FOTO Taková komedie: Babiš s Kalouskem rozjeli ve sněmovně něco, co ještě nezažila

10.07.2015 11:52

Show Andreje Babiše s cedulemi obřích účtenek, které si Babiš přinesl do Poslanecké sněmovny na projednání kontroverzního zákona o elektronické evidenci tržeb (EET), zřejmě přinesla své ovoce. Poslanci se totiž o desetiminutové přestávce kolem cedulí semkli v jednom hloučku a jeden po druhém si pak obří bannery, které Babiš opřel o stoly předkladatele a zpravodaje normy, fotili. Fotky si pak někteří z nich okamžitě vystavili na svém Facebooku, kde také dění ve sněmovně komentovali.

FOTO Taková komedie: Babiš s Kalouskem rozjeli ve sněmovně něco, co ještě nezažila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Co Miroslav Kalousek nedokončil, dokončuje přes protesty Daniel Korte

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si dnes ráno do Poslanecké sněmovny k projednávání kontroverzního zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) přinesl rekvizitu – dva skeny obrovských účtenek. To ale u poslanců vyprovokovalo úsměvy, neboť Babiš se svými cedulemi před poslanci pochodoval stále dokola jako hosteska.

„Tady běhali nějací demonstranti, tak musím svůj proslov zopakovat,“ řekl krátce na to předseda poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek, jenž proti EET snad protestuje nejvíc.

„Babiš kdysi řekl, že je tady žvanírna, a teď z toho udělal manéž a pasoval se na nejvyššího principála této manéže,“ ironizoval později v košaté debatě panely s účtenkami topkař Michal Kučera (TOP 09).

O cirkusové manéži a EET se rozhovořil i předseda ODS Petr Fiala. „Ministr financí Chorvatska na návštěvě v ČR řekl, že se nepodařil v Chorvatsku lepší výběr daní, ale také řekl: ‚vidíme, co má podnikatel na účtu, co si kupuje a co si na tom vydělá‘. Já ale v tom vidím nebezpečné sledování dat v rukou státu,“ připomněl kromě jiného Fiala.

Dolejš: Druhá strana varuje před velkým bratrem

To, co ale nebylo k vidění přímo ve sněmovně, byly poznámky poslanců na jejich facebookových profilech.

„Divadlo kolem evidence tržeb v plném proudu – koalice propaguje smysl vystavování účtenek – druhá strana varuje před velkým bratrem a diví se proč ministr nevybírá více daně od velkých firem – včetně vlastních,“ napsal na svůj profil třeba místopředseda a ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš a přidal i fotku, již pořídil v dolní komoře během desetiminutového přestávky, o kterou si řekl krátce po zahájení schůze, po defilé s účtenkami předseda poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek.

I opozice ozdobila sněmovnu. FOTO: Poslanec Radim Holeček

„Obrázek vítězí nad slovy. Důkaz podal ve sněmovně Andrej Babiš. Přinesl obří model elektronické účtenky a totálně sebral Kalouskovi show. Otázkou je, jakou názornou pomůcku přinese do sněmovny Martin Stropnický, až bude chtít schválit branný zákon. A co zástupci pražské radnice, kteří navrhují regulaci prostituce...,“ zavtipkoval pak poslanec ANO Martin Komárek na Facebooku a přidal ke své poznámce sněmovní fotku s cedulemi.

„Andrej Babiš se snaží přesvědčit sněmovnu o tom, že elektronická evidence tržeb je dobrá věc. Krom toho, že ta čísla a písmenka na jeho tabulích nemohu přečíst, tak mě nepřesvědčil!“ komentoval pak tabule i Marek Ženíšek z TOP 09.

Ani proslovy poslanců za sněmovním pultíkem ale nebyly prosty invektiv. Třeba Miroslav Kalousek připomněl, že krácení daní v maloobchodě představuje pouze pět procent z celkových daňových úniků, a tak se prý jde „s kanónem na vrabce“. Podle něj firma Synthesia Pardubice, která je ve vlastnictví skupiny Agrofert, vyplatila v letech 2010 až 2013 svému vlastníku, firmě Agrofert, 1,5 miliardy korun ze snížení základního kapitálu.

„Za ty tři roky vygenerovala zisk před zdaněním v celkové kumulované výši jedné miliardy a 872 milionů korun a na dividendách z tohoto zisku vyplatila Agrofertu jednu miliradu a 310 milionů korun. Státu na dani z příjmů právnických osob zaplatila nulu, tedy ani korunu, ale požaduje po státu 3,2 miliardy na zahlazení ekologických škod,“ řekl Kalousek.

„S takovouhle platební daňovou morálkou, pane podnikateli a ministře financí v jedné osobě, běžte do karusele!“ rozhořčil se Kalousek.

„Tyhle prachy z těch živnostníků nedostanete, i kdybyste pověsil elektronickou pokladnu na každé pivo a na každého buřta. Já netvrdím, že to není legální. Ano, skutečně je – díky desítkám a stovkám dalších spřátelených firem, armádě šikovných právníků, armádě šikovných daňových poradců; je to legální a dělají to pravděpodobně všichni velcí oligarchové,“ uvedl také Kalousek.

Později Kalousek přidal po bujaré rozpravě jiných poslanců ještě invektivu: „Vám připadá morální, že váš předseda je největší přísavkou na rozpočtech?“

Andrej Babiš na to nařkl Kalouska slovy, že mu účtenku – měl na mysli tu na obří tabuli – Kalousek poničil.

„Pan Kalousek mi poničil účtenku tím, že ji počmáral. Je to ale majetek ministerstva...,“ zaútočil Babiš na Kalouska a jal se pak vysvětlovat to, kolik jeho firma zaplatila v minulých letech na daních a na sociálním a zdravotním pojištění.

Kalousek totiž asi po dvou hodinách projednávání využil Babišovy nepozornosti, přišel k cedulím a na jednu z nich napsal: „Andreji, největší neplatič daní...“ Jenže stihl napsat jen část, Babiš k němu totiž přikročil a po chvilce přetahování vytrhnul Kalouskovi fixu z ruky. Za Kalouska pak dopsal topkař Daniel Korte chybějící slova: ...jsi ty.“ Nakonec Babiš pro jistotu cedule složil a uklidil je.

„Já jsem si opravdu nezačal,“ hájil se pak o chvíli později Kalousek v odpovědi na výtku předsedajícího schůze Vojtěcha Filipa (KSČM), který se podle všeho rozhorlil nad tím, jak se Kalousek ve sněmovně k účtenkám zachoval. Podle Kalouska prý dnes ve sněmovně panuje jakási zvláštní neverbální komunikace, a tak i on se prý nechal na chvíli strhnout. TOP 09 se ale nadto vytasila se svou vlastní propagační cedulí proti elektronické evidenci tržeb. Když mluvil Kalousek, visela totiž na řečništi cedule: „Tvoje žena neví, kolik piv vypiješ, Andrej ÁNO“. Sundal ji až šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Koalice návrh tlačí do druhého čtení...

Kontroverzní vládní návrh na zavedení elektronické evidence tržeb chce koalice dostat dnes do druhého čtení. Vzhledem k ostré kritice ze strany pravicové opozice a očekávané dlouhé diskusi je ale možné, že se schůze protáhne. Opozice totiž v celém návrhu vidí snahu o likvidaci velké části živnostníků.

Kabinet si od evidence tržeb slibuje narovnání podnikatelského prostředí i omezení šedé ekonomiky – a tedy vyšší výběr daní. Státní rozpočet podle propočtů ministerstva financí může zavedením systému celkově získat výběrem DPH a daně z příjmu dodatečně přes deset miliard korun.

Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu až pět tisíc korun pro všechny plátce daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikne povinnost evidovat tržby. Zavedena by měla být taky účtenková loterie. 

Úvodní kolo debaty o předlohách začalo ve sněmovně už v červnu.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…