Foldyna zuří: Pane Stropnický, proč nabízíte léčení ukrajinských vojáků a ne civilistů!

24.09.2014 17:27

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna interpeloval ministra obrany Martina Stropnického (ANO) kvůli plánu léčit ukrajinské vojáky v České republice. Foldynu takový návrh pobouřil. Vadí mu, že Česko nenabídne ošetření civilním obyvatelům ve válkou zasažených regionech.

Foldyna zuří: Pane Stropnický, proč nabízíte léčení ukrajinských vojáků a ne civilistů!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Foldyna upozorňuje, že se ukrajinská armáda skládá dílem z pravidelných jednotek a dílem z dobrovolnických praporů, které používají nacistickou symboliku a řídí se nacistickou ideologií.

Lídr Azovského batalionu napsal prohlášení o křižácké výpravě bílé rasy a o vzniku Třetí říše na Ukrajině

Patří k nim prý Azovský batalion, jehož příslušníci představují sedminu všech dobrovolnických jednotek na východě Ukrajiny. „Tento prapor vede Andrey Biletsky a právě jeho profil jasně definuje ideologii, kterou se jeho podřízení řídí. Biletsky vede totiž také takzvané Sociálně - nacionální shromáždění a jeho polovojenské těleso nazývané Patrioti Ukrajiny,“ uvádí Foldyna.

V programovém prohlášení Sociálně – nacionálního shromáždění píše Biletsky o národu, který musí vést bílou rasu na křižáckou výpravu. Zmiňuje také vznik tzv. Třetí říše – Velké Ukrajiny.

„Tato slova naprosto jasně definují hrůznost ideologie, kterou se Azovský a další ukrajinské dobrovolnické prapory řídí. Důsledkem pak je to, že se vymezuje proti jiným rasám a také osobám židovského původu. Není proto až tak překvapivé, že Biletského shromáždění bývá považováno za moc radikální i pro příslušníky Pravého sektoru,“ vysvětluje poslanec Foldyna.

Každý druhý dům v Luhanské oblasti je poškozený. Až milion obyvatel je bez domova

Česko tak nabízí lékařskou pomoc ukrajinské armádě, tím pádem i Azovskému praporu a dalším celkem 44 dobrovolnickým praporům. Válka na východě Ukrajiny si přitom vybírá velkou daň na tamním obyvatelstvu. ČR by proto měla svou pomoc zaměřit na ně.

Foldyna se odvolává na zprávy západních médií, podle nichž každý druhý dům v Luhansku a přilehlých vesnicích utrpěl vážné škody. Až milion obyvatel je bez domova. Z 60 škol jich letos bylo otevřeno jenom pět a nastoupilo do nich pouze 1500 studentů. Běžně jich je kolem 33 tisíc.

Stropnický by měl stáhnout slova o léčbě ukrajinských vojáků. Česko by mělo nabídnout pomoc lidem

„Všichni tito lidé se nacházejí v katastrofálních podmínkách, a proto naprosto nutně potřebují pomoc. A především si ji na rozdíl od nacistických praporů nepochybně zaslouží!“ míní Foldyna.

Ministr obrany Stropnický by podle poslance ČSSD neměl nabízet lékařskou pomoc ukrajinské armádě. „Vážený pane ministře, žádám vás proto, abyste svá slova o léčbě ukrajinských vojáků v ČR dementoval a nabídku odvolal. Žádám českou diplomacii, aby přišla s takovou nabídkou, která může skutečně pomoci obyčejným obyvatelům východu Ukrajiny, ne neonacistickým elementům,“ vyzval Foldyna.

Kompletní interpelace Jaroslava Foldyny:

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás v návaznosti na Vaše pobuřující vyjádření o tom, že Česká republika nabídne lékařskou péči vojákům bojujícím na východě Ukrajiny ve vládních službách. Chtěl bych také vyjádřit velmi nepříjemné překvapení, že Vaše nabídka se vůbec netýká civilistů, kteří jsou tamním děním zasaženi nejvíce.

Léčení ukrajinských vojáků je aktem podpory ukrajinské armádě, která se na jednu stranu skládá z pravidelných jednotek, na druhou stranu však její nezanedbatelnou část tvoří dobrovolnické prapory, které nejenže používají nacistickou symboliku, ale především se nacistickou ideologií také řídí.

Praporem, který bývá označován za typicky neonacistický, je například tzv. Azovský batalion, jehož příslušníci představují přibližně sedminu ze všech dobrovolnických jednotek na východě Ukrajiny. Tento prapor vede Andrey Biletsky a právě jeho profil jasně definuje ideologii, kterou se jeho podřízení řídí. Biletsky vede totiž také takzvané Sociálně - nacionální shromáždění a jeho polovojenské těleso nazývané Patrioti Ukrajiny. Sám Biletsky ve svém textu v roce 2010 navrhl program tohoto shromáždění takto: „Z mas jednotlivců musí vzniknout Národ. Historickou misi takového Národa pak v naší zemi musí představovat dosažení cíle vést Bílou Rasu na křižáckou výpravu o naše přežití, na křižáckou výpravu vedenou proti současné společnosti založené na semitských elementech. Cílem současné generace proto musí být vytvoření tzv. Třetí říše, Velké Ukrajiny.“ Tato slova naprosto jasně definují hrůznost ideologie, kterou se Azovský a další ukrajinské dobrovolnické prapory řídí. Důsledkem pak je to, že se vymezuje proti jiným rasám a také osobám židovského původu. Není proto až tak překvapivé, že Biletského shromáždění bývá považováno za moc radikální i pro příslušníky Pravého sektoru. Symbolem Azovského batalionu je typický znak pro nacistické Německo – Wolfsangel. Azovský a další ukrajinské dobrovolnické prapory nejen, že zabíjejí občany vlastní země, ale jsou z páchání válečných zločinů obviňovány mezinárodními lidskoprávními organizacemi v čele s Amnesty International nebo Human rights watch. Česká republika se tak díky Vaší nabídce staví po bok právě těchto neonacistických elementů ve službách ukrajinské vlády.

Zatímco Česká republika nabízí lékařskou pomoc ukrajinské armádě, Azovskému praporu a vlastně všem z celkem 44 dobrovolnických praporů, které bojují po boku ukrajinské armády, na východě Ukrajiny právě probíhá humanitární katastrofa a vybírá si velmi vysokou daň na tamním obyvatelstvu. Je proto naprosto paradoxní, že namísto toho nenabízíte větší pomoc tamním civilistům, kteří jsou touto katastrofou nejvíce zasaženi. Tito obyvatelé trpí nejen akcemi proruských povstalců na východě Ukrajiny, ale především v důsledku takzvané antiteroristické operace ukrajinské armády a po jejím boku bojujících dobrovolnických praporů. V rámci této operace došlo například k dvouměsíčnímu obklíčení a bombardování východoukrajinského města Luhansk a současné zprávy hovoří, že v Luhansku a vesnicích v jeho okolí podle zpráv západních médií přibližně každý druhý dům utrpěl vážné škody. Ze 60 zdejších škol letos na začátku září jich otevřelo 5 a zatímco do nich přišlo 33 000 studentů, letos jich zde bylo jen 1500. Podle OSN tamní humanitární katastrofa vyhnala z domovů již více než milión tamních obyvatel. Všichni tito lidé se nacházejí v katastrofálních podmínkách a naprosto nutně proto potřebují pomoc a především si ji na rozdíl od nacistických praporů nepochybně zaslouží!

Pane ministře, není na místě ignorovat neonacistické prvky v ukrajinské armádě a jsem naprosto přesvědčen, že v zájmu České republiky není těmto jejím příslušníkům nabízet naši lékařskou pomoc. Jsem přesvědčen také o tom, že je třeba, aby se Česká republika více angažovala v poskytování humanitární pomoci lidem, kteří si to skutečně zaslouží a tuto pomoc navíc potřebují nesrovnatelně více. Takovými lidmi jsou právě civilisté v postižených ukrajinských regionech. Jsou jimi ale také naše vlastní děti, na jejichž léčbu my, obyčejní čeští obyvatelé, sbíráme víčka, abychom je pomohli léčit z jejich těžkých, často onkologických, onemocnění. Vzhledem k tomu, že sám mezi takové sběrače patřím, mohu Vás ujistit, že bychom mnohem více ocenili, kdyby Česká republika poskytovala pomoc právě jim a ne vojákům bojujícím na východě Ukrajiny ve vládních službách, ze kterých se v kontextu tamní nepřehledné situace s velkou pravděpodobností mohou vyklubat neonacističtí bojovníci.

Vážený pane ministře, žádám Vás proto, abyste svá slova o léčbě ukrajinských vojáků v ČR dementoval a nabídku odvolal. Žádám českou diplomacii, aby přišla s takovou nabídkou, která může skutečně pomoci obyčejným obyvatelům východu Ukrajiny a ne neonacistickým elementům ve službách ukrajinské vlády.

S pozdravem
Jaroslav Foldyna


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…