Europoslanec Pospíšil v Zemanově vánočním poselství zaslechl něco mimořádně nebezpečného

26.12.2014 18:25

Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše Zemana většinu politiků zklamalo, protože podle nich nesplnilo charakter svátečního projevu, který by měl být podle nich trochu filozofický a nadčasový. „Projev mne zklamal, byl podle mého názoru obsahově prázdný,“ řekl ParlamentnímListům.cz europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Europoslanec Pospíšil v Zemanově vánočním poselství zaslechl něco mimořádně nebezpečného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Vládní politiky sice prezident potěšil chválou kabinetu, ale i oni považovali za zbytečné, že si Miloš Zeman neodpustil šťouchanec do svých kritiků a znovu zmínil ruskou punkovou skupinu. Mluvit o Pussy Riot i ve vánočním projevu už někteří politici označili za prezidentovu obsesi. „Přirovnat kritiky k neandrtálcům mi připadá zbytečné. Myslím, že prezident zbytečně jitřil rány, mohl se nad konflikty tohoto roku povznést, nemusel se k tomu vracet, vždyť jsou Vánoce,“ řekl ParlamentnímListům.cz vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš.

Andrej Babiš: Prezident řekl, co víme

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který prozradil, že vystoupení hlavy státu sledoval s celou rodinou při rodinném obědě, konstatoval, že Miloš Zeman neřekl nic nového. „Řekl, co víme, shrnul své názory, co nám sděloval celý rok. Pokud jde o zákon o státní službě, myslím, že má pravdu. Nám se nepodařilo prosadit názor, že zákon je málo otevřený lidem, kteří nepracují ve státní správě, že konzervuje stav léta budovaný politickým stranami,“ uvedl. A dodal, že očekává problémy při jeho zavádění do praxe.

Miroslav Kalousek: Prezident nám zůstal dlužen svoji vizi do roku 2015

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je potřeba ocenit, že projev byl předtočen. „Myslím, že z bezpečnostního hlediska to bylo velmi důležité,“ řekl ParlamentnímListům.cz opoziční politik. Ke slovům o podílu vlády na růstu ekonomiky exministr financí řekl, že v každém procesu hraje roli setrvačnost. „To, že roste HDP, není zásluha této vlády, není to ani naše zásluha, ale my si to na rozdíl od této vlády uvědomujeme,“ reagoval na tvrzení Miloše Zemana, že vláda povzbudila ekonomiku, protože přinesla do společnosti naději.

Poslanec za TOP 09 by od hlavy státu očekával ve vánočním poselství nějakou vizi na rok 2015. „Ta bohužel vůbec nezazněla, zazněly jen názory prezidenta na činnost vlády, popřípadě na jeho vlastní kroky v roce 2014. S těmito názory většinou nesouhlasím, ale názory jsou od toho, aby se různily. To bych mu nevyčítal, nemůžeme mít všichni stejné názory. Co nám však prezident zůstal dlužen, je vize hlavy státu do roku 2015,“ konstatoval Miroslav Kalousek, že tím pádem neměl projev charakter vánočního poselství.

Jiří Dolejš: velké poselství jsem v projevu nenašel

„Velké poselství jsem v tom nenašel, zejména pokud jde o zahraniční politiku, což je největší kompetence hlavy státu,“ přiznal ParlamentnímListům.cz i místopředseda KSČM Jiří Dolejš, že mu celkově vánoční vystoupení hlavy státu přišlo na Miloše Zemana opatrné a nevýrazné. „Může mluvit do ekonomiky, do čehokoli, ale v zahraniční politice má reálné kompetence. Zmínil jen čínské investice, jinak nic,“ kritizuje komunistický poslanec. I když je Čína významná velmoc, významnější než Rusko, považuje to Dolejš za zúžení tématu nejen zahraničně politického, ale i ekonomického. „Přitom ve světě se děje spousta věcí včetně studené války, ukrajinského problému. Zajímavá je také otázka, co dál s Evropskou unií. V tomto ohledu toho prezident moc neřekl,“ dodal. Pokud jde o vymezování Miloše Zemana směrem ke kritikům, bylo v projevu podle Dolejše cítit jeho ego. „Myslím, že už je nedůstojné se vracet k tématu ruské punkové kapely, takovou pozornost si ani nezasluhuje, rozebírat toto téma do nekonečna mi přijde jako posedlé,“ pozastavil se nad tím, že prezident znovu kritizoval hudební skupinu Pussy Riot. A také si nemyslí, že všichni prezidentovi kritici jsou neandrtálci. „Prezident byl sice zvolen přímo, ale i lidé, kteří ho zvolili, mají k němu kritické výhrady. A zaplácnout to nálepkou řvoucího neandrtálce mi přijde neadekvátní,“ odmítá Dolejš slova hlavy státu.

Milan Štěch: Chvála vlády mne překvapila

Předseda Senátu Milan Štěch přiznal ParlamentnímListům.cz, že ho docela překvapila úvodní část prezidentova projevu, kde hodnotil práci vlády, protože Miloš Zeman prý není moc zvyklý chválit. „Myslím, že to bylo vcelku objektivní. K tomu, že vláda vrátila podnikatelům chuť podnikat a investovat a lidem větší důvěru v budoucnost. A vedle podpory investic a zahraničního obchodu, což je správné, co činí pan prezident, bych přidal, že je potřeba rozvíjet služby, jak veřejné, tak soukromé,“ připomněl senátor za ČSSD, že když přijdou ekonomické propady, právě služby mohou být faktorem, který podrží zaměstnanost a stabilizuje ekonomiku. „Na to se zapomíná. Já to beru jako potřebnou součást dobře fungující ekonomiky,“ dodal šéf Senátu.

Služební zákon je pokrok proti současnému stavu

Pokud jde o výhrady prezidenta ke služebnímu zákonu, předseda Senátu Milan Štěch připouští, že původní návrh z dílny ministra Jiřího Dienstbiera byl lepší, protože v něm bylo zavedeno generální ředitelství státní služby. Tehdy ho prý měl prezident podpořit, a ne kritizovat zákon, až když už byl schválen. To je podle něj už pozdě. „Ale i přijatý zákon podle mne splňuje kritéria na nezávislost státní služby a není v rozporu s Ústavou,“ řekl k normě, na kterou podal prezident stížnost k Ústavnímu soudu. Zákon je podle předsedy horní komory v pořádku, proto by prý byl překvapen, kdyby ho Ústavní soud chtěl zpochybnit. Označuje ho za velký pokrok proti současnému stavu, kdy jsou všichni náměstci ministrů jmenování ministry, v budoucnu by tak měli být jmenováni na každém úřadu pouze dva náměstci.

S demonstracemi a protestními akcemi musí politici počítat, i prezident

Milan Štěch se také pozastavil nad výrokem Miloše Zemana, že se nenechá zastrašit davem. „Rozumím tomu, ale když jako politici vyslovujeme kontroverzní témata, musíme počítat s tím, že bude i nějaká odezva. Její součástí mohou být demonstrace a protesty, ale ne házení jakýchkoli předmětů. To nepatří do arzenálu jednání slušných lidí. Ale i prezident musí počítat s tím, že i na něj může být odezva formou demonstrace a protestních akcí,“ prohlásil bývalý šéf odborů, který podobné masové akce proti vládě v minulosti sám organizoval.

Jiří Pospíšil: Dát naději je pro vládu, která je u moci už rok, trochu málo

Poslanec Evropského parlamentu Jiří Pospíšil očekával od prezidentova vánočního poselství, že bude víc zaměřeno na nadčasová témata, víc filozoficky. „Čekal jsem hodnocení stavu společnosti, ale byl to technicistní projev, ve kterém prezident hodnotil vládu a pak zásadně obhajoval své činy a kroky, které učinil v uplynulém roce, zvláště svoji velmi spornou cestu do Číny. Takže mám pocit, že pro občana, který čekal něco, co se hodí do vánočních svátků, co se týká morálky nebo dalších vizí, kam by se společnost měla vyvíjet, to bylo zklamáním,“ uvedl, že takové vystoupení bylo na úrovni technické řeči v nějakém publicistickém pořadu. Překvapilo ho, že Miloš Zeman pozitivně hodnotil vládu, že dala lidem naději. „To je sice pěkné, ale vláda tu už za pár dní povládne rok, což je dost dlouhá doba, měli bychom se tedy bavit o tom, co udělala,“ upozornil europoslanec. „Mohu hodnotit resort spravedlnosti a tady neudělala vláda vůbec nic. Jen se objevily podivuhodné snahy novelizovat občanský zákoník nebo napsat novou úpravu státního zastupitelství a posílit vliv politiků na státní zastupitelství, což považuji za mimořádně nebezpečné a škodlivé,“ zdůraznil exministr spravedlnosti, že v jednom resortu, který pečlivě sleduje, k žádnému pozitivnímu obratu nedošlo.

Retroaktivita v zákonu o majetkových přiznáních je nebezpečná myšlenka

Za mimořádně nebezpečné považuje Jiří Pospíšil také slova prezidenta o nepřímé retroaktivitě v budoucím zákoně o majetkových přiznáních. „Už studenti prvního ročníku právnické fakulty se učí, že retroaktivita v právním státě by být neměla. Je to podle mne stálé téma prezidenta Miloše Zemana, které populisticky opakuje,“ řekl ParlamentnímListům.cz, že bychom se měli podívat při přípravě takových zákonů, jak jsou upraveny v jiných státech, a ne vymýšlet nějaké paskvily, které postihnou slušné občany. „Obávám se, že to bude šikanovat slušné občany, kteří budou muset prokazovat původ majetku, ale těžko to může vést k potlačení kriminality, řešení zákonů a jiných závažných forem trestné činnosti, protože ti, kteří získali peníze nelegálně, už to mají ošetřené, peníze mají dávno vyvedené z republiky,“ dodal Pospíšil. Je přesvědčen, že je třeba posílit spíš nezávislost státního zastupitelství, ale vláda podle něj dělá opak. „Na jedné straně chce boj proti majetkové kriminalitě, ale současně dostáváme státní zastupitelství do područí ministryně spravedlnosti. To jde proti sobě,“ řekl o záměrech exekutivy. Obává se, že takový návrh může být právní paskvil, navíc protiústavní, povede ke zvyšování napětí ve společnosti, ale hlavně nebude řešit to klíčové: boj proti korupci a organizovanému zločinu.

Martin Kupka: Miloš Zeman zmínil rozpočet, ale ne jeho vysoký deficit

Místopředsedu Občanské demokratické strany Martina Kupku na prvním místě zarazilo, že když prezident naznačil, že chce ve svém vánočním projevu bilancovat, z vlastní sebereflexe se v jeho projevu neobjevilo téměř nic kromě jeho vlastní chvály. „Zaujalo mne, že když chválil kroky vlády, věnoval pozornost rozpočtu, který prokazatelně méně investuje, více projídá, i když zároveň vykazuje vysoký schodek. A to je přece krok, který objektivně měl zaznít v projevu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kupka. Když Miloš Zeman zmiňoval boj s nezaměstnaností, který je pro každou vládu jednou z priorit, očekával by, že zazní vážné varování před kroky vlády, které házejí podnikatelům, živnostníkům i větším podnikům klacky pod nohy. „Ať se jednalo o zmatky kolem DPH před koncem roku nebo o celou řadu dalších změn, které zatížily drobné podnikatele a živnostníky,“ uvedl člen vedení opoziční ODS.

Prezident své kritiky označil hanlivým termínem řvoucí dav

I člena vedení opoziční ODS překvapilo, že z celých zahraničně politických aktivit zmínil Miloš Zeman kritizovanou cesty do Číny, ale už ne svůj výrok, že se tam jel učit, jak stabilizovat společnost. „To pokládám i nadále za vyjádření naprosto nepřijatelné s naší historickou zkušeností. Uvidíme, jaký ekonomický efekt bude mít aktivita prezidenta, ale tohle jsou přešlapy, které nám nedělají ve světě čest,“ připomněl Kupka. Obává se, že v okamžiku, kdy ze všech politických aktivit zazní jen ona Čína, a naopak nezazní, že zůstaneme pevnou součástí Evropské unie a NATO a že i naše ekonomické vazby směrem na Západ budou pro nás klíčové, aby neutrpěly naše vztahy na Západ, který je pro nás ekonomiky, politicky i kulturně bližší a zásadní. „Jediná věc, která zazněla z poselství a s kterou souhlasím, je, že jedním z důležitých naplnění smyslu života je práce pro druhé. Ale pro vánoční poselství prezidenta je tato formulace formální, očekával bych, že o představě, kam by se česká společnost měla vydávat, zazní víc,“ dodal místopředseda ODS. Také on je přesvědčen, že z ruské skupiny Pussy Riot dělá téma sám prezident. „To, že to zazní i ve vánočním projevu, je podivné. Jako by tomu dával větší pozornost, než si to zasluhuje,“ podivil se Martin Kupka. Myslel si prý, že alespoň vánoční projev hlavy státu bude lidi spojovat, ale to se vzhledem k tomu, že prezident označil své kritiky hanlivým termínem řvoucí dav, podle něj nepřihodilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…