Gazdíkovi Starostové zažívají mezi lidmi nepříjemné věci. Zní hlasy o rozvodu s TOP 09

12.02.2014 7:07

ANKETA Vedení TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) nedávno vydávali silná prohlášení, aby demonstrovali pevnost svého spojení na celostátní úrovni. Jak ale zjistily ParlamentníListy.cz, v regionech zdaleka takové nadšení nevládne. Krajští lídři Starostů a nezávislých mají často od občanů jen negativní reakce. Podle jiných už STAN není žádné malé dítě, aby bylo nerovným partnerem. „Už je čas myslet na to, abychom šli sami," sdělil například zlínský šéf hnutí Josef Jícha.

Gazdíkovi Starostové zažívají mezi lidmi nepříjemné věci. Zní hlasy o rozvodu s TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Anketa

Co říci k obviněnému Petru Nečasovi?

hlasovalo: 16191 lidí

Když v minulém týdnu Lidové noviny přišly s informací, že by mohlo hnutí Starostové a nezávislí v Praze spojit své síly s hnutím ANO Andreje Babiše, vedení TOP 09 i Starostů to popřelo. Jak se ale ukazuje, nespokojenost mezi členy i voliči Starostů a nezávislých (STAN) se spojením s TOP 09 narůstá.

Redakce ParlamentníchListů.cz oslovila krajské předsedy Starostů a nezávislých z celé republiky, aby se vyjádřili k tomu, jakou mají od občanů zpětnou odezvu na spojení s TOP 09 a zda lidé netlačí Starosty k tomu, aby příště už do sněmovny kandidovali samostatně.

Krajským šéfům STAN kladly ParlamentníListy.cz tyto otázky: Jakou máte zpětnou vazbu od občanů a voličů na dosavadní, především celostátní, spolupráci s TOP 09? Mohou tyto pohledy ovlivnit výsledek Starostů a nezávislých v blížících se komunálních volbách? Jak vidíte spolupráci TOP 09 a STAN v budoucnu, třeba po odchodu Karla Schwazenberga z čela strany, uvažujete o osamostatnění?

Hnutí Starostové a nezávislí přímo působí ve všech krajích s výjimkou Libereckého, kde působí hnutí pro Liberecký kraj, jež se Starosty spolupracuje. ParlamentnímListům.cz se do vydání článku podařilo získat reakce celkem jedenácti krajských předsedů.

Komunální volby jsou specifické, tam Starostové strach nemají

Podle šéfky STAN v Moravskoslezském kraji a zároveň poslankyně Ludmily Bubeníkové se někdy objevil názor, že by bylo lepší, kdyby Starostové kandidovali do sněmovny sami. „Ale spíš to bylo tak, že někteří poukazovali na některé lidi na kandidátce jako na nevhodné,“ uvedla Bubeníková.

„Jednak jsou komunální volby úplně jiné a odlišné od těch parlamentních a navíc my budeme mít samostatné kandidátky v komunálních volbách. Hlavně na malých obcích vás lidé znají a hodnotí vás ne podle spojenectví s někým, ale zda jste slušný člověk, pracovitý a děláte to, co se od vás očekává,“ reagovala na otázku, zda může spolupráce s TOP 09 ovlivnit výsledek Starostů v komunálních volbách.

O budoucí spolupráci TOP 09 a STAN se podle slov Bubeníkové samozřejmě uvažuje, ale vše bude záležet na vývoji řady věcí. „Politická scéna je natolik zajímavá a měnící se, že člověk neví, co přijde. Samozřejmě odchod Karla Schwarzenberga by podstatným způsobem TOP 09 poškodil nebo by ublížil, protože srovnatelnou personu na politické scéně nemáme,“ konstatovala poslankyně Ludmila Bubeníková, která vede Starosty a nezávislé v Moravskoslezském kraji.

Lidé často STAN berou jako pevnou součást TOP 09

„Naši někteří představitelé jsou často titulováni jako členové TOP 09 a lidé to berou tak, že jsme asi propojení. Málokdo to příliš odlišuje,“ reagoval na první dotaz šéf STAN v Plzeňském kraji Pavel Čížek.

Komunální volby jsou dle jeho slov pro hnutí STAN úplně zásadní. „Proto jsme vlastně vznikli, aby se maximum věcí rozhodovalo na úrovni obcí a ne někde z Prahy. To je pro nás zcela zásadní. Do komunálních voleb jdeme samostatně, je to dané ve smlouvě. Podobné je to u krajských voleb, kde se kraje mohou sami rozhodnout. Mám zkušenost, že značka Starostové a nezávislí v terénu není až tak politicky vnímaná. V parlamentních volbách to lidé berou dohromady, ale v komunálních volbách třeba lidé vnímají, že předsedou je Petr Gazdík,“ řekl ParlamentnímListům.cz Čížek.

„Nejsem žádný prognostik a netuším, co bude do budoucna. Určitě s tím mají problém i skuteční prognostici, jako třeba pan prezident. Zatím se podle mě vzájemná spolupráce osvědčila. Naprosto zásadní bylo, a proto jsem do hnutí vstupoval, posílit jednoznačně místní samosprávu. To šlo jediným způsobem, a to finančně. Nejmenší obce byly dlouho schválně vyhladověny, aby se přidružily do větších celků. Poté, co se Starostové spojili s TOP 09, ty řeči o nutnosti slučování obcí přestaly a navíc se nám to povedlo změnit. Obce byly navíc posíleny výrazně finančně,“ odpověděl šéf plzeňských Starostů a nezávislých na otázku ohledně budoucí spolupráce či nespolupráce s TOP 09.

Blíží se hranice, kdy se prý Starostové budou muset rozhodnout

Nepříliš dobře vnímají spojení Starostů s TOP 09 v Jihočeském kraji. „Zpětná vazba od občanů je na spolupráci s TOP 09 velmi vlažná. Lidé uznávají, že jsou podepsané nějaké dohody, ale je to na hranici, že by se STAN a TOP 09 měli rozhodnout, co dál,“ prozradil šéf hnutí na jihu Čech Jaroslav Houba.

„My nejsme spojováni jen s Kalouskem, jde o celou TOP 09, Kalousek se používá jako strašák. Pokud se týká komunálních a krajských voleb, máme ve smlouvě, že budeme postupovat samostatně. TOP 09 bude mít své kandidáty a my budeme mít také svoje. Máme volnost,“ odpověděl na dotaz k chystaným komunálním volbám.

Houba si podle svých slov moc nevšiml, že by Karel Schwarzenberg byl mezi Starosty a TOP 09 nějaký stmelující element. „Pokud jde o budoucnost vzájemné spolupráce, vidím to tak, že každá doba přináší nějaké možnosti spolupráce v rámci subjektů, které si rozumí. Časem to může dojít do bodu, kdy se řekne: Teď je ten správný čas se osamostatnit, protože na to už máme sílu. Ta doba nějak nastane. Takový je vývoj v politice. Zatím máme smlouvu, která nás zavazuje ve spolupráci na parlamentní úrovni. Buď v budoucnu přijde naprosté sloučení STAN s TOP 09, nebo půjde každý sám. Kdy to bude, to neumím říct,“ dodal předseda Starostů v Jihočeském kraji Jaroslav Houba pro server ParlamentníListy.cz.

„Někteří naši starostové by vyhráli, i kdyby spolupracovali s marťany“

V Ústeckém kraji občané na spolupráci Starostů s topkou reagují různě. Uvedl to tamní krajský šéf Petr Liška. „Reakce jsou jak takové, které říkají, že máme fungovat a kandidovat sami, a jsou reakce, které nám spolupráci s TOP 09 doporučují, protože jsme slabší. Na venkově převažuje ten první názor a ve městech ten druhý. Neumí to dát ale na váhu a poměřit, co z toho převažuje,“ konstatoval.

„Existují regiony, kde voliči našich starostů mohou mít problém s naší spoluprací s TOP 09 a ten starosta si tu spolupráci bude rozmýšlet a nebude se k ní aktivně hlásit. Ale jsou místa, kde mají starostové takovou pozici, že s tím problém nemají, že i kdyby kandidovali za marťany, vyhráli by,“ věří silným osobnostem Liška.

„Neumím odpovědět na to, zda bychom měli či neměli spolupracovat v budoucnu. Záleží na situaci v dané době,“ reagoval na třetí otázku ohledně budoucí spolupráce Petr Liška z Ústeckého kraje.

„Jakou máme zpětnou vazbu? Před předčasnými volbami to nejvíc pocítili naši kandidáti, kteří chodili na veřejné akce, a tam byly názory různé. Já osobně z pozice předsedy mohu zaznamenat zjištění členské základy a členů krajského výboru. Tam je většinový názor odpovídající vzájemné dohodě,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz krajský předseda Starostů v Pardubickém kraji František Mokrejš.

Přerušení spojenectví prý teď není na pořadu dne

Pokud prý půjdou do komunálních voleb samostatně jako Starostové a nezávislí, nebude mít na výsledek voleb celostátní spolupráce s TOP 09 žádný vliv.

„Je těžké předjímat dopředu, co bude v budoucnu. Nastavení současné pozice nelze teď nijak zvrátit. O něčem bude možná rozhodovat celostátní sněm, kde se to třeba může řešit. V současné době to ale asi není na pořadu dne,“ sdělil k třetímu z dotazů František Mokrejš.

V Olomouckém kraji to lidé viděli jasně. „Když jsme dělali kampaň do parlamentních voleb, tak občané říkali, že pokud bychom kandidovali sami, dopadli bychom lépe než s TOP 09 kvůli její nepopularitě z dob vlády a reforem. Pokud bychom šli sami, určitě bychom získali více hlasů, takové byly ohlasy,“ řekla redakci šéfka STAN v Olomouckém kraji Jana Němečková.

Tlak na poslední sbohem topce prý sílí

„Do komunálních voleb půjdeme sami určitě. Na komunální úrovni většina starostů nebo lidí, kteří chtějí kandidovat a jsou nestranní, mají problém dělat politiku vůbec. Je faktem, že většina z nich chce být nestranných a pro takové jsme jako hnutí Starostové a nezávislí přijatelnější než jakákoliv politická strana,“ je přesvědčena.

Pokud jde o budoucí spolupráci s TOP 09, tak ji Jana Němečková podporuje a dlouho prý říká, aby byly oba subjekty spolu, když už takto před čtyřmi lety začaly. „Byl to můj osobní názor, nicméně kolegové čím dál víc tlačí na to, abychom už v budoucnu kandidovali pouze samostatně, protože máme pocit, že nás TOP 09 v kampaních využívá. Osobně bych to viděla ve spolupráci, nicméně tlak na osamostatnění je tam ze všech stran,“ neskrývala skutečný stav olomoucká předsedkyně Starostů.

Její kolega, šéf Starostů v Jihomoravském kraji Radomír Pavlíček uvedl, že zpětná vazba od lidí na spojení s TOP 09 příliš pozitivní není. „Občané to vnímají tak, že spolupráce Starostů s TOP 09 není taková, kdy bychom mohli mluvit o dvou plnohodnotných partnerech,“ narážel na údajnou nadřazenost topky.

TOP 09 prý za Schwarzenberga nemá náhradu

„Komunální volby jsou o lokálních politicích, osobnostech a tématech. Tam jde opravdu o konkrétní jména a nemám strach z toho, že by nám naše spolupráce s TOP 09 měla uškodit,“ věří Pavlíček.

A budoucnost další spolupráce? „Karel Schwarzenberg je velká osobnost a já si myslím, že v daném okamžiku byl mezi TOP 09 a STAN spojovací osobností a nedokážu si představit někoho, kdo by to měl místo knížete vzít a kdo by dokázal jeho roli nahradit. Na druhé straně k té budoucnosti, velkou prověrkou budou komunální volby, kdy se ukáže, zda naše dva subjekty mohou fungovat samostatně a jakou budou mít podporu mezi voliči,“ sdělil předseda Starostů a nezávislých na jižní Moravě.

„Lidem se samozřejmě moc nelíbí postava Miroslava Kalouska. Osobně si sice myslím, že je zbytečně démonizován, ale odezva od občanů je taková, jak říkám,“ konstatoval Miroslav Sazeček, který vede STAN v Královéhradeckém kraji.

Na politickém dvorečku by se měla hledat shoda

Nemyslí si ale, že by pohled lidí na celostátní spojení s topkou jejich hnutí uškodilo v komunálních volbách. „Tady na Královéhradecku budeme kandidovat někde společně, ale většinou sami, ale tam si s TOP 09 nebudeme lézt do zelí a vzájemně se budeme respektovat. V těchto volbách ale voliči spíše vnímají, jestli bude postavena nová silnice, opravený kulturní dům nebo vodovod,“ míní Sazeček.

Pokud jde o další spolupráci či nespolupráci, Sazečkův názor je takový, že v jejich hnutí prý existuje většinový názor v tom, že respektují uzavřenou smlouvu, kdy na úrovni komunální a krajské mohou být samostatní a na celostátní úrovni stojí za to být v jednom svazku. „Určitě nehrozí, že by došlo ke sloučení TOP 09 se Starosty. Na tom politickém dvorečku bychom měli spíše hledat shodu a ne se dohadovat,“ dodal šéf královéhradeckých Starostů.

Spojení v krajích nebylo šťastné

„Odezvy na spolupráci s TOP 09 hlavně s odkazem na bývalou koaliční vládu jsou negativní. Zřejmě je to asi i v tom, že nám většina občanů říkala, že konkrétně při volbách do krajských zastupitelstev nebylo to spojení příliš šťastné. V případě, že bychom kandidovali samostatně, byli bychom úspěšnější. Tak nám to lidé říkají,“ řekla reakci předsedkyně hnutí na Vysočině Zdena Tajovská.

Komunální volby to však ani podle ní neovlivní. „Jsem bývalá starostka, teď jsem místostarostka a osobně si myslím, že komunální volby jsou méně politické. Nelze to srovnávat samozřejmě třeba s Prahou, ale tady na Vysočině to tak je. Můj názor je ten, že se stejně v komunálu budou volit osobnosti a jinak budeme respektovat smlouvu, která je s TOP 09 platná,“ pokračuje.

Za negativní ohlasy může angažmá v Nečasově kabinetu

„Od loňského sněmu máme sepsanou dohodu, která bude trvat ještě dva roky. Nepředjímala bych a nechala bych to na vývoji, který nastane. V politice je jeden něco tak a druhý den onak. Netroufám si být špatným prorokem,“ dodává Zdena Tajovská.

Většinou negativní reakce na celostátní spojení s TOP 09 jsou prý i ve Zlínském kraji. „Je to asi obecný pohled na věc, jak plynuly ty roky ve vládě Petra Nečase. Možná lidé časem změní názor, ale teď jsou ty názory veskrze negativní,“ upřesnil důvod zlínský předseda STAN Josef Zicha.

Ten je jako většina jeho kolegů, takové vnímání neovlivní komunální volby. „Ty jsou natolik odlišné a specifické, že to na výsledky vliv mít nebude,“ věří.

„Určitě bych spolupráci TOP 09 a Starostů nespojoval s odchodem pana Schwarzenberga, to je osobnost. Myslím si ale, že Starostové a nezávislí už nejsou žádné malé dítě, je to docela vyspělý subjekt a teď už je čas myslet na to, abychom šli sami,“ řekl rázně ParlamentnímListům.cz Josef Zicha ze Zlínského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…