Exministr školství rázně: Sobotka by byl stejně zbabělý premiér jako Nečas

25.07.2013 12:25

Pokud bude vláda Jiřího Rusnoka myslet na podporu handicapovaných, školství, sportu a ekonomiky, může počítat s hlasem od nezařazeného poslance a exministra školství Josefa Dobeše. Ten lituje promarnění historické šance vinou zbabělého expremiéra Petra Nečase, a proto odmítá možnost obnovy jeho kabinetu pod taktovkou Miroslavy Němcové.

Exministr školství rázně: Sobotka by byl stejně zbabělý premiér jako Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Mezi nezařazenými poslanci má vláda Jiřího Rusnoka šanci na podporu mimo jiné i od bývalého ministra školství Josefa Dobeše. „Uvažuji o tom, personálně se vůči vládě pana Rusnoka nevymezuji, myslím, že v ní jsou lidé poměrně schopní a většinou slušní. Nemíním se vozit po panu Fischerovi, protože to dělají straničtí lídři, čím více mají másla na hlavě za svoji kampaň z voleb. To já dělat nebudu. Takže co se týče lidí, nemám s vládou problém,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz nezařazený poslanec Josef Dobeš.

Chce si ale počkat na klíčové programové body Rusnokova kabinetu a podle toho zváží, jestli ho podpoří, nebo ne. „Potřeboval bych, aby tam byly investiční pobídky, aby se nastartoval růst ekonomiky. To bohužel Nečasova vláda nedokázala a ani se o to nesnažila. Dál budu sledovat školství, zejména platy učitelů, aby byla garance, že nebudou klesat. Naopak bych byl rád, kdyby alespoň mírně rostly,“ začíná Josef Dobeš s výčtem toho, co bude u nové vlády sledovat.

Za Nečasovy vlády se z handicapovaných stali žebráci

„Třetí věc, co jsem viděl jako největší hřích Nečasovy vlády, ještě když jsem v ní byl, že z handicapovaných lidí se stali žebráci. Tak mě bude zajímat, jak se k lidem s jakýmkoli handicapem postaví Rusnokova vláda a jak je bude podporovat. A pro mě poměrně zásadní je i podpora sportu, zejména rodin s dětmi, aby malé děti měly možnost sportovat bez ohledu na to, zda na to rodiče mají, či nemají,“ myslí si Josef Dobeš, že pokud bude Rusnokova vláda postupovat tímhle směrem, tak nevidí důvod, proč jí nedat důvěru.

To, že tato vláda bude garantem nezasahování do kauz Nagyové a spol., bere jako její další plus. „Doufám, že se nezamete pod koberec nejen tohle vyšetřování, ale ani vyšetřování minulá, která probíhají. Nějak utichla situace kolem pana Dalíka, utichla situace kolem paní Parkanové a já mám pocit, že je třeba, aby se tyhle věci dotahovaly, řešily a vyřešily. Nepochybuji o tom, že tato vláda nebude nikoho krýt, ani něco brzdit, ale je dobře, že to při jejím jmenování pan prezident zmínil,“ konstatuje Josef Dobeš, předseda hnutí Pro sport a zdraví.

Nejslabším článkem původní "stoosmnáctky" byl premiér

Zatímco v nynější situaci hovoří pravice o ohrožení parlamentní demokracie ze strany hlavy státu, levice považuje za největší nebezpečí pro tuto zemi návrat nečasovské koalice bez Petra Nečase. „Já jsem byl ve vládě Petra Nečase, která měla 118 hlasů, žádná vláda od revoluce nebyla na začátku takhle silná a žádná vláda neskončila tak slabá jako vláda Petra Nečase. Nedovedu si představit, že by pomyslný slepenec, kdoví jestli 101 hlasů, mohl něco ohrožovat. Tahle koalice ohrožovala jenom sama sebe. To jsou jen takové plané řeči pana Sobotky a spol.,“ míní Josef Dobeš.

Bývalý ministr školství lituje promarnění historické šance, kterou dávala koalice 118 hlasů. „Kdyby takovou sílu měl Václav Klaus nebo Miloš Zeman, tak by dokázali věci posunout tak, že by naše země dnes byla úplně někde jinde. Velmi slabý Petr Nečas – nejslabším článkem té 'stoosmnáctky' byl premiér, jen to nikdo nevěděl – tu 'stoosmnáctku' rozdrolil a ztratil ji půtkami, takže dnes už půdorys bývalé koalice nemůže ohrozit nikoho,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Josef Dobeš.

Zbabělý krok Sobotky, byl by ustrašený jak Nečas

O tom, co by se mělo dít dál, pokud by kabinet Jiřího Rusnoka nezískal důvěru, má jasno. „Je to vláda prozatímní, kterou pan prezident jmenoval, aby tu nebylo vakuum. Ale pokud nezíská podporu, pak bych byl pro opakované hlasování o rozpuštění sněmovny, a věřím, že se k tomu někteří pravicoví poslanci připojí a že to projde. Je třeba, aby se znovu rozdaly karty a voliči rozhodli, kdo zde bude dlouhodobě vládnout. Byť mi to radost neudělá, protože to zřejmě bude levicová vláda,“ přiznává nezařazený poslanec.

Pro případný druhý prezidentův pokus o jmenování premiéra favorita nemá. „Když to vezmu, tak pan Sobotka se toho tak strašně polekal, když byl první osloven, a nepřijal to. To je pro mě úplně stejně zbabělý krok, jako byl zbabělý bývalý premiér Nečas. Najednou že by se Sobotka pochlapil? Ne, ten člověk má strach sám v sobě. Nedovedu si představit, že by další ustrašený premiér měl sestavovat vládu. Takže Sobotka ne, to je špatně,“ odmítá Josef Dobeš předsedu ČSSD v čele vlády.

Slaboulinká vláda s přehozenou figurou v čele je nesmysl

Stejně tak se mu nelíbí představa Miroslavy Němcové coby premiérky. „Dát pokus pofidérní 'stojedničce'? Já jí ani nevěřím a nemyslím si, že ta 'stojednička' dnes je. Tam je to tak rozhádané, rozložené, různě tam lavírují a přebíhají poslanci, že tomu nevěřím. Ale co by změnilo, kdyby se tam místo Nečase dala Němcová a zůstali stejní ministři? Na co by to bylo? Že by tu ještě chvíli vládla, aby se zapomnělo na ty velké hříchy? To je nesmysl. Ani slabý Sobotka, který se toho zalekl, ani tahle slaboulinká vláda s jednou přehozenou figurou ve svém čele,“ říká Josef Dobeš.

Trvá na tom, že je třeba, aby tu regulérně vládla silná vláda, která vzejde z voleb a která bude muset dělat zásadní kroky, jež Nečasova vláda nedělala, jen si na to hrála. „Když jsem nastoupil jako ministr, tak jsem se s pocitem síly 'stoosmnáctky' pustil do reforem, i když do mě ze všech stran šili. Ale pak jsem zjistil, že na většině resortů se o tom jen povídalo. Proto si myslím, že musí přijít vláda, kterou čeká udělat spoustu věcí v sociální oblasti, školství a zejména zvednout ekonomiku. Nedělat jenom tupé škrty, ale podporovat ekonomiku a její růst,“ tvrdí exministr školství.

Bývalá koalice brečí, protože v Zemanovi našla silnějšího soupeře

Na rozdíl od pravicových poslanců si nemyslí, že po pádu vlády způsobeném milenkou expremiéra Petra Nečase si prezident Miloš Zeman počíná v rozporu s ústavními zvyklostmi. „Bývalá koalice si zvykla, že tady pro ni nebyl žádný soupeř. Pan Sobotka je slaboulinký, a tak proti sobě nikdy neměla nikoho silného. Prezident Václav Klaus byl velmi silný, ale měl pro tuto koalici slabost, takže se vymezoval jen zřídka. A najednou ejhle, objevil se tu silný politický soupeř a teď přichází pláč a nářek nad tím, že tu někdo něco překračuje,“ usmívá se pobaveně Josef Dobeš.

Podle něj se prezident Zeman chová tak, jak mu to dovoluje Ústava. „Je silný, schopný, politicky velmi prozíravý a najednou jeho oponenti brečí. Nemyslím, že překročil milimetr svých pravomocí. Nejsme prezidentský stát, prezidentské pravomoci máme velmi omezené a pan prezident Zeman se ještě dvou svých pravomocí zřekl. Přesto političtí soupeři brečí, což jen víc ukazuje slabost bývalé koalice, která si navykla, že neměla soupeře a rvala se jen mezi sebou. A teď pláče jen proto, že narazila na silnějšího soupeře,“ dodává pro ParlamentníListy.cz poslanec Josef Dobeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…