Exministryně: Přibývá sebevražd. Vládní poslankyně: Choďte k psychiatrovi

20.04.2012 19:40

Mám strach, aby v současné neklidné atmosféře neuniklo náležité pozornosti možné předložení zákona o skutečné přímé eutanázii, varuje poslankyně Milada Emmerová (ČSSD). Vládní reformy pak prý podle ní postihují ty nejzranitelnější a počet sebevražd po 50 letech věku stoupá. S tímto ale zásadně nesouhlasí poslankyně Patricie Kotalíková (TOP09). Podle ní je chyba v nedostatku prevence a odborníků z oboru psychologie a psychiatrie.

Exministryně: Přibývá sebevražd. Vládní poslankyně: Choďte k psychiatrovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

Některá opatření ze strany současné vlády podle Emmerové představují ve skutečnosti nepřímou eutanázii. Varující jsou podle ní i statistické údaje, protože vzrůstá počet dokonaných sebevražd, a to s převahou mužů po padesáti letech věku.

„To představuje zcela odlišnou statistiku v porovnání se situací poslední čtvrtiny 20. století,“ říká pro ParlamentníListy.cz Emmerová. V té době podle ní „vedly“ v sebevraždách mladé ženy a často šlo jen o demonstrativní pokusy. Důvodem byly zpravidla nepříznivé partnerské vztahy,“ cituje statistiky bývalá ministryně zdravotnictví. V současné době jde však podle ní zjevně o dopady nezaměstnanosti, narůstajícího procenta občanů v kategorii „chudoba“, skokové zdražování potravin, léků, omezování dostupnosti zdravotní péče, zdražování dopravy, nájemného a podobně.

Lidé neumějí využívat pomoci psychologů a psychiatrů, argumentuje Kotalíková

„Nemyslím, že je to jen sociální záležitost,“ řekla ParlamentnímListům.cz poslankyně za TOP 09 Patricie Kotalíková, která je v „civilu“ dětskou lékařkou a členkou parlamentního výboru pro zdravotnictví. Podle ní to nese s sebou i obecně doba, kdy jsou na lidi kladeny podstatně vyšší pracovní nároky, než dříve. „Já ten problém vidím spíše v nedostatku prevence,“ konstatovala.

„Sdílená bolest je poloviční bolest, to je přece známá věc,“ vysvětluje poslankyně. Podle Kotalíkové je tak velký problém v tom, že dříve se lidé svěřovali kněžím u zpovědi, což je dnes podstatně řidší jev. Lidé se však ještě nenaučili chodit k psychologům a k psychiatrům jako běžně k lékařům, a právě v tom je podle ní velký nedostatek, který by osvěta a prevence mohly napravit.

S tím ale Milada Emmerová nesouhlasí. „Objevují se podle ní navíc různé panické reakce až davové psychózy, které jsou z velké míry podmíněny už zmíněnými sociálními nepřízněmi, etnickými nesváry a nezdůvodněným násilím.

Jediným řešením mají být pro lidi psychologové a psychiatři?

„Už poněkolikáté zde máme vidinu pádu současné koaliční vlády. Její dosavadní kroky v rámci tzv. transformace lze jednoznačně opatřit nálepkou škrty,“ říká redakci Emmerová. Připouští, že rozumný hospodář se někdy bez nich neobejde, nesmí to však být škrty plošné. Nejhorší je však podle ní skutečnost, že sociálně-zdravotní a daňová reforma postihuje ty nejzranitelnější a nejpotřebnější skupiny obyvatel: zdravotně postižené všech věkových kategorií, seniory a rodiny s dětmi. „Se škrty a s omezeními se naproti tomu šetřilo u nejbohatších“, tvrdí Emmerová.

Klíčovým slovem pro řešení i tohoto problému u lidí je ale podle poslankyně za TOP 09 prevence. Připouští ale, že někteří podnikatelé mají na své zaměstnance skutečně velmi vysoké požadavky, z nichž se lidé hroutí. „Navíc se ale potýkáme s nedostatkem kvalitních psychologů a psychiatrů,“ říká Kotalíková. „Vidím to i ve svém oboru dětského lékařství, kde je specialistů na dětskou psychologii a psychiatrii nedostatek,“ dodává.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda by s tím jako politici přece jen neměli něco dělat, řekla Patricie Kotalíková, že se podle ní nejedná o výlučně sociální jev, ale o tempo doby a styl současného života, takže možnost, jak těmto negativním jevům mohou jako politici předcházet, spatřuje poslankyně právě v posílení osvěty, prevence a lepšího využití pomoci psychologů a psychiatrů.

Skutečná eutanázie prý může projít parlamentem velmi nenápadně

Jen mám strach, aby v této neklidné atmosféře neuniklo náležité pozornosti možné předložení zákona o skutečné přímé eutanázii. Její existence západněji od nás je již v některých zemích EU legalizována. „Nedávno byla v Haagu dokonce „vylepšena“ eutanázie tím, že se realizuje v domácích podmínkách, tedy ambulantně!“ varuje pro ParlamentníListy.cz před podobnými kroky Emmerová. Dodává, že „v naší morálně narušené společnosti, kde se ujal individualismus a sobectví, především u těch bohatších a méně problémových skupin obyvatel“, si podobnou praxi nedovede v reálu představit. „Jednoznačně ji odmítám,“ tvrdí kategoricky. Dodává, že podle myšlení některých politiků by eutanázie "usnadnila" důchodovou reformu a zlikvidovala nedostatek financí ve veřejném zdravotním pojištění. „Nepodobá se to situaci na dějinné spirále, která se formovala v třicátých letech 20. století ?“ ptá se poslankyně.

To však jednoznačně odmítá Patricie Kotalíková. „Skutečně nevím nic o tom, že by se nějaký podobný návrh vůbec připravoval,“ řekla pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…