prezident Zeman se bude muset spojit s klausovci, bez ohledu na jejich podobu. A nabízí se i prostor pro Andreje Babiše, který je podle mě Zemanovým přirozeným spojencem,“ míní novinář ve světle nejnovějších peripetií kolem kandidatury Miroslava Šloufa.

Podstatnou otázkou a také častým předmětem nejrůznějších spekulací je, zda v případě vítězství sociální demokracie bude premiérem předseda Bohuslav Sobotka. Ten kandiduje jako jednička v Jihomoravském kraji. Hned za ním na druhém místě je první místopředseda ČSSD Michal Hašek, který je hejtmanem právě na jižní Moravě.

Pokud by v preferenčních hlasech zvítězil nad Sobotkou, je možné, že sociální demokraté doporučí prezidentu Zemanovi ke jmenování premiérem právě Haška. Ostatně Miloš Zeman už několikrát řekl, že bude předsedou vlády jmenovat toho představitele, kterého mu doporučí strana.

Sobotkovo premiérování bude možná takové „grossovské“

Jak vidí situaci analytik Best? „Zase tu máme dvě možná řešení. Buď chce prezident odstranit Sobotku před volbami či během nich, k čemuž by mohlo dojít třeba tak, jak napsal Týden, že komunisté odmítnou Sobotku akceptovat a bude odstraněn,“ nastínil možný vývoj.

„Také se ale může stát, a to je druhá možnost, že Bohuslava Sobotku prezident jmenuje za premiéra, ale pak jeho pád bude o to větší. Momentálně se mi zdá, že tenhle způsob by byl jako pomsta silnější a snaha není Sobotku odstranit ještě před volbami či těsně po nich. Nakonec možná bude premiérem, ale jeho trvání bude takové grossovské,“ předpovídá Best budoucnost šéfa ČSSD.

A co prezident Miloš Zeman? Určitou částí médií je téměř neustále kritizován. Aktuálně za to, že dělá předvolební kampaň SPOZ, anebo že studenti, s nimiž diskutoval během své návštěvy v Pardubicích, dostávali instrukce, na co se hlavy státu ptát a na co nikoli. U toho se přitom ukázalo, že jde o výmysl, který vyvrátili samotní studenti. A sám Zeman je vyzval, aby mu kladli hlavně provokativní otázky. Může tato svým způsobem antikampaň ještě v něčem fungovat? Třeba ve prospěch TOP 09, která toho chce využít?

SPOZ je málo vidět, může je to stát účast ve sněmovně

„Třeba ve Zlíně bylo vidět, že to nefunguje ani tak ve prospěch TOP 09, jako spíš proti SPOZ. Nicméně jen v tomto týdnu tu byla celá plejáda věcí. Nejdříve, proč odmítá přiznat, že dělá zemanovcům kampaň. I kdyby to tak bylo, není na tom přece nic špatného. Za další třeba vystupování některých členů SPOZ, které stranu ukazují ve velmi negativním světle. Samotná strana navíc není tolik vidět. Pak mohou lidé přemýšlet o tom, zda má cenu zemanovce volit a na tom mohou některé plány prezidenta zkrachovat,“ uzavřel komentář pro redakci ParlamentníchListů.cz Erik Best.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…