Filip chtěl ve sněmovně projednávat zrůdnosti kolem církevních restitucí. Snůška lží, zuřil ministr Herman a nakonec připomínal Hitlera

04.04.2017 17:49

Ve sněmovně to dnes ještě před schvalováním pořadu schůze mezi poslanci pěkně vřelo. Do vlasů si vjeli předseda KSČM Vojtěch Filip a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Filip totiž chtěl, aby poslanci zařadili do programu hned tři body týkající se řešení majetkových restitucí církvím. „Cisterciácké opatství nerespektuje zákon o tzv. majetkovém vyrovnání církví a domáhá se vydání majetku, který byl finančně oceněn a za nějž finanční náhrada již byla vyplacena,“ zlobil se Filip. To ale označil Herman za „snůšku lží“. „Toto bych nazval přímo chucpe!“ obořil se Herman na Filipa. To ale není vše, co si ti dva řekli...

Filip chtěl ve sněmovně projednávat zrůdnosti kolem církevních restitucí. Snůška lží, zuřil ministr Herman a nakonec připomínal Hitlera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny. Nový poslanec Jan Skopeček složil slib a Miroslav Kalousek prosadil nový bod k projednání. O Babišových korunových dluhopisech

Zástupci KSČM si pro dnes vzali na paškál majetkové restituce církví. Nejenže toto téma stranický předseda Vojtěch Filip zmínil na řádné tiskové konferenci, ale poslance navíc ještě žádal o to, aby mu k restitucím zařadili do programu hned tři body, které leží ve sněmovně déle než dva roky. Podle Filipa je nutné tyto věci projednat kvůli konkrétnímu soudnímu případu, jenž se má odehrát před Krajským soudem v Českých Budějovicích. Státní pozemkový úřad totiž kvůli sporu vypověděl plnou moc Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

„Státní pozemkový úřad, který je zastupován Úřadem pro zastupování majetkových práv státu, vypověděl právní zastoupení tohoto státního orgánu a najal si na právní zastoupení sporů s Cisterciáckým opatstvím ve Vyšším Brodě soukromého advokáta. Znamená to, že jeden státní úřad, který platíme z našich daní, z peněz daňových poplatníků České republiky, vypověděl smlouvu jinému státnímu úřadu, který zřídila tato Poslanecká sněmovna na to, aby zajišťovala majetková práva státu, a odvede tyto finanční prostředky, které by zůstaly u jiné státní organizace, do soukromých rukou,“ hřímal před poslanci Filip.

Podle něj přitom Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vyhrál už několik sporů s Cisterciáckým opatstvím ve Vyšším Brodě a dotáhl to dokonce až k Ústavnímu soudu, kde existuje nález Ústavního soudu ČR, kterým se právo na takto žádaný majetek zamítá.

Anketa

Vadí vám, že Eiffelova věž nebo Braniborská brána nesvítí ruskými barvami?

91%
9%
hlasovalo: 5674 lidí

Opatství podle Filipa kupříkladu žalovalo fyzickou osobu, osmdesátiletou ženu, která více než deset let vlastní a užívá rodinný domek, který si nechala postavit ještě s bývalým manželem, stejně tak žalovalo rodinu z Nizozemska, která si koupila stejný domek u Lipna nad Vltavou. Teď má jeden z dalších případů projednávat právě Krajský soud v Českých Budějovicích, neboť Okresní soud v Českém Krumlově Cisterciáckému opatství nevyhověl, cisterciáci se ale odvolali. „Soud rozhodoval ve sporu mezi Státním pozemkovým úřadem a Cisterciáckým opatstvím na vydání zemědělských a lesních pozemků. Cisterciáni tento spor prohráli s odkazem na nález Ústavního soudu, že jim žádný takový majetek nenáleží,“ vysvětlil na tiskové konferenci Filip a poukázal k tomu na výměnu právníka.

„Ptám se, jaký je důvod ministra zemědělství, aby vyměnil právní zastoupení Státního pozemkového úřadu?“ tázal se Filip už před poslanci a žádal, aby sněmovna projednala na plénu jeho návrhy z toho důvodu, aby již dále nedocházelo k tomu, že svévolně bude napadán návrh na rozdělení mezi majetek, který je ve finanční náhradě a který byl vydán ve fyzické podobě, kam spadají lesy, rybníky, pole apod.

„V tomto ohledu jsem přesvědčen, že ministr zemědělství zneužil svou funkci a úmyslně vypověděl smlouvu o právním zastoupení jinému státnímu úřadu, který tato Poslanecká sněmovna pro právní zastupování státu zřídila,“ připomenul předseda komunistů.

Jeho slova ale zvedla ze židle ministra kultury Daniela Hermana.

„Já se musím ohradit proti té snůšce lží!“ zahřímal. Podle jeho soudu Filip neprávem napadl nejen ministra zemědělství, ale navíc se otíral i o vyšebrodské cisterciáky. „Ti se nemohli do svého kláštera vrátit proto, že komunisté ten klášter zdevastovali takovým způsobem, že dodnes se opravdu velice těžce probouzí z této hluboké rány. Toto bych nazval přímo chucpe!“ uvedl dále Herman a sklidil potlesk z pravé strany sálu.

„Žádám ministra kultury, aby nelhal poslancům Poslanecké sněmovny ani občanům České republiky,“ zareagoval na to ovšem vzápětí Filip. „Cisterciácké opatství je známo tím, že 30. září 1938 se nechtělo podvolit vůli československé vlády, zemřel tam jeden policista a dva byli těžce zraněni. V roce 1945 až 1947 ukrývalo řadu válečných zločinců, a proto byli po právu vyvlastněni,“ zmínil ostře šéf KSČM.

Navíc prý za bývalého režimu v tomto opatství bylo poštovní muzeum, kdy stát budovy opravil a udržoval.

„Ten klášter byl skutečně ve velmi dobrém stavu. V jakém stavu je teď, to nechť zkoumají jiné orgány než orgány státu, protože to Federální shromáždění výčtovým zákonem předalo. Žádám, aby té demagogie pan ministr kultury už nechal,“ dodal Filip.

Herman to však viděl úplně obráceně.

„Já zase žádám předsedu komunistické strany, aby se svými lživými argumenty přestal on. Ten klášter byl v době druhé světové války uzavřen německými nacisty právě proto, že tam bylo centrum protinacistického odboje. Adolf Hitler chtěl z tohoto kláštera udělat dokonce galerii nakradených obrazů. Proto nacisté tento klášter uzavřeli. A komunisté ho uzavřeli znovu,“ řekl. „Prosím a žádám, aby tady tyto lživé argumenty přestaly zaznívat!“ dodal ke svým slovům Herman.

Pro Filipovy návrhy ale zvedlo ruce jen 38 poslanců, proti bylo 109, takže body nakonec nebyly přijaty.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…