Filip byl v Rusku. Tečka. Komunista Černý se vysmál Kupkovi z ODS

08.11.2014 7:24

Ač možná mnozí čekali, že v pátek na plénu Poslanecké sněmovny vysvětlí místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) svou cestu do Moskvy, nestalo se. Filip sice podrobnosti zmínil na svém brífinku, ovšem neřekl tam, co bude dál, když se sněmovna od jeho cesty distancovala. „Nedokážu si představit, co by se kolem toho mohlo ještě ve sněmovně dít,“ zareagoval namísto Filipa na otázku ParlamentníchListů.cz "rudý" poslanec Alexander Černý. Podle něj nyní ani sněmovna, či výbor nemůže něco vzít zpátky. „To přece nejde!“ pousmál se.

Filip byl v Rusku. Tečka. Komunista Černý se vysmál Kupkovi z ODS
Foto: repro ČT
Popisek: Poslanec KSČM za Olomoucký kraj Alexander Černý

Okolo cesty místopředsedy Poslanecké sněmovny a zároveň předsedy KSČM Vojtěcha Filipa do Moskvy se již učinilo mnoho humbuku. O Filipově misi se totiž řada českých poslanců dozvěděla až z médií, což ve sněmovně ve středu vyvolalo velké pobouření. Poslanci proto ještě v ten den odhlasovali usnesení, ve kterém se od Filipovy cesty distancovali a přijali usnesení, že místopředseda dolní komoru českého parlamentu v Rusku nereprezentuje. Filip prý tuto skutečnost místopředsedovi Státní dumy pro jednání se státy EU Sergeji Železňakovi v Moskvě řekl. Ten s tím však neměl prý sebemenší problém. Česko má naopak problém s tím, že je Železňak kvůli anexi Krymu na sankční listině USA a EU.

Filip ale v pátek na tiskové konferenci vysvětlil, co v Moskvě vlastně dělal. Prý tam jel pomáhat českým firmám, které s Ruskem obchodují. Výrobci se podle něj obávali, že Rusko by si v reakci na uvalené sankce mohlo zajistit dodávky zboží z domácích zdrojů nebo od firem, které pracují ve státech, jež se k sankcím nepřipojily.

Největší obavy z dopadů sankcí mají prý ti výrobci, kteří dodávají do Ruska dopravní systémy a zařízení pro energetiku. „Bylo proto třeba jednat o tom, zda rozpočet Ruské federace bude dále obsahovat jednotlivé dotace regionům a městům tak, aby bylo zajištěno potřebné financování. Proto bylo vyvoláno jednání o možné návštěvě Státní dumy,“ vysvětlil Filip s tím, že ale rozhodně nelobboval za konkrétní firmy.

Nahradilo by nás Turecko nebo Brazílie

„České firmy totiž mají obavy, aby je nenahradily výrobci ze Švýcarska, které není v Evropské unii a žádné sankce vůči Rusku nepřijalo,“ zmínil k tomu Filip. Podle něj je vážným konkurentem českých firem i Turecko, Srbsko, Brazílie nebo Čína.

„Zatím žádná unijní země nevyslala širší delegaci, bylo proto potřeba návštěvu konat v co nejužším formátu," dodal Filip. Zda byla cesta úspěšná bude podle něj jasné ve chvíli, kdy budou potvrzeny dodávky na městskou hromadnou dopravu v Samaře a ve Volgogradu. Hodnotu zakázek tam odhadl na miliardy eur.

Filipovo vyjádření ale již v pátek vyvolalo pobouření u místopředsedy ODS Martina Kupky.

„Pokud se sněmovna od takové cesty distancuje, tak to musí být přece vážný signál. Slova o tom, že to místopředsedovi ruské dumy nevadilo, tomu nejde věřit," řekl v pátek v České televizi Kupka. Podle něj tady není hlavně v pořádku, že Vojtěch Filip "udělal kličku", když stáhl požadavek na zahraniční cestu z organizačního výboru a projednal ho pouze s předsedou sněmovny Janem Hamáčkem.

Kupka: Měl by se tím zabývat organizační výbor

„To se nikomu nemůže zdát jako normální krok a normální jednání,“ řekl. Organizační výbor sněmovny by měl proto podle Kupky nyní jednat o tom, jak podobným situacím do budoucna předejít.

Tomu se ale pousmál místopředseda poslaneckého klubu KSČM Alexander Černý.

„Já jsem pana Kupku v televizi poslouchal a musím říci, že jsem byl úplně zmaten. Nevím, o čem tam ten člověk povídal, to se nedá ani komentovat. Byla to jedna hloupost za druhou,“ reagoval na Kupkova slova pro ParlamentníListy.cz Černý.

„Já si nedokážu představit, co by se kolem toho mohlo ještě ve sněmovně dít,“ zmínil Černý na Kupkovu zmínku o jednání organizačního výboru.

Černý: Co má sněmovna vzít zpátky?

„To má sněmovna či výbor něco vzít zpátky? To přece nejde! On pan předseda Filip v Moskvě prostě byl, s těmi lidmi jednal, to jednání proběhlo a nejde nic víc vzít zpátky! Oni vzali na vědomí, že se nějaká cesta uskutečnila, nějak to proběhlo, co s tím chcete dělat víc?“ otázal se Černý nechápavě.

Podle něj se ale tato Filipova cesta nedá rozhodně brát jako nějaká „nepříjemná záležitost“.

„Cesta se uskutečnila, sněmovna kvůli tomu ztratila několik hodin planým jednáním, přijala nakonec usnesení, které na průběhu a výsledku té cesty nic nezměnilo. Ale účel té cesty byl naplněn a já nevím, co k tomu víc dodat?“ divil se dále komunista.

Podle něj se ani nemohou na hlavu Jana Hamáčka (ČSSD), který Filipovi cestu posvětil a podepsal, sesypat nějaké výtky. Musí se prý v úvahu vzít to, že Filip svou cestu nadto konzultoval i s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Proto se rozhodlo, že česká delegace bude co nejužší.

Je to hotová a uzavřená věc! A Hamáček?

„Co by se na hlavu Jana Hamáčka mělo sesypat, když on nic neporušil, využil svých legálních pravomocí, nedopustil se žádného přehmatu, nic nepřekročil a žádnou vnitřní směrnici neporušil? To je přesně to, co my jsme (ve středu) chtěli, aby se ve sněmovně řešilo až za účasti jak Hamáčka, tak Filipa. Teď už víme, jak to všechno probíhalo, víme, co je vedlo k tomu, že se rozhodli, jak se rozhodli, vůbec nikoho neobcházeli, ničemu se nevyhýbali, takže já si nedovedu představit, co by s tím ještě kdo chtěl dělat,“ uvedl dále Černý.

I když se celá věc v pátek neřešila na plénu dolní komory, Černý ani nepředpokládá, že by tak tomu v dohledné době mělo být:

„Já nevidím důvod, proč by se mělo plénum ještě touto věcí zabývat. To je podle mne hotová a uzavřená věc. S tím nejde vůbec nic dělat, co na tom ještě chcete hodnotit?“

Podle některých novinářů je ale problematické, že Filip dosud nejmenoval firmy, za něž v Moskvě měl lobbovat.

„Tak to nevím, zda někdy padne zmínka o konkrétních firmách, ale já jsem vnímal to vyjádření pana předsedy tak, že nelobboval za žádnou konkrétní firmu, vedl v Moskvě jen obecná politická jednání a ne že by tam jel jako emisar té či oné konkrétní firmy. Aspoň tak jsem to v tom jeho prohlášení slyšel. Takže k tomu vám víc neřeknu, musíte se obrátit na něj,“ dodal na závěr Černý.

V tiskovém prohlášení k firmám totiž Filip pouze zdůraznil, že výsledek jeho jednání bude mít zásadní význam pro financování dohodnutých kontraktů, pro rozhodování ČEB i Egapu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…