Foldynova platforma v Sobotkově ČSSD startuje. A hned půjde demonstrovat do ulic

12.04.2015 18:30

Jaroslav Foldyna, známý rázný poslanec ČSSD, se rozhodl s dalšími členy založit v rámci ČSSD frakci nazvanou „Doleva“. V jejím rámci chce být levicovější alternativou vůči Sobotkovu vedení, a probouzet aktivitu řadových členů strany.

Foldynova platforma v Sobotkově ČSSD startuje. A hned půjde demonstrovat do ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Jaroslav Foldyna již v březnu, po stranickém sjezdu, na kterém bylo zvoleno vedení takřka kompletně podle představ premiéra Sobotky, avizoval svůj zájem vytvořit v rámci strany vnitřní platformu, která by prosazovala myšlenky „autentické sociální demokracie“ a představovala alternativní pohledy levicového křídla strany.

Platformu tehdy s nadsázkou nazval podle řecké vládní strany „Vnitřní SYRIZA“ a deklaroval zájem spolupracovat i s levicovými subjekty mimo ČSSD, například s odbory, nebo s frakcí Idealisté, působící v rámci ČSSD.

„Ten název SYRIZA měl trochu vyprovokovat sociální demokraty a probudit v nich zájem. A skutečně se to podařilo- ozývaly se mi desítky členů se zájmem se podílet na činnosti nějaké levicovější platformy v ČSSD,“ prozradil Foldyna pro ParlamentníListy.cz.

Nemluvíme za elity, ale za vás

V tomto týdnu se tak objevil manifest nové frakce, který její ideály prezentuje konkrétněji, včetně personálního obsazení frakce. Za tu by měli vystupovat čtyři „mluvčí“. Kromě samotného Foldyny, vystupujícího za současné aktivní politiky ČSSD, to bude bývalý ministr zahraničí Jan Kavan coby mluvčí seniorské frakce a Lukáš Ulrych, zastupující „mladé“ sociální demokraty. Čtvrtá mluvčí, která teprve bude zvolena, by měla zastupovat ženy působící v ČSSD. Skupina představila své logo, představující "drsnější" variantu tradiční sociálnědemokratické oranžové růže, spustila facebookový profil a chystá se rozjet další aktivity. 

„Doleva bude pracovat jako zájmové hnutí v rámci ČSSD v souladu s čl.53 Stanov, ale za cíl si klade úzkou spolupráci se všemi levicovými silami, občanskými sdruženími a iniciativami, s odbory a s každým, kdo podporuje základní hodnoty, jakými jsou vzájemná solidarita, sociální spravedlnost či důstojné podmínky pro všechny,“ píše se v manifestu platformy, který se objevil například na facebookových profilech Jaroslava Foldyny a Jana Kavana.

Platforma se chce zaměřit zejména na tradiční stranickou činnost, tedy debaty s členy i voliči na seminářích a besedách, kde by se probíraly nové impulsy pro českou levici, a rovněž konkrétní akce pro zlepšení životních podmínek českých občanů.

Jako svou hlavní programovou tezi si frakce vytkla heslo „Nemluvíme za elity, ale za vás“. Následně je rozvedeno, že nemluví za bankéře a rentiéry, nýbrž za ty, kteří si váží každé vydělané koruny. Nemluví ani za majitele vil a činžovních domů, ale za jejich nájemníky. Ne za vlastníky limuzín, ale za ty, kteří jezdí veřejnou dopravou. „Nemluvíme za zbrojaře, ale za mrtvé i ty živé, kterým válka bere vše,“ stojí také v manifestu.

Stát podle zástupců frakce patří občanům a podle toho se musí chovat. Hájit musí především ty slabší, protože „ti, co nosí v náprsní kapsičce zlaté pero“, se o sebe dokáží postarat sami.

Stav naší země i světa je prý dnes velmi neuspokojivý. V mnoha zemích probíhají kruté války, často jen kvůli zájmům místních oligarchů. Všechny tyto problémy lze prý shrnout do jedné věty: „Lidem chybí naděje“.

Následuje obsáhlý popis neuspokojivé sociální situace u nás i ve světě, kde se již běžně mluví o tom, že lidé si poctivou prací nedokáží vydělat na důstojný život, a někteří již po generace nezažívají nic jiného, než neuspokojivé živoření.

„Proto by majetní občané čerpající své bohatství i jiné výhody z demokratické společnosti měli zvýšeným příspěvkem v daňové oblasti přispívat na její trvalý rozvoj, který prospívá všem posílením sociální soudržnosti a sociálního smíru,“ končí manifest platformy „Doleva“.

Zakladatel frakce Jaroslav Foldyna pro ParlamentníListy.cz zdůraznil, že skupina působí v rámci ČSSD v souladu se stanovami a nejedná se o frakci, která by se nějakým způsobem vymezovala. Spíše o platformu, která má za cíl především přinášet ideové podněty.

„Společnost se zásadně změnila a ČSSD na to musí reagovat. Já mám pocit, že strana vždycky, když se dostala do vlády, tak dělala příliš kompromisů. A trochu pozapomněla, na jakých kořenech vznikla a kdo ji volil,“ uvedl Jaroslav Foldyna.

Levicové skupiny mají nápady, a my je můžeme prosadit

Platforma by chtěla především přinést do ČSSD nové myšlenky. Za tímto účelem hodlá spolupracovat i s jednotlivci a skupinami mimo ČSSD. Foldynova myšlenka již prý zaujala například ekonomku Ilonu Švihlíkovou, a zájem projevil též sociolog Jan Keller, který ČSSD zastupuje v europarlamentu.

Proto chce Foldyna do stanov zavést dva druhy příslušnosti k platformě Doleva. Jednak by se mohl stát člověk přílušníkem jako člen ČSSD, nebo jako její „sympatizant“. Poslanec prý zaznamenal živý zájem i od levicových hnutí a skupin mimo ČSSD. Foldyna je ale nechtěl jmenovat, neboť komunikaci s nimi má na starost Jan Kavan a on sám přesně neví, v jakém stavu jsou jednání o spolupráci. „Ty levicové skupiny mají řadu myšlenek, ale nemají je jak politicky zaštítit a prosadit. No a právě k tomu by tady přece měla být ČSSD,“ připomíná historické kořeny strany.

Základem činnosti platformy by měly být semináře a diskusní fóra, které budou zprostředkovávat vedení strany impulsy a názory. Foldyna sám jako poslanec, známý svou názorovou vyhraněností, občas zkoušel témata nastolovat, ale jako samostatné osobě se mu to prý příliš nedařilo.

Foldyna ale odmítl, že by jeho akce byla reakcí na výsledky stranického sjezdu, kde do vedení byli kompetně navoleni sympatizanti předsedy Bohuslava Sobotky. „To mě ani nenapadlo. Já jsem s tou myšlenkou pracoval už před sjezdem,“ ujišťuje.

Kromě působení v rámci ČSSD a komunikace s jejími orgány by platforma chtěla vystupovat i veřejně a komentovat aktuální témata, připadně se účastnit veřejných akcí. „Již teď víme, že poprvé se veřejnosti představíme 18. dubna na demonstraci proti obchodní smlouvě TTIP,“ prozrazuje Foldyna. Poté by frakce chtěla vystupovat spíše ad hoc k aktuálním otázkám. „Je pravděpodobné, že nějak budeme reagovat například na výročí konce druhé světové války v květnu,“ naznačil poslanec.

Předsedu Sobotku prý o vzniku frakce samozřejmě informoval, a je rád, že předseda iniciativu přijal. Od ostatních členů vedení strany prý zatím žádný ohlas nemá.

Frakce má podporu i u některých dalších členů ČSSD. Například poslanec Stanislav Huml pro ParlamentníListy.cz uvedl: „Návrat ke kořenům není vůbec marný“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…